Rodos - bagaż

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2010, 13:21

onzo pisze: ale nie wiem jak oni podchodzą do kite'ów, które mają teraz całą uprząż typu linki i bloczki - nikt sięnie czepia, że to metal oraz, że można kogoś tym udusić :?: Bo bar to chyba nie przejdzie przez odprawę co :?:

...Latawce przechodzą bez najmniejszego problemu[ testowałem to wielokrotnie], ale z barem to bym uważał :roll: , szkoda by było stracić, nie mówiąc już o tym, że słabo się steruje kitkiem bez ... baru :mrgreen:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2010, 11:56

Stąd pytanie - do tej pory nadawałem na bagaż, ale zawsze się boje, że na miejscu będę bez dechy, trapezu, kite'ów, i całej reszty. Nadać dechy trapzey i bar na bagaż a latawiec oddzielnie... hmmm a co jak zostanę z samym latawcem :?: TEż nie polatam (bez baru ) ;) no ale to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie... Tylko ja tak nie lubię odpinać baru od komórki ;)

Awatar użytkownika
Kris.
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2010, 15:39

a przewoziliście może kiedys normalny bagaż w quiverze razem ze sprzetem kite?Tak żeby wszystko zmieścilo sie w limicie np 20kg?Czy quiver bedzie za duzy zeby potraktowac go jako normalna torbe?

Awatar użytkownika
Piotrbyku
Deska: BraCuru , Moses -Onda
Latawiec: Soul, Soul ,Soul, Capa
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 70 razy

Post08 wrz 2010, 16:10

zgodnie z przepisami to też nie przejdzie nie tylko waga jest określona przez przewożnika ale też wielkość bagażu i quwery nie mieszczą się na pewno nawet jeśli waga będzie ok choć nie uważam . Trzy kity z barami , dwie deski z osprz ętem i wyszło mi 30 kg ,
Ja zgłaszam zawsze sprzęt na tzry wyjazdy płaciłem tylko pół raza bo raz w egipcie 30 eur .jak wracałem :-)
a ze sprzętem golfowym to mit , sprawdzałem u mojego przewożnika i on akurat za sprzęt do golfa chciał więcej niż za Kity
ważne aby przy zakupie wycieczki zapytać się jakie są ceny za przewóż sprzętu i nie trzeba robić partyzanta agent musi podać ile kosztuje i jakie są warunki . a jeszcze jak zginie lub rozp.... quwer z kitami to koledzy dostaniecie odszkodowanie chyba jakieś 700 zł . a jak zgłosicie sprzęt to można go ubezpieczyć ja płaciłem 28 zł ubezpieczenie na 10 000 zł

Awatar użytkownika
myrcin
Deska: Nobile
Latawiec: Wainmann / F-one

Post08 wrz 2010, 20:41

Gdzie kupowałeś ubezpieczenie na bagaż? To za 28 zł na 10k? Chętnie bym coś takiego kupił :)

Awatar użytkownika
Piotrbyku

Post09 wrz 2010, 07:10

Postaram się odszukać papiery jak znajdę , to ci dam odp . mam gościa który załatwia wszystkie sprawy z ubezpieczeniem i on załatwił mi niestandartowe podniesienie wartości ubezpieczonego bagażu do 10 k , myślę ,że podobnie można to załatwić .

Awatar użytkownika
myrcin

Post09 wrz 2010, 10:31

Jak kupowałem ubezpieczenie na wyjazd w Signal iduna to oni niestety maks na bagaż mają 2k...trochę śmieszne i nie da się tego podnieść. Jakbyś znalazł to będę wdzięczny. Sprawdzę jeszcze w PZU bo w internecie znalazłem info, że oni mają osobne ubezpieczenie na bagaż.

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post09 wrz 2010, 11:26

Kris. pisze:a przewoziliście może kiedys normalny bagaż w quiverze razem ze sprzetem kite?Tak żeby wszystko zmieścilo sie w limicie np 20kg?Czy quiver bedzie za duzy zeby potraktowac go jako normalna torbe?

najlepiej sprawdzić u przewoźnika jak określone są limity, jak są tylko kg to rozmiar nie ma znaczenia :D

Awatar użytkownika
myrcin

Post09 wrz 2010, 18:27

Może się to komuś przyda. Byłem dzisiaj w PZU i Warcie. Ani jedna ani druga firma nie ubezpiecza bagażu zawierającego sprzęt sportowy.

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2010, 22:35

Piotrbyku pisze:Postaram się odszukać papiery jak znajdę , to ci dam odp . mam gościa który załatwia wszystkie sprawy z ubezpieczeniem i on załatwił mi niestandartowe podniesienie wartości ubezpieczonego bagażu do 10 k , myślę ,że podobnie można to załatwić .

