Ozon Zephyr 17 vs FS Speed 3 19 vs Spleene X-19

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
swistak
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post08 cze 2010, 18:22

waldace1904 pisze: nie wierze Zephyr ma taki sam dół jak fs, a to ze względu na powierzchnie projekcji do wiatru, .

bardzo dobrze, że w to nie wierzysz - Stwierdzenie, że Zephyr 17m ( kite pompowany) potrafi wygenerować przy tej samej prędkości wiatru więcej siły niż 19m kite komorowy ( dobrze zaprojektowany) jest zaprzeczeniem teorii aeordynamiki. Należy jednak pamiętać, iż od naszych latawców wymagamy nie tylko "czystej" mocy pociągowej, a co za tym idzie nie należy eliminować słabowiatrowego kite pompowanego tylko ze względu na to jedno kryterium (niektóre pozostałe "kryteria" starałem się zawrzeć w mojej pierwszej wypowiedzi)

Uwierzcie mi tylko proszę, że nie jest to atak wytoczony przeciwko komuś, bądź też przeciwko sprzętowi, a jedynie wyrażenie mojej subiektywnej opinii, będącej mam nadzieję punktem zaczepienia do konstruktywnej dyskusji.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post08 cze 2010, 22:47

Naish Shckwave SLE 16m2

moge Cie zapwnic ze bedzie przepasc jak chodzi o dolny zakres miedzy wszystkimi wymienionymi w temacie przez ciebie a ww.naishem .
Ja na twoim miejscu dał bym sobie spokój z pompkami

a ja bym sie chetnie z toba sprawdzil w naszych realiach wiatrrowych ty na swojej 17 speed1 i 160 cm desce a ja na skromnej 14 i 135 cm waze gubo ponad 80kg . Mam spore doswiadczenie z komorowcami i wiem co pisze :hand:

waldace1904

Post09 cze 2010, 06:45

prawdopodobnie pływał byś lepiej ze względu na to że speed 1 to konstrukcja z 2006, i biorąc na logikę że gdyby to była racja co piszesz to powiedz mi po co są produkowane kity 17m,19m a najważniejsze po co je ludzie kupują kiedy mogą mieć 14 która pływa tak samo ?
zaprzeczenie areodynamiki :shock: :lol:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post09 cze 2010, 08:44

14 która pływa tak samo ?
zaprzeczenie areodynamiki

nie znam sie na aerodynamice ale wlasnie z tego powodu ze wielkie kitey sa nieaerodynamiczne i (teoretuzuje teraz)stosunek powierzchni czynnej do wagi latawca i oporow jakie generuje robi sie niekorzystny .
Wielkie rozmiary sa dla wielkich kiciazy 95kg w gore .
Jest jeszcze cos takiego jak sprawnosc latawca .Np 9 m crossbow generuje wiecej ciagu jak 11c4 a 11 c4 jestr szybsza od crosbowa .To takze zaprzeczenie aerodynamiki?

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2010, 10:56

Naprawdę chciał bym kiedyś zrobić porządne testy słabowiatrówek!! na Helu w sezonie jest tyle dni z granicznym wiatrem że nie powinno być problemu. Ustawka na prognozę z Flajami, Zephyrami, Notusami,Big Mamą WH, Crossbowem itd co wy na to ?
Przydało by się w końcu wybrać króla flauty :D
Pozdro

Awatar użytkownika
christopher

Post11 cze 2010, 19:08

Na dniach na Helu pojawi się pierwszy X-19, także ja też jestem za, zbierzmy kilku zawodników i przeprowadzimy konkretny test :)

pozdr

bobek_h
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: North Neo
Postawił piwka: 43 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post11 cze 2010, 20:07

christopher pisze:Na dniach na Helu pojawi się pierwszy X-19, także ja też jestem za, zbierzmy kilku zawodników i przeprowadzimy konkretny test :)

pozdr

Mimo wszystko wydaje mi się że to jeden rider powinien na nich popływać :) żeby ocenić który jest najbardziej słabowiatrowy :P

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post11 cze 2010, 20:16

Nikt nie zabrania się zamienić po przepłynięciu ;-)

Aczkolwiek wydaje mi się że bardziej miarodajna będzie ocena jednoczesnego pływania -np. kto wyostrzy bardziej.

Kiedy każdy pływa na latawcu, który mu odpowiada jest chyba najbardziej obiektywnie...

