ttttttttaaaaaaaa - systemy bezpieczeństwa

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 12:04

Tylko ja nie do końca łapię jak działą ten system bezpieczeństwa. Czytałem o tym na flysurf.com ale nie do końca rozumiem. Wypina się całość? Czy tylko odbezpiecza hak? POza tym gdzie janiby miałbym ten ogonek shować ;) :?:

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 12:31

Na tych zdjęciach powinno być to lepiej widoczne:

Obrazek
Hak w standardowej pozycji

Obrazek
Hak po uruchomieniu systemu bezpieczeństwa zwalnia chicken loopa i latawiec spokojnie opada tylko na leashu. W razie problemów jest też możliwe zupełne uwolnienie się od latawca (czerwony uchwyt przy leashu na zdjęciu z poprzedniej wiadomości).

Awatar użytkownika
Blekota
Latawiec: ss
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 12:50

z tym zwalnianiem chicken loopa, to jakoś tego nie widzę ...
pociągasz za ten czarny "dynks" i hak Ci się zwalnia... ale czy chicken loop zwolni się sam z haka? czy trzeba jeszcze mu pomóc jakoś?

tak tylko pytam - bo tego typu nowinki mi jakoś nie leżą

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 15:23

Pablo pisze:Na tych zdjęciach powinno być to lepiej widoczne:

Hak po uruchomieniu systemu bezpieczeństwa zwalnia chicken loopa i latawiec spokojnie opada tylko na leashu. W razie problemów jest też możliwe zupełne uwolnienie się od latawca (czerwony uchwyt przy leashu na zdjęciu z poprzedniej wiadomości).

Mnie chodziło o ten patent z tym czerwonym uchwytem. Co się zwalnia w końcu? Cały hak? Czy może jest tak, że chicken uwalnia się tym czarnym, a leash jest zaczepiony o tą linkę z czerwonym i czerwone powoduje rozłączenie? Tylko, że w takim przypadku trzeba wszystko po kolei...

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 15:48

Blekota pisze:z tym zwalnianiem chicken loopa, to jakoś tego nie widzę ...
pociągasz za ten czarny "dynks" i hak Ci się zwalnia... ale czy chicken loop zwolni się sam z haka? czy trzeba jeszcze mu pomóc jakoś?

tak tylko pytam - bo tego typu nowinki mi jakoś nie leżą

W tym wypadku chicken-loop zwolni sie sam, po prostu spadnie z haka bo nic go nie bedzie juz trzymac. Mialem podobny system w prolimicie, ale niestety 'bolec' trzymajacy hak byl zbyt gruby, i dzialalo to wszystko bardzo ciezko, by nie powiedziec w ogole ;-). Tutaj chyba jest to troche inaczej zrobione, wiec zobaczymy jak to bedzie wygaldac na zywo.

Onzo pisze:Czy może jest tak, że chicken uwalnia się tym czarnym, a leash jest zaczepiony o tą linkę z czerwonym i czerwone powoduje rozłączenie?

Tak wlasnie to dziala.

Podoba mi sie tez ten system co znalazl Joosiboy, jedynie moga byc problemy z unhooked. Jak tam Joosi masz moze jakies newsy o tym systemie????

Awatar użytkownika
joosiboy
Kontaktowanie:

Post16 maja 2004, 23:33

Jak obiecalem - tak robie.

Wlasnie przelatalem caly weekend z hakiem SOLID´a.

Recenzja bedzie bardzo zwiezla:

Jestem zadowolony z zakupu jak w dziecinstwie z resoraka!!!
Zrywke tez mialem okazje wyprobowac, w sobote w pewnym momencie tak przywialo, ze wszyscy zaczeli ladowac w trzcinie, a moje 16,5 qm bylo juz nie do opanowania. Zrywka w Solid´zie zadzialala bez zarzutu!!!
Fakt, ze sie czasami obraca ale naprostowanie nie jest wcale klopotliwe. Wystarczy jeden ruch reki. (gaci przy tym nie trzeba sciagac 8) )

Nie wiem czy jest to najlepszy "sprzet" ale NAPEWNO jest dobry :!: :!: :!:

Wróć do „Forum Główne”