No to gosc niestandardowo zrobil Cie w balona :wink: Sprawa z ubezpieczeniem bagazu jest od dawna walkowana i ja nie slyszalem o takich rewelacyjnych ubezpieczeniach 'niestandardowych', o ktorych Ty piszesz..
ps. gdyby faktycznie cos sie stalo z Twoim bagazem to pewnie szybko bys sie przekonal o realnosci tego niesamowitego ubezpieczenia :wink:

Awatar użytkownika
Piotrbyku

Post10 wrz 2010, 11:43

Nie masz racji skoro na polisie mam zaznaczone ,że warość ubezpieczonego bagażu podwyższa się do 10 .000 i zazanaczone jest że jest to sprzęt do kitsurfingu , to po co szukać jakiś dodatkowych dziur w d.... , poszukam tej polisy i prześlę ci skan to prv

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2010, 12:02

Piotrbyku pisze:Nie masz racji skoro na polisie mam zaznaczone ,że warość ubezpieczonego bagażu podwyższa się do 10 .000 i zazanaczone jest że jest to sprzęt do kitsurfingu , to po co szukać jakiś dodatkowych dziur w d.... , poszukam tej polisy i prześlę ci skan to prv

Daj lepiej w takim razie na forum namiary na goscia bo pewnie wielu bedzie zainteresowanych zbezpieczeniem sprzetu na 10 k za 28 zl. Choc wg mnie to sciema. To ze cos jest napisane na polisie to jeszcze wcale nie oznacza ze dostaniesz kase w razie czego.. przekonalem sie o tym osobiscie w Signal'u.
Poza tym z jakiegos powodu przeciez linie lotnicze i inne ubezpieczanlnie maja max ubezpieczenia na 1 lub 2 tys. zl. Zastanow sie dlaczego :wink:

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2010, 12:17

szed pisze:
Piotrbyku pisze:Nie masz racji skoro na polisie mam zaznaczone ,że warość ubezpieczonego bagażu podwyższa się do 10 .000 i zazanaczone jest że jest to sprzęt do kitsurfingu , to po co szukać jakiś dodatkowych dziur w d.... , poszukam tej polisy i prześlę ci skan to prv

Daj lepiej w takim razie na forum namiary na goscia bo pewnie wielu bedzie zainteresowanych zbezpieczeniem sprzetu na 10 k za 28 zl. Choc wg mnie to sciema. To ze cos jest napisane na polisie to jeszcze wcale nie oznacza ze dostaniesz kase w razie czego.. przekonalem sie o tym osobiscie w Signal'u.
Poza tym z jakiegos powodu przeciez linie lotnicze i inne ubezpieczanlnie maja max ubezpieczenia na 1 lub 2 tys. zl. Zastanow sie dlaczego :wink:

Hej,

Z tego co mi wiadomo to takie ubezpieczenie dają tylko jako dodatek do VIP kont, kart etc. Pewnie mamy jakieś speca od ubezpieczeń na kf.pl, może niech zgłębi temat.

Pozdrawiam,

PaKi

Post10 wrz 2010, 12:47

Hej,

Ubezpieczenie dodatkowe bagażu można sobie dodatkowo wykupić. Ja jakis czas temu po niezbyt dobrych opiniach o Signal Iduna przesiadłem się na Allianz i tam taka opcja istnieje, wystarczy zrobić sobie symulację polisy:

https://www.allianzdirect.pl/ubezpieczenia/start.html

Oczywiście dodatkowe ubezpieczenie nie działa dla każdej kwoty ale jest to więcej niż standardowo.

Co do pakowania się w quiver jako jedyny bagaż: zależnie od przewoźnika ale w większości przypadków granica wagi to 20 kg (choć ostatnio spotykałem się z limitem 15kg!!!) i maksymalna długość torby 140cm. Z tego powodu kupiłem drugi quiver, który spełnia ten wymóg i no stress.
Co do warunków przewozu zawsze najlepiej dogadać się wcześniej z organizatorem wyjazdu lub bezpośrednio z przewoźnikiem jak ktoś organizuje wyjazd samodzielnie (choć przy czarterach to chyba zawsze jest jakieś biuro podróży). Wystarczy, że ma się maile, które potwierdzają uzgodnione warunki przewozu bagażu i pani przy check-in nie podnosi rabanu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Piotrbyku

Post10 wrz 2010, 15:59

Sebastian Kite.pl pisze:
szed pisze:

Hej,

Z tego co mi wiadomo to takie ubezpieczenie dają tylko jako dodatek do VIP kont, kart etc. Pewnie mamy jakieś speca od ubezpieczeń na kf.pl, może niech zgłębi temat.

Pozdrawiam,

zamieszczam skan ubezpieczenia które zrobiłem w Hestii , Na pewno i tak znajdzie się jakiś mądrala który będzie wiedział więcej i lepiej co zrobiłem i jak się to odbyło :-) ,i nie trzeba być żadnym specem od ubezpieczeń wystarczy czasem się po prostu zapytać ,a nie się mądrzyć . pozdrawiam tych którym te informacje mogą się przydać .
Załączniki
h kopia.jpg
skan części polisy
h kopia.jpg (52.21 KiB) Przejrzano 1928 razy

Wróć do „Forum Główne”