KITE szkolenie MAGAWISH - Egipt '09 (18.09 - 25.09 - 02.10)

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post02 wrz 2009, 09:30

No Magawish nie jest najlepszą miejscówką do pływania w Egipcie w tym terminie, a wywód Camela jest "niestety" logiczny zarówno Red Sea Zone, jak i Ras Sudr biją ją na głowę choć każde z nieco innych względów.

we wrzesniu? a dlaczego to niby? Ja bylem tam 3 lata temu we wrzesniu i bylo BARDZO fajnie kajtowo. Rok pozniej bylem w ElGounie i jak dla mnie ElGouna nie bije na glowe Magawish
Czy przypadkiem problem nierownego wiatru od brzegu nie dotyczy ZIMY?

że popłynąłem na sławetny sandbank - gdzie z kolei przeżyłem TAKI TURBOCZOP - że nigdy - nigdzie coś takiego mi się nie zdarzyło
wydawało mi się że pływam po zaoranym kartoflisku
i w ogóle że nie umiem pływać

moze jeszcze wytlumacz dlaczego byl turboczop??? moze dlatego, ze cala twoja grupa plywala tam na jednym miejscu wyglodniala brakiem wiatru? 8) Ja osobiscie za wysepka mialem wode "maselko" - a plywam nieporwnywalnie gorzej niz ty, a 3 lata temu to bylem dopiero cieniarz... (choc moze to jest wada Magawish - jak kazdego spotu, ma ograniczona ilosc miejsca i gdyby 20 osob chcialo plywac po plaskiej wodzie to jest problem)a do tego oplywasz wysepke z drugiej strony przy mocnym wietrze masz przyzwoita mini falke, czyli dwa w jednym...wiem, wiem Darek, w Egipcie nie ma fali ani falki.

Magawish bardzo fajny spot, bez dwuch zdan!co mnie tam bardziej denerwowalo to natrety z Colony ktorzy uwazaja, ze cala plaza Magawish nalezy do nich... nawet 500 metrow od szkoki jak ciebie nie widza...i jak widze, nikt nie jest w stanie odpowiedziec, jaka jest aktualna sytuacja?Bo na parke wyskakiwac ze 100eur (tydzien) za to ze mi biczboj wystartuje latawiec, albo ze sobie latawiec spryskam slodka woda - to mnie nie interesuje, szczegolnie majac pokoj bezposrednio przed plaza...

Awatar użytkownika
rapanui
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2009, 10:38

wniosek z tego taki ze kazdy ocenia spot po warunkach na jakie trafil.. ja we wrzesniu dwa lata temu na 15dni mialem 13 plywania w tym z 8 na male latawce, reszta na 12.. z tad moje pozytywne wrazenia.. choc pewnie gdybym te dwa tygodnie przesiedzial na plazy to tez nie chcialbym juz wiecej o tym miejscu slyszec..

Awatar użytkownika
Szuwar
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2009, 23:03

To teraz pytanie z innej beczki, czy jedzenie w magawishu daje radę?

Jak ocenicie tamtejsze all inclusive?

c0m4r
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2009, 00:24

podłącze się do tematu: warto odwiedzic megawish w listopadzie na kite? wieje tam wtedy jakos sensownie?
dzieki za odp

Awatar użytkownika
Zaba

Post03 wrz 2009, 10:33

c0m4r pisze:podłącze się do tematu: warto odwiedzic megawish w listopadzie na kite? wieje tam wtedy jakos sensownie?
dzieki za odp

Listopad nie daje Ci gwarancji wiatrowej :idea: Wrzesień, październik zdecydowanie większą !!

Ziomek. pisze:no to mnie chyba jednak "jaśniejszy szlag trafiał" jak kisiłem się w COlonie 2 tygodnie - z JEDNYM dniem wiatru

nie porównuj proszę końca listopada do końca września :wink:
doskonale wiesz, że im bliżej zimy tym większa loteria z wiatrem

przemass pisze:No Magawish nie jest najlepszą miejscówką do pływania w Egipcie w tym terminie, a wywód Camela jest "niestety" logiczny zarówno Red Sea Zone, jak i Ras Sudr biją ją na głowę choć każde z nieco innych względów.

logiczny :?:
biją na głowę :?:

dlaczego Ras sudr to akurat wiem :idea: i bynajmniej nie jest to kwestia spotu, wiatru ani samego Egiptu :lol:

dlaczego RSZ też wiem Przemku doskonale. Jeździłem i pracowałem tam DUŻO wcześniej niż Ty :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
tunczyk

Post07 wrz 2009, 14:11

Na termin 18.09 zostały już tylko wyloty z Łodzi.

