9 latek robiący kiteloopy, raily...

Dyskusje nie związane z profilem forum.
Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2010, 14:03

march_in pisze:
Jurgen pisze:"Back Roll Transition with a Lien Grab"

tak czy siak to moze powinno byc front roll transition.

Jest ok. To jest Back Roll Transition :thumb:

przemass pisze:Czasem lepiej uczyć się w życiu niż z filmików :twisted:

no comments.

True True

Awatar użytkownika
fando
Latawiec: PLYNN

Post21 maja 2010, 14:05

march_in pisze:tak czy siak to moze powinno byc front roll transition.

czyli pomylili sie na tej stronce w opisie tricku ? http://www.progression.me/videos/type/t ...

tak czy inaczej znalazlem w necie jeszcze kilka takich opisów odwrotnych backroll`a :lol:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2010, 14:11

march_in pisze:
Jurgen pisze:"Back Roll Transition with a Lien Grab"

tak czy siak to moze powinno byc front roll transition.

to NIE jest frontroll transition - dlatego że pisanie o obracaniu się "w stronę którą płyniesz" lub "przeciwną " jest właśnie MEGA mylące, użyłem barków i głowy jako punktu odniesienia:

- głowa przez "przedni" bark - backroll
- głowa przez "tylni" - frontroll

Nie powinno się również używać nazw "prawy" i "lewy" - przeykładem toeside backroll/frontroll ( zamiana "stron") - dlatego "przedni" i "tylni" działąją najlepiej.

Nie mylić z pojęciami frontside i backside które odnoszą się do DESKI.

przemass
Kontaktowanie:

Post21 maja 2010, 14:12

fando pisze:
march_in pisze:tak czy siak to moze powinno byc front roll transition.

czyli pomylili sie na tej stronce w opisie tricku ? http://www.progression.me/videos/type/t ...

tak czy inaczej znalazlem w necie jeszcze kilka takich opisów odwrotnych backroll`a :lol:

NIE - przyjrzyj się w którą stronę ROZPOCZYNA się rotacja. Trik jest z transition więc kierunek końcowy jest bez znaczenia.

Awatar użytkownika
fando

Post21 maja 2010, 14:23

przemass pisze:

NIE - przyjrzyj się w którą stronę ROZPOCZYNA się rotacja. Trik jest z transition więc kierunek końcowy jest bez znaczenia.

http://www.progression.me/videos/type/t ... lien-grab/

no tak ale z opisu tricku wynika cos zupelnie przeciwnego

przemass
Kontaktowanie:

Post21 maja 2010, 14:58

hmm, to znaczy CO?

"A backwards 360 rotation, letting go with your front hand to grab the heelside edge in front of your front foot, as you complete the rotation direct the kite back in the opposite direction to ride off on the new tack"

"Tylna rotacja 360, puszczasz przednią rękę żeby złapać tylną krawędź deski przed przednią stopą. W momencie kiedy kończysz rotację, kierujesz latawiec w przeciwnym kierunku do jazdy i odjeżdżasz trik."

Tylna - czyli backroll, krawędź heelside przed przednią stopą - lien grab, kierujesz latawiec w przeciwną stronę do wyjściowej - transition. Co nie gra?

BTW pokazuje James Boulding :clap: jeden z najbardziej utalentowanych riderów w boootach wg mnie :wink:

Awatar użytkownika
fando

Post21 maja 2010, 15:10

- as you complete the rotation direct the kite back in the opposite direction to ride
czyli rotujesz w przeciwnym kierunku do kierunku jazdy - jedziesz w prawo a obracasz sie w lewo

ja to tak rozumie :D moze sie myle ?

mimo to dzieki za proby wytlumaczenia co jest co takiemu laikowi jak ja :lol:

Awatar użytkownika
sasiad
Deska: SU2
Latawiec: Bananas 7 i 12m2
Dostał piwko: 2 razy

Post21 maja 2010, 15:56

Ale zadymę rozkręciłem :doh:

Na YT patrzyłem, to rzeczywiście front i back rool się przeplatają :? a niby trick ten sam.

