Jeśli nie Egipt to co?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
RedSeaZone
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post19 sie 2013, 14:23

Hej,

Zgadzamy sie w 100% z przedmowca. W El Gounie spokojnie, wietrznie i bez zmian. Ludzie przyjezdzaja, plywaja, wyjezdzaja, wieczorami wychodzi sie na miasto, tak jak w kazdy inny dzien. O tym, co dzieje sie w Kairze czy Alexandrii oddzielonych o setki kilometrow od El Gouny dowiadujemy sie od klientow z Polski :)

Pozdrawiamy

Kite is Right :thumbsup:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post19 sie 2013, 19:56

Problem w tym, że mówi się również o Hurgadzie, chociaz najwięcej słychać o Synaju. Pytanie jak jest naprawdę i czy jest jak mówią, czy tylko fabrykują njusy bo to teraz temat na czasie.

Slawek-Kopiec
Deska: Su-2 Custom.Airush Livewire
Latawiec: Airush Varial X
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post19 sie 2013, 21:48

Wlasnie sami jestemy teraz w poszukiwaniu destynacji na wyjazd 2 tygodniowy i najlpeszym i ekonomicznym rozwiazaniem byl zawsze Egipt.
Teraz jestesmy zmuszeni zmienic kierunek - tylko jaki?

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post20 sie 2013, 10:24

Sardynia ! albo portugalia,
wiadomo ze w cenie egiptu to nawet
1/2wyspu sie nie zrobi, ale zdecydowanie warto.

Pozdro...

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post20 sie 2013, 11:03

mary.dk pisze:Sardynia !

na przełomie października i listopada???

noone
Postawił piwka: 8 razy

Post20 sie 2013, 11:33

mary.dk pisze:albo portugalia,

Portugalii zdecydowanie nie polecam.

Zjechałem całe wybrzeże - od północnego zachodu po południowy wschód (prawie do samej Hiszpanii) i tak:

1. Drogo - BARDZO drogo, nawet śpiąc głównie pod namiotem na kampingach (nawet tych najbardziej zapuszczonych). O wiele drożej niż Egipty, Kanary, Sardynie, Korsyki i chyba wszystko inne w Europie. KOSMICZNIE drogi wynajem samochodu w Lizbonie. Fakt, że sierpień to był szczyt, ale kolega pod koniec września dał niewiele mniej.

2. Nawet w sezonie "wiatrowym" - czyli sierpień i okolice, pływania było przez <<50% dni - w naszym wypadku 8 dni pływania na 19 dni pobytu. Głównie słabowiatrowego, a >20 kts to tylko 2 razy na Guincho dorwaliśmy. Reszta to było frustrujące gonienie za wiatrem. Inna sprawa, że niektóre okolice piękne (zwłaszcza okolice tego wypasionego spotu waveowego, gdzie obywają się mistrzostwa, którego nazwy nie pomnę, gdzieś na krańcowo południowo-zachodnim odcinku wybrzeża - znacznie poniżej Guincho).
Ostatnio zmieniony 20 sie 2013, 14:02 przez noone, łącznie zmieniany 3 razy.

Slawek-Kopiec
Deska: Su-2 Custom.Airush Livewire
Latawiec: Airush Varial X
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post20 sie 2013, 12:58

mary.dk pisze:Sardynia ! albo portugalia,
wiadomo ze w cenie egiptu to nawet
1/2wyspu sie nie zrobi, ale zdecydowanie warto.

Pozdro...

NO wlasnie Mary - w pazdzierniku polecasz Sardynie ?Jak tam z wiatrem?

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post20 sie 2013, 14:12

Nie chodzi o panikowanie... ale rozsadek.

Można siedzieć w kurorcie, tylko najpierw trzeba do niego dolecieć/dojechać i później wyjechać/wylecieć. A tego nie zagwarantuje nikt przy tak niestabilnej sytuacji w Egipcie.

