Kite&Sail 2010 - Spoty Sardynii pod Żaglami.

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
<<Kriss>>
Kontaktowanie:

Post04 lis 2009, 21:12

W maju 2010 organizujemy wyjazd kajtowy na Sardynię.

Imprezę robimy własnymi siłami i we własnym gronie.
Mamy jeszcze parę miejsc – bo część z nas chciałaby jechać tylko w pierwszym tygodniu, część w drugim, a szczęśliwcy zostać CAŁE 2 :) - stąd post – może ktoś będzie się chciał przyłączyć.

Od 1 maja czarterujemy jacht – najprawdopodobniej będzie to BAVARIA 44 (a na pewno jacht powyżej 40 stóp – 4o kabinowy) – w porcie Portisco, 15 km od Olbi. Jacht będzie naszą ‘mobilną bazą wypadową’ ;) – umożliwi nam w zależnosci od warunków i chęci dotarcie do wybranych spotów kajtowych północno-wschodniej Sardynii. W razie zainteresowania można jacht załatwić nawet do końca maja (tyle urlopu będzie miał kapitan :P). W razie braku odzewu - będziemy się musieli zadowolić jednym tygodniem i okroić trochę skład :(

Warunki w maju przypominają ‘Bałtyckie lato’ :P - temperatura powietrza jest już między 20-30 c, woda to ok.20-21 – można się już opalać, choć pływanie jeszcze w piankach.
Dla nich maj to jeszcze nie sezon, więc jest stosunkowo tanio i co najważniejsze – PUSTO – dodatkowo jacht daje możliwości znalezienia sobie odpowiedniego do warunków i upodobań spotu NA WYŁĄCZNOŚĆ ;) Dla każdego coś miłego – flat, chop, wave – w zależności gdzie rzucimy kotwicę ;)
Wiatrowo statystyki wyglądają bardzo dobrze – a jak nie ma wiatru ‘frontowego’ to z powodu dużych różnic w temp. wody i powietrza (i w amplitudzie dobowej) są spore szanse żeby popływać ‘na termice’.
W ostateczności jeśli nie wieje wystarczająco na kajta – to zawsze mamy nasz jacht, który pod żaglami pływa już od 4 kts, a może też pływać i przy totalnej flaucie na silniku. Region jest bardzo malowniczy – tzw. Costa Smeralda – nawet i bez kajta ;) daje ciekawe możliwości zwiedzania – Porto Cervo, rezerwat La Maddalena oraz Korsyka i Bonifacio to tylko niektóre z głównych atrakcji.

http://www.lasardaigne.com/imag/costa-smeralda.jpg
http://www.blackamericanineurope.com/wp ... eralda.jpg
http://cache.virtualtourist.com/1264300 ... eralda.jpg

Spoty kajtowe, fotki i warunki do pływania można prześledzić na:

http://www.kitebeaches.com/kitesurf/reg ... dinia.html

Relacje z pływań na Sardynii na KF:

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... t=sardynia
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... t=sardynia

Jacht będzie 9o osobowy – 4o kabinowy z 2ma łazienkami i pełnym wyposażeniem turystycznym i nawigacyjnym. 4 dwu-osobowe kabiny – z tego 3 są ‘małżeńskie’ – dla par ;) i jedna z zabudową piętrową.

Kilka fotek jachtu:

http://holidaysailing.de/boatpics/bav/b ... ssions.jpg
http://www.almiyachts.com/charter_boats ... ria_44.jpg
http://adriaservice-yachting.com/sl/wp- ... ria-44.png

Kiedy słabo wieje albo jak już nie ma siły na kajta – to oczywiście możemy doskonalić (albo zacząć nabywać) umiejętności żeglarskie pod okiem doświadczonego kapitana z dużym stażem (zresztą też zapalonego rajdera ;))

Wyjazd jest NIE TYLKO dla rajderów.
Mogą z nami pojechać osoby które chcą postawić pierwsze kroki – i zapisać się na kurs w certyfikowanej szkółce kajtowej w Porto Pollo, z którą pertraktujemy w tej chwili na temat cen wypożyczenia sprzętu i ew. oferty na szkolenia.

