zielwandam pisze:nowy81 pisze:
co do salmonelli i coli (to dopiero hardcorek) to wiem że skarzenie sięga prawie do karwii ale rewa, ze względu na położenie, ma największe stężenie - poprostu jest trend opróżniania szamb z domków po sezonie wprost do morza
![]()
![]()
![]()
Może byś rozwinął bardziej tę informację o Salmonelli i Coli...
Na stronach Sanepidu ostatni komunikat to:
08.08.07 14:49 Wiek: 58 dni K O M U N I K A T N R 5/07
Kategoria: Komunikaty
K O M U N I K A T N R 5/07
Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Gdańsku
o s t r z e g a
wszystkich użytkowników kąpieli w przybrzeżnych wodach Zatoki Gdańskiej i Puckiej oraz morza otwartego na terenie województwa pomorskiego, że
nie należy korzystać z kąpieli w wodach, które są
mętne i mają zmienioną barwę oraz ewentualnie zapach,
z uwagi na możliwość wystąpienia podrażnień skóry oraz dolegliwości ze strony układu oddechowego i pokarmowego.
Komunikaty dot. kąpielisk objętych zakwitem sinicowym są podawane przez właściwych terenowo Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych w Biuletynach Informacji Publicznej na stronach internetowych podanych w Komunikacie Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku z dnia 15.06.2007 r.
( dostępnych również na stronie www.wsse.gda.pl).
Państwowy Wojewódzki Inspektor
Sanitarny w Gdańsku
z up. Andrzej Jagodzński
Zastępca Państwowego Wojewódzkiego
Inspektora Sanitarnego w Gdańsku
Po za tym sprawdzałem stronke Sanepidu w Gdyni i tam również nic nie podano...
Ja się nie znam, ale chyba salmonella nie może w Zatoce być...
No i gdzie Karwia a gdzie Rewa...
Także Nowy jak masz jakieś konkretne informacje to może je zapodasz na Forum...
Siemka...ja swoje newsy mam ze źródeł, zanim "the shit hits the fan" czyli zanim dotrą do oficjałów a z tamątd się rozejdą albo zostaną uciszone. Mam rodzinę która pracuje w szpitalu w Pucku [bardziej na górze niż na dole w hierarchii] - a temu szpitalowi podlega centrum epidemiologiczne w Pucku a co za tym idzie... raporty do owego centrum co miesiąc składać musi sanepid.... Czy mam coś jeszcze dodać