nobile 2009 NHP

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
JimDavis

Post10 sty 2010, 19:12

Witam wszystkich,

Nie moge znalezc na forum recenzji latawca nobile NHP z 2009 (jest sporo o nhp 2008) - moze zle szukam...

Chodzi mi o nastepujace kwestie (prosze o odpowiedzi dla laika ledwo po iko lub linka jesli juz bylo na forum):

1) 5 linka - rozumiem ze glownie chodzi o bezpieczenstwo, ale gdzies na forum bylo o problemach jak latawiec sie przewinie, ze moze przeciac latawiec, etc. W 2010 od tego odeszli, czy to znak, ze to byl niewypal?

2) system one pump - czy sa z tym problemy? - ktos gdzies napisal ze najlepiej zdemontowac (co prawda przy recenzji innego latwaca 555 z 08, wiec moze kompletnie nieadekwatna http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... t=one+pump), ale tez byla taka opinia (akurat przy innej receznji) "przypomina nieco system NOBILE 2009 - który też wygląda na bezawaryjny " http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... t=one+pump - jak jest naprawde?

3) no i opinie, ze nie najlepszy dla poczatkujacych - pewnie sa lepsze, ale ze latawiec mam w prezencie, to prosze nie polecajcie innych tylko skupcie sie na tym (chyba ze sie kompletnie nie da i lepiej sprzedaz i kupic innego) - pytanie w czym przeszkadza i czy az tak bardzo bede sie na nim meczyc? A moze po prostu to bedzie latawiec ktory mi starczy na dluzej...
http://www.kiteboarding-history.com/nobile-666-nhp/
"The Nobile NHP 666 is a real weapon in experienced hands. The better you ride the more you’ll get out of it."

Z gory dziekuje za informacje.
Pozdrawiam!

bobek_h
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: North Neo
Postawił piwka: 43 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post10 sty 2010, 22:59

Z tego co wiem, to nie było modelu 2009, był kontynuowany 2008 :)

5tka linka owszem służy do bezpieczeństwa, startowania latawca i poniekąd utrzymuje kształt latawca.
Po przewinięciu latawca po prostu nie powinno się startować, a nic się nie stanie. Mi w tym roku ani razu się nie przewinął :shock: poza tym jak nauczysz się pływać na 5cio linkowcu nie będziesz chciał zmienić :)

To że w modelu 2010 nie ma już 5linki nie oznacza że ten model był niewypałem, bo jestem wiele zwolenników jeszcze tego latawca. Natomiast nowszy model został całkowicie przeprojektowany, że okazało się że piąta linka już jest niepotrzebna, co prawda latawiec nie jest już tak stabilny jak 5cio linkowy, natomiast w niczym to nie przeszkadza

Jeżeli nie uderzasz bardzo dużo o wodę to nie będziesz miał żadnego problemu z one pompem, a wręcz przyjemność z pompowania :)
Porównanie systemu Best Nemesis NXG było do modelu Nobile N62 v.1.0 czyli właśnie 2009...

Nie będziesz miał żadnych problemów z tym latawcem, wiadomo że są latawce łatwiejsze dla podstaw, ale szybko się z niego wyrośnie, z tego latawca nie :) W ogóle nie będziesz się z nim męczył.

Pozdrawiam

random

Post11 sty 2010, 13:23

Dobrze to slyszec, bo kupilam ten wlasnie latawiec, a tez naleze do poczatkujacych.
JimDavis dam znac (moze juz nawet w marcu) czy "sie da" poczatkujacemu na tym plywac.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post13 sty 2010, 00:02

random pisze:Dobrze to slyszec, bo kupilam ten wlasnie latawiec, a tez naleze do poczatkujacych.
JimDavis dam znac (moze juz nawet w marcu) czy "sie da" poczatkujacemu na tym plywac.

dać się da
ale jest to trudny kite dla poczatkujacego
i jest sporo dużo lepszych modeli dla takowych
..w tym wśród latawców NOBILE też :idea:

pzdr

JimDavis

Post13 sty 2010, 07:45

dzieki za odpowiedzi

ziomek, a czy mozesz rozwinac kwestie trudnosci. co konkretnie bedzie sprawialo problem. no i jak definiujecie poczatkujacych? do pierwszych skokow? do pierwszych trickow UH? zakladam, ze progress w tym sporcie sie robi w szybko (zakladajac regularne plywanie), tzn na ile czasu (czytaj do jakiego poziomu) "wystarcza" "latwy" latawiec?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post15 sty 2010, 15:52

JimDavis pisze:dzieki za odpowiedzi

ziomek, a czy mozesz rozwinac kwestie trudnosci. co konkretnie bedzie sprawialo problem. no i jak definiujecie poczatkujacych? do pierwszych skokow? do pierwszych trickow UH?

