KRAKÓW

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
mieszko

Post14 sie 2011, 15:03

Witam,
podobnie jak Cayman interesuję się kitesurfingiem, jeżdżę kilka lat na snowboardzie więc może nie byłoby tak źle ale problem ten sam - jestem z Krakowa, najbliższe szkółki jak już napisaliście wcześniej to Mazury albo Bałtyk (Hel). Może moglibyście polecić jakąś dobrą gdzie rzeczywiście można się nauczyć, może tam gdzie sami zaczynaliście ??? Z góry dziękuję za wszelkie porady i wskazówki.

Awatar użytkownika
Pain IQ
Deska: 50/50
Latawiec: AIRUSH
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 16 razy

Post14 sie 2011, 17:07

wake.pl albo easy.

mieszko

Post14 sie 2011, 21:19

Dzięki za odpowiedź, przeglądałem trochę ofert i już mam coś na oku jednak chciałem się poradzić Was jako osób posiadających doświadczenie mianowicie która opcja jest lepsza : tygodniowy obóz czy 4-dniowe szkolenie IKO I + IKO II . Nad morze mam trochę kilometów dlatego wolałbym pojechać i wykorzystać ten czas maksymalnie na naukę.

Awatar użytkownika
Pain IQ

Post14 sie 2011, 23:28

wybierasz między zupełnie nieistotnymi kwestiami...możesz pojechać na obóz 7 dni i nie pływać nic, bo nie będzie wiatru.
jedź na prognozę (co najmniej 3 dni dobrego wiatru)...w tym czasie zrobisz kurs i tyle. w zależności od czasu zostań po kursie kup/pożycz sprzęt i od razu zacznij pływać samemu. Jak teraz zrobisz kurs, a nic już w tym sezonie nie popływasz to lepiej jedź gdzieś w ekipą z forum lub którąś ze szkół na jakiś wyjazd...hamata, el gouna...cumbuco:) CO JAK CO, ALE PO KURSIE IKO 2 TO KITESURFEREM TO ZA BARDZO SIĘ NIE JEST...Trzeba od razu ćwiczyć i to jak najczęściej w dobrych wiatrowo rejonach.

mieszko

Post15 sie 2011, 00:45

Nie napisałem że będę kitesurferem po IKO 2, chodziło mi tylko o to że mam takie możliwości a pytałem się dlatego że może na obozie bardziej podchodzi się do tego "na luzie" to znaczy zamiast praktyki zrobimy teorię żeby im się lepiej utrwaliło i po raz piąty powtarzamy resyscytację krążeniowo-oddechową. Na wyjazd wybrałbym się z wielką chęcią ale od czegoś muszę zacząć - wolę wyłożyć 1500-2000 w Polsce niż pojechać do Egiptu za 2,3 razy tyle i przekonać się że się do tego nie nadaję
Ostatnio zmieniony 15 sie 2011, 17:23 przez mieszko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pain IQ

Post15 sie 2011, 10:53

chodziło mi o to, że po kursie musisz duuuuuzzzooo pływać, żeby szybko i trwale się rozwinąć.

z pływaniem w Polsce jest tak, że oprócz maja/czerwca/września...pogoda na kurs jest loterią i możesz po prostu pojechać a kursu nie zrobisz...natomiast...jak pojedziesz np. do RSZ w El gounie na chociażby tydzień, to wiać będzie na stówe przez 7 dni, a ty po powrocie nie będziesz już chciał niczego innego niż kite!. oczywiście w el gounie również trzeba zwracać uwagę na pory roku (np. kwiecień/maj).

i jeszcze jedno....teoria? w kite? to godzina czasu...przecież chodzi o praktykę!

mieszko

Post15 sie 2011, 17:52

czyli co ??? nie opłaca się pojechać teraz nad Bałtyk, lepiej poczekać do września ??? kusi mnie bardzo by pojechać jeszcze w sierpniu, być może udałoby się znaleźć jakiś nocleg i zostać kilka dni po kursie/obozie i ćwiczyć ale jeśli miałoby nie wiać to bez sensu... prognozę sprawdziłem, raczej pochmurno, bez opadów wiatr w I połowie tygodnia 3-4 st. w skali Beauforta, potem 1-2 st. - prognoza długoterminowa

