Jaka jest różnica miedzy bow-em, a c-shape?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post14 cze 2007, 07:53

TOXIC pisze:
zgred pisze:
Smokie pisze:co wy tu pier***....... ????? koles sie pyta jest nowy a wy nic. wiocha. ziomek napisal krotko ale brakuje mi jeszce tego ze glowna roznica wynika z ksztalty o czym sama nazwa swiadczy. 2 roznica to ze C jest podpiety na 4 lub 5 linek bezposrednio do krawedzi latawca natomiast bow poprzez uprzaz tzw. bridle. reszta w poscie ziomka....

ale czy to wypada? Od czego jest mózg?

To tak jakby na forum samochodowym pytał się czym się różni silnik benzynowy od diesla? No jest sens odpowiadać na takie pytania?

Zgred uważasz się za znawce przed chwilą przeczytałem twój post:
Szczerze powiem mialem wczesniej w lapach northa rino 10 05 i yarge 05 13 i zaden z tych kitkow nie ciagnal tak mocno jak windbliss
przy podmuchach 5m/s spokojnie robilem z miejsca skoki po kilja m do przodu, fakt ze nie wysokie ale kilka m do przodu sprawilo mi usmiech na twarzy.
Ale teraz wiem mniej wiecej na czym polega roznica w ciagu miedzy C a bowem.

Kupiłeś jakomś Chińską podróbe bowa, a wypowiadasz się jak byś oblatał wszystkie.Jak opływasz już tego wynalazka to poproś kogoś żeby dał ci się karnąć prawdziwym Bow. :lol:
Iwtedy będziesz mógł dawać rady. Z drógiej strony dobrze że ni odpowiedziałeś temu koleszce, bo niemasz o tym pojęcia. :wink:

buahahahaa

sławuś
Kontaktowanie:

Post14 cze 2007, 09:13

Ten Topic to ciężki żal....

Pytanie do ziomka:

Czym się przejawiają mniejsze konsekwencje wypuszczenia baru przy unhooked w Bole niż c-shape? I tu spadasz i tu spadasz nie:P

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post14 cze 2007, 09:24

Ale C potem dłużej ciągnie, chyba - bo ja się nie znam

sławuś
Kontaktowanie:

Post14 cze 2007, 09:25

Ziomek. pisze:
Martinez pisze:C-shape'y - łatwiej wstają z wody, mają wspaniałą winde w górę, szybko kręcą kiteloopy, dobrze latają UH... Bow'y niekoniecznie 8) 8) 8)

..i pewnie wlaśnie dlatego najlepszego C-shape zeszłorocznego, prawie nówkę w rozmiarze 16 trudno sprzedać za 1500 pln *
podczas gdy dobrego rocznego BOWa w tym samym rozmiarze trudno KUPIĆ za cenę dwukronie wyższą :idea: :wink:

* jakbyś potrzebował - mam namiar na znajomego co się "buja" z takowym :wink:

i pewnie różnież dlatego sprzedaz C w stosunku do BOWów w Polsce ma się jak 20 : 1 :wink:

pozdro

Ciężko kupić dobrego bowa poniżej 3000? Polecam lekture 8)

http://allegro.pl/item205821023_sof_x_g ... 7_8m2.html
http://allegro.pl/item205456876_cabrinh ... e_8_m.html
http://allegro.pl/item204811586_cabrinh ... _9_m2.html
http://allegro.pl/item204808435_ozone_i ... 15_m2.html
http://allegro.pl/item203348840_takoon_nova_15_m2.html
http://allegro.pl/item203455643_cabrinh ... igana.html
http://allegro.pl/item204292353_best_wa ... ratis.html

Powiedziałbym bardziej że ciężko sprzeadać;] a nie kupić. POzatym bowy są chyba generalnie droższe niż c-shape nówki nie?

grzechu
Kontaktowanie:

Post14 cze 2007, 09:40

Biały pisze:Hahaha, nitro na głebąkiej wodzie nie do postawienia hahaha :D :D
a to dobre 8)

Ciesz się, że cie to rozbawiło :)
Mam w takim razie nadzieje, że jutro wpadniesz do Kadyn zademonstrować?

