Oszustwo latawcowe - 400 procentowe marże

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Awatar użytkownika
Mikka
Kontaktowanie:

Post22 lis 2005, 12:06

Spox, surrferzy są kull.

Logiczny wierzy w romantyczne klimaty, jakie towarzyszyły prekursorom rozmaitych "ciekawych" dyscyplin, kiedy to liczyło sie zaangarzowanie, a technologia to była kwestia odległa jak planeta Mars. Moimi ulubieńcami w tej kwestii są Georg Mallory i Sandy Irvine, którzy w 1924 roku atakowali Everest ubrani w buty z trygonami (Czy dziś wie ktoś, co to jest) wełniane portki, marynarki i meloniki przewiązane szalem, coby wiatr nie porwał...

Dziś to śmieszy do łez, jednak oni nie mieli dzisiejszej wiary w GoTeX , pozycjonowania GPS i 300 Szerpów do pomocy, mieli jednak zapał.
Do dziś nie ma pewności, czy tych 2 dżentelmenów nie zdobyło jednak Góry gór na 28 lat przed Tenzingiem i Hillarym...

W naszym sporcie jest podobnie jak z samochodami. Zanim prototym wejdzie na produkcję zostaje rozbite ze 100 sztuk. Kasa bije...

Zaprojektowanie profilu aerodynamicznego, to sztuka nie lada...
Spróbowałby kto skrócić jedną linkę nośną o 3 cm i powodzenia życzę przy opanowaniu latawca. A jak skrzydło będzie "firmowo" ześmiglone, to masakra...

A tak na prawdę, to jeśli ktoś uważa, że nowe Kite są za drogie, to może szukać na rynku wtórnym. Już za 500-600 można coś znaleść. Fakt nie będzie nowy, ładny i szpanerski, ale można latać.

Awatar użytkownika
sarin
Kontaktowanie:

Post22 lis 2005, 12:30

Mikka pisze:A tak na prawdę, to jeśli ktoś uważa, że nowe Kite są za drogie, to może szukać na rynku wtórnym. Już za 500-600 można coś znaleść. Fakt nie będzie nowy, ładny i szpanerski, ale można latać.

Racja to chyba powinno wystarczyc a dokładnie to "ładny i szpanerski" przecierz nie o to w tym chodzi :) ja sie ciesze z nasiaka i mam w pupie czy ktos bedzie sie z niego smiał on ma spełniac scisle okreslona funkcjie i tyle.

ps gore-tex jest przereklamowany :)

Awatar użytkownika
Mikka
Kontaktowanie:

Post22 lis 2005, 12:37

Ja mam 2 nasiaki (razem 19 kwdratów)
Są kull'iste...
I niech sie ktoś spróbuje pośmnieć...
"... zara j.... z dyni mniędzy oczy..."

Pozdrofki...

Logiczny

Post22 lis 2005, 12:37

o widzisz Adaś, TO są odpowiedzi

a nie jakiś kłótliwy Dziobak, Ziomek......pewnie jeszcze ten co sie z Ziomkiem kłócił wpadnie (nic nigdy nie dzieje sie bez powodu, pewnie nawet połączą swoje siły aby mnie zaatakować:) )

Adam

skoro to takie trudne i kosztowne to wytlumacz mi jedną prostą rzecz.
Dlaczego ceny zawsze idą w dół, dobrym przykładem są panele LCD. TO dopiero droga technologia była. Patrz jak ceny spadły. Zawsze spadają.
Wg Ciebie latawce mają wymówkę i tak powinno zostać, nawet jesli wierzyc argumentom przez ciebie postawionym to i tak będzie taniej. Ja mysle ze w tej branzy nikt nie krzyczy a skoro nikt nie krzyczy to po co obnizac koszty? Poza tym wymyslony juz technicznie latawiec jest taki drogi (wg wypowiedzi) aby zrobic miejsce dla innych badan, dla nowych latawcow, lepszych i sprawniejszych. Tyle ze konstrukcja jest juz wymyslona, nawet jesli jest przestarzała dla latawca ktory nazywa sie "Halina". Minelo mnostwo czasu, czemu wiec firma nie sprzedaje go jako tanszej opcji dla tych dla ktorych fanaberie i ekstrawagancja sa obce? Po drodze przeciez było juz wiele innych starych modeli ktore moga byc ciągle drozsze a które moga dawać pieniądze na badania dla nowszych. Chyba wlasnie dlatego ze nikt nie krzyczy.
Wyobraz sobie analogiczna sprawe z systemem Windows. Woybrazasz sobie wiec aby Windows 98 był w podobnej cenie co Windows XP badz nawet Vista? NIE, nowszy to nowszy, placisz wiecej.....
Ktos zaraz powie ze wsrod latawcow tez sa takie roznice, no tyle tylko ze o ile ludzi niektorych nie stac na Viste to stac ich na windows 98 lub XP (a i to ludzie piraty kupują)

Ja wiem ze ta logika moja miejscami jest przytłaczająca ale to JA jestem odbiorcą. Moje zdanie jest takie ze jesli bedziemy sie godzic na takie ceny to takie bedziemy mieć. A małym odbiorcą nie jesteśmy, mamy duzy kraj i duzo miejsc do zabaw.