Na 25.09 jest jeszcze parę wolnych miejsc topniejących bardzo szybko
z różnych części Polski.

więcej info

piotr@ellare.pl
506047895

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2009, 05:15

Zaba pisze:
dlaczego Ras sudr to akurat wiem :idea: i bynajmniej nie jest to kwestia spotu, wiatru ani samego Egiptu :lol:

dlaczego RSZ też wiem Przemku doskonale. Jeździłem i pracowałem tam DUŻO wcześniej niż Ty :wink:

pzdr

1. oczywiście że jest to kwestia spotu i wiatru. Po pierwsze w Ras masz DUŻO bardziej płaską wodę ( bardziej się chyba nie da ) plus bezpieczne dno bez kamieni i rafy ( jak w Magawishu ), po drugie jeśli chodzi o wiatr wydaje mi się że jest pewniejsze a poza tym wolę jednak pływać przy side-on niż przy side-off shorze. I TYLKO z tych dwóch powodów WYBRALIŚMY to miejsce przy organizacji wyjazdu nad którym pracowałem - niska cena nie była argumentem ;)

2. Świetnie, wiesz zatem DUŻO lepiej ode mnie, że zarówno wiatr w RSZ jest czystszy, jak również że jest dużo lepiej wieczorami w mieście ( najbardziej chyba europejskim w kraju;)). Przydaje się to zwłaszcza gdy nie wieje, co, jak wiemy,w całym Egipcie się zdarza.

W każdym razie Magawish jak dla mnie jest na końcu kolejki z rafą, side-off shorem i niepewnym wiatrem, czego sam doświadczyłem. Może wrzesień jest idealny, czego Wam życzę - wypowiadam się tylko o jesieni, zimie i kawałku wiosny.

pzdr

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post21 wrz 2009, 12:03

na ile sprawdza sie wam pogoda z WindGuru

cosmo

Post21 wrz 2009, 14:14

Własnie wróciłem z Hurghady z hotelu Magawish (baza Colona Water Sport) więc zamieszczam krótki opis odnośnie pływania na tym spocie. Byłem w okresie od 5 do 19 września i był to mój pierwszy sezon na kite (wcześniej tylko zatoka pucka i nauka powiedzmy w zakresie IKO I i II). Sprzęt jakim dysponowałem to jedna latawka w rozmiarze 12m2. Po dwóch tygodniach na miejscu stwierdzam że chyba nie mogłem lepiej trafić jeżeli chodzi o warunki do pływania na tym etapie umiejętności i w tej odległości od Polski; Spot oferuje dwa miejsca gdzie można wystartować. 1 miejsce jest przy samej bazie ale jest tam tylko kawałek płytkiej wody, a następnie robi się głęboko. 2 miejsce jest po północnej stronie plaży i tam jest płytko przez około 300 metrów od brzegu więc idealnie do nauki i do pierwszych halsów zanim się dotrymuje sprzęt i poleci dalej na wodę (uwaga: podczas odpływu, który trwa około 3 godziny dziennie ubywa tam jednak sporo wody i wtedy lepiej wyjść głębiej i nie ryzykować pływania przy brzegu w wodzie po kolana). W dalszej odległości od brzegu (około 500 metrów) jest mini wysepka przed którą znowu jest płytka woda więc można pojechać tam jednym halsem, odstać chwilę na płytkiej wodzie i wrócić do brzegu. Poniżej tej wysepki są idealne warunki ponieważ wiatr wieje najczęściej północny i można od południowej strony tej wysepki latać po płaskiej wodzie, a wiatr wieje tam zdrowo i równo:). Jeżeli codzi o charakterystykę wiatru i statystykę wiatrową to podczas mojego pobytu wyglądało to tak: dzień bez wiatru do pływania, 2 dni wiało na raczej duże kitey, pozostałe dni wszystkie nadawały się do komfortowego pływania przy czym ja na 12 metrach (70 kg wagi) miałem na ogół za dużo wiatru (najczęściej używane w tym czasie na miejscu były kitey 9 metrów), a dwa dni tak dmuchało że nawet na 7metrach niektórzy mieli za dużo. Kerunek wiatru w 90% północny wzdłuż brzegu (czasem lekko odkręcał na offshore lub onshore co właściwie nie przeszkadzało ani przy starcie ani przy powrocie). Dodatkowym komfortem jest to że staff z Colony obserwuje wszystkich na wodzie i w przypadku "skompania" latawki na głębokiej wodzie zaraz reagują i płyną w tym kierunku z pytaniem czy trzeba pomóc. Tak samo wygląda to na brzegu gdzie cały dzień są uśmiechnięci miejscowi pomocnicy do lądowania i startowania latawców. Jeżeli chodzi o hotel to raczej skromny ale w porównaniu do naszych standardów z nad Bałtyku i tak jest super, a mieszkanie w bungalowie 200 metrów od plaży i bazy niezastąpione:). Osobiście polecam to miejsce chociaż trzeba mieć na uwadze że pewność wiatru jest duża tylko latem (czerwiec - wrzesień) pozostałe miesiące może być różnie, a zimą może być nawet bardzo kiepsko.

