Goczałkowice

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Spooky
Deska: ręczna robota...
Latawiec: dmuchany...
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post19 maja 2012, 11:56

oj pokusiłbym sie nawet o zdanie że ...ten cały ubiegły tydzień to taka spora niespodzianka :o
może i nie był to wiatr równy jak z suszarki :D ale nie mamy chyba powodów do narzekań ......
po raz kolejny sie sprawdziło - zamiast wpatrywać sie w mylące progno , wpatrywac sie w real_warun na okolicznych stacjach pogodowych .... i być gotowym do skoku :)
aha co ciekawe jednak to nie ja gasiłem wczoraj światło na zbiorniku którego nazwy z wiadomych względów nie wymienie :naughty:

Awatar użytkownika
JanuszJ
Deska: Su 2
Latawiec: OZONE EDGE-13 OZONE C4-9
Kontaktowanie:

Post19 maja 2012, 16:16

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post22 maja 2012, 22:12

ponownie E odkręcający w kierunku N, mimo to świetny dzień, 9-ki w akcji, liczne i doborowe towarzystwo a vis a vis w okolicach ptasiej wyspy dwa bratnie latawce :mrgreen:

Awatar użytkownika
robinm
Deska: Nobile, North
Latawiec: Nemesis, Bandit
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post23 maja 2012, 09:17

Dla mnie najlepsze pływanie w tym sezonie - temperatura, słońce i wiatr.

Spooky
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 09:24

Krzysztof-L pisze:9-ki w akcji

ehe gdzie tam 9, chyba zdepałerowane :) nade mną/przed mną/czasami obok wisiała nawet jakaś 8mka :) co za dzień....
jak większość ludzi odjechała, przed 18 znów sie rozwiało , ale to juz na 'zdepałerowane' 12 tki.
z wody zeszliśmy ok 19.30 .
pozdro dla kolegów z Nowego Sącza , którzy mi uświadomili że jak musze jechać na spot 25minut , to nie jest taki znowu wielki dramat :D

adamo
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 09:28

. a dzisiaj co ? ma odkręcić na NE , da rade ?

adman.
Dostał piwko: 1 raz

Post23 maja 2012, 10:04

Oby więcej takich dni :D

Obrazek

QBAJ

Post23 maja 2012, 13:22

Witam. Gdzie i ile jest płytkiego na Goczałach? Dzięki za info. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
robinm

Post23 maja 2012, 13:30

Do nauki to raczej nie ma mielizn i dodatkowo to tam nie wieje, na Turawie koło Szczedrzyka masz płytko non stop.
Z pływaniem po drugiej stronie to może warto się zastanowić chwilę bo jest tam chyba jakaś strefa ochrony ptaków itp. Tak więc Krzysiu wypowiedz się czy to prawda, bo jak się do nas przyczepią to szkoda chyba zrobić sobie złą prasę.
Jeżeli jest tam jakiś zakaz pływania to bym go respektował i tam nie pływał :idea:

QBAJ

Post23 maja 2012, 14:19

Dzięki. Chodziło mi raczej o sytuacje np. przy kierunku WSW kiedy można stanąć na gruncie bo na brzegu drzewa i krzewy, a u nas czasem szkwali.

Spooky
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 22:35

robinm pisze:Z pływaniem po drugiej stronie to może warto się zastanowić chwilę bo jest tam chyba jakaś strefa ochrony ptaków itp. Tak więc Krzysiu wypowiedz się czy to prawda, bo jak się do nas przyczepią to szkoda chyba zrobić sobie złą prasę.
Jeżeli jest tam jakiś zakaz pływania to bym go respektował i tam nie pływał

nie jestem kompetentny , i właściwie to nie miałbym nic do powiedzenia w tej kwestii , a nawet chętnie posłuchałbym jeśli ktoś coś wie na 100%... ale IMHO troche naiwnym jest sądzić że na jednej łączce jest gites i 'prawie wolno' a na tej 3km dalej juz ...nie gites :) stoi w sieci jak byk napisane w kilku miejscach:

"(..)Cała powierzchnia zbiornika Goczałkowice stanowi obszar chroniony, ustanowiony na podstawie Dyrektywy Unii Europejskiej 79/409/EWG z 2 kwietnia 1979 r., o ochronie dziko żyjących ptaków (Directive on the Conservation of Wild Birds), tzw. Dyrektywy Ptasiej. Dyrektywa ta zobowiązuje kraje członkowskie do identyfikacji i ochrony miejsc ważnych dla ptaków. Razem z późniejszą Dyrektywą 92/43/EWG w sprawie ochrony siedlisk przyrodniczych oraz dzikiej fauny i flory, zwaną Dyrektywą Siedliskową, stanowi podstawę europejskiego systemu ochrony przyrody. Tereny wskazane na mocy obu dyrektyw tworzą ogólnoeuropejską sieć obszarów chronionych Natura 2000. Obszar Natura 2000 o nazwie "Dolina Górnej Wisty" (kod obszaru PLB240001), został ustanowiony na mocy Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 21 lipca 2004 r., w sprawie obszarów specjalnej ochrony ptaków Natura 2000 (Dz. U. Nr 229, poz. 2313) i na podstawie art. 28 ust. 1 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody (Dz. U. Nr 92, poz. 880).(...)"

trzeba coś więcej dodawać ? czy ja to jakoś zbyt łopatologicznie interpretuje?

Awatar użytkownika
robinm

Post23 maja 2012, 22:51

No niezupełnie się z Tobą zgadzam że jak jakiś przepis jest to nie można myśleć bo tak stoi w papierze i koniec. W Wiśle Wielkiej gdzie startujemy nie ma jakiś koloni ptasich bo to obszar na którym jest pełno domów, kłusowników itp. wiec tam jakiś kaczek czy innych uciekających przed kitem nie widziałem. Słyszałem (nie wiem czy to prawda), że po drugiej stronie jest jakiś obszar lęgowy ptaków, więc podchodząc zdroworosądkowo do tematu nie należy tam pływać, żeby nie płoszyć itp. Jezioro jest ogromne więc trzymanie się północnego brzegu i 1km halsy a nie 2km zupełnie chyba nam wystarczą?
Nawet na północy w Sowińskim Parku Narodowym można uprawiać kite na części jeziora ale poza okresem lęgowym ptaków więc ktoś tam normalnie podszedł do tematu.

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post23 maja 2012, 23:15

Jest oficjalna zgoda na jakąś liczbę żaglówek i my z niej cichaczem korzystamy.
Przyzwolenie nie obejmuje jednak całego jeziora. Obszar ograniczony jest od góry czerwonymi bojami.
Są one ustawione trochę powyżej portu jachowego w Wiśle Wielkiej i tzw harcerzówki.
Robin ma rację, wyżej lepiej nie pływać bo tam już żadne, nawet naciągane argumenty nam nie pomogą.
Nota bene jest tam beznadziejnie: płytko, mulisto, glony, krzaki, korzenie oraz ptasie larmo i smród :mrgreen:
Koledzy z braku laku i dennego kierunku jednak się zdecydowali :naughty:
Mam nadzieję, że nikt ich nie zauważył.

Awatar użytkownika
Satrej
Deska: Slingshot Misfit
Latawiec: North Evo 12 and 9
Kontaktowanie:

Post31 maja 2012, 07:06

Jaky spot v piatek ? NW nie dobry na gočaly. Sobota W gočaly good.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 15:55

Satrej pisze:Jaky spot v piatek ? NW nie dobry na gočaly. Sobota W gočaly good.

NW- nie dobry na Gocaly :roll: better "cypel" Pscynka :wink:

W- very good na Gocaly :wink:

Na shledanou tommorow :hand:

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”