Egipt - 2 ostatnie tygodnie sierpnia?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
yedrzey

Post23 sty 2008, 11:33

Czesc

Pare pytan organizacyjnych :)
Wybieram sie do El Gouna pod koniec sierpnia...

Czy sa tam bankomaty akceptujace karty typu maestro ( NIE kredytowe mastercard tylko Maestro ). Chodzi mi oto,zeby nie wymieniac kasy na euro a potem znowu ze euro na ichniejsze tylko,zeby bank sobie sam zamienil ;P ( a bank i tak zamieni na euro a potem :P ).

Jaki hotel polecacie mysle raczej o 4* all inclusive blisko redseazone.

Ile kasy idzie na jedzonko?

Co warto tam zwiedzic - ceny ?

Jakies porady co wziac ze soba (sprzetu swojego i tak nie mam wiec ... )?

Czy na plaze ewentualnie do pylwania biezecie jakies buty - sandaly / klapki? Bo jesli na plazy jest cos czym mozna sie pokaleczyc - jak u nas o szkla po butelkach ;)

Ktos mial okazje odbyc szkolenie IKO 1 - 2 w redseazone?
Czy da sie zrobic Iko 1,2,3 w ciagu 2 tygodni? na ile to jest realne ? Ile z tego ( tj. wiedzy zostaje na pozniej ) ?

Czy RSZ daje jakies potwierdzenie ukonczenia kursu ? Niektore szkoly wydaja karty.

Z gory dzieki za pomoc :)
Jedrzej

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post23 sty 2008, 11:54

Troche duzo tych pytan...

Ja odpowiem na to o co nie pytałes...przygotuj sie ze wiecej pochodzisz po piasku niz poplywasz, a skoro jestes poczatkujacy to niestety tak to raczej bedzie wygladac.

Iko 1-3 zalezy od:
1. Wiatru i czasu
2. Twojego talentu

Jesli codziennie będzie wiało, przy czym jednak bedziesz mial wiecej wody niz piachu, jesli zawsze w bedziesz miał sprzet i instruktora i okażesz się "tym zdolniejszym" kursantem to masz dużą szansę żeby zaliczyć "3".

Hotel bierzesz dowolny, patrzysz tylko na cenę, bo i tak z każdego musisz dojeżdzać taxi, a do tego jesli jesets naprawde napalony, to 75% czasu w ciagu dnia spedzisz na spocie

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post23 sty 2008, 13:00

w dziale spoty masz kilka moich spostrzeżeń o RSZ - poczytaj sobie w wolnej chwili.

Bankomaty są, nie wiem jednak czy akceptują karty Maestro - ja szczerze mówiąc bałem się skorzystać - wziąłem gotówkę. Tym bardziej, że u nich poza szmatami liczą się dolary, a wymiana PLN na EURO na dolary chyba się kompletnie nie opłaca. W bazie RSZ możesz płacić nawet w PLN, za taxi - w dolarach. A najlepiej to po prostu wymienić dolary na lotnisku na szmaty (postaraj się nie mieć pełnej 100 tylko jakieś drobniejsze bo wielu osobom nie chcieli wymieniać.
Na plaży raczej nie ma nic co by miało szkodzić - za to w wodzie masz kamienie, resztki rafki i muszelki - proponowałbym zaopatrzenie się w jakieś buty, ale sens mają raczej solidne.
Zwiedzić... raczje nie bardzo jest co oglądać - miasteczko do "oblecenia" w jeden bezwietrzny dzień - można wykupić wycieczki jak w całym Egipcie, ale czy to w końcu wyjazd na kite czy dla zwiedzania ;) Zawsze jest Kair, Luxor, rafa w Hurgadzie i inne.

yedrzey

Post23 sty 2008, 13:22

Mi sie wydaje , ze wozenie duzej gotowki ze soba to wieksze ryzyko niz wyplata na miejscu w bankomacie dlatego wolalbym na miejscu wysssac z bankomatu.

Yedrzey

RedSeaZone
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2008, 13:05

Witaj Yedrzey,

Cieszy nas to że zamierzasz do nas przyjechać.
Odp na pyt:
1. Czy sa tam bankomaty akceptujace karty typu maestro?
- tak są z kasy na koncie waluta wypłacana jest w bkmacie w funtach egipskich 1LE=0,44PLN (25.01.2008)
W RSZ można płacić kartą!

2. Hotele
Tu znajdziesz wszystkie: http://www.elgouna.com/Hotels.aspx?SubSectionID=66
Ale z 4* polecam Ocean View!!!
Mamy bardzo ciekawe oferty pakietowe daj znać jezeli bedziesz
zainteresowany (hotel+kurs+transport)

3. Jedzenie w Egipcie jest bardzo tanie. jak wezmiesz all incl. to masz jedzenie zapewnione. Na spocie pyszne jedzonko(restauracja) ok3-8Eur za obiad.

4. Jak jedziesz na 2 tyg to polecam piramidy czy Luxor (bo odległości to 600 i 400km )wiec 2 dni trzeba poświęcić. Na tyd lepiej czas przeznaczyc na kitowanie 8)

5. Co zabrać ze sobą?
- krem z filtrem, dobre okulary przeciwsłoneczne, szorty, buty piankowe. W razie czego wszystko można kupić w surf shopie w bazie.

6.Buty TAK. Można stanąć np na muszelkę. Tez do kupienia w bazie

7.Co do szkolenia.
Koniu w powyższym poście miał trochę racji. Zależy od wiatru i zdolności (Twoich). Pozytywną sprawą jest to że zmieniliśmy system nauki z godzinowego na efektywny. Tzn że masz szansę osiągnąć zamierzony efekt w najkrótszym czasie za te same pieniądze. Jeżeli potrzebujesz na to więcej czasu to też nie dopłacasz. na 1+2 potrzeba ok 10h na 1+2+3 0k 16-18h. Po każdych zajęciach ty i instruktor podpisujecie kartę ze szczegółowymi punktami programu. W związku z tym jesteśmy Ty i my pewni że realizujemy wszystkie punkty programu. jeżeli z powodu braku wiatru itp. nie zrealizujesz pewnych punktów programu nie zapłacisz za te punkty.

Co do odpływów.
Tu może być różnie. W lecie są większe pływy niż w zimie. Ale to bardzo zależy od daty. Mogę Ci wysłać na maila dokładny stan odpływów na sierpień.
I tu uwaga do Konia.
..przygotuj sie ze wiecej pochodzisz po piasku niż popływasz, a skoro jesteś początkujący to niestety tak to raczej będzie wyglądać.

To tak jakbym stwierdził że pod koniec sierpnia na helu będzie od 0,5 do 1 węzła. Tak to niestety będzie wyglądać. :wink:

A w dniach o największych pływach robimy:
- wyjazdy samochodem do zatoki upwind (zawsze jest pół metra głębiej)
- wypływamy łodzią na wyspę (zawsze wystarczająco do nauki)
Więc zajęcia odbywają się zawsze nie zależnie od stanu wody.

8. Ile wiedzy zostaje po 1+2+3
Jak kontynuujesz to wiedzę ugruntujesz a jak zrobisz sobie 3 lata przerwy to kursik radziłbym odświeżyć. Z kajtem to jak z jazdą na rowerze. Raz załapiesz już zawsze pojedziesz :D

9. Jako IKO Center (www.ikointl.com) otrzymasz po kursie certyfikat IKO.

mam nadzieję że odpowiedziałem na twoje pyt.
Jakby co to pisz śmiało na info@redseazone.com

Pozdro
Zimas
RSZ Team

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”