Moze po prostu nalezaloby przestac robic drogie badania nad nowymi latawcami (jest ich juz mnostwo) i zajac sie w nastepnej kolejnosci obnizaniem kosztów, w zasadzie rezygnacja z badan jest juz na starcie obnizeniem tych kosztow.
Poza tym, nikt tu tez durny nie jest i pewno wiele osob zdaje sobie sprawe ze większosc tych jakze trzymających sie kupy argumentow przemawiających na korzysc producentow to efekt wypowiedzi osob ktore w tej branzy siedzą a które po prostu starają sie ciągle dobrze zarobic.

Adam, no bo jakie jest prawdopodobienstwo ze nie siedzisz w tej branzy?
jak nie ty to twoj kuzyn ktorego bronisz a jak nie on to pewnie masz znajomego. O tyle dobrze ze nie wyzywasz.

Oczywiscie jest pewnie jeszcze grono ludzi (byc moze Dziobak) ktorzy wydali mnostwo kasy i teraz czują sie frajerami, kazdy by sie czuł czytając taki wątek. I pewnie ja tez, bo wydac 2.500 zł będę musiał.

Czlowiek ktory nic nie ma wspolnego z ta branzą ma wszystko w nosie, wszystkie te argumenty to pikuś ktore sobie mozna w nos wsadzić. Taki czlowiek zawsze powie "niech przestaną te badania robić skoro my za to płacimy bo obecne latawce nie sa takie złe". I TO jest jego prawo......i nie musi sie znać na produkcji, po prostu nie musi, dla niego to ma być tansze bo ot tego zalezy powodzenie w interesie a jak ktoś z branzy tego nie rozumie to wpadnie w dlugi i to bedzie koniec tego interesu. Nigdy nie ma tak ze ludzie prowadzą biznes aby zarobic przez to ze jest drogi. Kazdy chce sie dorobić to oczywiste ale juz widze jak firma zbiera burze mózgów aby wpaść na to jak dotrzeć do tych co to sie z groszem liczą bo w koncu rynek ludzi bogatych im sie skonczy.

Awatar użytkownika
Mikka
Kontaktowanie:

Post22 lis 2005, 13:13

Jesteś słoneczko...
Nie wiem co tak cierpisz do dziobaków. To skądinąd sympatyczne zwierzątka...

Czy wiesz coś więcej o panelach LCD, na które się tak często powołujesz?? Czy może występujesz tu tylko jako ich konsument?

Tak się składa, że akurat wiem trochę o technologii paneli LCD.
7-8 lat temu zaczęły się pojawiać panele 15" w cenach około 10.000 pln.
Zajebiście drogo. Powiesz "Marża", a ja powiem gówniana, niedoskonała technologia. Wtedy była to "choroba wieku dziecięcego" produkcji. Czy wiesz, że 7-8 matryc na 10 leciało do śmieci. Słyszałeś o "Martwych pixelach"? Czy wiesz, że normy zakłądały, ze więcej niż 5 martwych pixeli na matrycy DYSKWALIFIKUJE JĄ? Czy wiesz, że po tych 8 latach w wyniku nakładów na Nowe techgnologie udało się podnieść efektywność i obecnie około 1 matryca na 10 jest do dupy? widzisz tu sens i LOGIKĘ?
Czy już wiesz czemu ceny spadły?

Kiedy w 92 -93 roku zaczynałem latać na glajtach skrzydła miały doskonałość 3,5-4 po 3-4 latach ten parametr podskoczył do 5-5,5 dla skrzydeł rekreacyjnych! Nie mówię o wyczynach, bo tam zawsze było szaleństwo.

Piszesz, że Ty jesteś odbiorcą? No i co z tego? Wiem, jest drogo i to Cie piekli. Możesz nie kupować. Producenci jakoś sobie poradzą. Zawsze ktoś kupi. Jeśli Twoja logika sprawdziłaby się w realu, to mielibyśmy wszystko po złotówce. Bo pokaż mi klienta który chętnie wyda jakiekolwiek pieniądze. nigdy nie będzie tak tanio, żeby niebyło można czegoś lepszego wymyśleć. Jak dojdziemy do kajtów za free, to zrobi się promocję, "kajt + deska i darmowe OC i NW"

Wspomionasz o piractwie... Dobrze, że nie ma zalewu pirackichg kopii Naish'ów, RRD'ków i innych, bo wtedy oryginały musiałyby mieć hologramy, paski metalu w brytach i swiecący w UV nadruk...
I znowu ceny poszły byw górę...

