Sri lanka koniec stycznia

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Lwika

Post30 lis 2014, 19:35

Hej,
piszę pierwszy raz. Pływam krótko acz intensywnie. Zaczęłam w tym roku na Karaibach, złapałam bakcyla więc wybrałam się jeszcze dwa razy do El Gouny.
Teraz wybieram się na Sri Lankę.
Air Serbia ma bardzo tanie bilety m.inn. na luty, jeśli ktoś jest chętny na pływanie to, ja lecę 20.01. Razem zawsze raźniej :)
Ja lecę z 7- latkiem więc wyprawa z dziećmi mile widziana, czas też sprzyjający - ferie zimowe.
pozdrawiam
Sylwia

Awatar użytkownika
feel
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Core XR2, GTS
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 64 razy
Kontaktowanie:

Post30 lis 2014, 20:43

Hej

Jeżeli lecisz Air Serbia przez Belgrad i Abu Dhabi i masz krótkie przesiadki, to musisz liczyć się z dużym ryzykiem zgubienia bagażu - mi zgubili w obie strony. Na dodatek w Colombo jest tylko biuro partnerskich lini Etihad i oni używają własnego cennika na bagaż dodatkowy - 40$ za kg. W tamtą stronę płaciłem 80EUR, z powrotem zaśpiewali 1400 USD :shock: :shock: :shock: (wynegocjowąłem do 400$). Reklamacja od 3 miesięcy wisi...

Ale poza dojazdem miejsce super, udanego wyjazdu :thumbsup:

PS. Jakbyś potrzebowała informacji o kajcie na Sri Lance, to sporo napisałem tutaj: viewtopic.php?f=28&t=59959

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2014, 10:20

Jak lecisz z dzieckiem to pamiętaj koniecznie o szczepieniach. Jednak poziom higieny jest zupełnie inny i można się zdziwić jak Ci podają ananasa ciętego nożem ostrzonym na schodach do sklepu.
W Kalipitii wiatr jest side ofshore i sideshore w zależności od pory roku - miej to na względzie jeśli dopiero zaczynasz. A jeśli prognoza będzie słaba a jak widać ceny przewozu sprzętu wyglądają nieciekawie - olej kite i wypożycz deskę surf na miejscu.

Majkelos
Dostał piwko: 6 razy

Post03 gru 2014, 17:12

Nie straszcie tak;)
Leciałem Turkish airlines przez Stambuł i nic nie zgubiłem, a ponadto nic nie zapłaciłem za quiver(mieściłem się w dozwolonych 25kg).
Poziom higieny jest porównywalny do Tajlandii czy Wietnamu, więc jeżeli niestraszne Ci są bałtyckie smażalnie w środku sezonu, to możesz spokojnie jechać. Oczywiście podstawowe szczepienia na żółtaczkę czy dur brzuszny nie zaszkodzą.
Co do wiatru, to pływasz na lagunie, więc jego kierunek nie ma znaczenia, bo w razie awarii zawsze lądujesz na jakimś brzegu. Akurat w styczniu wieje pn-wsch, czyli wzdłuż laguny.

Awatar użytkownika
feel
Kontaktowanie:

Post03 gru 2014, 17:46

Majkelos pisze:Leciałem Turkish airlines przez Stambuł i nic nie zgubiłem.

Ale Lwika napisała, że chce lecieć Air Serbia, czyli pewnie tymi samymi lotami co ja - czyli ryzyko problemów z bagażem wysokie.
Co do reszty się zgadzam.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post04 gru 2014, 09:54

Majkelos pisze:Poziom higieny jest porównywalny do Tajlandii czy Wietnamu, więc jeżeli niestraszne Ci są bałtyckie smażalnie w środku sezonu, to możesz spokojnie jechać. Oczywiście podstawowe szczepienia na żółtaczkę czy dur brzuszny nie zaszkodzą.

przepraszam, ale porównywanie bałtyckich smażalni w środku sezonu do warunków jakie panują na Sri to jednak przesada. Nie wiem w jakich smażalniach jadasz, ale to jednak zupełnie inne doznania ;) Owszem - nad wścieklizną można się zastanowić (chociaż ilość "bezpańskich"... zwierząt jest ogromna) ale szczepienia na żółtaczkę i dur to moim zdaniem podstawa, szczególnie dla dziecka
Co do wiatru, to pływasz na lagunie, więc jego kierunek nie ma znaczenia, bo w razie awarii zawsze lądujesz na jakimś brzegu. Akurat w styczniu wieje pn-wsch, czyli wzdłuż laguny.

No tu masz rację, nie byłem pewny, w którą stronę wieje w styczniu. W maju wiało SW więc wywiewka między wyspy i bez rescue właściwie albo trzeba było liczyć się z utratą sprzętu albo długim powrotem wpław.

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post04 gru 2014, 20:53

A tam w ogole wieje cos w styzniu ?
Myslalem ze tam sie lata sierpien/wrzesien :shock:

Pozdro...

