hej
Niestety z barami do Blejdów II jest taka historia. Po pierwsze należy zapomnieć o barze z systemem depower ponieważ blejdy nie są zaprojektowane do działania z takim system. Mi nikt tego nie powiedział i sam dość gwałtownie odkryłem że taki numer nie przejdzie. Podłączyłem wszystko, na chłopski rozum wytrymowałem i wystartowałem. Odrazu zaciągnąłem bar, latawiec złapał wiatr ale po tym jak odpuściłem bar od siebie nagle kompletnie straciłem nad nim kontrolę co zkończyło się "helikopterem" w power zone i moją niekontrolowaną gwałtowną teleportacją o kilkanaście metrów. Więc po tej nauczce poczytałem trochę w internecie i na kombinację blejdII + bar są następujące sposoby:
1. Podpięcie systemu linek "VPS" który podobno umożliwia działanie baru z depowerem. Z samym systemem jest taki problem że był on na oficjalnej stronie flexifoila 2 lata temu i obecnie nie jest oficjalnie dostępny. Ludzie na oficjalnym
flexi forum twierdzili że to działa. Więcej info szukaj tam.
2. 2 linkowy bar + "cross over kit" czyli system linek który powoduje iż pomiędzy riderem a latawcem są tylko 2 linki które możesz podpiąć do bara. Działa to wszystko sprawnie i ładnie, na takiej kombinacji zaliczyłem swoje średnio udane ale pierwsze ślizgi
3. Trzecia opcja jest czysto teoretyczna bo nie ma żadnego potwierdzenia ani w faktach ani w teori. Jest nią "pulley bar" czyli 4 linkowy bar ale bez depowera. Jeśli sie równo wytrymuje linki i nic nie będzie się ruszać to taka kombinacja powinna działać.
A zresztą wystarczy pogooglowąć
http://www.cobrakites.com/blade.html
tam jest trochę mądrzej napisane ;]