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post12 cze 2010, 20:19

patron pisze:Aczkolwiek wydaje mi się że bardziej miarodajna będzie ocena jednoczesnego pływania -np. kto wyostrzy bardziej.

taaaa, bo na ostrzenie W OGÓLE nie ma wpływu waga, deska, technika itd itp... :)
Wg mnie miarodajnie to będzie, żeby zrobić tak, że pływa kilka osób zamienia się kite'ami i każdy ma na przykład 3 przejazdy danego odcinku z bojek jeżeli kilku riderów, akurat na tym samym latawcu podostrzy najwięcej w trakcie 3 odcinków tej samej długości, przy podobnych warunkach :arrow:
pzdr

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post12 cze 2010, 21:40

kowalm pisze:
patron pisze:Aczkolwiek wydaje mi się że bardziej miarodajna będzie ocena jednoczesnego pływania -np. kto wyostrzy bardziej.

taaaa, bo na ostrzenie W OGÓLE nie ma wpływu waga, deska, technika itd itp... :)
Wg mnie miarodajnie to będzie, żeby zrobić tak, że pływa kilka osób zamienia się kite'ami i każdy ma na przykład 3 przejazdy danego odcinku z bojek jeżeli kilku riderów, akurat na tym samym latawcu podostrzy najwięcej w trakcie 3 odcinków tej samej długości, przy podobnych warunkach :arrow:
pzdr

Oczywiście się zgadzam.

Ale bez udziwniania przyjąłem, że każdy będzie pływał na sprzęcie, który mu najbardziej odpowiada. Wtedy raczej nie zdarzy się sytuacja, w której trafi się że komuś nie podpasował zestaw, bo każdy będzie miał ten, na którym zależy mu żeby wyszedł najlepszy wynik.

Oczywiście Twoja metodyka uwzględnia wszystkie punkty widzenia, ale jednocześnie uśrednia wynik ;-)
Wtedy nie otrzymamy tego supreme tylko statystycznie najlepszego ;-)
Jest to spowodowane tym, że może się zdarzyć sytuacja, gdy ktoś zaniży wynik swoją nieumiejętnością opanowania danego latawca bądź celowo (głęboko wierzę, że to drugie nie ;-)), co u mnie raczej nie ma racji bytu ;-)

janusz HQ montana

Post30 sie 2010, 22:13

Ja z tego co widziałem to Advance Kaiman jest niesamowitym kitem słąbo wiatrowym , ostatnio na Bukówce wszystkie kity leżały na brzegu a kaiman 2 10m w powietrzu.Kiedyś pływałem na slingshot machine słabo wiatrówka carbonowe listwy itp itd. 17,5 m i miałem gorszą moc od kaimana 2 12m.

Nie wiem jak ktoś mógł napisać na forum że to kupa, znając życie pewnie tego kita na oczy nie widział nie wspominając o testowaniu.
Wildze tam gdzie niema marketingu i z tym związanej reklamy i naganiaczy to produkty się uznaje za słabe.....

janusz HQ montana

Post30 sie 2010, 22:15

mary.dk pisze:Tylko przypadkiem nie mysl o advance kites - kaiman.
Najwieksza kupa jaka w zyciu widzialem, dziwie sie ze ludzie w ogole to kupuja,
a ze plywaja to juz jakis szok ;-)
Co do Zephyr'a to troche ich w danii plywa, jednak przy twojej wadze to poplywasz tak od 9 - 10 knot'sow.
Ludzie sobie chwala, ja probowalem raz, ale plywanie przy takim wietrze moim zdaniem jest mega nudne,
wiec ciezko mi sie wypowiedziec...

Pozdro...

Wyjaśnij dlaczego Kaiman to " cieńki " latawiec? Napisz o twoich spostrzeżeniach na temat właściwości tej latawki?

janusz HQ montana

Post31 sie 2010, 13:45

Co do latawców komorówki w warunkach słabo wiatrowych zawsze będą lepsze przy bardzo małym wietrze bo stosunek powierzchni efektywnej do masy jest bardzo korzystny? Poza tym profil aerodynamiczny w kolorówkach jest o niebo lepszy od tubowych jest znacznie doskonalszy.Z drugiej strony tubowce mają wiekszą masę przez co przy dość niskiej prędkości wiatru można sztucznie osiągać większą prędkość postępową latawce co skutkuje większą siła aerodynamiczną co przekłąda się na ciąć.(przy kręceniu zenit woda )
A co do właściwości czy kite przy słabym wietrze jest przede wszystkim zależna od kształtu skrzydła profilu wydłużenia i masy i powierzchni efektywnej .

Wróć do „Recenzje & Opinie”