finy

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Kaczulla

Post21 cze 2005, 13:04

Moi drodzy ,
mam taki problem , mam finy które nie pasuja mi do deski, deska to Nobile 04' 140, po dwie dziury na finy, a finy mam na jedna srodkowa dziure a dwie pozostałe było jako kołki . pytanie mam teraz czy jest sens zebym robiła 3 dziure w desce , czy nzacie kogos kto by sie tego podjał, czy z drugiej strony poprostu oddac finy i szukac tych 2 śrubowych ??

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2005, 13:52

Dobrze się na tym nie znam, są osoby lepsze - myślę, że Zak mógłby Ci pomóc, Apache_board tez ma pewnie duże doświadczenie. Z mojej strony mogę zasugerować, żeby sie skontaktować z producentem (a w tym przypadku to akurat w miarę łatwe). i zapytać czy konstrukcja deski pozwala na taką rpzeróbkę. Wydaje mi się, ze akurat środkowa dziura nie powinna być duzym problemem, ale jeżeli jest jakaś specyficzna konstrukcja wzmocnień to może sienie udać. Wiercenei samo w sobie chyba nie powinno byćdużym problemem jeżeli robi to ktoś, kto się na tym zna.
Wydaje mi się jednak, że dużo lepiej, szybciej i łatwiej byłoby 1. zamienić stateczniki jeżeli masz taką możliwość; 2. Sprzedać te i kupić właściwe dla tej deski (czyli od Nobile'a) 3. Zrobić samemu własne. Większość statezcników obecnie to 2 śrubowe więc chyba z szukaniem, szczególnie w Wawce nie powinno być kłopotu. Aha - możesz jeszcze 4. Nagwintować te dwie dziury na kołki jeżeli juz nie są nagwintowane.

ccat

Post22 cze 2005, 22:02

Kaczulla, sa mozliwosci zaadoptowania twoich fin, jesli sa wystarczajaco grube na wiertlo i gwintowanie.
sprawdz w ktorym miejscu musialaby wchodzic droga sruba w fine.
jesli nie wystarczy szerokosci i glebokosci, bo przeciez sie zweza ku dolnej kancie, to plan B,
zakladam ze jesli nie pasuja dwie kolkowane dziury do dziur w desce to musisz wywiercic nie jedna lecz dwie nowe w fine i zakleic zywica kolkowane dla wzmocnienia finy, ktora bedzie miala pewno ich juz cztery czy piec.
sprobuj wykorzystac jednak conajmiej jedna z istniejacych dziur.

pozdrawiam
ccat

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post23 cze 2005, 20:05

Co do wiercenia w desce to zdecydowanie odradzam. Najłatwiejszą metodą i najszybszą jest wymiana/zakup nowych finow.
pozdr

Wróć do „Forum Główne”