Piszą dalej, że Dziobak pewnie czuje się frajerem (czemu nie kolczatka, diabeł tasmański, czy kangur, skoro czepiasz się zwierzaków z antypodów?), wyprowadzę Cię z blędu: na 3 latawce nie wydałem połowy kwoty o której wspominasz. Wiem popełniłem pewnie szczyt wieśniactwa kupując używanki, ale leję to takie sobie wybrałem i są moje. Jest Ok.
Relatywnie najdrożej beknąłem za trapez, ale po sezonie miałem go za 60% ceny półkowej z lipca. Nowiutki, niewypierdziany TFM.

Powiem tylko wrzuć na luz i baw się, bo powinien być tu Fun, a nie spinanie się. Każdy będzie latał na tym co nu się podoba, albo na co go stać.

Włodar
Kontaktowanie:

Post22 lis 2005, 13:19

Noo, widzę, że zrobiłeś się troszkę bardziej uprzejmy, może jest dla Ciebie jakaś nadzieja.

Logiczny pisze:a nie jakiś kłótliwy Dziobak, Ziomek......pewnie jeszcze ten co sie z Ziomkiem kłócił wpadnie (nic nigdy nie dzieje sie bez powodu, pewnie nawet połączą swoje siły aby mnie zaatakować:) )

Gościu, ale Ty masz tupet... sam najpierw objeżdżał innych, wkładał im w usta słowa, których raczej by nie wypowiedzieli bo są ludźmi na poziomie, a teraz bidulek zaatakowany się czuje...

Logiczny pisze: skoro to takie trudne i kosztowne to wytlumacz mi jedną prostą rzecz.
Dlaczego ceny zawsze idą w dół, dobrym przykładem są panele LCD. TO dopiero droga technologia była. Patrz jak ceny spadły. Zawsze spadają.
Wg Ciebie latawce mają wymówkę i tak powinno zostać, nawet jesli wierzyc argumentom przez ciebie postawionym to i tak będzie taniej

Ty naprawdę zmień sobie nick, bo to co piszesz w ogóle kupy się nie trzyma, ile Ty masz lat? Spójrz sobie na coś takiego: ile lat istnieje rynek na tego typu latawce, a ile lat istnieje rynek na LCD... oraz jaka jest stosowalność LCD, masz je w niemalże każdym gównianym urządzeniu elektronicznym. Więc istnieje wobec tego motywacja do szybszego rozwoju tematu, szerszej stosowalności, prac badawczych, konkurencji, a tym samym obniżki cen... Ile lat ma rynek latawców pociągowych...? Kurczę, że trzeba Ci takie rzeczy tłumaczyć... zmien nick...

Logiczny pisze: Ja wiem ze ta logika moja miejscami jest przytłaczająca (...)

Niee, no jest nadzieja, przynajmniej jesteś samokrytyczny :D

Logiczny pisze:Moze po prostu nalezaloby przestac robic drogie badania nad nowymi latawcami (jest ich juz mnostwo) i zajac sie w nastepnej kolejnosci obnizaniem kosztów, w zasadzie rezygnacja z badan jest juz na starcie obnizeniem tych kosztow.

Niee, no staary weź mnie nie rozwalaj... coś takiego możesz zrobić jeżeli chcesz położyć firmę, coś takiego jest wbrew jakiejkolwiek logice :!: Ty wiesz po co są badania w ogóle :?: już parę razy o tym pisałem - głównie po to, żeby sprzęt był lepszy i bezpieczniejszy, żeby eliminować niedociągnięcia. NIKT nie zrezygnuje z badań, bo od razu go konkurencja wyprzedzi, a udziałowcy i prokuratura dobierze się do tyłka za niegospodarność :!: To byłoby rynkowe samobójstwo :!:

Logiczny pisze:Adam, no bo jakie jest prawdopodobienstwo ze nie siedzisz w tej branzy?
jak nie ty to twoj kuzyn ktorego bronisz a jak nie on to pewnie masz znajomego. O tyle dobrze ze nie wyzywasz.

Wiesz co, Ty masz manię prześladowczą, wszędzie ci wredni producenci latawców chcący wcisnąć swój niebotycznie drogi sprzęt i zrobić frajerów ze wszystkich :!: Zauważ, że to miejsce nazywa się kiteforum.pl, a nie www.forum-producentow-latawcow.pl, a ci którzy działają komercyjnie w temacie, nie kryją się z tym. Stanowimy pewną społeczność tutaj i staramy się przestrzegać pewnych zasad.

Człowieku, frustracja przez Ciebie przemawia, a logiki w Twoich wypowiedziach brak, zmień nick proszę... A poza tym życzę jak najmniej bolesnego uczucia stawania się frajerem, kiedy wydasz w końcu te pieniądze na latawiec...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2005, 13:58

Logiczny pisze:skoro to takie trudne i kosztowne to wytlumacz mi jedną prostą rzecz.

idealny przyklad :lol:
ilość sprzedaży porównywanych przedmiotów "zbliżona" :wink:
strzelam z duużym marginesem ze jak 1 : 5000
biorąc pod uwagę wykorzystanie dziś lcd WSZĘDZIE, od laptoków, komputerów (który ma "trochę" osób), tv, dvd ...do LODÓWEK i...
nie wiem GDZIE jeszcze :?

