Romo - przydatne informacje ?

Buggy, Mountainboard, Powerkiting, Dirtsurfer i inne lądowe cuda.
Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post29 lip 2006, 10:19

Witam! jako że w połowie przyszłego tygodnia wreszcie śmigam pojeździć na Romo, mam pare pytań do ludków którzy tam juz byli:

- jak z bazą namiotową? czy można rozbijać się bezpośrednio na plaży (lub stawiać tam przyczepę kempingową) czy trzeba być rozbitym na jakims konkretnym namiotowisku i dojezdzać z wózkiem na jazdy?
(normalnie w skandynawii jaest przepis mówiący iż można 1 noc biwakować na dziko w danym miejscu jeśli to nie jest własność prywatna lub rezerwat przyrody)
- czy na wszystkie plaże można wjechać bez problemu samochodem? czy czeka mnie marsz z wleczeniem wózka za sobą?
- czy aby pojeździć po plażach musze mieć siakąś licencję?
- gdzie jeszcze poza Romo są w danii interesujące spoty na których można pośmigać wózkiem?
- co jeszcze zabrać ze sobą poza ochraniaczami i kaskiem? bo jakoś nic mi do łeba nie przychodzi??

dzięki za ewentualne podpowiedzi
pozdrawiam

Awatar użytkownika
oXy
Kontaktowanie:

Post30 lip 2006, 22:09

Siema JaFuzz :)

...tu masz większośc odpowiedzi, choc wydaje mi sie, że już je pewnie przeczytałeś :twisted:

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... light=romo

...wszytsko jest jak najbardziej przydatne... poczytasz tu m.in i innych wyspach Danii np. Fano

Pozdro i oczywiście porób fotki z wypadu,a najlepiej jakiś filmik jak skaczesz na swoim samochodem...tudież namiotem :wink:

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 07:12

Dzięki Oxy za te sznurki ale mam je już przeczytane.... bardziej szukam info odnośnie biwakowania na plaży.... są jakieś strefy? bo na różnych fotosach z Romo widziałem że ludki carawanami stoją na plaży... znaczy się można parkować a nie można biwakować ?

Włodar
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 09:30

JaFuzz, rzeczywiście biwakowanie na plaży jest zabronione. Poza tym jakby silniejszy wiatr przyszedł to bardzo szybko plaża zostaje zalana. W zeszłym roku jak dmuchnęło to w ciągu 20 minut cała plaża pod wodą była. Jak wrócisz z Romo to od razu umyj podwozie w samochodzie :)

enozo
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 10:21

1. Przy wjeździe na plażę jest wyraźny zakaz biwakowania, stanowczo odradzam, koszty złamania zakazu są spore. Najlepiej tak jak napisałeś rozbić się na konkretnym biwaku i dojeżdżać na plażę.
My po wjechaniu na wyspę skęciliśmy na pierwszym skrzyżowaniu w lewo, na południe wyspy. Jest ta zaciszny camping blisko plaży Buggy.
Obrazek
Na 100% zauważysz znak.

2. Nie ma najmniejszego problemu z jazdą samochodem po plaży. Jak już wjedziesz na nia rozejrzy sie gdzie stoi większa grupa samochodów i stań z nimi w rzędzie.

3. Na Romo Licencja nie jest wymagana ale musisz mieć ubezpieczenie OC

4. Wyspa na północ od Romo - Fano

5. wózek i latawiec a najlepiej kilka :lol:.
No i bardzo istotna sprawa sprawdź jak jest z przypływami i odpływami w terminie kiedy się tam wybierasz

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post01 sie 2006, 08:34

Dzięki za odpowiedzi,
Enozo, pamiętasz może jak wychodziło pieniążkowo za ten "zaciszny kemping"??

A macie może jakąś stronkę na której możnaby sprawdzić pływy ? bo szukam szukam i znaleźć nie mogę :(

enozo
Kontaktowanie:

Post01 sie 2006, 09:50

Camping, hmmm....
Z tego co pamiętam 9euro za namiot 14euro za łóżko w pokoju. My jechaliśmy z założeniek że będziemy spać w namiotach ale okazało się że w maju jest zimno i zdecydowaliśmy się na dopłatę 6 euro i spanie w pokojach. Pokoje w które wynajeliśmy maja 2 pietrowe łóża, wyposazenie raczej ubogie ale wystarczające: lamka przy każdy łóżku, umywalka z lusterkiem, stolik, szafa. Łazienki poaz pokojami w bardzo dobry stanie, czyste :D. Kobieta dała nam zniżkę jak dl agrupy 20 osobowej ale warunkeim było posprzątanie pokoi na koniec, bardzo dokładne sprzątanie.
Co do pływówów, nie pamiętam akurat strony ale musiałem ytroszkę poszperać żeby coś wyszukać. Jak gdzieś mi się nawinie wkleję link.
Chciałem Cię jeszcze uprzedzić z rozmiarami latawców. Nasze pierwsze 30 in na plaży pozwoliło mariuszowi33 jeździć na 10m OZONE FRENZY, ale póżniej już do końca większość śmigała na latawkach od 2,5m do max 7m kw(na 7m ja :twisted: i było naprawdę grubo), więc jak masz ku temu mozliwość weź sobie jakieś 2m 5m i to powinno wystarczyć no na wszelki wypadek możesz mieć jakieś 7m też ale dobrze się zastanów zanim wyjmiesz.
pozdrawiam [/url]

enozo
Kontaktowanie:

