Gdzie będzie najlepsza fala na Bałtyku?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post18 lip 2013, 08:59

Od poniedzialku zrobilismy jeszcze 2 downwindy ale poza malymi wyjatkami to szalu nie bylo. Moze jutro cos z samego rana..

Awatar użytkownika
Stawny
Postawił piwka: 39 razy
Dostał piwko: 24 razy

Post18 lip 2013, 09:46

Też jutro celujemy w poranek na WAM całkiem dobrze to wygląda :D
Planowaliśmy ruszać ok. 9 z LUB ale dzisiejszy update progno przesunął bicie na wczesniej więc zdecydujemy wieczorem.
Pewnie się zobaczymy, dajcie znać o ktorej planujecie ruszyć :thumb:

Smokie
Kontaktowanie:

Post19 lip 2013, 21:47

Wystartowalismy przed 11, fale miejscami fajne, wiatr na 8

Analog
Dostał piwko: 3 razy

Post19 lip 2013, 23:57

w karwii od 8.30 wiatr na 5-6m. fala calkiem ok.
po 11 juz slablo i mniej rowno ale na 5m dawalo jeszcze rade.

Awatar użytkownika
jacamakajta
Postawił piwka: 135 razy
Dostał piwko: 74 razy

Post20 lip 2013, 09:30

Lubiatowo JG 8-11.00 na 6-7m, warun chyba drugi w tym sezonie po niedzieli, która wysoko zawiesiła poprzeczkę :D wczoraj debeściaki Białogóra-Dębki, no i odcinek od przed Karwieńskich do końca miszcz, ale nawet z reguły znacznie gorsze Dębki dały radę :clap:
Wspaniałe 9dni :arrow: 5spływów, około 135km linią brzegową czyli przepłynięte dwa razy tyle na fali więc nie wiem z czym do ludzi z tymi wykresikami :wink: Bracuru, dziadki Tadki i inne wynalazki profesora Gąbki :P
Szacuneczek i brawo dla Dagmary co z nami 3downwindy zaliczyła :thumbsup:
Lipiec podkręcił statystyki 8) teraz czas na lizanie ran i regeneracje :mrgreen:

Smokie
Kontaktowanie:

Post20 lip 2013, 12:47

ej a dziś i jutro to co?

Awatar użytkownika
Stawny

Post20 lip 2013, 13:44

Dziś i jutro gdzieś stacjonarnie a to się nie liczy :wink:
Pewnie wyspa bo tam ten kierun pod fajnym kątem wchodzi przy wisłoujściu :D teraz wjeżdżanie na 1/2 odbiera radość z pływania... :(

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post20 lip 2013, 20:25

jacamakajta pisze:Bracuru, dziadki Tadki i inne wynalazki profesora Gąbki :P

Czy ktoś z szanownych tutaj kolegów może przemówić mu do rozumu lub polecić skutecznego psych-doktora?
PS. Era downwindów wave będzie miała sie ku upadkowi i to właśnie dzięki wynalazkom prof. Gąbki 8)

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post21 lip 2013, 13:56

Hej

No sobota stacjonarnie na Solarze - fala naprawdę niezła, wiatr na 11 metrów tylko trzeba było na paliki uważać bo najlepsze fale załamywały się niedaleko ich właśnie.

Pierwsze pływanie "stacjonarne" od 2 sezonów... po 2 fajnych falach 20 minut halsówki...

Wtorek wygląda całkiem nieźle na odcinek kuźnica / hel - fala na WAM również zapowiada się zacna.

Smokie
Kontaktowanie:

Post22 lip 2013, 12:22

BraCuru pisze:PS. Era downwindów wave będzie miała sie ku upadkowi i to właśnie dzięki wynalazkom prof. Gąbki 8)

Chyba zapomniałeś że surfing to najpopularniejszy sport wodny na świecie, a nie jakieś wodoloty ;)

Awatar użytkownika
Stawny

Post22 lip 2013, 15:27

Lussik | EASY Surf Center pisze:Hej
No sobota stacjonarnie na Solarze - fala naprawdę niezła, wiatr na 11 metrów tylko trzeba było na paliki uważać bo najlepsze fale załamywały się niedaleko ich właśnie.
Pierwsze pływanie "stacjonarne" od 2 sezonów... po 2 fajnych falach 20 minut halsówki...
Wtorek wygląda całkiem nieźle na odcinek kuźnica / hel - fala na WAM również zapowiada się zacna.

