ROLKI!!! allterain

Buggy, Mountainboard, Powerkiting, Dirtsurfer i inne lądowe cuda.
Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post21 gru 2005, 18:48

Jakis czas temu mialem okazje testowac rolki do jazdy allterain,firmy trailskate.Rolki dostalem do testow dzieki firmie promocja.pl.
No wiec...rolki posiadaja karbonowa ploze,ktora od razu przypadla mi do gustu bo byla dosc elastyczna.Kola posiadaja bieznikowane opony o srednicy 200 mm,osadzone na aluminiowych odlewanych felgach.Wiazanie cos na styl snowboardowego,pozostawialo wiele do zyczenia.No i hamulce pneumatyczne o ktorych pozniej.

Testy:Jazda do przodu do tylu bez problemu,chyba ze nagle najdzie kogos ochota na skorzystanie z hamulca.Nie wiem czym sie kierowali konstruktorzy dodajac go do tych rolek.Jest on kompletna pomylka!Uzywajac go mozemy sie spodziewac ze zaliczymy od razu lot supermena,po prostu wyrywa z butow.Skoki bez problemowo (rolka wazy cos kolo 2 kg).Obroty tak samo.No dobra ale nadszedl czas na kite.Promien skretu rolek to cos kolo 2,5 metra.Szczerze mowiac liczylem na cos wiecej.Jazda za latawcem nasa 6 metrow byla bardzo przyjemna.bezproblemowo mozna bylo odjezdzac od latawca.Skokow z kitem nie zaliczylem bo jeszcze nie potrafie.No ale co mnie zaskoczyle pewnego pieknego dnia.Wybralem sie na zjazd downhill,po dosc nierownym terenie.Jadac dosc szybko na jednym z wybojow,zaliczylem ostra glebe.Wiazanie odmowilo posluszenstwa.Po prostu noga wypadla mi z rolki,bo wiazanie ktore mocowane bylo na srubki odpadlo z jednej strony od plozy.Srubka pozbyla sie gwintu,i nie bylo sposobu na wkrecenie jej ponownie...boje sie pomyslec co by bylo gdyby stalo sie to za kite przy duzej predkosci.

Podsumowanie:
plusy:karbonowa ploza,kola,waga,niski srodek ciezkosci(co jest bardzo wazne,wiem bo kiedys zrobilem rolki ktore byly bardzo niestabilne http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=5161 )

minusy:wiazania,hamulce,i cena 1100 zl

Nizej fotki tego ustronstwa:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No a reasumujac,to za polowe ceny jaka 3ba zaplacic za te rolki znalazlem calkiem ciekawy sprzet.ObrazekRolki firmy powerslide,model nordic.Kola w kazdym momencie mozna wymienic na te od atb.Ploza jest mocowana na dwie sruby o rozstawie 16,5 cm,czyli mozna je przykrecic do kazdego buta rolkowego z systemem UFS do od rozmiaru 42-45.
Na wiosne bede wiedzial o nich cos wiecej.

Niedlugo napisze cos jeszcze o rolkach rollerblade coyote,roces bigcat na ktorych mialem okazje jezdzic oraz o mojej nowej konstrukcji ktora wlasnie tworze.

Mam nadzieje ze moje wywody komus sie przydadza;]pozdro

Awatar użytkownika
sarin
Kontaktowanie:

Post21 gru 2005, 21:18

Witam

Mam pytanie posiadam dosyc dobre rolki bauer-a model X-ACT (dobr pod wzgledem wygody) http://www.rwarrior.com/images/bauerxactsm.jpg

But dobrze trzyma noge płoza jest odkrecana na 2x2 -sruba typu inbus

I mam dylemat czy inwestowac w roliki i przerabiac je na "terenowe"
czy sprzedac i kupic mountainboarda

Co jest wygodniejsze, na czym lepiej mona pomykac??

ps a jak przerobic to w jaki sposób tzn jakich materiałów i kółek uzyc oraz ile mnie to mniej wiecej bedzie kosztowało???

Awatar użytkownika
sarin
Kontaktowanie:

Post21 gru 2005, 21:19

da sie kupic gotową płoze z kółkami ??? jak tak to za ile??

Awatar użytkownika
sarin
Kontaktowanie:

Post21 gru 2005, 21:21

czy musze kupowac komplet tak jak to jet na foto a potem ewentyalnie moge wymieniac sobie buta??

Awatar użytkownika
sarin
Kontaktowanie:

Post21 gru 2005, 21:23

:) a roztaw miedzy srubami to 18,5cm i szeokosc płozy 3,4 cm sorki ze tak sie rozpisałem ana kilka postów:)

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post22 gru 2005, 09:08

Witam.Twoje roleczki sa spoko ale nie maja ufs (Universal frame system).System wymyslony po to aby kazdy mogl sobie wstawic do swoich agresywnych rolek ploze wedlug uznania.Niestety nie ma na rynku samych ploz ufs z kolami do allterain,3ba kupic cala rolke i pozniej kombinowac.Moim zdaniem sprzedaj te rolki,kup sobie atb .Szybciej sie nauczysz,mniej gleb.Pozatym na atb mozesz wsiasc i wysiasc w dowolnym momencie,z rolkami nie masz tego komfortu.Do wiosny skoncze budowe wlasnie takiej uniwersalnej plozy na ufs,szkielet z duraluminium i 3 lub 4 kola od atb 8".Wpadniesz pojezdzisz i jesli Ci sie spodoba to zbuduje Ci taka sama.Promien skretu badzie bardzo maly,no i srodek ciezkosci tak ja 3ba.;]

enozo
Kontaktowanie:

Post22 gru 2005, 09:19

TAK:!: TAK:!: Kup sobie MTB :!: :D

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post22 gru 2005, 21:06

Obrazek tutaj rolki rollerblade coyote,a dokladniej tylko ploza z tego modelu.But rolkowy to pro model Broskow,oczywiscie UFS system;] niestety ciezko je dostac w Polsce a jesli juz to za jakies 1500 zl :? :(

Awatar użytkownika
sarin
Kontaktowanie:

Post22 gru 2005, 23:10

Opłaca sie kupic MTB starego typu- chodzi mi o takie co maja jeszcze rure a nie traki mocowane do deski ??

Gdzie szukać tanch MTB nowego typu??

enozo
Kontaktowanie:

Post23 gru 2005, 08:37

sarin pisze:Opłaca sie kupic MTB starego typu- chodzi mi o takie co maja jeszcze rure a nie traki mocowane do deski ??

Gdzie szukać tanch MTB nowego typu??

Ja jeżdzę na desce "starego typu" (choc nie mozna tego tak nazwac kwestia jest tylko w tym co wolisz skte truk czy amortyzowane)
i jest ok jej plusem jest niewatpliwie waga i cena, minus to przenoszenie nierówności (wstrząsów) na deskę (czasem prowadzi to do luzowania niektórych śrubeczek). Od początku katuję właśnie taką dechę i nie narzekam.
Deseczki można kupić u kapelana tego sportu na Polskę - xiondz na www.krast.pl
P.S. napiszcie że kontakt macie odemnie z kiteforum powinna być jakaś zniżka - to tak z okazji świąt :wink:

Awatar użytkownika
sarin
Kontaktowanie:

Post23 gru 2005, 20:54

Jak juz ruszylismy temat to czym ma sie charakteryzowac deska do kite wiem ze sa specialne modele ale sa poza zasiegiem-jak powinna byc długosc deski??

Wróć do „Landkiting”