Kitesurfing na Hawajach - jak zoorganizować sprzęt?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
groszkin

Post09 sie 2012, 12:15

Cześć

wylatuję w większą podróż w tym roku. Lecę do USA w sumie na 4 tygodnie i mam już zarezerwowany lot na Hawaje do Honolulu, na Hawajach będę przez tydzień. Raczej nie będę miał możliwości zabrania ze sobą sprzętu ze względu na gabaryty, a poza tym wycieczka jest raczej objazdowa, więc nie chciałoby mi się non stop ciągać tego wszystkiego ze sobą.

Może ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Trochę żal byłoby być na Maui i nie popływać na kajcie ;) Może można niedrogo wypożyczyć sprzęt, albo jest jakiś sposób na przetranspotowanie swojego.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post09 sie 2012, 13:18

Sprawdź limit wagowy. Ja ze swojej podróży do USA kilka lat temu (niestety nie na Hawaje :( ) pamiętam, że limit był 2x normalny - wyjechałem z 1 walizką a wróciłem z dwoma, podobnie jak większość jadących ze mną. Z przelotami w USA też nie było problemu. Więc może opcja - powrót do kraju z nową latawką :twisted: PLN ostatnio trochę się wzmocnił...Przyjemności

groszkin

Post09 sie 2012, 18:17

limit wagowy 23kg. Wyjezdzam na pusto, ale chce zakupy zrobic. Latawiec w sumie potrzebuje nowy kupic, ale pewnie nie bedzie miejsca.

Awatar użytkownika
Spidi
Deska: Nobile 555
Latawiec: Best Waroo x2

Post09 sie 2012, 19:39

groszkin pisze:Latawiec w sumie potrzebuje nowy kupic, ale pewnie nie bedzie miejsca.

W drodze powrotnej to latawiec zwyczajnie możesz sobie przecież do kraju wysłać... :thumb:

groszkin

Post10 sie 2012, 08:19

nom pewnie tak, będę tam w październiku, to pewnie jak wyślę pocztą to akurat dojdzie za po pół roku na rozpoczęcie sezonu w Polsce ;)

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post10 sie 2012, 10:03

groszkin pisze:nom pewnie tak, będę tam w październiku, to pewnie jak wyślę pocztą to akurat dojdzie za po pół roku na rozpoczęcie sezonu w Polsce ;)

a w życiu.... normalny usps postal service (odpowiednik naszej poczty polskiej), standardowa przesyłka, żaden ekspres, i masz kajta w domu po tygodniu.

inna sprawa to cło i vat. Mnie się na kajtach udało i nie płaciłem, ale już za deski snwb mi doliczyli.

Awatar użytkownika
Spidi
Deska: Nobile 555
Latawiec: Best Waroo x2

Post10 sie 2012, 10:15

ted pisze:
groszkin pisze:nom pewnie tak, będę tam w październiku, to pewnie jak wyślę pocztą to akurat dojdzie za po pół roku na rozpoczęcie sezonu w Polsce ;)

a w życiu.... normalny usps postal service (odpowiednik naszej poczty polskiej), standardowa przesyłka, żaden ekspres, i masz kajta w domu po tygodniu.

inna sprawa to cło i vat. Mnie się na kajtach udało i nie płaciłem, ale już za deski snwb mi doliczyli.

Dokładnie tak. I brew pozorom wcale nie jest to strasznie droga impreza...
Jeśli chodzi o cło i Vat to jeśli będzie widać wyraźnie, że sprzęt jest używany a nie nowy(czyli nie będzie zafoliowany i fabrycznie zapakowany, nie będzie metek, instrukcji i tym podobnych a do tego będzie jeszcze nieco umazany piaskiem :thumb: ) to masz 90% szans, że żadnego cła nikt Ci nie będzie liczył. 8)

KiteOffer
Deska: F-One Mitu PRO
Latawiec: F-one Bandit
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post10 sie 2012, 10:36

Nie daleko głównego spotu na Maui - kanaha beach, naish beach, pro beach jest kilka surfshopów min. duży sklep Naisha.

Bez problemu wypożyczysz tam sprzęt tylko licencja IKO na pewno jest wymagana.

Pozdro

groszkin

Post10 sie 2012, 14:04

Dzieki za info. Lądowanie mam w honolulu takze to jest wyspa oahu. Nie wiem jescze czy bede sie przemieszczał między wyspami. Mowisz z doswiadczenia o tym sklepie na maui?
za pewne na każdej wyspie sa sportu na Kite ale może możesz mo coś doradzić jeżeli tam byłeś?

licencji nie mam ale może jak pokaże ze potrafię pływać to dadzą mi sprzęt, okaże się na miejscu.

Sent from Galaxy

serp
Deska: Nobile
Latawiec: Wainman 7, 9 i 12
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post30 sty 2013, 13:03

Hejka,

Wiecie może w jakie pianki powinniśmy się zaopatrzyć jadąc w lutym na Hawaje? Czy wogóle trzeba jakieś brać?

Pozdrawiam!

bartekk
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 55 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2013, 13:20

3/2 krótka albo tylko szorty.

Ja pływałem bez.

Pozdro.

Awatar użytkownika
rdms
Deska: LF Recoil 136
Latawiec: Convert IDS 9m2
Kontaktowanie:

Post02 lut 2013, 13:24

:D Szybciej dostaniesz paczkę z USA niż naszą pocztą byś cokolwiek wysłał ze Szczecina do Zakopanego :D Z Los Angeles do Radomia paczka szła 4 dni.
Z mojego doświadczenia - USPS w USA a w Polsce dostarczy Ci Pocztex. Na paczce piszesz "GIFT" - na 95% nie pójdzie na celny. Ale jak byś w USA wysłał DHLem lub UPSem to masz bankowo celny.
Pozdro.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”