Awatar użytkownika
Martinez
Lokalizacja: Jestem z Gdyni, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu

Post14 cze 2007, 10:03

Ziomek. napisał:

- "C-shape lepiej wstają z wody" - Shocked od kiedy? ..może sprawdzimy

Jak wieje to kazdy latawiec postawisz w "tri miga", Troche inaczej sprawa sie ma przy wietrze granicznym typu 10-11 kn i duzych rozmiarach. Pozostaje przy swoim,duzy c-shape z 5-tą linka szybciej wstanie niz bow - niezaleznie od głębokości wody

- co do windy - owszem noszą wysoko - ale KRÓTKO
Wystarczająco długo, a skoki sprawiają większą frajdę :wink:

- co do szybkości kiteloopów - wykręc pojedynczego na BOW - to pogadamy

Nie jestem pewien jak interpretowac tą odpowiedz... Czyzbys drogi Ziomku nie zgadzal się z moim twierdzenie o przewadze szybkosci krecenie na c-shape'ie? :? A pogadac to bardzo chetnie, przy jakims piwku albo dwóch...

- "C - dobrze latają UH" powiadzasz - nie twierdze że nie

No comments

i pewnie różnież dlatego sprzedaz C w stosunku do BOWów w Polsce ma się jak 20 : 1

Zapewne masz racje, ale Polska to dosc specyficzny rynek. A będąc niedawno na wakacjach zauważyłem że przewaga C do Bow na wodzie wynosi 3 : 1. Uprzedzając twierdzenie że pewnie ludziom pozostawały z dawnych lat, chciałbym zaznaczyc nowych C-shape'ów.

Nie jestem omnibusem kite'owym, nie oblatałem wszystkich możliwych latawców i nie roszcze sobie prawa do nieomylności, ale powyższe wypowiedzi bazują na bacznych obserwacjach i każdy moze je potwierdzic wystarczy posiedziec nad wodą jak trochę wieje i popatrzec.

A na koniec radosna wiadomość: Na piątek i sobote mamy prognozę, tak wiec do spotkania nad wodą
Pozdrawiam

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post14 cze 2007, 15:24

Ziomek. pisze:podczas gdy dobrego rocznego BOWa w tym samym rozmiarze trudno KUPIĆ za cenę dwukronie wyższą :idea: :wink:

Słąwuś - z całym szacunkiem, przeczytaj jeszcze raz powyżej CO napisałem i nie linkuj mi aukcji Waroo rozmiar 7 :doh: czy Cabrini rozmiar 9 :pray: bo TE rozmiary to z założenia są tańsze :idea:

rzuciłeś przykład jak vw lupo do phateona - o ROZMIARACH piszę :idea:

Martinez - "POlska to specyficzny rynek" - to prawda :idea:
ale JESTEŚMY w Polsce , czyż nie :idea: :wink:
więc STĄD przykłady podaję :idea:
a u nas na wodzie , jak i w sprzedaży NOWYCH kajtów proporcje mają się jak napisałem poprzednio..

pozdro

Awatar użytkownika
raf

Post14 cze 2007, 22:13

Martinez pisze:
Ziomek. napisał:

- "C-shape lepiej wstają z wody" - Shocked od kiedy? ..może sprawdzimy

Jak wieje to kazdy latawiec postawisz w "tri miga", Troche inaczej sprawa sie ma przy wietrze granicznym typu 10-11 kn i duzych rozmiarach. Pozostaje przy swoim,duzy c-shape z 5-tą linka szybciej wstanie niz bow - niezaleznie od głębokości wody

W środę wieczorem widziałem jak instruktor demonstrował kursantowi podnoszenie Waroo 15m. Wiało 10- 12 węzłów - operacja restartu trwała 15 sekund.
Mam CO2 i byłem w szoku, że tak szybko można postawić latawca przy tak słabym wietrze.

