Meteorolgia na kursie kitesurfingowym - ankieta !!

Kitesurfing i wszystko z nim związane.

Meteorolgia na kursie kitesurfingowym

Czas głosowania minął 03 sie 2010, 13:34

Czy poznałaś/eś podstawy meteorologii na kursie ?
15
10%
Czy dowiedziałaś/eś się co to jest skala wiatru i poznałeś kierunki wiatru ?
38
25%
Czy poznałaś/eś podstawowe rodzaje chmur ?
7
5%
Czy poznałaś/eś podstawowe procesy tworzące pogodę tj. cyrkulację mas powietrza ?
6
4%
Czy dowiedziałaś/eś się co to jest układ ciśnienia atmosferycznego i co to jest wyż i niż ?
11
7%
Czy dowiedziałaś/eś się co to jest front ciepły, front zimny i front zokludowany ?
4
3%
Czy dowiedziałaś/eś się co to jest bryza ?
15
10%
Czy wiesz co zapowiada pogodę pochmurną, deszczową i wietrzną ?
15
10%
Czy wiesz co zapowiada pogodę bezdeszczową, ładną z umiarkowanymi wiatrami ?
13
9%
Czy wiesz co zapowiada silny wiatr ?
26
17%

Liczba głosów: 150

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post21 lip 2010, 23:10

ankieta jest źle sformułowana, brak opcji "nie zostałem poinstruowany o zjawiskach meteo" :D

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 12:49

onzo pisze:
Ziomek nie wiedziałem też, że ..podstawową wiedzę o przechodzeniu frontów będziesz przekazywał przez 4 lata ;) :hand:

odnoszę wrażenie , iż zagadnienia z podpunktów ankiety NIE NALEŻĄ do podstaw :idea:

..ale mogę się mylić :hand:

na WSZELKICH kursach
biorąc z brzegu choćby "prawo jazdy"
uczą Cię PODSTAW :idea:
trudno wymagać by uczyli poślizgów kontrolowanych, jazdy w błocie po osie, wyścigowej jazdy bokami po rondzie czy szczegółowej budowy i działania skrzyni automatycznej

WSZELKIE kursy dają PODSTAWY :idea:
JEŚLI czujesz potrzebę - zgłębiasz je na własną rękę

pzdr

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 12:59

a czy ktos moglby wyjasnic co znacza te punkty:

Level 2I

* Understand weather forecast, tidal- and wind effects
* Determine the wind strength, direction and quality
* Know equipment set up and choice according to the weather conditions

maja jakies szczegolowe rozwiniecie?

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 14:37

Ziomek. pisze:WSZELKIE kursy dają PODSTAWY :idea:
JEŚLI czujesz potrzebę - zgłębiasz je na własną rękę

pzdr

Zgodzę się z Tobą i zgodzę się, że ankieta jest bez sensu. Ale też muszę przyznać, że według mnie na większości kursów brak jakichkolwiek podstaw.

Awatar użytkownika
PanMarcepan

Post22 lip 2010, 14:45

Panowie... no to juz wiemy, ze na kursach tego nie ucza.... wiec moze czas na jakies konkrety?

Sam pogooglowalem przed chwila, poczytalem o tych frontach, rodzajach chmur i tym podobnych rzeczach... i niestety stwierdzam, ze to nie zmienilo zupelnie niczego w moim dotychczasowym podejsciu do pogody.

Ot - wieje 'na ląd' - ide pływać, jak nie wieje to nie ide. Wybór latawca? I tak większość ludzi ma tylko jednego, zatem tutaj raczej wybór ogranicza się czy wieje odpowiednio na mojego latawca i skilla.
Widze ciemną chmure z piorunami i dziwne zmarszki/mgiełke na wodzie - uciekam na brzeg. Czy wiatr jest równy czy nierówny to po prostu czuć i chyba naglego podmuchu powiniennem sie zawsze spodziewać, niż tylko 'przewidywać'.

Może by ktoś wskazał jakieś materiały lub opisał jak praktycznie można więdze 'meteorologiczną' wykorzystać w kitesurfingu... bo naprawde, chciałbym się czegoś praktycznego nauczyć :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 14:53

onzo pisze:Ale też muszę przyznać, że według mnie na większości kursów brak jakichkolwiek podstaw.