Jak ktoś nie pływa to oczywiście też zapraszamy – np. pary rajder+towarzyszka albo na odwrót – albo i typowych ‘turystów’ – chociaż punkt ciężkości jest oczywiście na kajtowanie, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby nie-rajderzy opalali się w czasie kajtowania na plaży albo na jachcie, który wtedy stoi na kotwicy na spocie :D

Jacht ma w wyposażeniu ponton z silnikiem – do komunikacji z lądem i żeby np. wyłowić zgubioną deskę ;)

Finanse: jacht kosztuje 360 EURO/os/tydzień – w tym wszystkie koszty – tj.sprzątanie po rejsie, silnik do pontonu, ubezpieczenie kaucji itp.
Kaucja po ubezpieczeniu to 600 euro – zrzutka wśród uczestników, zwrotne (zakładając brak demolki na jachcie).
Pozostałe koszty – tj. zaprowiantowanie jachtu, opłaty portowe (za postój w portach) oraz paliwo – zrzutka po ok. 100 EURO powinna bez problemu wystarczyć.

Temat nadaję już teraz, bo żeby koszty były j.w. to jacht trzeba rezerwować w tym roku (120 EURO zaliczki/os – płatne bezpośrednio do armatora jachtu).

Ew. możemy pokombinować z rezerwacją bliżej terminu imprezy, ale wtedy koszty będą gdzieś 30proc większe..

Dojazd na imprezę we własnym zakresie – my lecimy samolotem Easy-Jet z Berlina do Olbii – koszt to ok. 100-150 euro w obie strony z uwzględnieniem dodatkowego bagażu kajtowego.

Tyle ode mnie – jeśli podoba wam się pomysł i jesteście zainteresowani to dajcie znać.
Wszelkie rady i pozytywne komentarze też mile widziane :D, malkontentom z góry mówimy NIE :P

Aha – jacht mamy do dyspozycji od soboty, 1.05 godzina 1300. Z uwagi na to, że jest to przed sezonem to może uda się dogadać nocleg już 30.4 jeżeli ktoś przyleci wcześniej.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2009, 07:35 przez <<Kriss>>, łącznie zmieniany 1 raz.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post04 lis 2009, 23:40

zajebista opcja :thumb:

Awatar użytkownika
Preston
Kontaktowanie:

Post05 lis 2009, 00:23

Już nie możemy się doczekać :) Będzie MEGA impreza :)
pozdr

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 lis 2009, 08:42

supersprawa :idea:

pięęeknee, klimatyczne miejsce

niestety co roku w maju jestem już w półrocznym "kieracie" :wink:

POWODZENIA :]

pzdr

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post05 lis 2009, 09:45

Zarabista opcja!!! Od dluzszego juz czasu staram sie cos podobnego zorganizowac w Grecji ale jak narazie mi sie nie udalo.
Wstepnie jestem zainteresowany w 2 lub 4 os.
ps. czy Skiper tez jest kiterem? Jesli nie to mam nadzieje, ze bedzie elastyczny i czul nasze klimaty. Rozumiem, ze rejs bedzie bardziej pod katem kitesurfingu niz typowego rejsu zeglarskiego (gdzie jest zazwyczaj duzo zwiedzania i przybijania do marin).

Awatar użytkownika
maciekt1000
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post05 lis 2009, 09:48

..."Kiedy słabo wieje albo jak już nie ma siły na kajta – to oczywiście możemy doskonalić (albo zacząć nabywać) umiejętności żeglarskie pod okiem doświadczonego kapitana z dużym stażem (zresztą też zapalonego rajdera ) "...

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post05 lis 2009, 10:07

maciekt1000 pisze:..."Kiedy słabo wieje albo jak już nie ma siły na kajta – to oczywiście możemy doskonalić (albo zacząć nabywać) umiejętności żeglarskie pod okiem doświadczonego kapitana z dużym stażem (zresztą też zapalonego rajdera ) "...

..faktycznie.. wszystko jasne :wink:
Wole sie upewnic bo nie ma nic gorszego niz konflikt interesow na takim rejsie, a polaczyc kajtowanie ze zwiedzaniem i typowa turystyka jest praktycznie niemozliwe. Jedni beda wolec nawietrzne otwarte przestrzenie, a inni zdecydowanie zawietrzne i urokliwe zatoczki :).

