Gdzie będzie najlepsza fala na Bałtyku?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
Stawny
Postawił piwka: 39 razy
Dostał piwko: 24 razy

Post18 maja 2012, 13:59

Fred :: TeamKatapa pisze:i jak ta wczorajsze poszukiwania ?

Udane :thumb: były miejsca które nas juz po raz kolejny pozytywnie zaskoczyły. Na Pewno jest tam lepiej niż w Łebie :shock:
Skoro ja się zawijam 4 razy na tej samej fali razem z Jacą to Ty byś się pewnie nie doliczył :clap:

Pytania bez pół flaszki nie rozbiorę :D zostawiam odpowiedź dla mędrców. Na pewno Smokie coś poradzi :)

Awatar użytkownika
jacamakajta
Postawił piwka: 135 razy
Dostał piwko: 74 razy

Post18 maja 2012, 14:17

Stawny pisze:Skoro ja się zawijam 4 razy na tej samej fali razem z Jacą to Ty byś się pewnie nie doliczył

Dobrze napisane :D żeby ktoś nie pomyślał :idea: 4razy razem czyli 2+2, więcej na razie nawet trudno mi sobie wyobrazić :shock: a i ten drugi raz często już na końcówce piany :lol: jechany :oops: tak jak piszesz Fred ten speed po zjeździe z fali za duży i trudno wrócić, ale Ty byś i tak sie nie doliczył skrętów :thumb: a co do reszty twoich zagadek to chętnie poczytam co fachowcy napiszą, bo dla mnie troszku za trudne :wink: nie kumać :mrgreen:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2012, 13:33

Fred :: TeamKatapa pisze:jak zjezdzam z fali do bottom turna to zmieniam hals latawcem czy robie krotki, agresywny ruch barem, zeby nie szedl dalej w prawo tylko do gory i wtedy chwile przed wykonaniem off the lipa zaciagam go z powrotem w prawo? dobrze glowkuje ? pierwszy skret jest ok, bo lapie fale, zwalniam i staram sie rozpedzic zjezdzajac z niej, skrecam jak nablizej fali na dole, ciagne go szybko i krotko, jestem blisko fali wiec nim on rzeczywiscie pojdzie do gory to chwile przed off the lipem zaciagam bar z powrotem w prawo. po takim off the lipie wydaje mi sie ze za mocno go zaciagam bo, wtedy dostaje mega kopa i z fali zjezdzam (a raczej spadam) ciagniety przez latawiec, przez co nim sie go opanuje wyjezdzam mocno przed fale i wtedy konieczna jest zmiana halsu by z predkoscia wrocic do fali... na backside jest mi duzo latwiej, tylko po tym jak chlapne woda na szczycie to mam wrazenie, ze zbyt dlugo tam zostaje (pewnie dlatego ze mijam sie z krytycznym punktem :)

prosze o wskazowki.

pozdro

generalnie im mniej machasz latawcem tym wiecej musisz jechac na samej desce po fali i o to w tym chodzi. Im dalej odjedziesz od fali tym mocniej musisz machnac latawcem aby nabrac predkosci. Zakladajac ze jest centralnie side to najlepiej prowadzic latawiec mniej wiecej miedzy kątem 5-10stopni czyli przed Tobą a jakies 45 stopni w prawo. Tak jest najwygodniej bez strapów bo nie zdejmuje z deski nawiet jak sie nabierze predkosci sporej. W strapach na pewno mozna duzo agresywnniej manewrowac latawcem.

Awatar użytkownika
Stawny

Post22 maja 2012, 19:09

Jutro jak nie będzie za dużo N (max 22') planujemy opływać trasę Kąty Rybackie - Sobiesław...
15:30 porzucamy auta w przy Orle i ogień :D

Niec z tego nie bedzie:
Progno totalnie nietrafione :shock: fali w Sobieszewie zero i wieje na 12m :(

bart_dr

Post25 maja 2012, 09:00

Karwia za to dala rade :)

Analog
Dostał piwko: 3 razy

Post31 maja 2012, 09:56

ktoś coś planuje na sobote??
Karwia?? jastrzębia??

Smokie
Kontaktowanie:

Post31 maja 2012, 12:46

bardziej na zachód ;)

Analog

Post31 maja 2012, 15:03

wiem wiem Łeba, Lubiatowo.
ja niestety dopiero po 13 mogę z gdyni wyjechać wiec wole jakiś bliższy spot, ale kto wie.

Awatar użytkownika
Stawny

Post31 maja 2012, 21:25

My będziemy gdzieś w okolicach Łeba -> Białogóra :wink:
Na pewno nie wystartujemy z Łeby rano, raczej po południu 15-16 bo falka ma podejść pod 3 może 4m :twisted:

W niedzielę knujemy Ustka -> Rowy lub Czołpino zależy ile będzie domieszki S :doh:

W sobotę chłopaki będą w Ustce, chcą potestować falkę która zimą mile nas tam zaskoczyła :shock:

Analog

Post01 cze 2012, 09:11

rozumiem że startujecie później aby trafić na większą falę??
3-4m?? skąd takie info?? przy czystym zachodzie przez jeden dzień aż tak się chyba nie rozbuja.

Awatar użytkownika
Stawny

Post01 cze 2012, 11:12

Analog pisze:rozumiem że startujecie później aby trafić na większą falę??
3-4m?? skąd takie info?? przy czystym zachodzie przez jeden dzień aż tak się chyba nie rozbuja.

Pożniej bo za radą Smokie celujemy w side. Fala jest na WAM (ICM) :thumbsup: wczoraj to zielone było na odcinku Łeba..., nadal jest w okolicy :wink: ale już o 23 :(
2-3m ciągle stabilne :twisted:
NEW METEO.jpg

Reguła na Bałtyk jest taka: albo wieje długo = duża fala, albo wieje mocno (6-12h wystarczy) = duża fala :thumb:
Kierun wiatru ma znaczenie :wink:

Awatar użytkownika
odi100
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 18:12

yoo
jutro planujecie splyw?
skad i o ktorej?
raczej bym sie zaczepil jezeli po poludniu
pozdro

Smokie
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 18:56

A teraz to chyba ani dlugo ani mocno? Z deszczem to szalu nie bedzie ale na bank popoludnie sobotnie bedzie calkiem zacne :)

Awatar użytkownika
djbartekk
Deska: Czapla Kiteboards
Latawiec: F-one Bandit Flysurfer Cronix
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 21:26

dzis bylismy ekipa 3-osobowa na zachodniej plazy w Łebie, kilka godzin plywania, jutro atakujemy plaze wschodnia jak ktos ma cisnienie na dobra fale to do zobaczenia ...

Awatar użytkownika
Stawny

Post01 cze 2012, 23:37

Smokie pisze:A teraz to chyba ani dlugo ani mocno? Z deszczem to szalu nie bedzie ale na bank popoludnie sobotnie bedzie calkiem zacne :)

Chyba jednak długo bo dziś o 13 ruszyło :D + poranna domieszka N pewnie też pomoże :pray:
i w sumie mocno bo w Łebie cały czas daje ponad 5B
Atakujemy ok. 15 pewnie z SS.
To może być rzeczywiście zacne po popołudnie :twisted:

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”