Logiczny pisze: Minelo mnostwo czasu, czemu wiec firma nie sprzedaje go jako tanszej opcji dla tych dla ktorych fanaberie i ekstrawagancja sa obce?

niby nieglupio piszesz
ale ze wszystkich Twoich postów w tym topiku
z calym szacunkiem wynika jedno:
- znajomość zagadnień kite nie jest Twoją mocną stroną :roll:
a) firmy SPRZEDAJĄ tańsze opcje - do dziś można znaleźć modele z 2003 roku, a nawet 2002 (jak dobrze poszukasz) jako NOWE i spooroo tańsze , nie wspominam o modelach 2004, i 2005 - cena relatywnie wzrasta wraz z rocznikiem..
MOŻNA je kupić, ale nie dziw się że ich nie PRODUKUJĄ (Trabanta i TV Rubin też jakoś nie :wink: ... a "szkoda" :wink: = TANI "sprzęt" to byl..)

a czemu nie produkują?
a bo zainteresowanie nimi jest ZNIKOME
ale dzięki takiemu - TY mozesz je znaleźć w magazynach z 2002, 2003 roku :idea:
i KAŻDY jest szcześliwy..
hmm.. ale czemu zainteresowanie jest ZNIKOME.. :?
..skoro tak niewiele się różnią :roll: :?:
bo RÓŻNIĄ się BARRDZO
w 2002 myślalem ze latawce są już tak super, ze ..oh..
dopóki nie poplywalem na modelach 2003 - przepaść
"No , teraz to juz wypas są :shock: " , pomyślalem.. "Winda suuuperr"..
ale "niestety" w 2004 wszedl wake style, i winda zostala zepchnięta na dalszy plan, na rzecz szybkości, zwrotności latawca
LATAWCE CAŁKOWICIE PRZEPROJEKTOWANE
trend ten poglębil się na maksa w 2005 roku..
no, myślalby kto: "Teraz to juz mamy wszystko, caly przekrój zastosowań.."
i nagle pojawia się ..KONSTRUKCJA BOW :wink:
szit: znowu COŚ..
osobiście jej nie lubię, ale.. mam wrazenie że ..DOPRACUJĄ JĄ i ..MOŻE polubię :idea:
TERAZ nie, więc jak dla mnie SPORO muszą popracować
może sezon, moze dwa - nie sądzę by komukolwiek "chcialo się" robić to dla idei - a Tobie?
ok - koniec historii, (która znudzila tych, co w kite trochę juz siedzą
bo dla nich to OCZYWISTE..)
nastepne karty i zmiany ZAPEWNIAM będą :idea:
a jeśli chcesz niskiej ceny i starszego modelu: jak wspomnialem _ NIC nie stoio na przeszkodzie
wiec o co tyle halasu?

możemy postulować Maybacha dla każdego
tymczasem jeżdzę .."nie-maybachem" :lol: :wink:
moze to kwestia priorytetów, ja DOCENIAM nowe , lepsze.. LATAWCE..
przedkladam je nad auta
(jakim autem jezdzisz :?: :wink: )
inni kawior i szampana, trzeci wczasy w Tunezji..

Logiczny pisze:Ktos zaraz powie ze wsrod latawcow tez sa takie roznice, no tyle tylko ze o ile ludzi niektorych nie stac na Viste to stac ich na windows 98 lub XP (a i to ludzie piraty kupują)

JA powiem ze SĄ
a co do 98 to powyżej Ci napisalem - MOŻNA kupić "kite/windows98"

Logiczny pisze:Ja wiem ze ta logika moja miejscami jest przytłaczająca ale to JA jestem odbiorcą. Moje zdanie jest takie ze jesli bedziemy sie godzic na takie ceny to takie bedziemy mieć.

ja protestuję przeciw cenom Maybachów i Apartamentów
i CO :cry:
dlaczego mnie pan nie slucha, panie premierze..

Logiczny pisze: A małym odbiorcą nie jesteśmy, mamy duzy kraj i duzo miejsc do zabaw.

znów obnażasz swoją wiedzę na temat stanu kite w Polsce
JESTEŚMY malym odbiorcą :?

Logiczny pisze:Moze po prostu nalezaloby przestac robic drogie badania nad nowymi latawcami (jest ich juz mnostwo) i zajac sie w nastepnej kolejnosci obnizaniem kosztów

tak, zaprzestańmy rozwoju tej dyscypliny
BA! zaprzestańmy rozwoju WSZYSTKICH dyscyplin :idea:
BA!'prim - W OGÓLE zaprzestańmy jakiegokolwiek rozwoju :idea: :idea:
dla idei : TANIO I DLA WSZYSTKICH
żeby NIKT nie mógl mieć LEPSZEGO
..powiedz to zawodnikom :roll:

