Trapez Landkitingowy

Buggy, Mountainboard, Powerkiting, Dirtsurfer i inne lądowe cuda.
Awatar użytkownika
FERRER
Kontaktowanie:

Post31 sie 2006, 12:36

http://www.allegro.pl/item122452728_tra ... dkite.html
Ma ktos??
Stosuje??
Jakieś opinie?

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post31 sie 2006, 14:19

Ja mam.
Ja stosuję.
Ja nie narzekam.
Nie mam porównania do innych.
Jak sie dobrze upniesz to w jaja nie pije.
Pod brode na pewno nie podejdzie.
NIc sie nie pruje.
Jak masz więcej jak ja w pasie to nie kupuj (ja mam coś około podstawowej jednostki miary w układzie SI oznaczającej długość ;) )
W pozycji siedzącej super.
Na stojąco różnie bywa (ale trza się mocno zapiąć, to jest OK)

Przydała by się poduszka pod hak.

Ale za ta cenę to nie widziałem nic innego równie dobrze wykonanego.

Ale ja się nie znam....

Awatar użytkownika
FERRER
Kontaktowanie:

Post31 sie 2006, 14:28

Dzięki
Przekonałeś mnie chyba ;)

Włodar
Kontaktowanie:

Post31 sie 2006, 16:22

Też szukałem na ten temat informacji i znalazłem taki artykuł na racekites.com: http://www.racekites.com/reviews/getRev ... viewID=659

Został on napisany w 2005 r., jest dość niepochlebny, natomiast warto przeczytać komentarze poniżej, gdzie jeden gość mówi, że ze względu na usterkę, która została wymieniona w opinii, Eolo wycofało cały pierwszy rzut tych trapezów z UK. Inny też mówi, że nie doświadczył z nią innych problemów.

W kontekście problemów opisanych w tym artykule może Toudi wie coś więcej, czy problemy o których jest tam napisane zostały usunięte.
Osobiście uważam, że za tę cenę warto go kupić, trzeba tylko się też zorientować, czy nie ma notatek producenta dotyczących ograniczeń zależnie od powierzchni latawca. Tam zresztą ktoś dobrze zauważył, że tanie trapezy powinny być tak samo bezpieczne jak i te droższe.

Awatar użytkownika
FERRER
Kontaktowanie:

Post31 sie 2006, 16:24

Włodar pisze:Tam zresztą ktoś dobrze zauważył, że tanie trapezy powinny być tak samo bezpieczne jak i te droższe.

Powiedz to producenom samochodów ;) by tak z autami robili ;)

Włodar
Kontaktowanie:

Post31 sie 2006, 16:51

No i co ja mam Ci odpowiedzieć... teoretycznie powinny być bezpieczne, a w rzeczywistości, tak jak jest w tej opinii napisane wytrzymują siły generowane przez skrzydła do określonej powierzchni, bodajże 6m2 z tego co pamiętam. No i w tym zakresie mogą być OK.

Co do samochodów nie będę się wypowiadał bo porównanie nieadekwatne, żeby nie powiedzieć głupie.

Awatar użytkownika
FERRER
Kontaktowanie:

Post31 sie 2006, 16:58

Nigdt tansza rzecz nie bedzie tak samo bezpieczna jak droższa.
Ja nie spotkałem się jeszcze z takim zjawiskiem.

A tak na marginesie nie ma co tego trapezu porównywac z tymi na wode bo do buggy z trapezem na "wode" bym nie wsiadł.

toudi
Kontaktowanie:

Post31 sie 2006, 17:33

Witam.
W tym roku sprzedałem tych trapezów około 10-12.
Wiem tyle, że nie miałem reklamacji do tej pory.

Niech no się Zgreda wypowie - on lata dosyć intensywnie a i swoje waży. Ze znanych mi, jest to jeden z najintensywniej korzystających z tego trapezu użytkowników (choć może są i tacy, którzy doceniają wygodę używania tego trapezu i w nich chodzą na codzień a ja właśnie ich uraziłem - przepraszam). Pękały te klamry?

Dyskusja o zadach i waletach trapezów biodrowych i wysokich zajmie następne 3 strony postów (vide obuwie snb), więc nic na ten temat nie piszę.

Hak trapezu jest z nierdzewki ale rzeczywiście klamry trzymające taśmę na której jest hak są z tworzywa. Może dla pewności warto zamontować sobie tam metalowe zakręcane klamry ? Koszt 1 szt w sklepie metalowym to ok. 1 zł.

Myślę, że nie mogę się zgodzić z opinią, że trapez przeznaczony jest do określonej powierzchni (ani radsails ani żaden inny) - czy podnosi do góry 3m2, 14 m2 albo wisi się na trapezie w domu pod sufitem to nie ma różnicy - na trapezie wisi wciąż ten sam rider. Oczywiście sama masa to jeszcze nie wszystko - jeszcze przeciążenia związane z szarpaniem. Warto pewnie co jakiś czas sprawdzać stan trapezu i szyć.

