CZy się da czy nie?

Buggy, Mountainboard, Powerkiting, Dirtsurfer i inne lądowe cuda.
Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post01 gru 2005, 12:05

Jak myślicie? Czy na linkach 110/60kg da sie puszczać nasę 7-10m2 tak żeby nie zerwać linek? Chodzi mi o wiaterek 2-5bf czyli lądowy standard. No i moja "słynna waga" 90-95kg.

Awatar użytkownika
raf

Post01 gru 2005, 12:48

linki 138 kg + Dudek 3,5 m2 + 5bft
linki nie wytrzymaly

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post01 gru 2005, 13:02

Ja mam radsails 3.0 linki 160/90 i przy piątce jest ok. Tzn ciężko ustac na nogach ale linki wytrzymują. A ile ważysz??

Awatar użytkownika
raf

Post01 gru 2005, 13:56

70 kg - bez komentarza proszę :twisted:
Trwalość linek musisz sprawdzić empirycznie. Linka lince nie równa.
Jeżeli chcesz skakać na nartach lub desce to raczej linki o wytrzymalości powyżej 200 kg. Slabsze dlugo nie wytrzymają.

Awatar użytkownika
tropheus
Kontaktowanie:

Post01 gru 2005, 15:08

i pomyśleć że ja puszczam nase 11m2 na linkach 100kg i jeszcze mi sie nie udalo ich zerwać ,choć nie raz ładnie mnie sponiewierała, a waże 104 kg :jive: :twisted: ale z drugiej strony przy mocnych porywach kiedy nie powinno się wychodzić z latawcem a prędkość wiatru dochodzi do20ms to i nasa 5m2 zerwała mi linki :twisted:

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post02 gru 2005, 07:26

moim zdaniem to jeszcze temperatura ujemnie wpływa na wytrzymałość i w ciepły dzień linki moga wytrzymywać a w zimne dni nie. Pewnie najlepiej by było przeprowadzić testy, ale to nie dla mnie zabawa nie mam kasy na zabawę w zrywanie linek za pomocą siłomierza.

A może ktoś widział stronkę z testami wytrzymałościowymi linek dyneema??

toudi
Kontaktowanie:

Post02 gru 2005, 16:48

Zdaje mi się, że trudno byłoby takie testy przeprowadzić, bo linki mają różne sploty, nie wszystkie są z dyneemy - pod tą nazwą kupić można linki wykonane ze spectry, coramidu i innych materiałów o podobnym pochodzeniu.
Poza tym linka zwykle pęka na węźle, szyciu, w miejscu gdzie był kiedyś supeł albo wcześniej się coś zahaczyło czy leciutko otarło. Słowem, zwykle sami trochę się do pęknięcia linki o wytrzymałości (statycznej - tak jest podawana), która powinna nas podnieść jakoś przyczyniamy.

Awatar użytkownika
majster8405
Kontaktowanie:

Post04 gru 2005, 19:00

Jeśli linki zaczynają "grać" to znaczy że jest nie dobrze i trzeba wymienić na mocniejsze.Minimum 190 i 110 będzie ok,Plecionka bez rdzenia odpada. Radzę zakupić w Ikarze Technory,osobiście na tych linkach się nie zawiodłem a mam zestaw składany z kilku odcinków 5-cio metrowych/linki główne paralotni/. Nie znam nazwy linek ale rdzeń mają ciemny -brązowy ,zaginanie ich w tym samym miejscu spowoduje że w tym miejscu pękną.Linki kewlarowe podobna sytuacja-po pęknięciu otuliny plastikowej w tym miejscu pękają/szkoda bo są bardzo wytrzymałe i mają małą średnicę
Jeśli chodzi o wytrzymałości linek jak wejdziesz w stronę IKARA ,klikniesz na latawce w środku ekranu wyświetlą się akcesoria,i po kliknięciu wyświetlą się produkty firmy wśród nich linki -średnicą ,wytrzymałość i cena w euro.Masz do wyboru kupić zestaw linek gotowych, lub kupić na metry.
Zgred jeśli chodzi o temperaturę to linki mają dość duży zakres temperaturowy plus-minus. Ważne jest że linki mają być solidne- nie co tamto!

Wróć do „Landkiting”