PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post14 paź 2011, 19:10

To chyba jedno z najgorszych co mogłeś wybrać!

stokloss

Post15 paź 2011, 15:56

rozumiem ze cena przekłada się na jakość ?! w zasadzie nie wiem co wybrałem i jakby ktoś wytłumaczył dlaczego nie, byłbym wdzięczny :) no i prosze o jakies sugestie..

Famay

Post15 paź 2011, 19:05

stokloss pisze:rozumiem ze cena przekłada się na jakość ?! w zasadzie nie wiem co wybrałem i jakby ktoś wytłumaczył dlaczego nie, byłbym wdzięczny :) no i prosze o jakies sugestie..

1.Zacznijmy od tego , że z tego co wiadomo to w Polsce nie ma dystrybutora więc może być problem z częściami zapasowymi!
2.Za tę cenę można dostać take sprawdzone marki(to znaczy Cabrinha z 2008-09 roku czy jakis RRD, Naish, North itd. :thumb: )
3.Następnie musisz na pewno dobrać latawiec do warunków w których będziesz pływał :!:

stokloss

Post16 paź 2011, 20:01

ad1. fakt to jest jakis problem a jesli chodzi o różnice we własciwościach i technicznych?
ad2. ok bedę szukał czegoś w proponowanych markach
ad. cięzko będzie w każdy wolny czas gnać na półwysep także raczej jeziorka itp..

Awatar użytkownika
puchu__
Deska: RRD
Latawiec: RRD
Dostał piwko: 9 razy

Post16 paź 2011, 23:05

Siemka! :D
Może nie za bardzo wstrzelam się w temat :oops: ale krótkie pytanko mam: jak na zimkę (tzn poza sezonem) zakonserwować latawiec, bar, deskę?
Będę wdzięczny za poradę <piwo>

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post16 paź 2011, 23:33

puchu__ pisze:Siemka! :D
Może nie za bardzo wstrzelam się w temat :oops: ale krótkie pytanko mam: jak na zimkę (tzn poza sezonem) zakonserwować latawiec, bar, deskę?
Będę wdzięczny za poradę <piwo>

Wyczyścić, wysuszyć i włożyć do plecaka :wink:

what

Post17 paź 2011, 16:00

Cześć jestem całkiem początkujący (pierwsze starty powiedzmy 3/5 - jak wystartuje to płynę), zastanawiam się nad Naish CULT 2010 9m. Moja waga 75-80kg. Ma być do pływania głównie na morzu, możliwe że zimą będę próbował snowkite'a.

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post17 paź 2011, 17:32

Witaj,

9m trochę za małe jak na Twoja wagę jako jedyny latawiec. Celuj bardziej 11-12, a i Naish nie zachwyca - ani jakością, ani tym jak lata...

Pozdrawiam

what

Post17 paź 2011, 17:38

Hmm rozumiem, mam nadzieję że nie jedyny ;) a jakie modele są dobre dla początkujących? Sugerowałem się kilkoma recenzjami w sieci mówiącymi o tym że latawiec jest w stabilny i dobry do nauki :)

Famay

Post17 paź 2011, 20:24

what pisze:Hmm rozumiem, mam nadzieję że nie jedyny ;) a jakie modele są dobre dla początkujących? Sugerowałem się kilkoma recenzjami w sieci mówiącymi o tym że latawiec jest w stabilny i dobry do nauki :)

Dobra do nauki jest Cabrinha Convert (mówię o modelu 2010-11) :thumb: Mam tego roczny model i jestem z niego zadowolony:
szybki,łatwo wstaje z wody,male siły na barze. Po prostu Zajebisty :!: :!: :!: :D

what

Post17 paź 2011, 20:55

Famay pisze:
what pisze:Hmm rozumiem, mam nadzieję że nie jedyny ;) a jakie modele są dobre dla początkujących? Sugerowałem się kilkoma recenzjami w sieci mówiącymi o tym że latawiec jest w stabilny i dobry do nauki :)

Dobra do nauki jest Cabrinha Convert (mówię o modelu 2010-11) :thumb: Mam tego roczny model i jestem z niego zadowolony:
szybki,łatwo wstaje z wody,male siły na barze. Po prostu Zajebisty :!: :!: :!: :D

Dzięki, poczytam recenzje ;) 5

Awatar użytkownika
andi
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post24 paź 2011, 11:20

what pisze:
Famay pisze:

Dzięki, poczytam recenzje ;) 5

ja tam bym converta nie polecal. znudzi ci sie po paru pierwszych razach. wolny mul a i winda nie zachwyca

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post24 paź 2011, 12:34

Cześć,

Andi:
Convert na pierwsze kroki nie jest nie wiadomo jak zamulony, nawet powiedziałbym, że szybkość ma "akurat" dla początkującego.
Przez, powiedzmy, pierwszy rok - dwa (zależnie od ilości czasu spędzonego na wodzie i szybkości progressu), jest spokojnie wystarczający jeżeli chodzi o osiągi.

A jeśli chodzi o:
a i winda nie zachwyca

To chyba lataliśmy na innych Convertach jeśli chodzi o windę... Wiadomo, że nie jest to, to co Crossbow, Switchbade czy Edge, ale spokojnie się dało naprawdę porządnie skoczyć na 2011, nie wspominając o naprawdę niezłym 2010 (chyba dzięki braku środkowej tuby :idea: )...
NIe szukając daleko:

Obrazek

Oczywiście np Switchblade również się nada na pierwsze kroki, a i wystarczy na dłużej..

Pzdr

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post24 paź 2011, 21:10

andi pisze:ja tam bym converta nie polecal. znudzi ci sie po paru pierwszych razach. wolny mul a i winda nie zachwyca

A ja mam dwa Converty (9m i 12m) i to w dodatku roczniki '09 a nie narzekam. Fakt, że 12m zamula nieco, ale tylko przy granicznym wietrze. A jak już wieje tak, że można pływać na 9m to ta 9-tka zasuwa (na barze 55cm z 12-stki) że aż miło :D
Mam je niecałe pół roku i póki co nie czuję się w żaden sposób ograniczony, a staram się pływać przynajmniej te kilka razy w miesiącu. Pewnie, że Crossbow czy Switchblade na dłużej by wystarczyły, ale wydaje mi się (tak jak zresztą pisze kowalm), że Convert też na początek i powiedzmy pierwszy rok-dwa w zupełności wystarcza. No chyba, że ktoś ma naprawdę fristajlowe aspiracje już na samym starcie, to wybiera jakiegoś C4 czy innego wariata :wink: Choć ostatnio znajomy, który zaczyna zabawę z kite opowiadał, że kupił C4 ze względu na dobrą cenę i też jakoś nie wydaje mu się zbyt trudnym latawcem na początek... Także myślę, że reguły chyba nie ma; każdy pływa na czym lubi i mu wygodnie. Nauczyć się można na wielu latawcach, mało które z najnowszych modeli ograniczają rozwój, no chyba, że radykalne C, albo starsze niż 4-letnie c-shape'y/bowy/hybrydy :wink:

Pozdrawiam

what

Post27 paź 2011, 15:32

what pisze:Cześć jestem całkiem początkujący (pierwsze starty powiedzmy 3/5 - jak wystartuje to płynę), zastanawiam się nad Naish CULT 2010 9m. Moja waga 75-80kg. Ma być do pływania głównie na morzu, możliwe że zimą będę próbował snowkite'a.

Okej a jaki rozmiar latawca na śnieg? Nie chce żeby mnie poniewierał ;) W miarę możliwości w ogóle ;)

Wróć do „Pierwsze Kroki”