Kite Nobile

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post19 maja 2008, 11:36

Ziomek. pisze:
MarQ pisze:nobile 666 w stanach kosztuje kolo 850 dolarow dodaj sobie do tego 22% vat + jak masz pecha 3% cła + wysylka do polski :) moze wyjsc Cie drozej niz u nas

ja o tym wiem :idea:
stąd zastanawia mnie na jakiej podstawie Świerzak sporządził swoje wyliczenia..

pozdro

Ostatnio "pewien ktoś" mi podobnie wyliczał cenę latawca z USA proponując cenę z kosmosu (bo nawet konkurencja sprzedaje blisko 1000 pln taniej i MAM NA TO DOWODY) i się strasznie nie opłacało... Więc proponuję sprawdzić dokładnie ceny, dokładnie policzyć i zobaczyć ile faktycznie wyjdzie bo kupiłem sprzęt za tyle, że mógłbym mieszcząc się w cenie sprzętu od dealera w PL kupić jeszcze nówkę sztukę deskę z górnej półki i starczyłoby mi na podróż nad morze...

aha - miałem także strasznie długo czekać... czekałem 7 (słownie: siedem) dni od daty zamówienia a zamówiłem w piątek więc był jeszcze weekednd...

Polecam by Ci wszyscy co "WIEDZĄ" JAK TO JEST ZAMAWIAĆ ZA GRANICĄ najpierw się mocno pointeresowali a potem coś zamówili i zaczniemy gadać.

ALOHA!!

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post19 maja 2008, 22:34

peg - mógłbys konkretniej sie wyrazić?
rzucając choćby cenami, modelami, rocznikami?

bo z Twojej wypowiedzi trudno w ogóle wywnioskować
czy jesteś za czy przeciw..

pozdrawiam

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post19 maja 2008, 23:01

Jestem "za". jeśli ktoś porządnie poszuka to na pewno znajdzie i kupi ZNACZNIE taniej niż aktualnie najtańsza oferta oficjalnie przedstawiona na KF (o ile sie nie mylę to powersurf'a). Darku ja wiem, ze każdy chce zarobić etc etc ale ja kupiłem kiedyś swój pierwszy latawiec u Polskiego dystrybutora wykosztowując się niemilosiernie bo chciałem mieć porządny, nowy itp.. Z perspektywy czasu uważam, że zostałem mocno naciagnięty. Nie chcę tu sie skarżyć, wskazywać winnych itp ale młodzi adepci KS na pewno pomyślą jak ja i dadzą sie naciagnąć. Czy to Wasza wina (jako dystrybutorów), że latawce w PL są blisko 2x droższe? Nie wiem. Wiem, że raczej już nigdy nie kupię żadnego sprzętu w PL...

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post19 maja 2008, 23:58

peg pisze:...Wiem, że raczej już nigdy nie kupię żadnego sprzętu w PL...

..i to powinno dac mocno do myslecia wszystkim dystrybutorom w PL, ze tak wtrace bez zbednych wyjasnien i dlugich wywodow.

Awatar użytkownika
Szuwar
Kontaktowanie:

Post20 maja 2008, 00:22

OT:
chyba dać do myślenia państwu :? to nie dystrybutorzy ustalają podatki :lol:

wiele rzeczy można kupić taniej w USA, lecz mimo tego większość osób kupuje na miejscu w PL

nie zapłacenie podatku - 22% i cła jest po prostu złodziejstwem i obejściem obowiązujących przepisów - kupujesz taniej, ale masz świadomość że powinieneś to zrobić

Można traktować taki zakup jako rodzaj "buntu" czy "cwaniactwa" wobec strasznie niesprawiedliwego państwa, ale patrząc z drugiej strony im mniej sprzętu będzie się sprzedawać na niejscu tym ceny będą wyższe bo dystrybutor musi z czegoś się utrzymać

