z OLSZTYNA KTO/GDZIE/KIEDY

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Slawek-Kopiec
Deska: Su-2 Custom.Airush Livewire
Latawiec: Airush Varial X
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 12:21

Jacek olsztyn pisze:Sławek-kopiec- tu masz kozacki trapez http://allegro.pl/mystic-warrior-ii-bla ... 63863.html
Jak nie masz 2m wzrostu i nadwagi bo rozmiar M to na jakieś 70kg i 170-180cm wzrostu
Myślę że jak by cena nie przekroczyła 300zł to warto go brać

Ja mam 183cm wzrostu,84kg wagi.Dzis sie przejade(ewentualnie poniedzialek do chloapkow z kite24.pl)Latawiec do 500zl?Sa takie?
Czy ten latawiec jest wart tej kwoty? http://allegro.pl/latawiec-f-one-dream- ... 93413.html
Ostatnio zmieniony 08 sty 2011, 12:44 przez Slawek-Kopiec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
.. .mike. ..
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 12:28

Bedzie ktos jutro w granicach 11-12 ? ? ?

Jacek olsztyn
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 20 razy

Post08 sty 2011, 15:54

Ja mam 183cm wzrostu,84kg wagi.Dzis sie przejade(ewentualnie poniedzialek do chloapkow z kite24.pl)Latawiec do 500zl?Sa takie?
Czy ten latawiec jest wart tej kwoty? http://allegro.pl/latawiec-f-one-dream- ... 93413.html[/quote]
Trapez chyba będzie za mały Dla Ciebie to raczej L
Latawiec cena grubo przesadzona to stary bardzo model za któty nikt nigdy nie da tej kwoty
Można znaleźć latawiec za 500zł ja mam Nash Boxser 12m z barem na którym się uczyłem i który jest po przejściach :D ma parę łat :D ale narazie Ci go nie proponuję bo w ostatnią niedzielę jak był pompowany to okazało się że schodzi powietrze
Jak znajdę ujście powietrza i go załatam to jak będziesz jeszcze miał chęci to Ci go pokarzę

Awatar użytkownika
Adam_Łania
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 17:07

Krzaq pisze:Siema

Zima latamy w sumie gdzie się da czyli jezioro Wulpinskie jezioro Krzywe laka UWM i tam gdzie się da na jakichś polach. Latem natomiast albo Kadyny (Zalew Wiślany) albo półwysep helski i to chyba na tyle jeśli chodzi o miejscówki najbliżej nas.
Jeśli chodzi o spróbowanie tego sportu to proponuje śledzić watek i jak będziemy gdzieś lecieć dołączyć do ekipy.

Pozdro

Dla mniej wybrednych i mających niezłe ciśnienie pozostaje jeszcze jezioro Świętajno , i kozacka miejscówka w Giżycku - miejscowość Pieczarki. Przy zachodnim wietrze można polatać na wulpińskim, ale jest trochę niebezpiecznie, jest jeszcze miejscówka w Pluskach , ale prawdziwym rajem jest Piekło :)

Jeżeli chodzi o sprzęt to daj temat w dziale giełda. Ludzie trzymają stare latawki po garażach i piwnicach i na pewno coś się znajdzie. Tylko zanim coś kupisz lepiej się się kogoś zapytaj żebyś nie trafił na jakiego c-shape'a z 2002 r z full powerem :)

Awatar użytkownika
bronix
Postawił piwka: 1 raz

Post08 sty 2011, 17:47

Czołem, wiara mam kiteloosa hawka 14m komplet z 2007r pełny BOW za 700zł .Latawiec szyty ale 100%sprawny ,nie puszcza tlenu .Stabilna ciufcia ,super łatwy restart z wody .Leży i sie kurzy jak coś . :thumb:

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 17:55

Sławomirze drogi :D
Chłopaki dobrze mówią - dołączam się do większości słów.
Trzeba dodać, że najrozsądniej byłoby kupić jakiegoś trenażera 2-linkowego za 60zł, aby tylko obczaić zasadę działania latawca.
Wyjdzie nawet taniej niż stara szmata typu C.
http://allegro.pl/latawiec-komorowy-akr ... 59031.html - <--- kup na początek coś takiego
Może wygląda to śmiesznie, ale po dwóch dniach będziesz mógł go sprzedać, ewentualnie oddać Moni do nauki/zabawy - uwierz mi, że kiedy naprawdę wieje - i takie maleństwo może zrobić krzywdę pilotowi.
Poznasz podstawowe zasady kierowania kajtami - są w miarę uniwersalne.
Dowiesz się kiedy ( gdzie ) latawiec ciągnie najmocniej - dlaczego latawiec przepada i dlaczego wiruje.
Jestem przekonany, że jak tylko nauczysz się skręcać tak małym i szybkim latawcem - bez problemu poradzisz sobie z większym - mocowanym do trapezu latawcem.

Moja propozycja :
Kup teraz ten mały latawiec (http://allegro.pl/latawiec-komorowy-akr ... 59031.html )
Podam Ci wiele fajnych miejscówek do popuszczania kajta na łące. Każdy nawet średnio-kumaty człowiek po kilku godzinach załapie o co chodzi.
Następnie dostaniesz powiedzmy ode mnie latawiec do popuszczania przy małym wietrze - będę wiedział, że potrafisz już skręcać i kombinować aby kajt nie spadł na ziemię.
Wtedy zostanie już tylko kupno szmatki. Nie musi być to maszyna z 2010/2011roku. W ZUPEŁNOŚCI wystarczy Ci latawiec z 2008 roku. Ceny latawców z tego roku mocno spadły - za 1500zł można kupić naprawdę fajny sprzęt, który może posłużyć przez wiele lat. Przeważnie ludzie posiadają 2 latawce na różne warunki pogodowe - jednak na początek nie zakładamy, że będziesz śmigał przy wietrze większym niż 8-9 metrów na sekundę, więc taka 11-12 metrowa szmatka w 100% wystarczy.
Gdybyś miał jakiekolwiek pytania - wal śmiało. Na początek jednak wydaj te 50-60zł ( zainwestuj w siebie:D ) I naucz się sam sterować kajtem - zaoszczędzisz jakieś 500-800zł na instruktorze. Ja i większość moich znajomych tak zrobiła i jakoś sobie radzą. ( Co prawda my nie bawiliśmy się małymi szmatkami na początku, ale wynikało to z braku rozsądku i sprzętu do nauki, a nie wyboru.

Pozdrowienia

aha tylko muszę się jeszcze pochwalić dzisiejszym "szczęściem".
http://www.facebook.com/album.php?aid=3 ... d55a9c5e14

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 17:57

bronix pisze:Czołem, wiara mam kiteloosa hawka 14m komplet z 2007r pełny BOW za 700zł .Latawiec szyty ale 100%sprawny ,nie puszcza tlenu .Stabilna ciufcia ,super łatwy restart z wody .Leży i sie kurzy jak coś . :thumb:

Jeśli to ten na którym śmigał Misza - to faktycznie kozacka cena - ładnie szmatka ciągnie. Polecam za taką cenę jak smok :D

Awatar użytkownika
Krzaq
Deska: SU-2 FREESTYLER
Latawiec: Ozone Sport+ 11m
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 18:01

Jacek olsztyn pisze:
Krzaq pisze:Hej

Wybiera się ktoś jutro do Giżycka na święto lodu :?: :?:

Dojechałeś do giżycka? Jak tam święto lodu?

Dojechałem i już zdążyłem wrócić przy okazji siostrę odwiedziłem. Święto lodu było mokre ICY chyba był ze swoimi komórkami ale na jezioro nie wchodziłem bo była masakra za kostki bez gumaków lepiej nie wchodzić ale powiem wam ze jak strażacy wyciągali tafle lodu z przerębla to bylem zdziwiony ze lód ma grubość jakichś 40 cm Teraz poszukuje szmatki dla mojego przyszłego szwagra

Awatar użytkownika
Krzaq
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 18:05

Vooda nie miales gdzie parkowac ??