Awatar użytkownika
<<Kriss>>
Kontaktowanie:

Post05 lis 2009, 10:47

szed pisze:Wole sie upewnic bo nie ma nic gorszego niz konflikt interesow na takim rejsie, a polaczyc kajtowanie ze zwiedzaniem i typowa turystyka jest praktycznie niemozliwe. Jedni beda wolec nawietrzne otwarte przestrzenie, a inni zdecydowanie zawietrzne i urokliwe zatoczki :).

Wyjazd ma jak najbardziej kajtowe priorytety :) - KITE&sail - zdecydowanie w tej kolejności. Przy dobrych warunkach na kajta - jacht traktujemy wyłącznie jako 'mobilną bazę' - naszą kwaterę i środek lokomocji- żeby przemieszczać się na wybrane przez nas spoty.

Yachting/Cruizing- wtedy gdy nie ma warunków na kajta i z założenia niewielkie odległości.

Skiper dobrze czuje kajtowe klimaty :D, na tej imprezie chciałby zrobić pierwszego KL ;), a żeglarsko to się realizuje na trochę innych imprezach, więc bez obaw :D

Awatar użytkownika
Kris.
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post05 lis 2009, 16:44

Preston,Bf co tak cichaczem siedzicie a doszly mnie sluchy,ze sie wybieracie? :twisted:

Awatar użytkownika
<<Kriss>>
Kontaktowanie:

Post05 lis 2009, 17:30

Jeśli mogę prosić - to śmiało zgłaszajcie chęć uczestnictwa, uwagi i pytania w ogólnym temacie - będzie mi łatwiej nad tym zapanować.

Dodatkowe kwestie jakie już się pojawiły:
rdzeń wyjazdu stanowi nasza poznansko-krotoszynsko-warszawska ekipa kajtowa :) - wiek różny, są pary i single ;) na jachcie są tak jak pisałem 4kabiny 2 osobowe z czego 3 są 'małżeńskie'- więc pary będą miały potrzebną im dyskrecję ;) - zawsze też można ustalić kto zostaje na jachcie kiedy inni pływają ;)

W kwestii choroby morskiej - noce będziemy raczej spędzać w marinach, pływać głównie po osłoniętych akwenach z małą falą - więc nie powinno być problemu, chyba że dla tych NAPRAWDĘ wrażliwych osób. Dla nich pocieszenie, że przeloty nie będą długie - a choroba morska po zejsciu na ląd mija.

Co do rezerwacji - konieczna jest wpłata 120 euro/os do ok. połowy grudnia żeby zarezerwować jacht. Płatne przelewem do armatora.

Na razie jacht jest dogadany na 2 tygodnie, w razie większej ilości chętnych można będzie zrobić dodatkowy 'turnus' w podobnej cenie - skiper się ucieszy, bo będzie mógł popływać dodatkowy tydzień albo 2 (wolny ma cały maj :)), no ale sam na tym jachcie przecież pływał nie będzie, więc musi być zdecydowana ekipa.

Dla ew. chętnych którzy nie mogą się w tej chwili z różnych powodów zdeklarować, najprawdopodobniej będzie możliwość rezerwacji imprezy w marcu, ale obawiam się że będzie to miało negatywny wpływ na cenę jachtu (do + 30%) i połączeń lotniczych.

I dzięki za pozytywne komentarze, jestem miło zaskoczony odzewem w wątku i na privie. POZDRO 4 ALL!

Awatar użytkownika
holender_
Dostał piwko: 2 razy

Post05 lis 2009, 19:01

Witam miło :)
Bardzo mi sie podoba taka opcja,powiem wręcz ze jest zajefalna!!
Choć maj jest dla mnie ciezkim tematem bo właśnie zaczynam malowamie na dworze to postaram sie tak wykombinować zeby jednak pojechać z wami na ten rejs, Krys podaj numer konta gdzie trzeba przeslać zaliczke? jesli mi nie wyjdzie z czasem to jestem pewien ze na moje miejsce napewno znajdzie sie wielu chetnych?!
Jeśli pojade to napewno na dwa tygodnie,czy zaliczka bedzie dalej 120 czy tez sie zwiekszy?
A tym czasem jade na sto% w grudniu z Van belka do Paracuru ;)

Pozdrawiam i gratuluje Ci zorganizowania zajebistych wakacji,myśle ze będziesz miał wiecej chetnych jak myślałeś :D

Awatar użytkownika
<<Kriss>>
Kontaktowanie:

Post05 lis 2009, 20:23

Wielkie dzięki. Jestem naprawdę miło zaskoczony pozytywnym odzewem :)
120 to zaliczka od osoby za tydzień, jeżeli chcesz jechać na 2 to wtedy 240.

