Kadynki?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
specjal
Latawiec: różne 7;9;12;15;18
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 38 razy

Post02 cze 2015, 11:58

przemjas

Kurdę nie kumam cię. Start i 30m plaży to nie wszystko, podczas startu wszystko się może zdarzyć, zaplątana linka, nagły szkwał, ktoś cię nieumiejętnie wystartuje itp. a wtedy, trzciny, domki, albo kamienie. Przy kierunku wzdłuż brzegu to wrazie jak latawiec wpadnie w power zone to ... współczuję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Nie wiem na ile masz doświadczenia, gdzie się uczyłeś, czy w szkółce czy sam, ale przestudiuj bezpieczeństwo w kite. Pogrzeb na kiteforum, dużo osób też tak myślało jak ty i niestety źle się to dla nich kończyło.

Mam wrażenie, że nie piszemy o tym samym miejscu. Przy SW jak z podnoszeniem kita coś nie wyjdzie stoisz w po kolana w wodzie, a po zawietrznej masz dobre kilkaset metrów szuwarów, gdzie są miejsca do bardziej bezpiecznego podnoszenia kita? Na 1/2 wyspie przy wietrze z wody chyba nie dalej jak kilka tygodni temu z CH3 helikopter zabierał gościa bo na raty przeleciał kilka rzędów bud, na Kaprze na brzegu linia średniego napięcia, w kadynkach nie ma "obiektów stałych" prócz aut, ale z dwojga złego wolałbym być przeciągnięty po szuwarach. A chyba nie chcesz mi wmówić, że może mnie pociągnąć pod wiatr na kamienie za plecami?
Poza tym przy SW w kadynkach wieje wzdłuż brzegu i przy halsie na głębszą wodę w razie awarii np, zawinięcia się latawca sytuacja nie jest najciekawsza (Tolkmicko z sarem 7km dalej). W takiej awaryjnej sytuacji (przy SW) w nabrzeżu mamy dużo większe możliwości poradzenia sobie we własnym zakresie lub uzyskania pomocy.

Awatar użytkownika
Wełniacz
Deska: Nobile555 i DOOR
Latawiec: Edge 08 9 11 13
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 64 razy
Kontaktowanie:

Post02 cze 2015, 12:01

Specjal a jak z głębokością wody na wysokości tego kamiennego falochronu czy co to jest ? Bo z przejrzystości nic nie wynika zalewowej wody :D może tam jest 50cm jak w Kadynach a może 5m bo widać tak samo nic :mrgreen:

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post02 cze 2015, 12:20

specjal pisze:
przemjas

Kurdę nie kumam cię. Start i 30m plaży to nie wszystko, podczas startu wszystko się może zdarzyć, zaplątana linka, nagły szkwał, ktoś cię nieumiejętnie wystartuje itp. a wtedy, trzciny, domki, albo kamienie. Przy kierunku wzdłuż brzegu to wrazie jak latawiec wpadnie w power zone to ... współczuję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Nie wiem na ile masz doświadczenia, gdzie się uczyłeś, czy w szkółce czy sam, ale przestudiuj bezpieczeństwo w kite. Pogrzeb na kiteforum, dużo osób też tak myślało jak ty i niestety źle się to dla nich kończyło.

Mam wrażenie, że nie piszemy o tym samym miejscu. Przy SW jak z podnoszeniem kita coś nie wyjdzie stoisz w po kolana w wodzie, a po zawietrznej masz dobre kilkaset metrów szuwarów, gdzie są miejsca do bardziej bezpiecznego podnoszenia kita? Na 1/2 wyspie przy wietrze z wody chyba nie dalej jak kilka tygodni temu z CH3 helikopter zabierał gościa bo na raty przeleciał kilka rzędów bud, na Kaprze na brzegu linia średniego napięcia, w kadynkach nie ma "obiektów stałych" prócz aut, ale z dwojga złego wolałbym być przeciągnięty po szuwarach. A chyba nie chcesz mi wmówić, że może mnie pociągnąć pod wiatr na kamienie za plecami?
Poza tym przy SW w kadynkach wieje wzdłuż brzegu i przy halsie na głębszą wodę w razie awarii np, zawinięcia się latawca sytuacja nie jest najciekawsza (Tolkmicko z sarem 7km dalej). W takiej awaryjnej sytuacji (przy SW) w nabrzeżu mamy dużo większe możliwości poradzenia sobie we własnym zakresie lub uzyskania pomocy.

