Silesian Team - WYJAZDY

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
robinm
Deska: Nobile, North
Latawiec: Nemesis, Bandit
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post10 wrz 2014, 09:55

ładne na jeziorku musisz to częściej wykonywać ;-) (trik nie dla ludzi ze sztuczną szczenką)
Obrazek

A tak na serio, wyjazd na wave pt-sob na Bałtyk jedzie ktoś?
Obrazek
Czasem naprawdę bywa tam ładnie.

Spooky
Deska: ręczna robota...
Latawiec: dmuchany...
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2014, 10:40

robinm pisze:A tak na serio, wyjazd na wave pt-sob na Bałtyk jedzie ktoś?

tak, pt-sob-niedz itd przyszły tydzien do oporu
robinm pisze:Czasem naprawdę bywa tam ładnie.

skoro tak mowisz... :thumbsup: jakas konkretna miejscowka planowana?

Awatar użytkownika
alvaro
Deska: SU-2 Bamboo
Latawiec: Best Kahoona 11.5 + Vision 9
Postawił piwka: 5 razy

Post10 wrz 2014, 10:47

Może ja też bym się dołączył :)

Awatar użytkownika
robinm

Post10 wrz 2014, 11:35

Zachodnie strony od Dziwnowa do Świnoujścia lub Rugia - Mukran. Ma wiać NE więc chłodno (17C) z dużą ilością słońca - tak mówi meteo. Co do wiatru to wróżba na razie ale coś ok 20 wezłów powinno powiać przez co najmniej 3 dni. Jak do tego dojdzie fala z 1,5m to wato się wybrać chyba że chcecie blaty po płaskim męczyć ale to nie ze mną :hand:

Awatar użytkownika
alvaro

Post10 wrz 2014, 12:32

robinm pisze:Zachodnie strony od Dziwnowa do Świnoujścia lub Rugia - Mukran. Ma wiać NE więc chłodno (17C) z dużą ilością słońca - tak mówi meteo. Co do wiatru to wróżba na razie ale coś ok 20 wezłów powinno powiać przez co najmniej 3 dni. Jak do tego dojdzie fala z 1,5m to wato się wybrać chyba że chcecie blaty po płaskim męczyć ale to nie ze mną :hand:

No ja bardziej bym się skłaniał pod zatokę Pucką (półwysep Helski), bo umiejętności jeszcze nie te :)

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2014, 11:29

Marek, porzuć te strapy :wink:
Qrde... pojechałbym chętnie ale nimoga :( Za długo się ostatnio opierdalałem.

Awatar użytkownika
alvaro

Post11 wrz 2014, 14:57

szed pisze:Marek, porzuć te strapy :wink:
Qrde... pojechałbym chętnie ale nimoga :( Za długo się ostatnio opierdalałem.

Szed, a powiedz jak w tym hotelu z rafa? Idzie gdzie blisko ponurkowac zeby cos oadnego zobaczyc? Bo to moje drugie zainteresowanie Egipskie :-)

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2014, 15:20

No tam niedaleko są takie dupne wysepki gdzie wszyscy przypływają na nurkowanie. Nawet przy hotelu jest marina Diving Center gdzie odpływają łodzie na nurkowania. Akurat tych moich dwóch kumpli Holendrów było jeden dzień na nurkowaniu i bardzo sobie chwalili.

Natomiast polecam Ci też Hamatę w późniejszym okresie (jesiennym). Dobrze tam wieje na jesień, a i na nurkowanie przyjeżdżają tam z różnych stron świata bo rafa dużo lepsza i jeszcze nie poniszczona jak w Hurghadzie.

Ras Sudr też dobra opcja na jesień ale to już pytaj Ziomka bo on jest tam ekspertem z tych terenów.

Awatar użytkownika
alvaro

Post11 wrz 2014, 15:39

szed pisze:No tam niedaleko są takie dupne wysepki gdzie wszyscy przypływają na nurkowanie. Nawet przy hotelu jest marina Diving Center gdzie odpływają łodzie na nurkowania. Akurat tych moich dwóch kumpli Holendrów było jeden dzień na nurkowaniu i bardzo sobie chwalili.