W Sobieslawie chodziły 3m okazy, długie równe jak w Jastrzębiiej na ostatnich spływach, tylko dużo szybsze i bez przebacz :twisted:
Po raz kolejny jest tak że przy północy na 1/2 jest slabiej niz niżej, ja cisnałem na 9m i jedynie jak spływalem z falka to musiałem sobie czasami KL dokręcać.
Proporcja ostrzenie/falowanie prawidłowa :mrgreen: u mnie 10min halsówki 100-200m z falą i repeta :D no cóż chyba jednak era spływów u mnie szybko się nie skońćzy :D bo to jedyne na co lekarz pozwala :wink:

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post22 lip 2013, 15:49

Stawny co robicie jutro?

Awatar użytkownika
Stawny

Post22 lip 2013, 16:42

Nastąpił rozłam w składzie :wink:

Część osób ciśnie wczesniej, dzwoń do Marka.
My z uwagi na wyczerapnie ważnych i pilnych powodów w robocie :( w końcu musimy popracować :(
Liczymy że wiater utrzyma się do wieczora i wcisniemy jakiś spływ :D zanim nastanie era dominacji Prof. Gąbki :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2013, 16:50

Smokie pisze:Chyba zapomniałeś że surfing to najpopularniejszy sport wodny na świecie, a nie jakieś wodoloty ;)

Surfing owszem - nie zapomniałem :clap:
"Downing" surfing - nie przypominam sobie :wink:

Awatar użytkownika
Fred :: TeamKatapa
Deska: RRD Maquina 5'11
Latawiec: RRD Religion
Postawił piwka: 20 razy
Kontaktowanie:

Post24 lip 2013, 08:03

wczoraj skusiłem sie na Górki Zachodnie . Byłem ciekawy czy warun z początku czerwca się powtorzy. Kto by się spodziewał, że wystarczy 10km na wschód od Gdańskiego Brzeźna, żeby znowu zaliczyć pływanie sezonu. Na prawdę w takie dni nie trzeba jezdzić na spływy, bo wsteczny prąd w tym miejscu powoduje, że maks na 4 halsie, a najczęściej już na 2 można łapać znowu fale.

Wiatr cross-on shore, na wyluzowane 8m dla 80kg goscia.

Fale, których od kilku sezonów nie widziałem, ani w Łebie, ani Karwi czy Jastrzebiej. 3m łamiącej się piany, na niektórych poprostu sie bałem skręcać dalej, na innych podjeżdżałem i chwilę przed wdrapaniem się na szczyt miałem miekkie nogi, by później zjeżdzajac z kosmicznym przyspieszeniem krzyczeć z radości, że się udało i nie będzie łomotu.

Niepotrzebnie skusiłem się na strapless, bo na tych falach powinienem uczyć się manewrowaniem kajtem od nowa. Zupełnie inna jazda jeżeli tyle mocy ma się z fali, najczęściej zbyt mocno cofalem latawke, potem z fali zbyt duzo predkości by nie zluzować linek na tyle, zeby dało sie szybko wrocic kajtem. Wystarczyła delikatna kontra w tył i juz na pozcaatku bottom turna znowu w przod, bo inaczej ciezko było utrzymac sie na tej szybkiej fali. Podejrzewam, że ktoś bardziej wprawiony, kto potrafi dobrze ustawic latawiec w oknie, bedac na szczycie budujacej sie fali w ogole by sie nim dalej nie przejmował.

Pikanterii temu miejscu dodaje ograniczone pole ucieczki, w niektórych miejscach zjeżdżając do brzegu trzeba było umiejętnie przepuścić falę, bo inaczej trzeba spierdzielać prawie, że na piach przed łamiąca się może nawet i 2m fala shorebreaku...

Po wczoraj czuje się malutki...

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”