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 18:08

Krzaq pisze:Vooda nie miales gdzie parkowac ??

niestety nie - nie należę do tych co celowo stawiają pod dachem.. wiesz jakie są realia na osiedlach - jesteś kozak jak gdziekolwiek postawisz furę.
Magikiem zostajesz kiedy postawisz tak, że inni mogą przejechać. Stało się - liczę na odszkodowanie. Może xedosik dostanie nowy lakier i .... kolor :D
A żeby nie robić OT to wrócę do kiteloosa za 700zł - wg mnie to naprawdę kozacka cena. Gdybym miał to bym go wziął.

Slawek-Kopiec
Deska: Su-2 Custom.Airush Livewire
Latawiec: Airush Varial X
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 20:50

bronix pisze:Czołem, wiara mam kiteloosa hawka 14m komplet z 2007r pełny BOW za 700zł .Latawiec szyty ale 100%sprawny ,nie puszcza tlenu .Stabilna ciufcia ,super łatwy restart z wody .Leży i sie kurzy jak coś . :thumb:

Dzieki za odpowiedzi i porady.
Bronix -trzymaj dla mnie ten latawiec na wiosne/lato -prawdopodobnie moze i kupie jesli Andrzej-mysle ze to bedzie moje guru kitesurfingowe powie ze ten sprzet dla mnie jest odpowiedni.Z tym latawcem to zrobie jak mowisz Andzrzejku!Kupie i posmigam.Zobacze wogole o co common i jak sie steruje.Potem dam Monice i niech ona sie uczy.Wszytko po kolei.Kupic sprzet(a wcale tani to on nie jest) i polamac to nie jest sztuka.Latawce ostatnio puszczalem jako dziecko majac 8 lat :D.Takze musze pocwiczyc zeby nie rozwalic sprzetu.Bylem dzis w kite24.pl na Przemyslowej ale nie ma chloapkow co sie tym zajmuja(wyjechali gdzies i beda za tydzien),chcialem poprzymierzac jakis trapez na poczatek zeby chociaz wiedziec jaki rozmiar mam.
Odezwij sie Andrzejku ddo mnie na gg 1354235 to moze bys mi podpowiedzial gdzie najlepiej wieje i gdzie sie udac polatac z tym latawcem z allegro.
Dziekuje wszytkim za odpowiedzi i mam nadzieje ze sie spotkamy juz wkrotce na jeziorku :)
Pozdrawiam

Sławek

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post09 sty 2011, 00:05

jak już będziesz go miał - koniecznie napisz w tym watku - wtedy wpadniesz na jakąś ustawkę i zobaczysz z czym to się je. W miedzyczasie nawet przy słabym wiaterku mozesz poćwiczyć. Pogodę sprawdzaj na new.meteo.pl , lub na windguru.cz - ewentualnie jeszcze pogodynka.pl Jeśli będzie więcej niż 4m/s to na mały latawiec będzie idealnie do nauki. Jesli będzie więcej niż 6-7 metrów na sekundę - będziesz miał naukę z pazurkiem. Generalnie im więcej, tym lepiej - maksymalna zdroworozsądkowa granica to 15-18 metrów na sekundę. Później już lepiej tylko patrzeć ja inni giną :)

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post09 sty 2011, 10:28

to jak ? - rydzyk fizyk na wulpińskim ?:) wpadnę zobaczyć.

wpadnę jeszcze tu sprawdzić miejscówkę - ostatnio tamtędy jechałem, było spoooro przestrzeni z pagórkami
53.741229, 20.237646
+53° 44' 28.42", +20° 14' 15.53

Awatar użytkownika
kanap4
Deska: 77
Latawiec: RRD Obsession, SS RPM

Post09 sty 2011, 16:18

Fajna miejscowke dzisiaj odwiedzilismy, ale wiatr nie rozpieszczal :? .

Awatar użytkownika
Krzaq
Kontaktowanie:

Post09 sty 2011, 16:23

Lataliście dzisiaj :?:

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”