onzo pisze: jeżeli tylko nie są za małe bowiem wtedy po prostu marnie czuć kite'a.
to jedno
druga sprawa to że wg mnie Ozone reaguje na barze na kilku - max kilkunastu cm długoci depowera

- potem "nic" sie juz nie dzieje
czyli że ciągnie - jak masz bar przy sobie - odpuszczasz o np 10-max 15 cm - i juz osiągasz max depower - czyli nie giągnie już
mozesz nadal odpuścić o np 40 cm - ale..po co?
różnicy juz nie ma
czyli MAŁO PŁYNNE dozowanie mocy
coś jakby skręcać autem, ale po obróceniu kierownicy , nagle zaczeła by ona bez oporu krecić się , gdzie ją kierujemy - ale juz bez przełożenia na koła..
..co do sił podczas pływania - to akurat "stopper ball" stosowany np w BEST Waroo lub OR który doszedł do nas ..dziś

(nieco gorsze rozwiązanie) bije na łeb siły na barach innych producentów
jednak muszę przyznać że EDGE ma swoje zalety (slaby wiatr - szkoda ze nie ma rozmiaru 15 w EDGE

) jak i SPORT - który jest naprawde udany (łatwość a osiągi

)
gdyby bar był lepszy na bank za rok będzie ( i ta uprząż

) to OZONE "grałby w finale pierwszej ligi"
a tak "gra """TYLKO""" w pierwszej lidze"
jak wodać na obrazkach z testów OZONE w WAKE.PL
wielu te maluczkie wady nie przeszkadzają:
..no mooże czasem
Filippo - co do sił na barze - a robienia HP - to mimo że różnice w ich pykaniu i nami są jak system zero-jedynkowy
mam wrażenie że nie do końca rozumiesz istotę działania sił na barze vs unhook/hp
wg mnie siły na barze podczas pływania ( czyli "HOOKED-IN")
NIJAK

się mają do pływania i skakania "UNHOOK"
w tym do lekkości przełożenia baru za plecami podczas HP
podczas HP/unhook - siła z jaką KITE oddziaływuje na kitera
zależy od:
- wagi kitera
- przyciągania ziemskiego (do pominiecia - bo "zbliżone" na "większości: spotów

)
-
przyspieszenia (mniej wiecej w przeciwnym kierunku do przyciągania ziemskiego) jakie nadaje ciągnący kite - podczas skoku przez zenit - im szybciej "zestaw" szybuje w górę - tym większe MUSI BYĆ obciązenie dla rąk....
podobne przyspieszenie , mniej zależne od cech/konstrukcji kajta a bardziej od samego zawodnika działa podczas skoków "NO LOADED" czyli BEZ ZENITU - a na powerze - czyli IM mocniej zatniesz krawędzią itd - tym więcej siły działa na łapy.. MUSI DZIALAĆ!
fizyka - AKCJA = REAKCJA
- ...paru innych spraw - głównie te powyżej
a propo łatwości przełożenia baru - jedno z NAJWIĘKSZYCH znaczenie ma
tzw "punkt martwy"
czyli moment, kiedy ciągnący w górę kite osiąga "szczyt" swej paraboli lotu i PRZESTAJE ciągnąć na chwilę
zanim zacznie opadać..
DŁUGOŚĆ i "ŁAGODNOŚĆ" tego momentu ma decydujące znaczenie

na łatwość/ i czas na przełożenie baru
są bowiem kajty (szczególnie BOWy wlaśnie

) któe ten czas mają bardzo krótki - bo lot jest dłuugi i spokojny
a niektóre mają ten moment dość długotrwaly (około sekundy, zależnie od warunków) - jakby "nieważkość" - kite "strzela" w górę tak dynamicznie, że zanim zacznie opadać (tez szybko) pojawia sie wlasnie ten "punkt martwy"
dobrym porównaniem w/w sytuacji jest jazdna na ..WAKEboardzie
który CIĄGLE ciągnie "unhook"
siła ciągu zalezna jest od masy zawodnika oraz przyspieszeń łodzi, tudzież od oporów deski/wody
wyobraź sobie surfpassa za łódką , która w momencie jego przekladani ..przyspieszyła by
co innego - gdyby łódka ZWOLNIŁA na pół sekundy w tym wlasnie momencie

[TO TEN "punkt martwy" właśnie] ..co zresztą robiłem Wam zawsze na LOOSERSach i WAKEboardzie, zarówno podczas manewrów flat, jak i np na Sliderze, na Kickerze juz nie - bo lina PO akcji - reaguje tak mocno (potegowana przez kicker), że nikt tego nie utrzymałby..
jest to podobne do momentu podczas kiteloopa
każdy kto je robi unhook - wie, ze w pewnym momencie kite na moment przestaje ciągnąć, by za chwilę do%#bać z podwójna mocą
to ten właśnie moment większość wykorzystuje na przełożenie bary podczas KL/HP...
...o którym wiem w praktyce tyle,
co Ci

chcący napisać "drugą" kite książkę polską

wiedzą na temat tego co ja napisałem powyżej
..którzy nie wiedzą też że ja już dawno wiem
..nie wiedzą też ze Drugie wydanie PIERWSZEJ Kite Książki , duużo lepsze, będzie do kupienia najpóźniej w połowie czerwca
bieżącego roku
....
ZGODZISZ SIE ZE MNĄ
...mimo wszystko bar OZONE nie jest znowu tak kiepski, by zachodziła konieczność chowania się z nim po krzakach:
tak czy owak - już się nie mogę doczekać KIEDY przyjdą do mnie OZONKI, na które po dłuugich testach się zdecydowałem