Dla mnie jasne jest to co napisał Przemass. Ci co nie "wierzą", niech to sobie wyobrażą jakby sami robili, wtedy może zmieni się błędna perspektywa.

przemass
Kontaktowanie:

Post21 maja 2010, 16:47

fando pisze:- as you complete the rotation direct the kite back in the opposite direction to ride
czyli rotujesz w przeciwnym kierunku do kierunku jazdy - jedziesz w prawo a obracasz sie w lewo

ja to tak rozumie :D moze sie myle ?

mimo to dzieki za proby wytlumaczenia co jest co takiemu laikowi jak ja :lol:

NIe nie - tłumaczenie tego na polski brzmi moim zdaniem tak - "gdy kończysz rotację, kieruj latawiec do tyłu - w przeciwnym kierunku do jazdy" - to nie TY się rotujesz w tej części triku - opis dotyczy skierowania latawca na przeciwny hals żeby zrobić transition.

*transition - zwrot wykonywany w powietrzu, polega na tym że wykonujesz skok przez zenit i lądujesz na przeciwnym halsie - nie "wracasz" latawcem na hals, lecz zaciągasz go w przeciwną stronę żeby wykonać zwrot. Może być łączony z innymi trikami - tu akurat masz z backrollem i grabem.

Awatar użytkownika
fando

Post21 maja 2010, 16:52

Przemass dzieki raz jeszcze za próby wytlumaczenia mi tego wszystkiego

Smieszne ale do tej pory zawsze jak robilem frontroll`a to bylem przekonany ze to backroll :) ale tak to juz jest z samoukami :roll: :wink: :oops:
Ostatnio zmieniony 21 maja 2010, 17:00 przez fando, łącznie zmieniany 2 razy.

przemass
Kontaktowanie:

Post21 maja 2010, 16:56

spox. Może to być dla Ciebie dobra wiadomość, bo akurat frontroll jest uważany za trudniejszą rotację. Teraz sobie na luzie dokręcisz backrolla.

Awatar użytkownika
fando

Post21 maja 2010, 17:01

przemass pisze:spox. Może to być dla Ciebie dobra wiadomość, bo akurat frontroll jest uważany za trudniejszą rotację. Teraz sobie na luzie dokręcisz backrolla.

juz dokrecam na luzie w dwie strony tylko od teraz wiem jak sie to poprawnie nazywa :) :lol:

Czyli jak myslisz , ten opis backroll`a ze stronki flysurfer pro ridera - http://flyboardtricks.webs.com/airtricks.htm
jest bledny ? ? ? -

"When you ride to left, steer in youre kite, look over youre right shoulder and try a rotation. When you ride to right, steer in youre kite, look over youre left shoulder and try a rotation. Don't forget to keep steering youre kite like a normal jump. So bring the kite back to old position for a soft landing."

w wolnym tlumaczeniu - kiedy jedziesz w lewo , patrz przez prawe ramie i zacznij rotacje

przemass
Kontaktowanie:

Post21 maja 2010, 18:02

Niestety, jeśli tak napisali - to jest to błąd...

na stronie FS mnie TO nie dziwi :hand: W każdym razie wygląda raczej na czeski błąd niż niewiedzę jakąś bo rider umie jeździć oldschool jak widać.

Również "pechowo" przedstawiony na sekwie trik to NIE backroll, a backroll transition z prawego halsu - prostszy od backrolla moim zdaniem btw.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post24 maja 2010, 13:54

przemass pisze:Niestety, jeśli tak napisali - to jest to błąd...

na stronie FS mnie TO nie dziwi :hand: W każdym razie wygląda raczej na czeski błąd niż niewiedzę jakąś bo rider umie jeździć oldschool jak widać..

A mnie tradycyjnie dziwi TA Twoja wycieczka w stronę FS tym bardziej, że TO nie jest strona FS. Poza tym jak widać wszyscy w necie pieprzą o tym w którą stronę należy patrzeć chociaż trick jest prosty i łatwy do wytłumaczenia. Zgadzam się jednak z Tobą, że najlepiej wytłumaczyć to w taki sposób jak napisałeś. Wtedy unika się wszelkich błędów.

przemass
Kontaktowanie:

Post31 maja 2010, 15:54

No dobra - przepraszam :hand: Przyznasz jednak że powinni trochę zdyscyplinować zioma, zwłaszcza jeśli go sponsorują żeby takich rzeczy nie wrzucał :doh:

Wróć do „Offtopic”