..dlatego też proponuję NIE oglądać się na "większość" :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 15:27

onzo pisze:...Ale też muszę przyznać, że według mnie na większości kursów brak jakichkolwiek podstaw.

No to sie zgadzasz czy nie? :?

Czemu ankieta nie ma sensu? Wg mnie widać, że tylko 1/3 osób ankietowanych styknęło się ze skalą wiatru.
Wniosek z tego płynie taki, że 2/3 nie dowiedziało się nic o skali wiatru. Dobrze główkuję? Jeśli nie to i tak pachnie, że połowa ludzi nie miała do czynienia z podstawami meteo.

W minutę wyguglowałem coś takiego:
http://www.voea.vic.edu.au/osakacup/Mel ... eather.pdf

Jakby poszukac trochę dłużej to mozna byłoby znaleźć coś bardziej zbliżonego do uprawiania kitesurfingu na Bałtyku.
A jeśli nie, czy to straszny problem zaadoptować powyższe i dać kursantowi taką ulotkę-test. Będzie miał podane linki, info i przynajmniej będzie wiedział czego ma szukać na necie.
Duże i kolorowe plakaty wywieszone na szkółce z podstawami meteo, KsPD, DPKs oraz safety info dla cywilów to pierwszy sygnał wskazujący, że ma się do czynienia raczej z profesjonalną szkołą. Przynajmniej tak bym odbierał taki sygnał wchodząc na teren nieznanej mi szkoły.
Widząc ekstremalne plakaty przedstawiające niezrozumiałe fikołki czyłbym się raczej przytłumiony i zestresowany jak pierwszoklasista 1 września wchodząc do klasy z 30-tką nieznajomych gęb i ścianami obklejonymi tekstami pieśni hip-hop (mthfckrz, HWDP etc) :lol
Wydaje mi się, że taki delikwent wolałby zobaczyć A,B,C w ładnym i kolorowym szlaczku :idea:

Gdybym prowadziłbym szkółkę na bank miałbym to powieszone w formacie AO każdy z osobna, a każdy kursant płaciłby extra np 10PLN za broszurkę z podstawowymi informacjami o tym sporcie
(między innymi poprosił bym NEMO o pozwolenie na wydrukowanie viewtopic.php?f=22&t=23382).

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post22 lip 2010, 17:00

Marek coś treściwego jak Twój plakat z „Prawa drogi” :thumb:
Dotyczący Meteo na pewno by się przydało :idea:
Ludzie trochę słabo się orientują i nie ma co gdybać :?
Ja na zatoce się znam /zaczynałem na kadecie 30 lat temu :doh: czas leci :shock: /
ale jak pojadę w inne miejsce to zawsze patrzę na innych
i myślę, pytam i dopiero coś robię :D
Powodzenia :thumb:
:arrow: ale Tobie zawsze się udaje :D

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 19:43

Pinio pisze:Marek coś treściwego jak Twój plakat z „Prawa drogi” :thumb:
Dotyczący Meteo na pewno by się przydało :idea:

Padają tutaj lepsze i gorsze pomysły.
Takie broszury i plakaty sprawy zapewne nie załatwią ale pomogą w promocji bezpieczeństwa.
Dodatkowo takie rzeczy muszą poprawiać wizerunek szkoły a dodatkowo postawią ich w lepszej sytuacji jak będą mieli do czynienia z oszołomami co się zabijają na pomostach i przeczypach.
Żaden z nich, jak przeżyje, nie będzie miał podstaw do tego, żeby skarżyć właściciela o niedoinformowanie.
Zanim zapłaci za kurs, wynajęcie sprzętu, ma zapoznać się z warunkami umowy oraz plakatami info. To tylko drobny przykład.

Szkoda, że szkółki w Polsce okopują się i nie widać jakieś współpracy choćby w stworzeniu przydatnych im materiałów.
Jeśli ten pomysł o plakatach się podoba to po jaki hugon każda chętna szkoła ma to robić z oddzielna - marnowanie czasu.
Jest tylu dobrych instruktorów i tyle dobrych szkółek, że naprawde zastanawia mnie czemu nic się w tym środowisku nie dzieje.
Czemu szkoły nie chcą się porozumieć i powołać ciało reprezentujące ich interesy, ustanawiające jakieś wspólne standardy? I nie pisze tutaj o zakazach, nakazach, certyfikatach itp lecz przede wszystkim o funkcji informacyjnej takiego ciała.
Swietnie byłoby, gdyby takie stowarzyszenie szkół kitesurfingu np wydawało niezależny informator o szkołach w Polsce.