Przy SW ok przewiezie cię po szuwarach, z reguły ostre trzciny, na dnie wystające ostre suche pozostałości po trzcinach, (podobnie jak było w Kadynach kilka lat temu po lewej stronie mola na nowej plaży (wtedy tam funkcjonowała szkółka soulriders), ale to cało raczej ty i twój sprzęt też nie wyjdziecie z tego, przy NE na kamienie polecisz.
Dużo większe możliwości uzyskania pomocy?? zwłaszcza jak pływasz sam, w Kadynach zawsze ktoś jest z ziomków którzy pomogą.
A z tymi szuwarami szybciej się spotkasz w nadbrzeżu niż w Kadynach z autami ;)
Ale rób jak chcesz. twoje zdrowie twój wybór. A oszczędności na czasie i paliwie praktycznie żadne ;)
A co do kolesia co zabrał go helikopter to nie z CH3 tylko z CH6 i tam była sytuacja że koleś był po %. Więc bez porównania.

Żeby nie było, nie skreślam całkowicie tego spotu, ale jest on dużo bardziej niebezpieczny niż inne w bardzo bliskiej okolicy i zdecydowanie jest to spot nie dla początkujących a już mocno ogarniętych riderów. Więc po co się pchać tam??

Awatar użytkownika
przemjas
Kontaktowanie:

Post02 cze 2015, 12:22

Wełniacz pisze:Specjal a jak z głębokością wody na wysokości tego kamiennego falochronu czy co to jest ? Bo z przejrzystości nic nie wynika zalewowej wody :D może tam jest 50cm jak w Kadynach a może 5m bo widać tak samo nic :mrgreen:

a jak byś Wełna chciał?? Zaraz za tym kamienistym pilsem, falochronem ( zwał to jak zwał) jest wejście do portu, więc daleko płytko nie ma bo zaraz zaczyna się kanał żeglowny

Awatar użytkownika
specjal

Post02 cze 2015, 12:27

Na wysokości główki (końca kamiennego falochronu) na NE można stanąć po pierś, ale jest warstwa mułu i praktycznie nie utrzymamy się z kitem. Natomiast wcześniej do lini trzcin WS -NW bez problemu możemy chodzić (do pasa) i podejście czy zejście na plażę z kitem nie stanowi problemu. Przy szuwarach wszędzie też można stanąć.

Awatar użytkownika
przemjas
Kontaktowanie:

Post02 cze 2015, 12:30

specjal pisze:Na wysokości główki (końca kamiennego falochronu) na NE można stanąć po pierś, ale jest warstwa mułu i praktycznie nie utrzymamy się z kitem. Natomiast wcześniej do lini trzcin WS -NW bez problemu możemy chodzić (do pasa) i podejście czy zejście na plażę z kitem nie stanowi problemu. Przy szuwarach wszędzie też można stanąć.

Więc sam widzisz, dużo lepiej jest w Kadynach i od biedy w Suchaczu. Dużo dalej płyciej i kolejny raz powtórzę bezpieczniej :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wełniacz
Kontaktowanie:

Post02 cze 2015, 12:35

Najbezpieczniej to jest w domu siedzieć :P Zaraz ruszam na Kadyny a jak nie będzie wiało to może z wału wystartuję :roll: :mrgreen: Specjal jak coś to 508588400 ;)

Awatar użytkownika
Mincek
Deska: Duotone Jaime
Latawiec: DT Rebel 8/13 Orbit 10
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 76 razy
Kontaktowanie:

Post02 cze 2015, 12:37

specjal pisze: W takiej awaryjnej sytuacji (przy SW) w nabrzeżu mamy dużo większe możliwości poradzenia sobie we własnym zakresie lub uzyskania pomocy.