Post01 sie 2006, 10:16

Masz tu link , znajdziesz tam info o pływaach w niemczech ale miejscowość jest oddalona o 86km od Romo więc różńica w będzie niewielka
http://www.windguru.com/int/tide.php?typ=wg&id_user=0
Wybierasz spot klikasz go potem show tides masz info. Jeżeli będziesz mił jakieś problemy z odczytaniem daj znać

Przykładowo 9 sierpnia najlepsze warunki masz koło 8:25, pisze koło ponieważ jak wspomniałem wyżej ta rozpiska dotyczy miejscowości oddalonej od ROMO o 86km. Tak jak patrzę na rozpiskę to raczej czeka Cię jazda rano i wieczorem. Czasem silny wiatr od morza może wspomóc przypływ i :cry: Najlepiej zapytaj na miejscu o książeczkę pływów.

Myślę sobie że pomoc dostanie mi się jakiś fajny wózeczek na amorach pod choinkę 8)

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post01 sie 2006, 10:36

Jeszcze raz dzięki. Latawce własnie takie zabieram bo takiem mam: 2,4 5 i 7 a jakby ktos potrzebował to znalazłem mapę pływów dla Esbjerga (parę km na północ od Romo)

http://www.mobilegeographics.com:81/locations/1824.html

enozo, npisz jeszcze raz co z tym OC ??? przeca wózka nie polecę ubezpieczyć do PZU :mrgreen: nie ma to być przypadkiem NW ?? dla mnie ??

enozo
Kontaktowanie:

Post01 sie 2006, 10:54

NW mozesz mieć dla siebie hjeżli masz ochotę. OC jest obowiązkowe-a co będzie jak wjedziesz w coś lub kogoś. To tak jak z samochodem OC obowiązkowe dla zabezpieczenia innych.

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post01 sie 2006, 11:06

I po prostu śmigać do ubezpieczyciela i ubezpieczyć takie coś ?? gdzie wy ubezpieczaliście ??

enozo
Kontaktowanie:

Post01 sie 2006, 11:18

signal iduna ubezpieczenie OC od kitesailingu - tal to nazywają
nie ma teraz namiaru na kolesia jak wrócę do domu dam znać(po 18) formalności zajmują 3 dni. Wysyłasz dane, onie przysyłają Ci polisę która zaczyna działać od momentu wpłynięcia pieniędzy na ich konto. Polecam ich ponieważ robili to już kilka razy inne firmy robią duże oczy jak zaczynam tłumaczyć o co mi chodzi :shock:
Masz możliwość ubezpieczyć się na miesiąc albo na rok. Zresztą wszystkie informację uzyskasz przez telefon. POwołaj się na mnie (Mariusz Przybycień) powiedz że chodzi o ubezpieczenie OC takie jak w maju brała grupa 14 osobowa jadąca na Romo-kitesailing.
P.S. to jak z wózkiem na gwiazdkę :?:[/i]

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post01 sie 2006, 11:49

spróbuję u nas na miejscu jeszcze.... panie w pzu są przyzwyczajone że przychodzę z dziwnymi rzeczami do opłacenia... a to motocykl z 1938, a to ciężarówka z 1950... hehehe kiedyś sobie jaja robiliśmy z żoną i pytaliśmy ja wygląda składka OC komunikacyjnego na BTR'a ... (transporter op.) więc mysle że jak usłyszą o wózku buggy to nie powinno być problemu .. aler tak czy siak poproszę cie o ten nr telefonu do typa... a z wózkiem pod choinkę.... hmmm wiesz taki mały do samodzielnego montażu mogę ci zrobić... kopia mojego w skali 1:25 ... :lol: w sam raz się pod choinke zmieści :mrgreen:

toudi
Kontaktowanie:

Post01 sie 2006, 14:26

I napisz na nim action man albo barbie (żeby zapezpieczyć obie opcje) to chłopaki będą dzieciakom pod choinkę kupować (ale amortyzatory to mus).

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post01 sie 2006, 18:09

:twisted:

Dzisiaj wreszcie przyszły zamówione felgi :twisted: :twisted: :twisted:
więc w końcu wymieniam najsłabsze (po mnie) ogniwo naszego zestawu :lol:
się normalnie obśliniłem... :)
Są pikne, bezdętkowe, ciut przyciężkie, ładnie czerwone, na łożyskach maszynowych i ośkach 20mm... mniammm

Obrazek

:twisted:

Wróć do „Landkiting”