To miałoby spory wpływ na ich dalszy zdrowy rozwój oraz poprawę jakości usług. Zyskały by szkoły dobre, straciły kiepskie. Informator byłby publikowany przed i po sezonie z oceną każdej szkoły. Taki wirtualny informator typu "Ranking plaż polskich 2010"
A do tego mogłyby opracować standardowy plakat "Meteo dla kajciarza", "Podstawowe Zasady Bezpieczeństwa" czy też "Przewodnik bezpieczeństwa dla cywilów".
Na to nie potrzeba mega kasy.

PS.
A jeśli się okaże, że niewiele się dzieje no to z lenistwa będę miał zimą ręce pełne roboty :D Już się cieszę na dyskusje czemu H jest niebieskie a L czerwone :lol:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 21:50

Bra Curu - zgadzam się całkowicie, że podstaw brak. Ale akurat ta ankieta jest źle przygotowana i stąd jest bez sensu. Gdyby pytania były trochę inaczej sformułowane może miałaby większy sens. Wydaje mi się, że ciężko będzie wyciągnąć z niej jednoznaczne wnioski.

cyberdog1899

Post22 lip 2010, 22:26

...
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 22:00 przez cyberdog1899, łącznie zmieniany 1 raz.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post27 lip 2010, 14:31

Nie prosiłem nikogo o wysuwanie swoich tez ani teorii o wprowadzeniu dodatkowych zajęć meteo na kursach kite. Ciekaw bylem za to jak mniej więcej to wygląda. I co ciekawe mimo tego ze ankieta z forum tak naprawdę jest marnym narzędziem statystycznym a w zasadzie w ogóle nim nie jest to jest pewien obraz sytuacji. Co cieszy to to, że część osób nie posiadająca dostatecznej wiedzy twierdzi, że wie jakie są zwiastuny nadchodzącej pogody :)
Z waszych wypowiedzi wynika że wiadomości na tematy zadane w pytaniach nie ma na kursach. Baaaa nawet Ziomek niedosłownie o tym wspomina. W handbooku IKO jest o tym wszystkim mowa może za wyjątkiem cyrkulacji powietrza bo ciężko by było pisać w niej o cyrkulacji powietrza na całej kuli ziemskiej. Generalnie te wszystkie podstawowe informacje mieszczą się na 10 stronach wraz z wykresami i rysunkami poglądowymi.
Pomysł BraCuru z tablicą KsPD wydaje mi się że zdał egzamin. Warto by było na pewno pokusić się o podobną z podstawami Meteo.

ps. Przekazanie podstaw meteo z zastrzeżeniem ze wiedza ta powinna być rozszerzona po kursie nie zajmuje na pewno więcej niż 20-30 min :idea: :idea: No ale czas to pieniądz :( :? :wink:

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post27 lip 2010, 22:03

czy i jak ankieta uwzględnia ludków którzy te "podstawy" mieli przed kursem? (choć fakt że dość szerokie te podstawy ;) )

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post27 lip 2010, 23:29

andrek pisze:czy i jak ankieta uwzględnia ludków którzy te "podstawy" mieli przed kursem? (choć fakt że dość szerokie te podstawy ;) )

A wydawaloby sie ze temat jest po polsku ;-) :clap:

Pozdro...

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post28 lip 2010, 10:33

Krzysztof-L pisze:ankieta jest źle sformułowana, brak opcji "nie zostałem poinstruowany o zjawiskach meteo" :D

Czy tak ciężko jest czytać tekst ze zrozumieniem ??
Przeczytaj jeszcze raz 1 pytanie ankiety ;) Jeśli zostałeś "poinstruowany" zaznacz kratkę, jeśli nie to nie zaznaczaj :idea:

andrek pisze:czy i jak ankieta uwzględnia ludków którzy te "podstawy" mieli przed kursem? (choć fakt że dość szerokie te podstawy ;) )

ankieta nie to miała na celu ;)

Wróć do „Forum Główne”