Tutaj powtórzę co już przemjas napisał, przez tyle lat w kadynach SAM pływałem może 2 razy, ZAWSZE ktoś jest, ZAWSZE pomoc jest w zasięgu wzroku. Nawet w piątek, najpierw Panek z kolegą spływał jakies 300 m z wiatrem by podać deche koledze, potem, ja spływałem już pewno ze 400m z wiatrem, bo kite sie przekręcił i decha także zgubiona. Decha na plaży, kolega miał grunt sobie radził. Ważne że nie był sam na wodzie, a w kadynach zdarza się to BARDZO żadko.

Awatar użytkownika
specjal

Post02 cze 2015, 15:30

W nabrzeżu wypaliła sesyjka na 9m.Trochę nierówno, ale dało radę.Odpocznę i zobaczymy co dalej... :x

Awatar użytkownika
Wełniacz
Kontaktowanie:

Post02 cze 2015, 19:09

Bardzo dobre i super ciepłe pływanie dzisiaj w Kadynach :) Nowe mocowanie na kamerkę urywa 4 litery :D Z Minckiem granicę przekroczyliśmy :D https://connect.garmin.com/modern/activity/792191286
Obrazek

Lupus
Deska: NOBILE
Latawiec: OZON REO 2013

Post02 cze 2015, 21:24

Witam Was wszystkich!

Od dawana przymierzałem się by zapoznać się z kiteforum... Sytuacja jaka mnie spotkała przez własne roztrzepanie zmobilizowała mnie.

W ten weekend 30 bądź 31 (ostatni weekend maja br.) w Kadynach na nowej plaży zostawiłem żółtą deskę NOBILE + bar OZONE podpisany Mati... Jeśli ktoś coś widział, słyszał bądź znalazł proszę o kontakt! 781 899 599

Pływam na żółto czarnej z czerwonymi akcentami Ozone REO 12 z 2013r., a wcześniej na zielonej Kachuna 13,5. KTo pływa regularnie może skojarzy :)

Widziałem posty nt bezpieczeństwa w Kadynach - 5 lat temu często pływało się w pojedynkę. Bywało, że pojawiali się też inni pływający. Dziś jak wieje zawsze ktoś jest chodź na ogół na starej plaży. Nic mi się tam nie stało jeszcze. Na ogół wieje do brzegu a jeśli już to w kierunku Rozji czyli kierunek Północno-Wschodni (NE). Na kamienie na nowej plaży wieje sporadycznie ale to i tak bardziej na brzeg. Co do Suchacza... Jak ktoś chce wbić sobie szkło w stopę po menelach to tak.

Dodam, że Kadyny są spoko spotem w dużej mierze przez swoją małą popularność. Z roku na rok jest tam coraz więcej Kitesurferów. Mam 15 min do spotu w Kadynach i stać w korkach do Chałup dla mnie nie ma sensu. Rewa - Cypel jeszcze jest fajnym kierunkiem. Jak zrobią 2 pasy to w ogóle będzie git z Elbląga!

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wełniacz
Kontaktowanie:

Post02 cze 2015, 21:56

I filmik z linek :)
phpBB [video]

a jutro na 2 dni półwysep :)

Awatar użytkownika
specjal

Post03 cze 2015, 15:40

W nabrzeżu po g.10 wypaliło 2 godzinki pływania :) Szału nie było, ale drzwi i 15m dawało radę.
Ktoś z rana atakuje kadynki?

Awatar użytkownika
zackbuster
Deska: mix
Latawiec: mix
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 21 razy
Kontaktowanie:

Post03 cze 2015, 17:01

ja robię przyczajówę, mniej więcej która godz?

Awatar użytkownika
specjal

Post03 cze 2015, 17:34

ok 7,30 - pora nieludzka, ale tak widzę prognozy
a u mnie teraz na podwórku dmucha, ale teraz już nie chce mi się

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”