Natomiast polecam Ci też Hamatę w późniejszym okresie (jesiennym). Dobrze tam wieje na jesień, a i na nurkowanie przyjeżdżają tam z różnych stron świata bo rafa dużo lepsza i jeszcze nie poniszczona jak w Hurghadzie.

Ras Sudr też dobra opcja na jesień ale to już pytaj Ziomka bo on jest tam ekspertem z tych terenów.

W Marsa El Alam podobno rafa piękna, tylko nie wiem jak z wiatrami i spotami?

Jakieś konkretne hotele z tego Ras Sudr albo Hammaty, bo nie mogę znaleźć w wyszukiwarce?

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2014, 15:52

Wybierając się do Hamaty lecisz właśnie do Marsa Alam. Hamata jest 120 km na południe od Marsa. W samym Marsa raczej się nie pływa. O Hamacie było już dużo na tym forum. Zerknij na oferty biur podróży (Jovitravel i Joasia).
Spot jest tutaj: http://www.kite-village.com/hamata/index.php?id=2

Awatar użytkownika
robinm

Post11 wrz 2014, 22:26

szed pisze:Marek, porzuć te strapy :wink:

Porzucam okazjonalnie tzn raz stapy raz bez.
(Bez łatwiej tak nawiasem mówiąc :thumbsup: )

Sebastian Ol.
Deska: Fusion 2
Latawiec: Core XR4
Postawił piwka: 1 raz

Post14 wrz 2014, 09:31

[quote="szed"]aaaa... napiszę jeszcze kilka słów i zamieszczę kilka fotek :wink:

Hurghada, hotel Magawish.

Obrazek

Cześć Szed,
Fajny opis - dzięki. Opis sugeruje przenieść do relacji z wyjazdów / spoty - na pewno ktoś z tego skorzysta. Też jestem w podobnej sytuacji do Ciebie i szukam czegoś innego. Co prawda ciągnie mnie do Ras Sudr, ale nie wiem kto organizuje tam wyjazdy. Ponieważ szykuje się kilku osobowa ekipa z różnym poziomem pływania chciałem podpytać o:
- pełną nazwę hotelu - szukałem w necie i znalazłem tylko Magawish Swiss Inn Resort - nie jestem w 100% pewien czy to ten hotel o którym piszesz
- warunki do pływania czy są laguny do nauki, koralowce
- jakie ogólne koszty ( jeżeli możesz) spot, pobyt, wyjazd
- czy hotelowe All wystarczy na spokojne przeżycie ( czy nie trzeba organizować dodatkowo piwa / wody itp.)
Z góry dziękuje

Awatar użytkownika
robinm

Post25 wrz 2014, 11:14

Wybiera się ktoś popływać na morzu w weekend?

Awatar użytkownika
dzony
Deska: SU-2
Latawiec: Switchblade 12m2
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post18 paź 2014, 17:47

Postanowiłem napisać coś o pływanku nad jeziorem Como we Włoszech ponieważ przeszukując KF nie znalazłem nic konkretnego w tym temacie, no i żeby zrobić trochę konkurencji Szedowi - monopoliście :P. Według mnie miejscówka godna polecenia.

