Pulse2 Flysurfer

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Krahu

Post28 mar 2009, 12:42

Proszę o opinię, jak zachowuje się faktycznie Pulse2 na wodzie ( samodzielny start, restart, lądowanie latwaca).

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post28 mar 2009, 13:58

opinia: naucz sie korzystać z wyszukiwarki.
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=17067

Krahu

Post29 mar 2009, 09:12

Czytałem to , jednak nie ma tam zbyt wiele informacji jak zachowuje się latawiec po upadku do wody oraz jaki jest z niej restart a także czy faktycznie możliwe jest samodzielne startowanie i lądowanie w przeciętnie występujących warunkach wiatrowych na plaży. W większość dobrych komórek w/w jest banalnie proste na lądzie jednak nie do końca jestem przekonany czy w Pulsie2 tak łatwo jest również na wodzie. Proszę o kontakt użytkownika który latał Pulsem2 na wodzie i zbadał to praktycznie.

sprintx

Post29 mar 2009, 10:00

Plywalem na pulsie2 10m 2x po 2h. Duzego doswiadczenia nie mam ale napisze co zauwazylem.

Z samodzielnym startem nie ma problemu. Przysypujesz tipa piaskiem i powoli startujesz jak na filmach z intrukcja do FS. Kilka razy latawiec wpadl mi do wody krawedzia natarcia. Wg filmow szkoleniowych wystarczy pociagnac za jedna z linek sterujacych i kite restartuje nam do zenitu. Mi odwrocenie kita zabieralo troche wicej czasu tj. paten FS jakos nie chcial dzialac, wiec przyciagalem obie linki sterujace kite unosil sie troche nad wode, puszczalem jedna i kite sie obracal w dobra strone. Co do ladowania to oczwisie sprowadzisz go sam na ziemie ale bez osoby, ktora kita przysypie piachem/przytrzyma moim zdaniem nie da rady bezpiecznie wyladowac (zmam jeden patent samodzielnego ladowania tj. wbity w ziemie chakiem/zaczepem i po spwodzanielu latawca na ziemie zakotwiczenie o niego baru z linkami, napewna sa jeszcze jakies sposoby).

Podsumowujac pulsa2 mozna na wodzie zrestartowac ale wymaga to duzo wiecej zachodu niz przy dobrych pompowancach, choc w porownaniu z moim Speed2 12m jest latwiejsze.

patron
Kontaktowanie:

Post29 mar 2009, 11:04

co do lądowania, to metoda sprowadzić latawiec na ziemię za dwie linki sterujące i następnie zaczepić je o coś jest moim zdaniem dobra i się sprawdza kiedy jesteś sam lub masz trochę miejsca w dół wiatru na latawiec.

Odnośnie restartu: kiedy leży na krawędzi natarcia w wodzie - za dwie linki zawsze najłatwiej wstaje i przy słabym i średnim wietrze jest to moim zdaniem najlepsza metoda. Przy silnym wietrze najczęściej podnosiłem go za jedną linkę. Ważne jest, żeby podnosząc go za jedną linkę, ciągnąć za przeciwną w stosunku do położenia w oknie wiatrowym - kiedy masz go po prawej, podnosisz go ciągnąc za lewą linkę.
Natomiast, kiedy leży na krawędzi spływu - po prostu odpuszczasz bar i sam startuje. To chyba tyle ;)

A! no i jak z każdym komorowym - nie można podchodzić z nim pod wiatr, kiedy leży na krawędzi natarcia, bo istnieje ryzyko nabrania wody ;)

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2009, 11:56

Potwierdzam!!!
Restart z wody jest banalnie prosty...
ale wymaga to duzo wiecej zachodu niz przy dobrych pompowancach,

...i nie zgodzę się z tym, gdyż aby wystartować z wody któregokolwiek z nowych Flysurferów (Psycho3, Pulse2 - takie mam :) , czy Pulse i Psycho4) nie trzeba robić nic, oprócz odpowiedniego przyciągnięcia jednej, bądź dwóch linek sterujących :)
Nie trzeba podpływać, przewracać kita na plecy, zaciągać piątej linki itp...

Przy słabszym wietrze zaciągamy obydwie linki i po uniesieniu się kajta puszczamy jedną, najlepiej tą, która przechodzi niżej, dzięki czemu unikamy skręcenia linek!!!
Przy mocnym wietrze wystarczy zaciągnięcie jednej, dokładnie w ten sposób, jak pisał Patron. Najlepiej przeciągnąć sobie kajta na tę stronę okna wiatrowego, na której znajduje się linka przechodząca wyżej(lub przekręcić bar, ale zawsze do właściwego ustawienia, czyli zielonym w prawo :wink: ). Zaciągamy delikatnie jedną linkę, po czym gdy latawiec przejdzie na żądaną stronę, zaciągamy linkę mocniej, odwracając latawca i po krawędzi okna dajemy go do zenitu, albo od razu robimy start z deską (często tak robię :) )

Krahu

Post30 mar 2009, 08:28

Dziękuję za odpowiedzi trochę mi rozjaśniły temat. Czy jednak ktoś z Was mógłby pokusić się o porównanie komórki z pompką wiem że jest to trochę drażliwy temat jednak chodzi mi o konkretną sytuację. Jeżdżę na mountboardzie systematycznie ( Obecnie Ozone Acces 09 10 mkw)powiedzmy rekreacyjne, 4 x w roku wyjeżdżam na wyspy karaiby, zielony przylądek itp. pomyślałem sobie że, jeden latawiec byłby bardziej praktyczny tym bardziej gdybym mógł go sam ( realnie ) startować z plaży i lądować to byłoby idealnie ale ....... co o tym sądzicie, czy jeden rozmiar 10 mkw ( moja waga to 75-80 kg ) byłby wystarczający ?

patron
Kontaktowanie:

Post30 mar 2009, 08:33

Byłby wystarczający ;) sam posiadam i pływam wyłacznie na jednym latawcu - psycho4 12m przy wadze 80-85kg.
chociaż jak to w zyciu bywa - im więcej (latawców) tym lepiej ;)

wojny komórki vs. pompowane rozpętywał na nowo nie będę ;)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post30 mar 2009, 12:21

zależy od tego jak pływasz (poziom umiejętności) i czego oczekujesz od latawca. Nie wiem jak to jest z wiatrem na karaibach, ale może się okazać, że 10m to trochę za dużo. No i czy będziesz pływał na płaskim czy na wave :?:

Krahu

Post30 mar 2009, 17:21

Woda raczej płaska, niewielkie fale, pływanie rekreacyjne.Od latawca oczekuję stabilności i względnego bezpieczeństwa.

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post31 mar 2009, 09:33

To możesz brać pulse'a 2. Będzie bardzo stabilny, bezpieczny i do takiego stylu pływania spoko się nada. Zastanów się tylko jakie wiatry są tam gdzie jeździsz i czy lepiej 10 czy 7.

Awatar użytkownika
targetti

Post31 mar 2009, 10:10

Pulsik super :/ tylko ta cena ehhhh

Krahu

Post03 kwie 2009, 12:39

Jak wygląda w porównaniu zakres wiatrowy 10 komórki do 12 pompki ?

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2009, 13:58

Podobnie :thumbsup:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2009, 16:31

pulse2 10 powinien mieć zakres dla Ciebie od ok 15-30-35 węzłów w zależności od umiejętności.

Wróć do „Recenzje & Opinie”