Awatar użytkownika
Pain IQ

Post15 sie 2011, 19:49

mieszko pisze:czyli co ??? nie opłaca się pojechać teraz nad Bałtyk, lepiej poczekać do września ??? kusi mnie bardzo by pojechać jeszcze w sierpniu, być może udałoby się znaleźć jakiś nocleg i zostać kilka dni po kursie/obozie i ćwiczyć ale jeśli miałoby nie wiać to bez sensu... prognozę sprawdziłem, raczej pochmurno, bez opadów wiatr w I połowie tygodnia 3-4 st. w skali Beauforta, potem 1-2 st. - prognoza długoterminowa

opłaca się jechać na prognozę... new.meteo.pl -> sprawdzaj albo pytaj chłopaków z easy albo z wake.pl oni mają pro prognozy...podpowiedzą zasugerują.
we wrześniu jest dużo lepiej na kurs...mało ludzi na wodzie !!!! więcej czasu instruktorów, więcej wiatru to wszystko powoduje, że kurs robi się przyjemniej. Nocleg znajdziesz we wrześniu bez problemów, w lepszej cenie etc. Pamiętaj, że jak pada i wieje, to też się pływa na relaksie! więc ważne aby wiało i nie grzmiało z nieba.

pozdro

mieszko

Post15 sie 2011, 21:26

raczej zdecyduje się na Wake.pl , myślałem żeby jechać jak najszybciej ale na początku września też mają obóz więc mógłbym tydzień obóz + tydzień samodzielnie , ewentualnie kilka godzin z instruktorem gdyby było źle . Wiem ze wiatr jest potrzebny, do pływania słońca nie potrzebuje aczkolwiek nie byłem pewien deszczu , chyba rzeczywiście Cię posłuchał i się chwilę wstrzymam, dzięki za wskazówki

adman.
Dostał piwko: 1 raz

Post19 sie 2011, 14:46

Wybiera sie ktos jutro z rana na Turawe?? Zabiore sie z kims lub mam 4 miejsca wolne.

Awatar użytkownika
brzoza1977
Deska: Nobile NHP Split
Latawiec: Best TS

Post23 sie 2011, 14:51

hej dopiero zobaczylem Twego posta - zapomnialem zupelnie o watku krakowskim na kf - bylismy z krakowa na weekend ... moze nast razem uda sie jakos zgadac- fajnie byloby zgrac jakas lokalna ekipe z Krakowa - fanow Turawy :) generalnie staram sie jezdzic na Turawe jak jest prognoza... pzdro

adman.

Post24 sie 2011, 09:45

brzoza1977 pisze:hej dopiero zobaczylem Twego posta - zapomnialem zupelnie o watku krakowskim na kf - bylismy z krakowa na weekend ... moze nast razem uda sie jakos zgadac- fajnie byloby zgrac jakas lokalna ekipe z Krakowa - fanow Turawy :) generalnie staram sie jezdzic na Turawe jak jest prognoza... pzdro

No to czekamy na jakąś fajną prognoze i sie mozna zgadac :thumbsup:

Póki co nie zapowiada sie, chociaż może lokalnie jak przywieje to Dziećki, Goczały lub P4.
Narazie pogoda dopisuje i upały to z braku wiatru pewnie skręcimy jakiś wyjazd do Terlicka na kabel :D

Karol.K

Post24 sie 2011, 13:35

W sobotę wracam z Rewy do Kraka jak ktoś jest zainteresowany to mam wolne miejca w samochodzie.

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Kontaktowanie:

Post26 sie 2011, 15:04

Szukam chętnych na jutro na wyjazd tam i spowrotem na Klimkówke. Czysta woda, piękne słońce, góry - żyć nie umierać ;)

Awatar użytkownika
hucho hucho

Post29 sie 2011, 19:59

:thumb: nareszcie ruszył kabel 2.0 w KRK :D

http://wake-park.pl/

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”