Jezioro znajduję się na północy Włoch na "wlocie" w Alpy. Z racji swojego położenia wieją na nim wiatry termiczne, podobnie jak ma to miejsce na Jeziorze Garda, znanym chyba o wiele bardziej. Z mojego punktu widzenia Como jest jednak sto razy lesze pod tym względem, choć nad Gardą nigdy nie byłem, za to naczytałem się sporo o startowaniu z tunelu i innych "atrakcjach" tego typu.
Ale do rzeczy - na jeziorze wieje kilka rodzajów wiatrów (dokładny opis tutaj http://www.414kiting.com/lake-como/como-guide/) z najbardziej przyjemnym i najczęstszym - Breva. Breva to wiatr wiejący z południa w kierunku gór w godzinach popołudniowych wiejący (od ok. 13 do zachodu słońca) tylko jak jest pogoda - idealnie dla Kajtowców lubiących troszkę poimprezować wieczorkiem hehe :lol:. Localesi mówią, że Breva wieje ok. 3-4 dni po rząd po czym jest przerwa. Wieje w okresie od maja do października. W październiku słabnie ale będąc tam właśnie w okresie 1.10 - 6.10 trafiłem na wspaniale warunki – wiatr od 14- 24 kn przez 5 dni z tego 2 dni miałem okazję popływać (miałem tam inne zajęcia - sesję zdjęciową ślubną ;) ). Wiatr ten jest dodatkowo wzmacniany przez efekt zwężki pomiędzy górami, także na końcu jeziora rozkręca się całkiem nieźle.
Spotem na którym pływałem to Colico który znajduję się na północy jeziora i obsługuję właśnie Brevę. W przeciwnym kierunku w godzinach 6-10 rano wieje Tivano i podobno na południu jeziora można załapać się na ranne pływanie – nie miałem okazji tego sprawdzić. Tivano do tego jest słabszy niż Breva. W miejscowości Como musi także wiać południe aby Breva się włączyła.
Colico to miejscowość znajdująca się na zachodnim brzegu jeziora Como. Spot obsługuje wiatr wiejący z kierunków SSW do WSW. Przy kierunku bardziej południowym wiatr wchodzi dalej od brzegu, także trzeba zrobić bodydraga bardziej na środek jeziora gdzie wieje super :D. Minus jest taki, że jak jest mocna odkrętka, to na spocie nie wieje nic, trzeba czekać na szkwał i uciekać na wodę. Miejsca dużo, trawka na spocie. Woda w październiku jak dla nas w miarę, Włosi już w piankach 5/4 ale spokojnie dało radę 3/2 albo nawet krótka – temperatura w dzień od 20 -24 st.C w październiku w górach!
Generalnie wiatr wieje w miarę stabilnie ale kopy chodzą jak to na jeziorach. Pływanie podobne jak u nas na MB ;).
Kilka fotek spotu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tablica w regulaminem i opisem
Obrazek

Jedynym minusem spotu to, że robi się krotka falka i „kartoflisko” podobne do Neusiedler, za to widoczki – góry, błękitna rzeka wpadając do jeziora – niezapomniane. Dla początkujących raczej średnio, zaraz jest głęboko – zresztą to najgłębsze jezioro we Włoszech
Opis pozostałych spotów tutaj http://www.414kiting.com/lake-como/como ... pot-guide/. Widziałem, że pływali w Cremia, jak przejeżdzałem. Pływać w Domaso można jedynie na WS bo jest offshore. Dla mnie Colico jest najlepsza opcją w opisanych spotów
Kilka fotek z pływania
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tutaj namiary na spot:
https://www.google.pl/maps/place/46%C2% ... !1s0x0:0x0

Jeśli chodzi o noclegi, to niestety drożyzna. Nawet po sezonie trudno było znaleźć coś w rozsądnej cenie – jechaliśmy w ciemno. Jadąc od strony miasta Como na zachodnim brzegu same grand hotele i wille Georga Clooneya :P. Im dalej na północ zaczynają się pokoje i campingi. Przyczepa campingowa to wydatek 40 E za noc, pokoje od 50 -100 E. Nocleg znaleźliśmy w miejscowości Domaso w Residence Windsurfing http://www.residencewindsurf.com/domaso/ po 50 Eurasów za noc, poza sezonem. Po dogadaniu się z właścicielami (spoko ludzie) dostaliśmy apartament za 170 E w cenie pokoju 2-osobowego :D.
Myślę, że miejscówka godna polecenia.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2014, 20:41 przez dzony, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post18 paź 2014, 21:56

Fajny opis Dzony :thumb: No i całkiem fajna miejscówka. A widać że tam w pobliżu jeszcze kilka innych podobnych jezior u podnóża Alp jest otwartych na południowe wiatry.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”