TEN konkretnie model pokazuje swoje POZYTYWNE oblicze
jak zaczynasz manewry power-hp
więc ..nieco czasu od zera do nich mija ZWYKLE

dla nowicjusza - ani wstawanie z wody, ani ostrzenie, ani stabilny ciąg
nie będą jego najmocniejszą stroną
TU kierowałbym się ZDECYDOWANIE do N-62 z NOBILE :idea:
podobnie dla średniaka: ani zakres wiatrowy, ani hangtime , ani winda
nie
jednym zdaniem: NIE ułatwi on nauki na TYM poziomie zaawansowania
choć JASNE , że również jej nie uniemożliwi :idea:

podobne wady ma moja ulubiona YARGA PRO np :idea:
bo to są latawce z tej samej półki
dla tego samego grona odbiorców

pzdr

Awatar użytkownika
m1
Dostał piwko: 2 razy

Post09 cze 2010, 23:03

odświeżając wątek
1900 PLN nówka zestaw Bar + latawka 9 m - czy warto nabyć takie cudo do nauki ? Czy cena to nie wszystko ?
poniżej link do allegro
http://www.allegro.pl/item1073941950_nowy_latawiec_nobile_nhp_9_0_2009r_promocja.html
pzdr.
Mariusz

Awatar użytkownika
cex
Deska: Nobile 50/50
Latawiec: Vapor 10, Flexifoil Atom 12 15
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post10 cze 2010, 00:01

Ostatnio mialem okazje poplywac kilka razy na nhp znajomego i powiem szczerze ze jak bym kupil ten latawiec bardzo bym zalowal. Ma dobra moc kiedy trzyma sie go w gorze okna wiatrowego, po prostu czuc pod jakim katem lapie swoja odpowiednia moc. Druga sprawa to trudnosc /przynajmniej jak dla mnie/ trzymania go w jednej pozycji i plynnego ostrzenia, jakos nie moge go dokladnie wyczuc. Kolejna to to ze moge na nim plywac dobrze tylko w jedna strone w druga kompletnie jak bym zaczynal, jakos dziwnie sie na nim plywa podczas gdy kiedy odpalam swojego airusha vapor z 2008 nie mam zadnych problemow z niczym. Rozmawialem z paroma osobami i powiedzieli ze nhp sa to kajty do freestyle i troche osob na nich smiga, znam tylko jednego typa ktory na nim smiga i powiem ze troche potrafi ale to jeden typ na ok 30-40 osob ktore znam /nie wliczajac znajomego ktory kupil tego kite/. Na pewno kolega sie troche pomeczy z tym latawcem ale jak go ogarnie to bedzie dobrze. Osobiscie nie polecam nikomu poczatkujacemu tego kite, lepiej na pierwszy sezon kupic cos innego a potem sie zastanowic co sie chce robic.

Awatar użytkownika
m1
Dostał piwko: 2 razy

Post10 cze 2010, 15:35

dzięki cex,
mniej więcej takiej odpowiedzi się spodziewałem
pozdrawiam
M.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post20 cze 2010, 20:51

z Nobile celuj raczej w N62
są to jedne z najbardziej udanych modeli z oferty Nobile
chyba najbardziej "dla ludzi"

mamy je w ciągłych testach i sprzedaży
nowe i używane :]
w bdb cenach

pzdr

Awatar użytkownika
Iwan
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Cabrinha Crossbow
Postawił piwka: 4 razy
Kontaktowanie:

Post28 maja 2011, 09:44

Podbijam temat bo interesuje mnie, jak sprawuje się ten latawiec w słabym wietrze, w okolicach 12 wezlów. Wiadomo, że są latawce, ktore lepiej, a inne gorzej, radzą sobie w skrajnych warunkach. No i jeszcze, jeśli ktoś pływał, głowne wady latawki. Zalet i plusów w kilku reckach jest sporo ale jakoś nikt nie pisze o wadach, a przecież nie ma genialnych latawców ;) Podobno.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post28 maja 2011, 16:33

W skrócie - nie jest to najlepszy latawiec dla początkujących ponieważ :

- siedzi "głęboko" w oknie wiatrowym co utrudnia ostrzenie, generalnie przydatna cecha na początku
- nie ma tak dobrego zakresu wiatrowego jak inne latawce z kolekcji
- przeznaczony jest do fristajlu uh ze wszystkimi tego konsekwencjami, nie do nauki.

Ziomek. pisze:z Nobile celuj raczej w N62

...lub w T5 Koinobori z TEGO sezonu - naprawdę jedna z bardziej udanych hybryd na których zdarzyło mi się pływać.

latawce Nobile z kolekcji 2011, nowe i używane, t5 i n62 mamy na stanie - do obejrzenia, testowania, kupowania...

pzdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post30 maja 2011, 14:23

przemass pisze:
Ziomek. pisze:z Nobile celuj raczej w N62

...lub w T5 Koinobori z TEGO sezonu - naprawdę jedna z bardziej udanych hybryd na których zdarzyło mi się pływać.

jak pisałem o N-62 nie było jeszcze Koinobori
TERAZ także zdecydowanie polecę Koino..

również mamy w WAKE.PL używane i nowe na bieżąco do testów i sprzedaży :]

pzdr

Wróć do „Recenzje & Opinie”