Logiczny pisze:Poza tym, nikt tu tez durny nie jest i pewno wiele osob zdaje sobie sprawe ze większosc tych jakze trzymających sie kupy argumentow przemawiających na korzysc producentow to efekt wypowiedzi osob ktore w tej branzy siedzą a które po prostu starają sie ciągle dobrze zarobic.

jakby się jakiś "durny, nie zdający sobie sprawy" znalazl jednak, uświadamiam:
JESTEM Z BRANŻY :idea: moje zdanie jest tendencyjne :idea:
i wiesz co?
wbrew pozorom: JESTEŚMY PO TEJ SAMEJ STRONIE BARYKADY
mi też latawce nie spadają z nieba
też chcialbym by byly tańsze, sprzedawalo się ich więcej itd
też bulę za nie tysiące
z tą różnicą, że biorę ich duużo więcej od Ciebie

Logiczny pisze:ktorzy wydali mnostwo kasy i teraz czują sie frajerami, kazdy by sie czuł czytając taki wątek.

ja niestety należę do MEGAfrajerów :oops:
bo Rhino12 1 '02 - kosztowal prawie 5000* w 2002 :?
a teraz :?: KTO go kupi za 500 :?: Może Ty NieLOGICZNY :?:
dodam coś jeszcze: Rhino12 '06 jest TAŃSZY od '02 :shock:
* i "nieważne" że dal mi tyyyle radości i "falujących szortów"

Logiczny pisze:a jak ktoś z branzy tego nie rozumie to wpadnie w dlugi i to bedzie koniec tego interesu.

..no ta ja niestety "nie rozumiem" branży i "rozumiem" że czarno mam rozumieć swoją przyszlośc, bo juz nic nie rozumiem.. :wink:

Logiczny pisze: bo w koncu rynek ludzi bogatych im sie skonczy.

ech..

ps: marnujesz się TU
..PiS :wink:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post22 lis 2005, 14:31

Mikka pisze:
Wspomionasz o piractwie... Dobrze, że nie ma zalewu pirackichg kopii Naish'ów, RRD'ków i innych,
.

Mikka: SĄ :idea:
a ściślej: BYŁY :idea: :idea:
i wiecie co: NIE przyjely się, "nie wiedzieć czemu"
(byly gorsze w użyciu od odpowiedników Adibasa i Panascanixa ; byly
jednak TANIE, take że i ja sie zalapalem, nie żaluję, nie bylo mnie stać, ale nie wszczynalem rabanu na forum o to..)
nie wiem ile bylo prób na Swiecie, ale pewnie dziesiątki
tak samo jak na świecia prawie nikt nie wiedzial o
podróbach z ..Polski :oops:

rżnięte

LOGICZNY
nie mam Ci za zle (i przypuszczam ze pozostali "dyskutanci",
że się pojawiles i wyskoczyleś z takim tematem
z takim spojrzeniem nań
ale z mojego (naszego :?: :idea: ) punktu widzenia
albo JESTEŚ naiwny i infantylny albo takiego UDAJESZ :wink:
inna sprawa, ze jak mniemasz znasz się nieźle na "gospodarce" ,
prawach rządzących rynkiem itd..
..nie powinna Ci robić różnicy cena 2,5 czy 3,5 tys.. :wink: , bo...
jako znawcy systemu, który nas karmi..

pokój i dzięki za "interesującą" dysputę..
mam nadzieję ze sporo się nauczy...LIŚMY :wink:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post22 lis 2005, 14:45

Adam S pisze: 5. Do końca roku 2004 podstawowy kurs IKO ukończyło prawie 200 tys. ludzi. Ilu z nich kupiło sprzęt, ilu kupiło bez kończenia kursu i co z tego wynika dla cen sprzętu - zostawiam do rozważenia we własnym sumieniu )

skąd masz te dane, ze strony IKO?
jesli tak, to są OFICJALNE dane, przeslane przez instruktorów
dane nieoficjalne, nie IKO mnożą tę liczbę razy :roll: może 2.. może 5..
ale nie zapominajmy że producentów kite jest też KILKUDZIESIĘCIU
i "najczęściej" :wink: każdy wlasną drogą dochodzi do innowacji
dobre strony min - to rozmaitość nowości
zle - to te "koszty" :?

Adam S pisze:Dobrze, że nie kręcą mnie loty w kosmos.

a SKĄD wiesz :?: :wink:

Logiczny

Post22 lis 2005, 15:28

"Wiem, jest drogo i to Cie piekli. Możesz nie kupować. Producenci jakoś sobie poradzą. Zawsze ktoś kupi."