Z płatnością narazie się wstrzymajmy - mamy jeszcze spokojnie 2 tygodnie czasu - zrobimy przez ten czas listę chętnych - a jak się zamknie - to wtedy podam namiary i wszyscy wyślemy zaliczkę do armatora jachtu w podobnym terminie, bo inaczej się biedny nie połapie :)

Na razie lista osób na 100 % wygląda tak:

1. Angel - 2 tygodnie
2. Aga Czarna - 2 tygodnie
3. Ja czyli <<kriss>> - 2 do 4 tygodnie jak sie uda :P
4. i 5. Sylwia i Preston - tydzień napewno, pewnie 2 ;)

Wstępnie zainteresowani:
Gosia i Tomek G, Szed+1 albo +3, Bigfoot i Kasia, Kris.+1, holender_

i jeszcze 4 osoby spoza forum prawie zdecydowane :)

Poprawcie mnie jak coś nie tak.

Jest nieźle, bo wygląda że założone przeze mnie 2 tygodnie nam wypalą bez problemu a może uda się i dłużej :)

Awatar użytkownika
holender_
Dostał piwko: 2 razy

Post05 lis 2009, 20:28

<<Kriss>> pisze:Wielkie dzięki. Jestem naprawdę miło zaskoczony pozytywnym odzewem :)
120 to zaliczka od osoby za tydzień, jeżeli chcesz jechać na 2 to wtedy 240.

Z płatnością narazie się wstrzymajmy - mamy jeszcze spokojnie 2 tygodnie czasu - zrobimy przez ten czas listę chętnych - a jak się zamknie - to wtedy podam namiary i wszyscy wyślemy zaliczkę do armatora jachtu w podobnym terminie, bo inaczej się biedny nie połapie :)

Na razie lista osób na 100 % wygląda tak:

1. Angel - 2 tygodnie
2. Aga Czarna - 2 tygodnie
3. Ja czyli <<kriss>> - 2 do 4 tygodnie jak sie uda :P
4. i 5. Sylwia i Preston - tydzień napewno, pewnie 2 ;)

Wstępnie zainteresowani:
Gosia i Tomek G, Szed+1 albo +3, Bigfoot i Kasia, Kris.+1, holender_

i jeszcze 4 osoby spoza forum prawie zdecydowane :)

Poprawcie mnie jak coś nie tak.

Jest nieźle, bo wygląda że założone przeze mnie 2 tygodnie nam wypalą bez problemu a może uda się i dłużej :)

hehhehehe...no prosze bardzo ;) angel,aga czarna jeszcze brakuje bialej do kompletu :D ...Kryss ja mysle ze bedzie takie zainteresowanie ze jacht bedzie nawet dwa miechy zajety hahahaa
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post05 lis 2009, 20:43

Kriss,
a jak chcesz rozwiazac problem sporej ilosci sprzetu na jachcie? Niech tylko 6 osob ma po 2 latawce i 1 deske to juz masz 12 szmat i 6 desek :). Ja kiedys o tym myslalem i doszedlem do wniosku, ze trzeba poswiecic jedna najmniejsza kajute tylko na sprzet co oczywiscie zwieksza koszty tego wakatu dla pozostalych uczestnikow rejsu. No chyba, ze masz jakis inny pomysl..

Teraz tak pomyslalem, ze mozna tez w pontonie wszystko wozic za soba. Tylko trza by to pewnie jakas siatka zabezpieczyc.

Awatar użytkownika
Preston
Kontaktowanie:

Post05 lis 2009, 21:12

Kris. pisze:Preston,Bf co tak cichaczem siedzicie a doszly mnie sluchy,ze sie wybieracie? :twisted:

Nie wiem jak tam Bf, ale my wbieramy się koniecznie :) W końcu porządne wakacje się należą :)

<<Kriss>> pisze:4. i 5. Sylwia i Preston - tydzień napewno, pewnie 2 ;)

Na bank 2 tygodnie :) Tydzień to za mało.

pozdr

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”