Soma Bay w sierpniu ?

Miejscówki Kitesurfingowe
hihaho
Deska: unik
Latawiec: Ozone Edge i Zephyr

Post15 lip 2013, 20:05

Witam, Jestem nowy zarówno na Forum jak i na kite. Mam plan wybrać się i podszkolić do ciepłych krajów - po analizie postów padło na Soma Bay -

mam tyllko 2 pytania czy sierpien to dobry termin i mając na uwadze pływy ze stronki

http://tides.mobilegeographics.com/cale ... /5760.html

warto jechac 15-22 czy 23 - 30 sierpnia i czy ma to jakiś znaczenie przy początkach pływania

Wszelkie inne porady w temacie wyjazdu bb chętne przyjmę

pozdro

M

luqaszek
Deska: Nobile 555
Latawiec: RRD Addiction 12m/Vision 9m
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post15 lip 2013, 22:33

Sierpień statystycznie jest najlepszy na kite http://www.windfinder.com/windstats/windstatistic_soma_bay_kreazy_bay.htm o ile nie boisz się wysokich temperatur. Bylem w maju zeszłego roku i przeważnie wiało do 14 wiec wybrał bym termin od 11 sierpnia gdzie najwyższy stan wypada od 7-13.
Dodatkowo baza jest teoretycznie otwierana od 9 rano ale jak masz sprzęt w pokoju możesz pływać od 8.
Pytanie tez jak tam będzie z bezpieczeństwem w sierpniu czy już się uspokoi na dobre.

Awatar użytkownika
supermint

Post16 lip 2013, 15:51

Ja niedawno wrocilem z Sharm i nic sie tam nie dzialo, wydaje mi sie, ze w kurortach jest bezpiecznie. Co do temperatury to wial chlodny wiaterek, wiec wcale nie odczuwalo sie wysokich temperatur. Wialo codziennie 15-25 wezlow. Ja tam bym sie nie zastanawial tylko lecial :)

dennis
Postawił piwka: 4 razy

Post16 lip 2013, 17:23

bardziej obrazowo pływy w rejonie Hurgadhy masz tutaj.
http://www.kitepower-elgouna.com/de/loc ... enkalender

ja zawsze wybieram tydzień kiedy laguna napełnia się w trakcie dnia. A jeśli dopiero zaczynasz to odpuściłbym sobie tydzień 15-23.08- szkolenie będzie trochę na siłe - pewnie gdziec na granicy laguny i głębokiego. Szkoda kasy.
Tydzien 23-30.08 jest idealny - laguna pełna w trakcie dnia przez cały tydzień. Oczywiście logistyka czarter+urlop+pływy nie jest łatwa ale warto brać pływy pod uwagę szczególnie, że w lecie nawet napełniona laguna ma niższy poziom wody niż w zimie.

Upałami w sierpniu bym się nie przejmował - filtr UV50, lycra i do wody :-). Byłem parę razy w Soma w sierpniu - oczywiście na leżaku przy basenie nie wytrzymałbym dłużej niż 10 minut ale nie po to sie tam leci.
Pozdr

hihaho
Deska: unik
Latawiec: Ozone Edge i Zephyr

Post16 lip 2013, 18:27

Ale fajne Forum ! Dzieki za wszystkie informacje. Wybiorę zatem ostatni tydzień sierpnia. Czy hotel ( spot ma znaczenie ) Czytałem o Caribbean i Palm - któryś lepszy pod względem spotu ? Jadę z rodzinką wiec rozważałem również Kempinski ( cena naprawdę dobra )

Jeszcze raz dzieki za pomoc :thumbsup:

M

dennis
Postawił piwka: 4 razy

Post16 lip 2013, 20:14

ja jestem malo obiektywny bo zawsze bylem w Palm. Jesli jedziesz z rodzina to wybralbym Palm bo do spotu najlepszego do nauki (surfmotion) masz 5 minut piechota i zawsze mozesz wrocic do hotelu zjesc lunch z rodzina itd. Caribbean jest ponoc tez bardzo OK ale dalej od spotu. Kempinski niestety daleko od surfmotion - mozna dojezdzac tez do blizszego Kitehouse 7Bf ale to trudniejszy spot z offshore albo sideoffshore

Wróć do „Spoty”