No wiec kase mam a pewnie tego chcesz sie tu dowiedziec. Latawiec tez bede miał. Opcja "mozesz nie kupować" jest głupia bo kupie, a pieklą sie tacy jak ty, bo wiesz ze palca nie zanuzyles w podobnym temacie. Tak z serca....prosto od niego, leje tak samo na tych producentow jak i na to forum, podobnie jak ty kiedy ludzi wyzywasz. Tak prosto....jak mozna...."chce kupic latawiec ale co szkodzi interweniować". Gdzies tam na boku jest ten wątek a posrodku chcec latania, jedno drugiego nie wyklucza, ze spadochronem bede sie bawil a tu pisal co innego. Jesli uwazasz ze cierpię to pamiętaj ze to tylko i wyłącznie twoja sprawa, mozesz sie nazywać szerlokiem holmsem od spraw uczuciowych ale z tą opcją ze cienki z ciebie detektyw:)

"Wspomionasz o piractwie... Dobrze, że nie ma zalewu pirackichg kopii Naish'ów, RRD'ków i innych, bo wtedy oryginały musiałyby mieć hologramy, paski metalu w brytach i swiecący w UV nadruk...
I znowu ceny poszły byw górę..."

a i owszem, ceny moglyby pojsc w gore ale nic poza tym.
i kto zyskalby bardziej? piraci czy biznesmeni?:)

"Powiem tylko wrzuć na luz i baw się, bo powinien być tu Fun, a nie spinanie się"

obudziles sie teraz bo na chama wyszedłeś? zobacz pierwszą swoją reakcje na moj watek, twoj pierwszy post. I ty mi mowisz "baw się"?
No ja sie swietnie bawie, ze 2 osoby to tu zauwazyly.

Włodziu, to teraz Ciebie na bąka biorę:

patrz, to w psychologii ma na pewno jakies swoje odniesienie
najpierw zauwazyles ze jestem bardziej uprzejmy

"Noo, widzę, że zrobiłeś się troszkę bardziej uprzejmy, może jest dla Ciebie jakaś nadzieja."

a jako ze sie przyznał to spadł o jeden szczebelek nizej i teraz mozna mu d....ić:)

"Gościu, ale Ty masz tupet... sam najpierw objeżdżał innych, wkładał im w usta słowa, których raczej by nie wypowiedzieli bo są ludźmi na poziomie, a teraz bidulek zaatakowany się czuje..."

swoją drogą ze nie mozesz sie zdecydować, bo najpierw chwalisz a potem op....asz, tak jest w schizofrenii. Ponadto wykorzystujesz to do ponizenia, podstawy u ktorych lezysz, słownikowy przykład, śmieszne to troche....staraj sie nie dawac tak urobic, poza tym ja takierzeczy wychwytam:)

"Niee, no jest nadzieja, przynajmniej jesteś samokrytyczny"

to nie byla samokrytyka, skoro miedzy wierszami nie umiesz czytac oto tłumaczenie tekstu odnosnie logiki przytłaczającej:

to znaczy ze uzywam tego zwrotu aby uswiadomic innym ze jedyna sluszna droga jest uzywanie logiki przytlaczającej
Jak ciągle nie rozumiesz to daj znac

"Niee, no staary weź mnie nie rozwalaj... coś takiego możesz zrobić jeżeli chcesz położyć firmę, coś takiego jest wbrew jakiejkolwiek logice Ty wiesz po co są badania w ogóle już parę razy o tym pisałem - głównie po to, żeby sprzęt był lepszy i bezpieczniejszy, żeby eliminować niedociągnięcia. NIKT nie zrezygnuje z badań, bo od razu go konkurencja wyprzedzi, a udziałowcy i prokuratura dobierze się do tyłka za niegospodarność To byłoby rynkowe samobójstwo "

nie, poniewaz sa i jedni odbiorcy i drudzy. Chwycenie tych biedniejszych da wieksze zyski jak skupianie sie tylko i wylacznie na takich co to nie musza sie liczyc z groszem. Przykład: Telefonia Sami Swoi (ja wiem ze za pozno wystartowali ale ten argument ze za pozno dowodzi tylko tego ze popelniono blad)
Lepsze stworzenie jest pola jednoczesnie dla biedniejszych i pozostawienie dla bogatych. Nikt nie mowi o opcji zlikwidowania towarow dla bogatych a stworzenie dla biedniejszych. Nigdzie tego sie nie praktykuje, nawet BMW ma takie opcje. Przeciez bogaci (jak to zwykle bogaci mają) pozostaną przy sprzęcie lepszym, u podstaw....bogaty chce byc lepszy od biednego. Praktycznie caly czas o to chodzi, tworzenie pól dla kazdych odbiorcow.

"Wiesz co, Ty masz manię prześladowczą, wszędzie ci wredni producenci latawców chcący wcisnąć swój niebotycznie drogi sprzęt i zrobić frajerów ze wszystkich Zauważ, że to miejsce nazywa się kiteforum.pl, a nie www.forum-producentow-latawcow.pl, a ci którzy działają komercyjnie w temacie, nie kryją się z tym. Stanowimy pewną społeczność tutaj i staramy się przestrzegać pewnych zasad. "

a nie no jasne, dlatego was tak wk.... ze ktos sie tych zasad nie trzyma.

inna sprawa:

"Ty naprawdę zmień sobie nick"

"zmien nick"

"zmień nick proszę"

masz jakis kompleks? nie, nie zmienie:) tyle razy to powtorzyles, musi cie to strasznie denerwowac:)