:!: A tak poza tym to zazwyczaj nie kupujecie sprzętu w USA od dystrybutorów tylko od ludzi sprzedających na ebay'u. Dlatego tamte ceny nie powinny być porównywane z polskimi cenami dystrybutorów tylko z cenami z allegro

A po primo kurs USD do PLN :
2.1650 zł z 19.05 :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post20 maja 2008, 06:59

Szuwar pisze:OT:
chyba dać do myślenia państwu :? to nie dystrybutorzy ustalają podatki :lol:
...

jaaaaasne..
..a jakie argumenty znajdziesz na fakt, ze te same produkty z USA sa dziwnym trafem sprzedawane w innych krajach EU po nizszych cenach niz w PL?.. o produktach PL tanszych w innych krajach niz w PL to juz nawet nie wspomne..
No ale tak..masz racje.. wszystkiemu winni jestesmy my 'kupujacy'.. gdybysmy kupowali wiecej i wiecej u nas na miejscu to z pewnoscia ceny bylyby nizsze :lol:.
A moze.. skoro to nie Wy ustalacie ceny to moze winne sa Wasze nieudolne negocjacje cenowe z producentami?? Gdyby jednak udalo Wam sie taniej kupic to czy puscilibyscie w PL rynek taniej? Tak, tak.. napewno..

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post20 maja 2008, 08:45

Szuwar pisze:OT:
nie zapłacenie podatku - 22% i cła jest po prostu złodziejstwem i obejściem obowiązujących przepisów - kupujesz taniej, ale masz świadomość że powinieneś to zrobić

Zaraz zaraz - a jak kupuję w USA to sprzedają mi bez VATu?? ;) Czy ludze sprzedający w USA nie zarabiają?? Taaa bo tam są dobrzy wujkowie lubiący Polaków.... Poza tym ja się od niczego nie uchylałem! Zamówiłem, przyszła paczka, rozpakowałem, latam. PONADTO nawet gdybym zapłacił CŁO i VAT nadal ten sprzęt wyszedłby mi TANIEJ NIŻ W PL!!!!! Dziwne, co???

Szuwar pisze: dystrybutor musi z czegoś się utrzymać

To argument. Sęk w tym, że dałem jedno ogłoszenie na KF o kupnie sprzętu i otrzymałem od kilku dystrybutorów przez kilka dni różne propozycje z cenami różniącymi się o 1000 pln! To zaraz - jest jakaś polityka czy nie ma? Bo gdyby nowe waroo 13 2008 z barem miało u nas kosztować max 3000 PLN to chyba nikt by nie szukał na ebaju kilka stów taniej...

Szuwar pisze: A tak poza tym to zazwyczaj nie kupujecie sprzętu w USA od dystrybutorów tylko od ludzi sprzedających na ebay'u.

Kupiłem sprzęt u dystrybutora. Czy w związku z tym co piszesz mam rozumieć, że ludzie sprzedający na ebaju mają w BESTKITEBOARDING lepsze warunki niż DYSTRYBUTORZY BESTA?????? To już śmieszne...

Szuwar pisze:A po primo kurs USD do PLN :
2.1650 zł z 19.05 :!: :!: :!:

Dla każdego kurs usd jest ten sam - dla dystrybutorów też. no chyba, że sciągają sprzęt z UE wtedy mają trochę gorzej... :twisted:

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post20 maja 2008, 08:59

....uuuuufff a tak na marginesie to może już dość tego napinania się. Przepraszam dystrybutorów w PL jeśli ktoś poczuł sie dotknięty. Niech każdy kupuje gdzie chce itd - przecież chodzi tylko o to by latać, nieprawdaż?

