DAKHLA - Maroko - KWIECIEŃ 2008

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
dobry
Deska: NHP
Latawiec: Torch
Kontaktowanie:

Post14 mar 2012, 09:40

Dla nas nie opłaca się brać auta, szczególnie że najlepiej to jakiś 4x4 by się przydał, a to już koszt dobre ponad 4 kafle.
Jest nas trzech więc atakujemy autobusem.
Agadir - Dakhla wychodzi jakieś 100 zł w jedną stronę. Mają klimę i jadą parenaście godzin.
Lokalny browar i damy radę za to na miejscu 8 dni i na bank passat nas nie zawiedzie.

http://www.supratours.ma
http://www.ctm.ma/

Lądujemy 27.04 w Agadirze, wracamy 08.05. Towarzystwo mile widziane :)

jachu
Deska: Ronix Kinetik STD
Latawiec: Sesitec 2.0
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post14 mar 2012, 12:42

SUPRATOURS osobiście polecam, całkiem luksusowo i szybko, może być nawet szybciej niż wypożyczonym autem :)
Pierwszy raz jak byłem w Maroko, to korzystałem z tej firmy, mimo że chciałem z dużo tanszej, ale taksówkarz to olał i zawiózł nas na inny dworzec z którego startowały właśnie SUPRATOURS. Generalnie Maroko jest spoko, zawsze są jakieś dobre jaja :thumbsup:

Awatar użytkownika
dobry
Kontaktowanie:

Post14 mar 2012, 13:49

Da się zabookować online albo masz jakiś namiar na jakiegoś angielsko języcznego w tym biurze?
Widziałem też pociągi z kuszetami tylko coś mi cena się nie pojawia na ich stronie.

jachu
Kontaktowanie:

Post14 mar 2012, 15:13

no ja online nie próbowałem, "na Jana" raczej, czyli na dworcu autobusowym kupujesz bilet, a potem idziesz na herbatkę i czekasz na swój autobus. Troche loteria, ale chyba wszyscy tak muszą kupować, więc jeśli będzie godzina do odjazdu, to nie powinno być problemu.

Awatar użytkownika
dobry
Kontaktowanie:

Post14 mar 2012, 19:10

Mocno oblegane?
Gdzie najlepiej zatrzymac sie na lagunie jeżeli chodzi o flat?

jachu
Kontaktowanie:

Post15 mar 2012, 09:51

Ja akurat nie poruszałem się na trasie Agadir-Dakhla, tylko Marrakech-Agadir(bardziej uczęszczana moim zdaniem), o lagunkach i flacie, niestety nic Ci nie napisze, bo byłem w Maroko w poszukiwaniu dobrej fali na surfing, w związku z czym poruszałem się głównie na północ od Agadiru.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post15 mar 2012, 10:10

jachu pisze:Ja akurat nie poruszałem się na trasie Agadir-Dakhla, tylko Marrakech-Agadir(bardziej uczęszczana moim zdaniem)

delikatnie powiedziane :) dakhla to zdaje sie koniec swiata. ciekawe miejsce rowniez dlatego ze nie ma tam tylu turystow. jest spory kontrast miedzy kitesurferami zyjacymi w obozach na spocie a wioska rybacka na koncu cypla, czy tez slamsami w miescie.
ciekawe ile faktycznie te autobusy jada i jaki maja rozklad.

Awatar użytkownika
KasiaW
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post16 mar 2012, 23:05

march_in pisze:
jachu pisze:Ja akurat nie poruszałem się na trasie Agadir-Dakhla, tylko Marrakech-Agadir(bardziej uczęszczana moim zdaniem)

delikatnie powiedziane :) dakhla to zdaje sie koniec swiata. ciekawe miejsce rowniez dlatego ze nie ma tam tylu turystow. jest spory kontrast miedzy kitesurferami zyjacymi w obozach na spocie a wioska rybacka na koncu cypla, czy tez slamsami w miescie.

Supratours Agadir-Dakhla: http://www.supratours.ma/Horaire.aspx?c ... 00&d=&m=00 Problem z tym, ze nie kupisz biletów przez internet (chyba że już się coś zmieniło...). Można tez wynająć samochód w Agadirze... Z Agadiru do Dakhli jednak jest ok. 1400 km - 2 dni minimum. Ale warto po drodze zahaczyć o Plage Blanche, klify Mirleft/Sidi Ifni tez warte obejrzenia).

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post21 mar 2012, 22:55

KasiaW pisze:
march_in pisze:

Supratours Agadir-Dakhla: http://www.supratours.ma/Horaire.aspx?c ... 00&d=&m=00 Problem z tym, ze nie kupisz biletów przez internet (chyba że już się coś zmieniło...). Można tez wynająć samochód w Agadirze... Z Agadiru do Dakhli jednak jest ok. 1400 km - 2 dni minimum. Ale warto po drodze zahaczyć o Plage Blanche, klify Mirleft/Sidi Ifni tez warte obejrzenia).

a dalabys jakeis linki do maps google z tymi miejscami?
wczesniej tu w tym watku umiescilem wstepny plan podrozy na 3 dni. sam jeszcze nei wiem moze rzeczywiscie lepiej 2 dni zrobic.

Awatar użytkownika
KasiaW
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post21 mar 2012, 23:29

march_in pisze: a dalabys jakeis linki do maps google z tymi miejscami?
wczesniej tu w tym watku umiescilem wstepny plan podrozy na 3 dni. sam jeszcze nei wiem moze rzeczywiscie lepiej 2 dni zrobic.

Marcin, sam je elegancko znalazłeś :)
Google Earth pokazuje Plage Blanche http://maps.google.com/maps?ll=28.95316 ... oramio.all - (mapa Michelin Maroc zreszta też - to ponad 100 km od Foum Assaka (tu sa hoteliki) do El Ouatia (z tym ze odcinek wokol Cap Draa nieoprzejezdny - wąsko, klify, przez kilkanaście km nie ma jak uciec, jak przyjdzie przypływ to samochod zatopiony po dach.
Laguna Foum Agoutir (to chyba było na Twoim linku) ryzykowna - grząsko, sypki piach jak sucho, łatwo się zagrzebać.
Tzn. moim zdaniem jak jednym samochodem, to lepiej asfaltu sie trzymać, a zjeżdżać z niego tak gdzie bezpiecznie (przewodnik znajacy teren sie przydaje...)
Pozdrawiam :)

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”