Rolki terenowe

Buggy, Mountainboard, Powerkiting, Dirtsurfer i inne lądowe cuda.
Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post31 gru 2006, 11:21

Oto efekt odwiedzin w sklepie typu Prakticer i 3 godziny w piwnicy:)

http://www.kiteportal.pl/galerie/displa ... at=0&pos=0[img]
http://www.kiteportal.pl/galerie/displa ... at=0&pos=1[img]
http://www.kiteportal.pl/galerie/displa ... at=0&pos=2[/img]

Sprzęt oblatany na FS Spitit 10 oraz Radsail Pro 5m.
Bieżnik mógłby być lepszy ale innego nie dostałem.

enozo
Kontaktowanie:

Post31 gru 2006, 16:07

chyba linki się Panoćku pomyliły...za dużo bąbelków :roll:

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Kontaktowanie:

Post31 gru 2006, 16:30

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Kontaktowanie:

Post31 gru 2006, 16:34

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post31 gru 2006, 18:38

Widzę, że w końcu ktoś spróował. TEż się nad tym zastanawiałem, ale (nie)stety mam rolki z miękkim butem (zwykłe do jeżdżenia) i nie wiem jak zniosą przeciążenia jakie są na kicie :think:
Jaki dałeś rozmiar kół :?: Bo może na przyszły sezon też coś skręcę. Brak śniegu jednak mocno przeszkadza :?

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Kontaktowanie:

Post01 sty 2007, 12:48

Koła to 200x50 rozmiar chyba taki jak w typowym MB ale moge sie mylić. Jak spotkam gdzieś większe i dostatecznie lekki i mocne to zmienie.
Obawiam sie że miękki but może sie nie nadać. Podczas jazdy zdziwiła mnie pewna rzecz.Do pewnej prędkości dość mocno sie odczuwa nierówności terenu. Czuć to szczególnie w kolanach i udach. Jeśli sie rozpędzimy mocniej drgania jakby ustają.Może to głupie ale miałem takie uczucie jakby wchodziły w ślizg:)

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post01 sty 2007, 13:06

qbaepp11 pisze:Koła to 200x50 rozmiar chyba taki jak w typowym MB ale moge sie mylić. Jak spotkam gdzieś większe i dostatecznie lekki i mocne to zmienie.
Obawiam sie że miękki but może sie nie nadać. Podczas jazdy zdziwiła mnie pewna rzecz.Do pewnej prędkości dość mocno sie odczuwa nierówności terenu. Czuć to szczególnie w kolanach i udach. Jeśli sie rozpędzimy mocniej drgania jakby ustają.Może to głupie ale miałem takie uczucie jakby wchodziły w ślizg:)

Może trzeba było upuścić tlenu z kół :)
Wiem, ze wtedy potrzeba więcej pary do ciągnięcia ale...

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post01 sty 2007, 17:42

ja nie widze zadnych zdiec...poprawke prosze,bo ciekaw jestem.pzdr;]

Awatar użytkownika
kolo
Deska: nobile, North (wave)
Latawiec: Cabrinha SB5-10m

Post01 sty 2007, 18:41

nosens jak nie widzisz, koleś przecież podal link do strony internetowej.. ale juz podaję Ci jeszcze raz linki do strony...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a44 ... eb8ff.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/778 ... 8cb21.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fdb ... c06904.htm

Pozdrawiam.... :D

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post01 sty 2007, 19:01

a na wzrok mi padlo przez ostatni nadmiar wiatru;]...qbaepp spoko produkcja..ja mysle nad takim czyms http://www.benito24.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=200 lub www.terrablades.com .pzdr

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post01 sty 2007, 23:12

Czyli jednak ktoś próbował z miękkim butem :think: Nie otwiera mi sięniestety ten drugi obrazek z Twoim projektem w linku, który podałeś. W ogóle udało się coś ruszyć z tym pomysłem :?: Czy udało Wam się już przetestować na tyle, że wiecie, że amortyzatory są konieczne :?: A może zamiast sztywnej aluminiowej konstrukcji lepiej zmontowaćcoś elastycznego - z kontrukcją drewnianą np. Tak jak deck z MTB :?: Upraszczając: krótkie narty z kółkami na początku i końcu ;)

toudi
Kontaktowanie:

Post02 sty 2007, 10:02

Tylko kółka trzeba zamocować w konstrukcji alu i dopiero potem to przykręcić do nart, bo wyciananie w narcie miejsca na kółko za mocno je osłabi. Jeśli się go dokręci od góry narty do dodatkowo obniży się śr. ciężkości.
Taki sprzęt nie skręca przy pochylaniu - trzeba dostawiać nogi, żeby skręcało i w zw. z tym promień skrętu jest spory.

