Warunki w Grecji(Mykonos)?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
Kris.
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post24 mar 2005, 12:57

Witam,plywal ktos z Was w Grecji?Jakie warunki?Jakies dobre miejsca?
Konkretnie chodzi mi o Cyklady,wyspe Mykonos,czytalem,ze jest tam dosc kiepsko( chyba jedna szkola WS),duzo lepsze miejsca sa na Naxos, ale akurat tam bede dluzszy czas i zastanawiam sie jakie beda mozliwosci plywania?Mam nadzieje,ze ktos cos bedzie wiedzial,na kiteforum.com niestety jest b.malo info :roll:

macias

Post24 mar 2005, 20:22

Gdybyś miał wybór to bym odradzał.Miejscówka fatalna.Byłem tam jachtem 2 lata temu .wiatr zatrzymał nas na 3 dni (mocne 8) wziąłem autko i objechałem słynną wyspe gejów. Miejscówka ze stacja windsurfingową jest w zatoce na południu .Woda flat lub mały czop.sideshore z lewej , nie widać szkwałów bo idą po lądzie i wala jak potępieniec. Myślę ze jak będziesz tam dłużej to warto poszukac na wyspie innej miejscówki , dzikiej ale przyjemniejszej.
zdrówka

Gość

Post24 mar 2005, 22:12

Cześć,

Spędziłem na Naxos 3 tygodnie w zeszłe wakacje. 2,5 tygodnia wiało na porządne pływanie. 4-7 albo nic. Ale uwaga - bardzo szkwaliście, prawdziwe bomby. Do pływania na kajcie nadają się dwa miejsca (kierunek wiatru); jedno niestety jest pełne wszystkich narodowości uprawiających różne sporty (od rzucania piaskiem po pływanie i latanie) a drugie całkiem niezłe ale mniej atrakcyjne turystycznie (nie pływający mogą narzekać). Kiepskie niestety jest też dno, mnóstwo nieprzyjemych, ostrych skał. Trzeba szukać miejsc (szczególnie początkujący) to spokojnej zabawy. Generalnie pępki wygrzane porządnie, woda nie najcieplejsza no i oczywiście prawdziwa Grecja i totalny luz.
Jeśli chcesz pogadać więcej:
604910200, mwolski@mga.com.pl

Awatar użytkownika
Kris.
Kontaktowanie:

Post25 mar 2005, 10:36

Mykonos to wyspa gejow??? :? Ja tam mam spedzic ponad 2 miechy...Niestety wyboru wysepki nie mam,ale na Naxos jest niedaleko wiec zawsze mozna podjechac,a jak wiatry?Czytalem ,ze najczesciej wieje kolo 4Bf,prawda/falsz?
Dzieki za odpowiedzi bo w necie naprawde jest malo info o Grecji kajtowej.

macias

Post31 mar 2005, 19:31

Przykro mi że nie wiedziałeś .Tak ,tak Mykonos to stolica pedalstwa, (przepraszam) na Morzu Śródziemnym. Ale nie pękaj nie widziałem żadnych scen typu: zapłakany kajciarz z rozbolałą dupą :oops: . Może Tobie też nic się nie stanie. :mrgreen:
Co do wiatru. Otóż Mykonos leży w samym środku działania Meltemi . Meltemi jest znany od tysięcy lat, zaczyna wiać w końcu czerwca lub na początku lipca, osiąga pełnię siły w lipcu, zamiera zaś w końcu września i na początku października. Trasa meltemi przypomina łuk; wieje on z kierunku NE w północnej części morza Egejskiego, poprzez N w jego centralnej części aż do kierunków NW - WNW na południu Egejów i Krecie (lub NE przy Peloponezie). Siła meltemi waha się od 4 do 7-8 oB. Najsilniej meltemi dmie w centalnej części morza Egejskiego nad archipelagiem Cyklad. Meltemi w odróżnieniu od innych wiatrów zamierających w nocy jest wiatrem wielodniowym, może trwać od trzech nawet do dziesięciu dni. Zwykle wiatr budzi się popołudniem osiąga siłę do 3 - 4 oB i ścicha zupełnie o zmierzchu, często jednak osiąga za dnia siłę 7 - 8 oB wieje też nocą (słabiej) i tak samo zachowuje się w ciągu następnych dni (może trwać od 3 do nawet 10 dni). Nie jest to marzenie kajciarza .Lecz pływać da się .Należy unikać spotów gdzie Meltemi lubi poszalec . Są to miejscówki po zawietrznych stronach jakiś przeszkód np.:górka, klif.wysoka mierzeja itp.
Tu masz link do niezłych przepowiadaczy na Cykladach.kliknji SKIRON http://www.westwind.ch/ oraz http://www.poseidon.ncmr.gr/weather_forecast.html

zdrówka macias

Gość

Post14 gru 2005, 19:11

Jak ja bylem to jakis koles mnie za DUPE :oops: :x :shock: zlapal
ja bym radzil ci zmienic miejsce do wyjzdu

Awatar użytkownika
Kris.
Kontaktowanie:

Post14 gru 2005, 23:40

no to chyba miales wyjatkowego pecha...dawno juz wrocilem,bylem 3 miechy i nie bylo ekscesow,procz gejow jest tam masa super panienek,fajne imprezy na plazy i generalnie atmosfera mega wakacyjna,a ze jest tam sporo homo to coz... jak Ty nie jestes to Cie nie tykaja...proste!Aha no i wiatr prawie non toper 6bf i wiecej..byl okres ,ze przez 3 tyg wialo 8-10bf,parasole na plazy,lezaki,sciany babmusowe,wszystko latalo,jedna osoba na kajcie i kilku ws,ogolnie spot dobry na wakacjyjne imprezy a nie na sport,za to na Paros i Naxos blizutko-a tam to juz warunki ekstra :D

MArcinBe

Post15 gru 2005, 09:08

ze tak tylko spytam....
jestes pewien ze przez 3 tyg wialo ci 8-10 Bft? ;-),
to chyba nie poplywales za wiele wtedy...

Ja bylem pierwsze dwa tygodnie sierpnia na Paros i bylo w kratke,
pol na pol, pare dni 6-7, pare dni 4-5 i niestety pare dni ponizej 3 Bft.

A jeszcze apropo Meltemi i gdzie on jest najmocniejszy i najpewniejszy, to nie sa to cyklady tylko wyspa Karpathos(miedzy Rodos a Kreta), tak przynajmnniej mowia statystyki i magazyny surf.

Awatar użytkownika
Kris.
Kontaktowanie:

Post15 gru 2005, 11:11

MArcin Behrens pisze:ze tak tylko spytam....
jestes pewien ze przez 3 tyg wialo ci 8-10 Bft? ;-),
to chyba nie poplywales za wiele wtedy...

no moze troche przegialem z tymi 3 tyg.ale 2 to bankowo,bylem od konca czerwca do polowy wrzesnia i najmocniej wialo pod koniec sierpnia,faktycznie wtedy nie poplywalem bo tam jest tylko jedna miajscowka i to dla zaawansowanych (Ftelia)-w ciagu mojego pobytu widzialem tam 3 osoby na kajcie :roll: i sporo wymiatajacych ws,ze az milo bylo popatrzec..

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”