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post31 sie 2006, 19:18

Zostałem wywołany do tablicy to i odpowiem :)

Jak dla mnie to jest jedna malutka wada - za wązki w pasie hahaha, no i nie ma poduszki pod hak.

Co do klemer faktycznie są z plastiku. Wyglądają na solidnem ale różnie to może być. Tamtemu kolesiowi mógł pęknąć bo np był pęcherzyk powietrza w klamerce zdarza się. Mercedesy BMW Volvo i inne takie tez mają usterki i tez są naprawy serwisowe. Mnie to nie dziwi. Nie wymagam od trapezu za 150zł żby był lepszy od tego za 500zł bo to nierealne (chyba że w chinach).

Jak ktoś widział to wie jak nie widział to nie wie więc napiszę. Używam tego trapezu zawsze odkąd mam bar do latawca. Wcześniej nie miałem
takiej potrzeby bo nie było trapezu nie było baru śmigąło się na łapkach samych. Zmęczyło mnie to i teraz śmigam z trapezem. NIe wiem tylko co musiał bym zrobić żeby z niego spaść. Nawet jak pęknie klamra plastikowa to i tak cały ciężar wisdi jeszcze na haku i na taśmie. Dodatkowo musiałbym przy skoku puszczać bar całkowicie i latać bez trzymanki (aż takiej windy mój radsails nie ma, a przy tak silnych wiatrach to ja go nie uzywam). Zgadzam się z Toudim, że nie od powierzchni latawca się liczy tylko od ciężaru jaki wisi na haku. U mnie jest to 100 kilo i nic się nie dzieje. Jak się bawię na stojąco to tylko co jakiś czas musze sobie poprawić napięcie taśm mocujących hak bo się luzują (wina śliskich taśm właśnie) Ale nie jest to luz jakiś na metry. 1cm może 1,5 ale to jest odczuwalne. Pisałem, że trzeba się dobrze zapiąć.

Szwy trzymają i żadne nitki czy tego typu sprawy nie chmajtaja mi się nigdzie w trapezie. Taśmy się nie przecierają na elementach więc nie mam z tym problemu. Skakałem sobie już w tym sprzęcie nie raz i na razie nic się nie dzieje złego. Jak coś pęknie to nie omieszkam o tym wspomnieć na KF.

Niedługo mam nadzieję skonfrontować ten trapez z większym rozmiarem niż 6-7m2 i mam też nadzieję na dłuższe zawisanie na haku. Będzie więc okazja żeby sprzęt dobrze ochrzcić.

Na razie jestem zadowolony z trapezu i z dobrze wydanej kasy.

Wiem tylko, że trzeba o sprzęt dbać i przez zapięciem się sprawdzić czy wszystko jest ok. Klamerkę można sobie połamać wkładając trapez do samochodu i przytrzaskując go klapą (można tego nie zauważyć przy zapinaniu). A no i prawdziwy chrzest przejdzie w zimę kiedy to teperaturki zrobią z plastikiem swoje.

Ale tak jak mówię póki co jest OK na 5+

Awatar użytkownika
Red
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post31 sie 2006, 19:49

http://www.stribo.pl/Akcesoria/UPRZAZ/p ... oduct.html
Tutaj jest taki sam i znacznie tańszy.

Awatar użytkownika
FERRER
Kontaktowanie:

Post31 sie 2006, 21:43

Red pisze:http://www.stribo.pl/Akcesoria/UPRZAZ/pid,253,cid,4116,product.html
Tutaj jest taki sam i znacznie tańszy.

Dzieki
Miło z Twojej stron ;)
Nie licz na prezent ;)

Awatar użytkownika
majster8405
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2006, 21:42

Przy odrobiniechęci chęci może to kosztować naprawdę znikomo.Wzór jest http://members.tripod.com/daniel_gagnon0/id152.htm , Takie coś wykonałem z cienkiej pianki i materiału z walizy podróżnej obszytej obustronnie a brzeg wykończony gurtemT taśmy oraz klamry samozaciskowe wykorzystałem z taśm mocującuch/ w komplecie za 8 zł jest 5m taśmy i 2 szt klamer-aluminiowe takie jak przedstawia artykół/. Ustrojstwo jest naprawdę wygodne i nie krępujące ruchów.Zamiast przedstawionego haka można dostosować oryginalny hak. Spinek plastikowych zdecydowanie nie polecam.Wszycie taśm wykona bylejaki szewc który ma ciężką maszynę.Możliwośći jest wiele?

Awatar użytkownika
FERRER
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2006, 22:41

ooooooo piszcie dalej bo już mi sie bariej podoba
Tak jak mowisz zrobie samemu:D
Dzieki

Wróć do „Landkiting”