Gdzie będzie najlepsza fala na Bałtyku?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
Stawny
Postawił piwka: 39 razy
Dostał piwko: 24 razy

Post11 maja 2012, 18:08

Jutro będziemy na SS około 13, jak znowu nie wykręci jakiejś domieszki z S :(
Torchę popływamy i ruszamy w dół... :D

Ktoś się orientuje czy w Białogórze można w sensownej odległosci od plaży porzucić auto?
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, 11:40 przez Stawny, łącznie zmieniany 1 raz.

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post11 maja 2012, 18:33

No właśnie - odświeżamy temat :D

Ktoś juto będzie po południu w Karwi albo w Lubiatowie? (15-16 godzina?)

Pozdr
Lussik

Awatar użytkownika
odi100
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2012, 20:56

udał sie splyw?
w Ustce na 5m w przyboju troche chwilami za malo, w morzu caly czas mocno

Awatar użytkownika
jacamakajta
Postawił piwka: 135 razy
Dostał piwko: 74 razy

Post12 maja 2012, 22:52

Petarda była, spływ najlepszy w życiu :mrgreen: jak na razie :wink:
Ja na 7,5 reszta 6m, ale spokojnie stykało 5 i 6. W lini prostej 28km, przepłynelismy 55km :shock:
Fala 3m, okolice Lubiatowa, Białogóry bajeczne :D
Szkoda że cie brak :naughty:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2012, 23:16

No i pieknie :)
Start Lubiatowo, lądowanie Dębki?

Awatar użytkownika
jacamakajta

Post12 maja 2012, 23:32

Łeba - Białogóra :mrgreen:

Awatar użytkownika
Stawny

Post13 maja 2012, 11:40

odi100 pisze:udał się spływ?
w Ustce na 5m w przyboju trochę chwilami za mało, w morzu cały czas mocno

Wiesz jak jest, dla mnie również najlepszy wave :jive: dało się po kilka razy wyciąć tą sama falkę były masywne i naprawdę długie :thumbsup: Najlepsze tam gdzie pisał Jaca. Na 5m miał byś perfecto :D
Był idealny side więc trochę brakowało domieszki on-shore :( ale wiatru nam nie brakowało :lol:
Najlepsza fala była na 2-3 przyboju na pierwszym mega kartoflisko :roll:
Szkoda że brakowało Cię do kompletu :cry: :wink:

Smokie pisze:No i pieknie :)
Start Lubiatowo, lądowanie Dębki?

Wybraliśmy poniższą trasę ze względu na układ brzegu :doh:
Progno i dane rano pokazywały 10-13 stopni odchyłki od czystego W do S -> znowu :(
Brzeg od Łeby do Białogóry (potem skręca) dobrze wybiera taki kierun i jest mniejsze ryzyko że będzie off :D
Łeba-Lubiatowo-Białogóra_22-28km_s.JPG

Lepsza na ten kierun była by trasa Ustka -> Rowy
Ustka-Rowy-Czołpino_16-30km_s.JPG

ale ponieważ WAM pokazywał więcej fali na odcinku od Łeby więc trzeba było pójść na kompromis :)

Odi trzeba było wybrać Rowy :)

Smokie
Kontaktowanie:

Post13 maja 2012, 19:58

Mi tego nie musisz pisać :)
Tylko po co wam ten onshore?

Awatar użytkownika
Stawny

Post13 maja 2012, 20:44

Smokie pisze:Mi tego nie musisz pisać :)

Sory :wink: tak się chciałem uzewnętrznić :)

Smokie pisze: Tylko po co wam ten onshore?

Mam wrażenie że jak wieje idealny side to nie jest optymalnie :doh:
Trochę domieszki onshore lubię bo lepiej mi się łapie fale na powrotnym. Można pójść ostrzej -> subiektywne odczucie :D
Nigdzie tego nie znalazłem ale jak masz doświadczenie to się podziel albo podrzuć link z info na ten temat :thumb:

Smokie
Kontaktowanie:

Post13 maja 2012, 22:35

Optymalnie to bylo jak by byl lekki off bo nie trzeba by latawcem machac na tej fali, ale ze przy off kopie i generalnie sie nie plywa ...
Przy side on za kazdym razem trzeba uwazac zeby za bardzo pod latawiec nie wjechac i troche inaczej jakos tak nie rownomiernie tym latawcem trzeba pracowac. Przy side mozna sie na tych falach zawijac i zapomniec o latawcu. Tyle ze trzeba miec jeszcze latawiec ktory ma elegancki drift z wiatrem.