Ziomek

"idealny przyklad
ilość sprzedaży porównywanych przedmiotów "zbliżona"
strzelam z duużym marginesem ze jak 1 : 5000
biorąc pod uwagę wykorzystanie dziś lcd WSZĘDZIE, od laptoków, komputerów (który ma "trochę" osób), tv, dvd ...do LODÓWEK i...
nie wiem GDZIE jeszcze "

a od czego zaczynali? od zera

L O G I K A

"a) firmy SPRZEDAJĄ tańsze opcje - do dziś można znaleźć modele z 2003 roku, a nawet 2002 (jak dobrze poszukasz) jako NOWE i spooroo tańsze , nie wspominam o modelach 2004, i 2005 - cena relatywnie wzrasta wraz z rocznikiem..
MOŻNA je kupić, ale nie dziw się że ich nie PRODUKUJĄ"

daj link

"hmm.. ale czemu zainteresowanie jest ZNIKOME..
..skoro tak niewiele się różnią
bo RÓŻNIĄ się BARRDZO
dopóki nie poplywalem na modelach 2003 - przepaść"

i znowy podstawy
kolego, to co piszesz to nie biznes ale za(c)hłanność z twojej strony, tak jak dziecko ktore chce samochodzic i nagle chce lepszy i lepszy i lepszy
Dlatego wiec ze jestes jak dziecko to branza ma miec argument? no chyba z drzewa spadłeś:)

"No , teraz to juz wypas są " , pomyślalem.. "Winda suuuperr"..
ale "niestety" w 2004 wszedl wake style, i winda zostala zepchnięta na dalszy plan, na rzecz szybkości, zwrotności latawca
i nagle pojawia się ..KONSTRUKCJA BOW
szit: znowu COŚ.. "

no mówie,zachowujesz sie jak dzieciak. Mowie to calkiem serio, idz z tym do lekarza bo ty masz manie kupowania

"ok - koniec historii, (która znudzila tych, co w kite trochę juz siedzą
bo dla nich to OCZYWISTE..) "

to nic innego jak narzucanie wlasnej woli innym. Moze ich na to zlapiesz ale nie mnie. Poza tym grono jest stałe wiec nie wypowiadaj sie za tych co tylko czytają. A POZA TYM.....branza:)

"a jeśli chcesz niskiej ceny i starszego modelu: jak wspomnialem _ NIC nie stoio na przeszkodzie
wiec o co tyle halasu? "

DAJ LINK

"możemy postulować Maybacha dla każdego
tymczasem jeżdzę .."nie-maybachem"
moze to kwestia priorytetów, ja DOCENIAM nowe , lepsze.. LATAWCE..
przedkladam je nad auta
(jakim autem jezdzisz )
inni kawior i szampana, trzeci wczasy w Tunezji.. "

nie, Maybach to moze luksus, dlaczego chcesz aby tak samo traktować zabawe na sniegu z latawcem? nie porownuj tak drastycznie bo moze to ladnie w tekscie brzmi ale w praktyce nie trzyma sie kupy

"znów obnażasz swoją wiedzę na temat stanu kite w Polsce
JESTEŚMY malym odbiorcą "

zgadnij dlaczego?
mi chodzilo raczej o to ze jestesmy duzym odbiorca na przyszlosc i/bo mamy duzy kraj jak na europe. Potencjalnych klientow jest cala masa. Ktos to w koncu wykorzysta

"tak, zaprzestańmy rozwoju tej dyscypliny
BA! zaprzestańmy rozwoju WSZYSTKICH dyscyplin
BA!'prim - W OGÓLE zaprzestańmy jakiegokolwiek rozwoju
dla idei : TANIO I DLA WSZYSTKICH
żeby NIKT nie mógl mieć LEPSZEGO
..powiedz to zawodnikom "

z deszczu pod rynne, badz....nie wybierasz czegos pomiedzy.

- Hania, nie kupujmy białego kotka dobrze?:(

- Jak to nie????????????????? to co czarnego mamy kupic????????

- chci....

- CICHOOOOOOOOOOOOOOOO!

- no al.....

- NIEEEEEEEEEEEEEEE! nie chce czarnego!!!!!!!!!!!

Oczywiscie ona chciala kupic szarego a ze widziala tylko 2 kolory to tylko i wylacznie jej sprawa

"jakby się jakiś "durny, nie zdający sobie sprawy" znalazl jednak, uświadamiam:
JESTEM Z BRANŻY moje zdanie jest tendencyjne
i wiesz co?
wbrew pozorom: JESTEŚMY PO TEJ SAMEJ STRONIE BARYKADY
mi też latawce nie spadają z nieba
też chcialbym by byly tańsze, sprzedawalo się ich więcej itd
też bulę za nie tysiące
z tą różnicą, że biorę ich duużo więcej od Ciebie "

stary, to ty trzymaj moja strone i szanuj klienta i jego zdanie. Skoro tak bardzo chcesz a nie masz mozliwosci wplyniecia na zmiane polityki w tamtym biznesie tych wszystkich producentow, to przynajmniej miej honor i zachowuj sie tu na forum, tu masz szanse. Pierwszy krok juz zrobiles bo przyznales ze CHCIALBYS. No to badz konsekwentny.