Cytując cytując brytyjskie Foreign and Commonwealth Office (FCO):

"The FCO said other demonstrations have taken place in Alexandria, Hurghada and Luxor, "some of which have turned violent", and it expected more elsewhere"

i jeszcze ze strony gov.uk

"Most of the clashes have taken place in Cairo, Alexandria and Mansoura, but there have also been clashes elsewhere, including, Luxor, Assyut, Suez, Ismaliyya, and Qena. The Red Sea resort of Hurghada has seen limited protests. The Red Sea resorts in South Sinai, including Sharm-el-Sheikh have remained calm throughout."

Kto zagwarantuje że w Hurgadzie będzie porządek i brak zamieszek?
Kto zagwarantuje brak nerwówki na lotnisku, bezpieczeństwo w Hurgadzie?

Nikt.

W razie najgorszego nie liczyłbym za bardzo na nasze MSZ czy biura podróży. Zresztą zrobicie jak uważacie. Ja szukam ew. zamienników na Egipt, też na wypadek jakby jakieś mądre biuro podróży wycofało czartery i skończyłoby się to koczowaniem na lotnisku kilka dni w oczekiwaniu na samoloty. Myślę nadal o Egipcie w tym terminie, ale jakoś bez spinki.

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post20 sie 2013, 14:42

Nie potrzeba wcale najgorszego scenariusza - zamachów czy porwań turystów (choć to wcale nie jest takie nierealne, wystarczy przypomnieć 1996 rok gdy pod piramidami w Gizie zastrzelono 18 greckich turystów, czy 1997 gdy w centrum Kairu zginęło 9 turystów z Niemiec - oba zamachy były dokonane przez ludzi powiązanych z Bractwem Muzułmańskim)
Wystarczy, że w kurorcie chwilowo nastąpią kłopoty z zaopatrzeniem w żywność bądź słodką wodę. Albo, że wojsko zamknie na tydzień przestrzeń powietrzną nad Egiptem... i już robi się mało przyjemnie.

Awatar użytkownika
briku
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post20 sie 2013, 15:44

Slawek-Kopiec pisze:w pazdzierniku polecasz Sardynie ?Jak tam z wiatrem?

Najlepiej zagadaj do chłopaków se SkyHigh, oni siedzą na miejscu już parę sozonów, to wiedzą najlepiej. Z tego co ja wiem, to wrzesień i październik sa wiatrowo bardzo dobre, tylko, że temperatury już na piankę, może też zdarzyć się deszcz i chmury. Ja się wybieram w temte rejony w październiku.
Sprawdź też staty czy archiwa...

Awatar użytkownika
mary.dk

Post20 sie 2013, 15:46

FilipN pisze:
mary.dk pisze:Sardynia !

na przełomie października i listopada???

Skyhigh pracują do grudnia nie dlatego ze maja
takie widzimisię tylko dlatego ze jest dobry warun ;-)

Slawek-Kopiec pisze:NO wlasnie Mary - w pazdzierniku polecasz Sardynie ?Jak tam z wiatrem?

W zeszłym roku mielismy wiatr caly październik bez kilku dni, może trzech...
Generalnie ja plywalem w Fontanamare i przy odpowiednim kierunku w Porto Pino,
wave... ale jak nie wialo jezdzilismy do Porto Botte na flat, tam termika zawiodła nas może raz,
i nie chodzi o temperatury tylko o komin powietrzny który wytwarza się dzięki gora.

noone pisze:
Portugalii zdecydowanie nie polecam.

Zjechałem całe wybrzeże - od północnego zachodu po południowy wschód (prawie do samej Hiszpanii) i tak:

1. Drogo - BARDZO drogo, nawet śpiąc głównie pod namiotem na kampingach (nawet tych najbardziej zapuszczonych). O wiele drożej niż Egipty, Kanary, Sardynie, Korsyki i chyba wszystko inne w Europie. KOSMICZNIE drogi wynajem samochodu w Lizbonie. Fakt, że sierpień to był szczyt, ale kolega pod koniec września dał niewiele mniej.