Awatar użytkownika
jacamakajta

Post14 maja 2012, 07:45

Wg mnie to był i delikatny off i side w zależności gdzie, na pewno off w Łebie, a i później m.in. na brzegu jak byliśmy np gdy mi sie wywinął latawiec bo właśnie pod szmatke podjechałem jak pisze Smokie :oops: z tym że ja jeszcze nie czuje różnicy w pracy latawcem w zależności od kierunku wiatru :mrgreen:
Jaki latawiec wg Ciebie ma "elegancki drift z wiatrem" na nasz bałtycki warun :?: bo jestem na etapie testowania/poszukiwania latawki :D

Awatar użytkownika
Stawny

Post14 maja 2012, 08:22

Smokie dzięki :thumb:

Z tego co piszesz będę musiał trochę zrewidować trasy :oops:
Założyłem że czysty side nie jest optymalny :( ale ciężko coś sensownego znaleźć na ten temat i nie znam za dużo osób które to u nas ćwiczyły.

Z offshore (na Bałtyku) założyłem tak jak piszesz bo już nam się to przydarzyło :( Stwierdzilismy że jest w przyboju nierówny i ryzyko przy awarii z mojej perspektywy go wyklucza. Pewnie najlepiej jak zrobimy trasę Rowy -> Łeba przy jakimś w miare czystym W i sprawdzimy który fragment trasy nam leży :)

Kierunek wiatru w stosunku do brzegu na pewno ma znaczenie ale chyba najwazniejszy jest wiatru w storunku do fali :doh: Pytanie jaki kąt jest optymalny i czy u nas jest sens na to w ogóle patrzeć :?: Czy można założyć że wybierasz trasę na side tylko na podstawie brzeg <-> kierunek wiatru :?: :doh:

P.S. Trochę się off topic zrobiło ale z drugiej storny to ciagle o szukaniu fali na bałtyku :thumbsup:
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, 08:40 przez Stawny, łącznie zmieniany 1 raz.

Smokie
Kontaktowanie:

Post14 maja 2012, 08:31

Z tego co ja widzialem w prognozie i pozniej w ciagu dnia z odczytow w Lubiatowie i Lebie to kierunek byla na pewno dobry na Rowy, ale i idealnie wchodzil side w Lubiatowie. Leba i Debki potrzebuja wiatru prawie rowno z zachodu zeby nie kopalo i bylo w miare bez dziur. A no i u nas kierunek to zdecydowanie pod brzeg trzeba wybierac.

Awatar użytkownika
Stawny

Post16 maja 2012, 20:28

Jutro szukania fali ciąg dalszy :D
Ok. 12 będziemy za Jastrzębią zejście 28.
Sprawdzamy kierun i jak nie ma offshore ciśniemy do Lubiatowa jak jest to do Łeby.
Miejmy nadzieję , że coś się od rana wybuja...

Awatar użytkownika
Fred :: TeamKatapa
Deska: RRD Maquina 5'11
Latawiec: RRD Religion
Postawił piwka: 20 razy
Kontaktowanie:

Post18 maja 2012, 13:05

i jak ta wczorajsze poszukiwania ?

chciaelm sie z Wami wybrac, ale z jednej robo sie zwolnilem, a w drugiej zaczynalem o 17 wiec wykluczalo to jakis wspolny wyjazd.
Od 10.30 bylem w lebie. wiatru z 25wezlow, z fala roznie bywalo, raz byla raz sie wyplaszczalo. jak mi sie znudzilo szukanie falek do skokow na ws'ie przesiadlem sie na 8m kite. wiatr kopal, ale jak sie zlapalo fale to przestawalo to miec znaczenie, 5-7 skretów, a nie cisnalem do samego piachu. po jednej fali halsowanie zza neptuna. tak dobrze sie bawilem, ze spoznilem sie 0,5 h do pracy, bo nie potrafilem przestac.

Pytanko:

jak zjezdzam z fali do bottom turna to zmieniam hals latawcem czy robie krotki, agresywny ruch barem, zeby nie szedl dalej w prawo tylko do gory i wtedy chwile przed wykonaniem off the lipa zaciagam go z powrotem w prawo? dobrze glowkuje ? pierwszy skret jest ok, bo lapie fale, zwalniam i staram sie rozpedzic zjezdzajac z niej, skrecam jak nablizej fali na dole, ciagne go szybko i krotko, jestem blisko fali wiec nim on rzeczywiscie pojdzie do gory to chwile przed off the lipem zaciagam bar z powrotem w prawo. po takim off the lipie wydaje mi sie ze za mocno go zaciagam bo, wtedy dostaje mega kopa i z fali zjezdzam (a raczej spadam) ciagniety przez latawiec, przez co nim sie go opanuje wyjezdzam mocno przed fale i wtedy konieczna jest zmiana halsu by z predkoscia wrocic do fali... na backside jest mi duzo latwiej, tylko po tym jak chlapne woda na szczycie to mam wrazenie, ze zbyt dlugo tam zostaje (pewnie dlatego ze mijam sie z krytycznym punktem :)

prosze o wskazowki.

pozdro

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”