Awatar użytkownika
razor

Post21 wrz 2009, 19:24

no, do zobaczenia na miejscu !!
jedziemy większą wesołą grupką ~16 osób 25 września na 2 tygodnie :)

alien5
Deska: 50fifty/XTR
Latawiec: Kahoona/Taboo
Kontaktowanie:

Post06 paź 2009, 07:32

Ktos wybiera sie do Hurghady, Megawish 9.10 - 16.10? Jezeli tak to prosze info na maila lub GG ;)

Awatar użytkownika
ronino
Postawił piwka: 19 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2009, 20:08

razor pisze:no, do zobaczenia na miejscu !!
jedziemy większą wesołą grupką ~16 osób 25 września na 2 tygodnie :)

było zacnie :twisted:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post10 paź 2009, 22:16

Zaba pisze:

Ty, Żaba - a oświeć nas więc może CZEGO to jest kwestia?

bo ja do tego wątku wrócę za dwa-lata a pewnie i szybciej
kiedy zdołasz już odkryć RAS SUDR
i podobnie jak w innych tematach
pójdziesz "Śladami Instruktora" :lol:
i stwierdzisz że NIE MA W Egipcie spotu nad Ras Sudr

..chyba że po taniości - to faktycznie Hurghada "rządzi"

ps; w Irlandii było PRZEWYPAS :shock:

pzdr
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, 12:27 przez Ziomek., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zaba

Post10 paź 2009, 23:48

Ziomek. pisze:
Zaba pisze:

Ty, Żaba - a oświeć nas więc może CZEGO to jest kwestia?

bo ja do tego wątku wrócę za dwa-lata a pewnie i szybciej
kiedy zdołasz już odkryć RAS SUDR
i podobnie jak w innych tematach
pójdziesz "Śladami Instruktora" :lol:
i stwierdzisz że NIE MA W Egipcie spotu nad Ras Sudr

..chyba że po taniości - to faktycznie Hurghada "rządzi"

ps; w Irlandii było PRZEWYPAS :shock"

pzdr

po prostu nie lubię wcinania się z wychwalaniem czegoś pod niebiosa w momencie kiedy kto inny chce spróbować innego rozwiązania! I nie wierze w tym przypadku w przyjacielskie intencje zwłaszcza na tym forum :wink:

Z Magawish jesteśmy w sumie zadowoleni :idea: Nie jest to spot dla każdego ale swoich plusów trochę ma - opisze moje wrażenia z fotorelacją jak zdjęcia poogarniam.

Do RAS SUDR już zaczynają mnie przekonywać ale postaram się mimo wszystko zaskoczyć czymś innym :wink:

"Śladami Instruktora" - ...nie bardzo rozumiem :wink:

Wiem, wiem, wiem - że w Irlandii było soczyście. O tym zdążył poinformować mnie Michał :)

Bawcie się dobrze. pozdrowienia

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2009, 12:37

Zaba pisze:
po prostu nie lubię wcinania się z wychwalaniem czegoś pod niebiosa w momencie kiedy kto inny chce spróbować innego rozwiązania! :wink:

Do RAS SUDR już zaczynają mnie przekonywać ale postaram się mimo wszystko zaskoczyć czymś innym :wink:

Żaba - jak dla mnie to Ty możesz zaskakiwać
nawet i tripami na Bytyń :wink:
tylko czy KTOŚ tego potrzebuje?
czy "element zaskoczenia" :wink:
będzie równoważył lub przewyższał JAKOŚĆ spotu?
myśmy próbowali "innych rozwiązań"
w ciagu tylko najblizszych 3 miesiecy sprawdzimy spoty na 5ciu? kontynentach - bo w szóstym będziemy zbyt krótko na pływanie..
i póki co - nie znaleźliśmy w Egipcie spotu ponad Ras
mało tego - również wśród światowych spotów TO miejsce jest w czołówce
pooglądaj ILE trików z Progression Aarona jest TU kręconych :idea:
JAKI progress tu ludzie robią :shock: na KAZDYM poziomie zaawansowania..
KOMFORTOWE, BEZPIECZNE warunki :idea:
i dość pewny wiatr..

Zaba pisze:Z Magawish jesteśmy w sumie zadowoleni :idea: Nie jest to spot dla każdego ale swoich plusów trochę ma .

tak, byłem tam nie raz
plusy ponad Ras to chyba tylko bliskosc Hurghady
mam na mysli brak transferu - bo przeciez nie klimat namolnych handlarzy i nie do końca trzeźwych obywateli wschodu..

a jak ktoś chce GŁÓWNIE "zwiedzać" i "imprezować"
a nie pływać
to zamiast Egiptu polecam mu ..Kraków :lol:

pzdr

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”