2. Nawet w sezonie "wiatrowym" - czyli sierpień i okolice, pływania było przez <<50% dni - w naszym wypadku 8 dni pływania na 19 dni pobytu. Głównie słabowiatrowego, a >20 kts to tylko 2 razy na Guincho dorwaliśmy. Reszta to było frustrujące gonienie za wiatrem. Inna sprawa, że niektóre okolice piękne (zwłaszcza okolice tego wypasionego spotu waveowego, gdzie obywają się mistrzostwa, którego nazwy nie pomnę, gdzieś na krańcowo południowo-zachodnim odcinku wybrzeża - znacznie poniżej Guincho).

Egipt czy Kanary to wiadomo,
ale Korsyka czy Sardynia ?!!!
blagam... litości !
Zdecydowanie zajefajna miejscowa,
ja osobiście polecam Faro, Praia de Faro,
po jednej stronie meeega lagona a po drugiej wave,
wiec każdy się odnajdzie :thumb:

Pozdro...

Awatar użytkownika
mary.dk

Post20 sie 2013, 15:49

briku pisze:
Slawek-Kopiec pisze:w pazdzierniku polecasz Sardynie ?Jak tam z wiatrem?

Najlepiej zagadaj do chłopaków se SkyHigh, oni siedzą na miejscu już parę sozonów, to wiedzą najlepiej. Z tego co ja wiem, to wrzesień i październik sa wiatrowo bardzo dobre, tylko, że temperatury już na piankę, może też zdarzyć się deszcz i chmury. Ja się wybieram w temte rejony w październiku.
Sprawdź też staty czy archiwa...

W październiku 28 stopni nie schodzilo,
chmury czy deszczu nie widziałem,
pogoda zaczyna się zmieniac na przełomie listopada/grudnia.
Ja caly październik przepływałem bez pianki :hand:

Pozdro...

Awatar użytkownika
skladak
Postawił piwka: 15 razy

Post20 sie 2013, 21:52

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post20 sie 2013, 21:57

skladak pisze:http://kontakt24.tvn24.pl/temat,zamieszki-zatrzymania-wojsko-na-ulicach-hurghada-nie-jest-juz-bezpieczna,95951,html?categoryId=497
I to jest slaba wiadomosc.

Hej

Weźcie poprawkę na źródło Kontakt24, gdzie każdy internauta może dodać newsa. Już raz był na ich stronie news zatytułowany "Zamieszki w Hurghadzie" jakoś na początku lipca z zdjęciami, podobnymi do tych, trafił oczywiście na tvn24.pl gdzie po 3 dniach i komentarzach internautów zmieniony zostrał tytuł newsa "W Hurghadzie bezpiecznie" bo jak się okazało fotki w artykule rzekomych zamieszek nie były z Hurghady... :hand:

Pozdr
Lussik

Awatar użytkownika
mlodziak
Deska: RRD K-Rapida
Latawiec: RRD Addiction MKIV
Postawił piwka: 2 razy

Post20 sie 2013, 22:07

ja polecam RODOS, spot na plaży prasonisi.
po pierwsze z jednej strony flat, z drugiej wave z długą, dość wysoką falą. po drugie w pierwsze 2 tygodnie października wiatr 6-7 beaforta cały czas i nie jest tak gorąco (jakieś 18-22 stopnie). co ostatnie i najważniejsze, w październiku loty są po jakieś 100 - 150 zł w jedną stronę, a spanie w namiocie w krzakach.
wstępny kosztorys 2 tygodniowej wyprawy:

-bilet 2 strony - 300zł
-jedzenie i alkohol - od 10 do 20 E - zależy od apetytu heh

Czyli 300 + 14X10X4 = 860~~1000zł

za 1000 zł siedzimy sobie 2 tyg.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”