Lwika

Post06 sty 2015, 20:19

Cos tam wieje, tzw drugi sezon - dla mnie wystarczy :)

feel - Twoj opis jest mi bardzo pomocny! Swietna relacja! Własnie nim sie posiłkuję. Lece Air Serbia - bez sprzetu, ale w takim razie ubrania rozloze na 2 walizki i 2 podręczne ;)
Cały czas zastanawiam się gdzie rezerwowac nocleg, mam kilka szkoł na oku i prowadzę negocjacje ;) Mi sie marzy mieszkanie przy plaży :) Z uwagi, ze jade sama z dzieckiem, zdecydowałam sie na kompleksową obsługę, przez szkółkę która wybiorę - transfer, wyzywienie, wypozyczenie i ew wycieczki, dlatego też tak istotny jest dla mnie wybór miejsca pobytu. Czy "Sri lanka Kite" jest spora, czy po prostu kilka domków i plaza? Pytam pod kontem mojego 7 letniego syna, czy bedzie mial co robic, jak ja bede szalała w wodzie.
zastanawiam sie tez na tym: http://www.kappaladykitegarden.com/

Jeśli chodzi o ceny to w tym okresie mozna wynegocjować naprawde dobre stawki w okolicach 50euro za nocleg w przyzwoitym miejscu + pelne wyzywienie.

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post06 sty 2015, 20:53

Jak będziesz miała ochotę na surfing to polecam polską bazę w Ahangamie - Pension Surf Villa.

phpBB [video]

Lwika

Post07 sty 2015, 12:57

Dziękuję. Widziałam ich, nawet z nimi gadałam, - bardzo szkoda, że nie maja kite, bo wyglądają zachęcająco.

Awatar użytkownika
feel
Kontaktowanie:

Post07 sty 2015, 13:13

Lwika pisze: Czy "Sri lanka Kite" jest spora, czy po prostu kilka domków i plaza?

Nie jest jakas mega duza - kilka domkow, kilka bungalowow, baza kite i jadalnia/imprezownia. Ale raczej wszystko w okolicy wyglada podobnie.

Lwika

Post08 sty 2015, 12:42

Feel a co sądzisz o pomyśle wypożyczenia auta? Mocno mnie to kusi ale obawiam sie troche o lewy ruch oraz innych kierowców. Warto czy raczej zdać się na profesjonalistów i nie ryzykować życiem? :)

Zdecydowałam sie w koncu na noclegi w Kitesurfing lanka. Jesli maja wieksza baze to moze i Mlody bedzie miał co robic. No i te widoki na ocean....

Awatar użytkownika
feel
Kontaktowanie:

Post08 sty 2015, 13:40

Lwika pisze:Feel a co sądzisz o pomyśle wypożyczenia auta? Mocno mnie to kusi ale obawiam sie troche o lewy ruch oraz innych kierowców.

Zalezy do czego - jezeli tylko dojazd do Kalpitiya i codzinnie przejazdzki "po bulki" do wioski to nie ma sensu - lepiej transfer i tuk-tuki. Jezeli chcesz byc bardziej mobilna i robic dluzsze wycieczki to warto rozwazyc (choc okoliczne bazy tez oferuja rozne wypady).
Ja wzialem na ostatnie kilka dni i nie zalowalem - bardzo fajna zabawa, benzyna taniutka, czesto trabisz itp :) Jak wezmiesz samochod w automacie to powinno byc ok, choc oczywiscie zalezy od Twoich zdolnosci ;)
Z drugiej strony pierwsza godzina jazdy w nocy przez centrum Colombo byla troche stresujaca... :shock:

Ty z lotniska nie musialabys jednak jechac do bazy przez zadne duze miasto, drogi sa tez w dobrym stanie az do Kalpitiya, a na miejscu przy glownej drodze sa znaki na Kitesurfing Lanka.

Jezeli sie zdecydujesz to warto:
  • zaplanowac trase tak zeby jechac za dnia (szczegolnie jezeli to Twoj pierwszy raz po "zlej" stronie drogi). Jezeli przylatujesz wieczorem to lepiej wziac nocleg np w Negombo i pojechac rano
  • wypozyczyc samochod z pelnym ubezpieczeniem i nielimitowanymi kilometrami (jezeli chcesz na prawde duzo jezdzic)
  • miec jakis GPS
  • przed wieksza wycieczka podpytac miejscowych o najlepsze trasy

Awatar użytkownika
ls84
Deska: Clash 2.0 138
Latawiec: Bandit Cronix Best
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post10 lut 2015, 08:20

witam,

mam szyblkie pytanie odnośnie szczepien... co jest mocno zalecane? WZW AiB? cos jeszcze? Mam okazje wyskoczyc na 2 tygodnie to Kitesurfing Lanka tylko za pare dni i ciezko sie rozeznac... gdzie nie czytam to wszedzie pisza jakies przedwojenne zalecenia np tabletki na malarie...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post10 lut 2015, 08:58

ls84 pisze:witam,

mam szyblkie pytanie odnośnie szczepien... co jest mocno zalecane? WZW AiB? cos jeszcze? Mam okazje wyskoczyc na 2 tygodnie to Kitesurfing Lanka tylko za pare dni i ciezko sie rozeznac... gdzie nie czytam to wszedzie pisza jakies przedwojenne zalecenia np tabletki na malarie...

pozdrawiam

Pójdź do lekarza :wink: a jak bardzo chcesz to tu masz aktualne zalecenia http://zdrowie-w-podrozy.wieszjak.polki ... bela.html#

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”