co i jak?, latawce i buggy.

Buggy, Mountainboard, Powerkiting, Dirtsurfer i inne lądowe cuda.
gato
Kontaktowanie:

Post16 sty 2007, 12:01

Cześć dwa pytanka z podtekstami:) :
1) Jakie wielkości latawców są przez was najczęściej używane do buggy??? i co za tym idzie, jaka wielkość jest sugerowana przy zakupie 1 szmatki?
2) Jaki typ bieżnika wybrać przy zakupie koła??? firmowe buggy mają zazwyczaj płaski!!!, choć na forum czytałem sugestie bloku,jodełki z argumentacją: mniej ślizgają się na trawie, trudniej przebić choć wadą że cięższe.

Awatar użytkownika
TomFly
Kontaktowanie:

Post16 sty 2007, 12:26

1. Ja mam kilka latawców i używam ich w zależności od siły wiatru. Nasy 4 i 3 m mam na silny wiatr a komórkę symphony Quad 6.5 na umiarkowany do 28 km/h. Jeżeli wieje za mocno na te latawce co amm to zawsze można skrócić linki albo wogóle ich nie podpinać i latac na samej czaszy ale wtedy kipesko sie latawcem manewruje

2. Ja zdecydowanie polecam jodełkę czyli bieżnik zimowy ponieważ mniej sie ślizgają na zakręcie, mają lepsza przyczepność do gleby. A czy trudniej przebic takąopone ? nie wiem bo nigdy mi sie nie zdarzyło, jedynie raz miałem za mało powietrza z przodu i przy osstrym skręcie felga ścieła wentyl. Noo może jedynym minusem jodełki jest że wyrywa glebę i inne syfy ktorymi w czasie jazdy można dostać w twarz jak sie nie ma błotnika :)

Awatar użytkownika
pitoo
Kontaktowanie:

Post16 sty 2007, 13:53

Co do wielkości to jeżeli chcesz 1 szt. to decydowałbym się na 4 lub 5 lub 6m (w zalezności od wagi)
Ale rwczej przy mocnych wiatrach nie polatasz...
Jeżeli jednak docelowo będziesz myślał o 2 szt. to najlepiej 3 i 5 lub 6m albo 4 i 6 lub 7m
Takie zestawiki to najlepiej kupować jednego producenta bo zawsze w razie czeko łatwiej sprzęt skompletować...

Co do kółek do buggy to jężdżę na sprzęcie Petera Lynna i Flexifoila i oba te wózki mają podłużny bieżnik.

enozo
Kontaktowanie:

Post16 sty 2007, 13:58

gato pisze:Cześć dwa pytanka z podtekstami:) :
1) Jakie wielkości latawców są przez was najczęściej używane do buggy??? i co za tym idzie, jaka wielkość jest sugerowana przy zakupie 1 szmatki?
2) Jaki typ bieżnika wybrać przy zakupie koła??? firmowe buggy mają zazwyczaj płaski!!!, choć na forum czytałem sugestie bloku,jodełki z argumentacją: mniej ślizgają się na trawie, trudniej przebić choć wadą że cięższe.

Wielkość latawca jest zależna od kilku warunków:
- Twoich umiejętności,
- Twojej wagi,
- Panujących warunków wiatrowych,
- Tego co chcesz robić na BUGGY(race, freestyle), tutaj też różne rodzaje latawca...]
Co do drugiego pytania nie jestem pewien...nie jeżdżę na BUGGY ale z moich obserwacji:
- na lotniska asfalt/beton z grubym bieżnikiem na trawę raczej bez bo uślizg jest jednak trochę potrzebny
pozdros

P.S. więcej odpowiedzi powinieneś uzyskać tutaj

Włodar
Kontaktowanie:

Post16 sty 2007, 14:28

Jeżeli mieszkasz na północy, to nie gardź również rozmiarem 2.0. Przydaje się przy bardzo mocnych wiatrach, też potrafi fajnie sponiewierać :)[/url]

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post17 sty 2007, 07:40

apropos sponiewierania przez 2m latawiec :)

Kciuk się leczy, rany szarpane też, palec u nogi odzyskuje swój naturalny kolor :)

5s trzymania latawca ;)

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post17 sty 2007, 09:31

Potwierdzam

przy odpowiednim wietrze moze niezle sponiewierac

Ja na VIP-ku cwiczyłem ostatnio bodydragi na lotnisku i nie tak latwo bylo go wychamowac

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=12358

Wróć do „Landkiting”