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post15 cze 2007, 02:03

raf pisze:operacja restartu trwała 15 sekund.
Mam CO2 i byłem w szoku, że tak szybko można postawić latawca przy tak słabym wietrze.

wlasnie w tyle mozna postawic co2:).....mniej wiecej....naprawde nie ma problemu....juz przestancie...bowy naprawde wstaja z wody ekstraklasa...
cszejpy z reconem tez wstaje zajebiscie.....z 5 linka jesli wieje mniej wstaja ciut dluzej ale jesli wieje dobrze to same tez wstaja...przynajmniej latawce northa 2006.2007

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post15 cze 2007, 11:57

sławuś pisze:
Pytanie do ziomka:

Czym się przejawiają mniejsze konsekwencje wypuszczenia baru przy unhooked w Bole niż c-shape? I tu spadasz i tu spadasz nie:P

nie lubię 5tej linki w C , podpinam sie do chickenloopa - więc po puszczeniu UH baru nie spadam - tylko zamiata mnąpo wodzie :wink:
z kolei JEŚLI juz używam tej 5tej linki (np dlatego że niektóre C bez niej po prostu nie latają :idea: ) to ..dzieje sie ze mną to , co na ostatnim filmie który Morlov wrzucił na jutuba :wink:

spoko - jesli chodzi o luz po puszczeniu baru - JEST PODOBNIE w BOW i C na 5tej lince
to co jest dla mnie na duży plus przy BOW UNHOOKED to że na BOW nie mam spinki, że na wet przy dużym przepowerowaniu nie wepnęsie w chickenloopa spowrotem
to bardzo pomaga przy nauce nowych trików UH i nowicjuszm przy nauce UNHOOKED w ogóle :idea:
po "triku" chcesz sie wpiąc - chwytasz za chickenloopa jednąrękąi na luzie (bo przestaje ciągnąc) zakładasz na hak
z C mozesz sobie chwycić za chickena - i tak moc nie gaśnie

każdy pływa na czym mu lepiej
też czasem lubie C - jak równo wieje :idea:

co do stawiana latawców z wody - NOE MA REGUŁY i nie można generalizować :idea:
TAK jak są bardzo dobre C, które wstają jak złoto - tak i są skopane BOWy które trudno postawic..

pozdro

losgregoros
Deska: su-2
Latawiec: cabrinha

Post30 sie 2011, 16:00

sławuś pisze:O kurde takie posty powinno się usówać... poco to komu?

Jaka jest różnica między samochodem osobowym a ciężarówką?

p[ozdro

takie posty też się powinno usuwać albo przynajmniej poprawiać błędy. Odpowiedz człowieku na pytanie zamiast się wymądrzać bo jak zaczynałeś się interesować kajtem to pewnie też nie wiedziałeś jaka jest różnica między c-shape'ami a bowami. Tyle co chciałem napisać!

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post30 sie 2011, 21:12

losgregoros pisze: Tyle co chciałem napisać!

Po co takiego trupa z szafy wywlekasz?

PusieK
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post31 sie 2011, 09:12

ted nie ma co się spinać.. ciekawe czy osoby się w nim wypowiadające w 2007 roku dalej mają takie zdanie :lol:

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post31 sie 2011, 10:31

Jakie zdanie? Temat jest z 2007 jak najstarszy bow miał niewiele ponad rok.... jak tu porównywać teraz cokolwiek.
A losgregoros, na dzieńdobry w pierwszym poście, nagle wypomina komuś, że trzy lata nie odpowiedział komuś innemu na pytanie. To miałem na myśli mówiąc o trupach :lol:

fireemy

Post31 sie 2011, 10:51

Genialna koncowka genialnej debaty. Epicko :D

Wróć do „Pierwsze Kroki”