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post02 sty 2007, 12:12

onzo- amorki przydadza sie przy freestyle,na takich doomwheelsach przy ladowaniu sa straszne obciazenia na kolana,rolki nie sa stabilne i latwo o uszkodzenia.Z moim projektem nie ruszylem,nie ma mi kto tego z lekkiego stopu wyciac,a fortuny nie chce wydawac.Jesli chodzi ci o cos takiego jak w mtb to tu www.gateskate.com ,deck jest carbonowy,tlumi dobrze drgania jest elastyczny,tylko ze te wiazania to pomylka.Nalezaloby pomyslec o wiazniu do butow naraciarskich lub systmie ufs.No i te hamulce,padaka zupelnie niepotrzebne pod kite. Jesli chodzi o soft boot w rolach to sie nada,byleby okolice kostek byl usztywnione.

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post02 sty 2007, 17:04

toudi pisze:Tylko kółka trzeba zamocować w konstrukcji alu i dopiero potem to przykręcić do nart, bo wyciananie w narcie miejsca na kółko za mocno je osłabi. Jeśli się go dokręci od góry narty do dodatkowo obniży się śr. ciężkości.
Taki sprzęt nie skręca przy pochylaniu - trzeba dostawiać nogi, żeby skręcało i w zw. z tym promień skrętu jest spory.

No mniej więcej o tym myślałem. Ale mam jeszcze kilka innych pomysłów. Ogólnie rzecz ujmując wydaje mi się, że najlepiej by było zrobić coś a'la wąski deck jak w MTB, który miałby odpowiednią elastyczność o do tego zamocować koła. Są różne sposoby jak...

Natomiast odnośnie postu nosens'a:

Myślałem o czymś zdecydowanie dłuższym - conajmniej 1m długości. Wydaje mi się, że dużo lepiej by amortyzowało i dodatkowo lepiej układało się w nierównościach. Co do FS - wiesz jeżdżąc zimą na nartach amortyzacji nie ma praktycznie żadnej, więc jak twardo lądujesz to bolą nogi, jak lądujesz delikatnie to jest ok. Więc o to raczej się nie martwię. Bardziej zastanawiam się nad tłumieniem nierówności terenu, które przy 2 kołach na jedną nogę nie będzie i tak najlepsze, bo niezależnie od tego jak się będzie uginać przód czy tył rolki to i tak całość będzie dość mocno "tłuc". Kolejny problem to kwestia skręcania bo to chyba nie za bardzo ma jakiekolwiek możliwości skrętne - tak mi się przynajmniej wydaje... :think: Można by było zrobić jedno koło skrętne, ale wtedy nici z jazdy tyłem...
A co do wiązań - właśnie dlatego myślałem o narcie, bo i wiązania się nadają. Tylko z kolei jak narta elastyczna to i wiązania puszczą...
A i takie tam jeszcze problemy mam po dniu spędzonym w pracy ;)

POwiedz mi jednak, czemu tak bardzo Ci zależy na obniżeniu środka ciężkości - chodzi Ci tylko o przeciążenia czy coś jeszcze :?:

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post02 sty 2007, 17:20

na podstawie moich obserwacji i rolek offroad na ktorych jezdzilem najbardziej stabilne byly gateskate z niskim srodkiem ciezkosci.Czulem sie na nich jak normalnych rolkach.Spokojnie 360 w miejscu mozna bylo krecic.Przy wysokim srodku ciezkosci jak np w doomwhelsach,czulem sie jak na szczudlach,i mialem wrazenie ze zaraz z nich spadne. Wiec najbardziej chodzi mi o rownowage. Jesli chcesz do testow rolki napisz do trailskate.pl ,zostawiasz zaliczke i powinnini wypozyczyc do testow.Sprawdz.Pzdr :!:

tu jest wiecej: http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... ight=rolki

Wróć do „Landkiting”