ALOHA!!
:D

Karalio

Post20 maja 2008, 10:32

tak tylko chciałem napisać ,ze gadanie ze ,jak by wszyscy kupowali w Polsce to by było taniej to bzdura. W 2003-4 wszyscy mowili ze sport drogi bo malo ludzi sie w to bawi to i sprzedaz mala, po 4 latach liczba kupujacych wzrosla napewno a ceny albo spadly minimalnie albo wzrosly.wiem ze nia kazdy adept szkolki kupuje kajta ale wystarczy spojrzec ile tego plywa na zatoce zeby zrozumiec ze rynek sie rozwinął .

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post20 maja 2008, 19:24

Jest pare firm których latawce kupisz na bank taniej niż gdzie indziej za granicą :!: :!:
np:
JN
Eclipse
Flysurfer
Bananaskites
I robi się tego coraz więcej
Pozdrawiam

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2008, 00:13

Cubano pisze:
to może i Loopa też?!

Loop drogi jest :(
http://allegro.pl/item365557260_latawie ... anie_.html

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2008, 13:37

(Kopernik byla kobietą !!!)

A sprawdzileś chociaż czy po prostu nie możesz w to uwierzyć?

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2008, 14:05

Einstein też była kobietą :!: :evil:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2008, 12:02

Karalio pisze: po 4 latach liczba kupujacych wzrosla napewno a ceny albo spadly minimalnie albo wzrosly.

o tych czterech latach to piszesz z wlasnego doswiadczenia
czy "tak Ci sie wydaje" :?: :idea:

bo z tego co JA pamietam
i mam nawet jesczsze gdzies cenniki np North z 2002 roku
to kite w srednim rozmiarze za komplet kosztowały detalicznie ponad 6 tys :shock: :idea:
a Gaastra miała kosmosy i po 8 tys :shock:

dla przykładu BEST który nigdy drogi nie był
staniał od zeszłego sezonu o około 1000 pln na KAJCIE :idea: :idea:
to około 25 % - MAŁO :?: :idea:

TRZYMAJMY SIĘ FAKTÓW :idea:

co do cen BESTa , którego wielu tak podaje jako przykład:
bo "tani jest " ..na stronie USA :idea:

czy ktoś z Was kupił BESTa 2008 prosto z USA?
prosiłbym o fakty i WYLICZENIA na forum :idea:

podajecie ceny w dolarach, pomijając VATy i CŁO :idea:
celowo piszę VAT-Y ponieważ jeśłi kupujecie z USA w dolarach
płacicie VAT 2 RAZY :idea: :idea:

cena w dolarach po przeliczniku faktycznie jest sporo niższa od ceny w Euro
dlacego?
-bo nie awiera VATu :idea:
spróbujcie kupić przez bestkiteboarding.com w dolarach :idea:
sprawdzcie sami :idea:
uda WAm sie - tyle że a "shipping" (przesyłkę) dziwnym trafem wyjdzie Wam ...ponad 300 USD wiecej :? :shock:
..to jest wlasnie VAT (pierwszy)

i jest to wyraźnie napisane na stronei BESTa - ceny w dolarach NIE ZAWIERAJĄ VATu :idea:

jeśli sprzęt przychodzi do Polski
w urzedzie celnym naliczają CŁO i ..VAT po raz drugi :idea: :idea:

więc prosiłbym osoby, które "słyszały" że nowy sprzęt z USA jest siedem razy tańszy niż w PL
ale tego nie sprawdziły osobiście = nie kupiły w ten sposób
by umiarkowanie wypowiadały się na forum..

pozdrawiam i zapraszam do dalszej rzeczowej dyskusji
popartej faktami

ps:

napiszcie też dlaczego auta w USA są 2-3 razy tańsze niż w Polsce
i nie oskarżajcie o to dystrybutorów :idea:

Karalio

Post23 maja 2008, 10:31

2008-4 = 2004
nie mam pojecia co bylo w 2002 ale dziekuje za info

deski skywalker kosztuja ponad 500 ja tu nie widzę zadnej znacznej obniżki

poza tym pisze z wlasnego doświadczenia

Wróć do „Forum Główne”