"ja niestety należę do MEGAfrajerów
bo Rhino12 1 '02 - kosztowal prawie 5000* w 2002
a teraz KTO go kupi za 500 Może Ty NieLOGICZNY "

no widzisz, nikt ci go nie kupił ale dalej twierdzisz ze ta branza MUSI byc droga

"LOGICZNY
nie mam Ci za zle (i przypuszczam ze pozostali "dyskutanci",
że się pojawiles i wyskoczyleś z takim tematem
z takim spojrzeniem nań
ale z mojego (naszego ) punktu widzenia
albo JESTEŚ naiwny i infantylny albo takiego UDAJESZ "

ok ale to co piszesz to troche przypomina wiele sytuacji, Kopernika....bo on wierzyl a inni sie smiali i nie wierzyli, Kolumba, B gatesa, i tych nowych ludzi co to twierdza ze wiazkę lasera teleportowali i ze szybko zaczną teleportować człowieka.
I jasio się śmieje......bo nie wierzy, wiec co ma robic?

Ostatni raz wroce do tych podstaw
Jakby tak wszystko do kupy zwinał i przeanalizował czyli to ze dajemy robic sie w rurę, to ze sie nie doceniamy jako kraj, to ze nie wierzymy we wlasne mozliwosci, teraz leperem pojade.....TO ze sprzedajemy wlasne zakłady, te rodzime, te ktore mają swoją historie (vistula, pierniki, biszkopty, diora) to wiedzielibysmy czemu w polsce gospodarka pada, jak na ironie.......dlaczego kupujemy drogi sprzet.
Ale w polsce juz tak chyba smutno jest, deceniamy innych, nawet łykamy kiepskie argumenty bo nei wierzymy we wlasne siły. Widac juz gdzies zalązki zmian, zaczynamy wkraczac na obce rynki z rowerami, z paliwem itp.

ps. chyba koncze bo za duzo was jest bo kazdy pije do mnie a ja juz nie wyrabiam:)

Logiczny

Post22 lis 2005, 15:35

jeszcze jedna sprawa

zrobcie sobie takie duze transparenty i napiszcie na nich:

"SPRZEDAJE SPADOCHRONY KTORE CIĄGNĄ KIEDY TY STOISZ NA DESCE SNOWBOARDOWEJ"
"KOSZT TAKIEGO SPADOCHRONU TO 3.000 ZŁ"
"DLACZEGO TAKI DROGI? O TO ARGUMENTY:

1. 1ARGUMENT

2. 2ARGUMENT

4. 3ARGUMENT

5. 4ARGUMENT

6. TYLE ILE ICH MACIE

MIMO TO KUPUJCIE!

I liczcie, ilu wam bedzie biło brawo a ilu popuka wam po glowie, za ten kawalek szmatki i sznureczków

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post22 lis 2005, 15:44

zrywam się z tematu
różnimy się znacznie wiedzą
na tematy o których rozmawiamy
mniejsza w którym kierunku

Włodar
Kontaktowanie:

Post22 lis 2005, 16:04

Ja się też zrywam bo dyskusja prowadzi donikąd.

A Ty Logiczny zmień sobie nick :twisted: :twisted: :twisted: bo jesteś wyjątkowo nielogiczny.

Awatar użytkownika
swistak
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post22 lis 2005, 16:17

Logiczny pisze:"

"hmm.. ale czemu zainteresowanie jest ZNIKOME..
..skoro tak niewiele się różnią
bo RÓŻNIĄ się BARRDZO
dopóki nie poplywalem na modelach 2003 - przepaść"

i znowy podstawy
kolego, to co piszesz to nie biznes ale za(c)hłanność z twojej strony, tak jak dziecko ktore chce samochodzic i nagle chce lepszy i lepszy i lepszy
Dlatego wiec ze jestes jak dziecko to branza ma miec argument? no chyba z drzewa spadłeś:)

"No , teraz to juz wypas są " , pomyślalem.. "Winda suuuperr"..
i nagle pojawia się ..KONSTRUKCJA BOW
szit: znowu COŚ.. "

no mówie,zachowujesz sie jak dzieciak. Mowie to calkiem serio, idz z tym do lekarza bo ty masz manie kupowania

"

moze tak nie na temat, ale ty pewnie nie masz takich sklonnosci i nie robi ci duzej roznicy na czym plywasz, wiec mam fajny latawiec loop
f 104 z 2002 roku lekko smignay, balony trzymaj na jakies 2 godzuinki plywania
200zl - mowie serio !!
jesli jestes zainteresowany to odezwij sie na maial pozdro

Fred
Kontaktowanie:

Post22 lis 2005, 17:29

ach, az nie chce mi sie czytac tego wszystkiego...
Logiczny...

Wróć do „Snowkiting Forum”