kolejny wyjazd do Soma Bay na ukończeniu, quivery spakowane, lunchpacket podobno na drogę bedzie:) jutro rano hurghada-łódź.
Jesteśmy tu już 3 raz w tym sezonie, łącznie prawie 2 miesiące. Pierwszy nasz pobyt tutaj wymagał pewnego "oswojenia" z niemieckim ORDNUNGIEM

Jednak każdy kolejny raz przekonuje mnie , że to ma sens..., strefa kite, strefa wind..., jak nie będziesz baranem na zasadzie "pierd.... zakazy" to dostrzeżesz niewątpliwe zalety
Moje zdanie o tym spocie lekko uległo zmianie, a może bardziej sprecyzowaniu. Zależy w jakich kategoriach oceniać , ale skuszę się na taki podział :
1. dla osób już pływających swobodnie, bezsprzecznie najlepszy ze znanych mi spotów w Egipcie. Oprócz płytkiej wody w lagunie, jest także bardzo bezpiecznie i płynne przejście na wodę głęboką, a tam wiadomo - bezpieczniej. W dodatku "granica" płytkiej i głębokiej wody jest dokładnie równoległa z wiatrem, więc można sadzić tricki na głębokiej, by po ewentualnej glebie kilkumetrowym bodydragiem dociągnąć się do płycizny. Akwen jest ogromny i każdy może znaleźć swój "kawałek". Jest kika miejsc , gdzie trzeba uważać na kawałki rafy, ale generalnie dno piaszczyste. Podczas odpływu tworzą się idealne sandbanki, za którymi w dół wiatru jest idealny flat - ale to jak lusterko tafle płaskiej wody

i to przy sile wiatru 20-30knt
2. dla osób uczących się - spot trochę bardziej wymagający na początku, jednak wszechstronnie rozwijający. Tutaj znaczna część szkoleń ze względu na pływy musi, lub może odbywać się na głębokiej wodzie. Rzetelny instruktor nie powinien takiej okazji pomijać. Szkolenia w takich warunkach, są oczywiście bardziej czasochłonne i na pewno bardziej wyczerpujące niż na płytkiej wodzie. Jednak pod względem szkoleniowym są nieporównywalnie bardziej wartościowe. Ale właśnie na takim spocie, przyszły kitesurfer, może nauczyć sobie radzić na "żywo" i na głębokiej wodzie z ostrym bodydragiem pod wiatr, restartem kita z wody, czy też selfrescue. Cały czas oczywiście po okiem czujnej asekuracji z motorówki.
Pdsumowując, kto jeszcze Somy nie odwiedził - polecam, a kto był - niewątpliwie tu wróci jeszcze nie raz
pozdrawim
stiv a
http://www.kitepro.pltravel@kitepro.pl