Właśnie sam sie zastanawiałem nad tym fenomenem - wątpię aby występowała typowa termika nad rososzą gdzie słońce rozrzedza/ogrzewa powietrze na stokach górskich i powstaje prąd adwekcyjny, za małe góry za mało słońca, kiedyś znalazłem taki obrazek który pokazywał a przeszkodami wiatr ma tak naprawdę tendencję do przybierania na sile.
także sprawdziłem tą regułę na rozkoszy kiedy wiatr wiał z kierunku stricte północnego. warunek był zdecydowanie korzystniejszy po stronie Czech niż Polski, chyba najlepszy kierunek z ukształtowania terenu dla rokoszy to , no właśnie, jaki - tego dokładnie nie wiem.
Ciekawe rzeczy też można odczytać z mapy googla po stronie polskiej - np Paczków leży bezpośrednio przy górach i daję głowę:) że jeśli zawieje z południowego zachodu jest to wtedy jedna z najlepszych miejscówek na dolnym śląsku. Tego nie sprawdziłem, natomiast sprawdzałem kiedyś słup przy kierunku równo z południa, wiatr był bardzo nierówny ale porywy mocne w cholere.
ale jak to zrobiliście ze trafiliśćie na tak dobry warunek to nei wiem jakieś czary - dość często sprawdzam tam kamerkę u milana i nie ma aż takich fajerwerków:
http://www.surfcentrum.cz/showpage.php?name=kamera_voda