Hej,
Może przyda się to komuś kto szuka pracy w Stanach jako instruktor. Sama szukałam i obecnie pracuje w REAL Watersports. Tak jak radził Jas. znalazłam szkółki, nie tylko IKO ( można je znaleźć na stronie:
www.kitesurfingschool.org/schools.htm ). Wysłałam kilkanaście jak nie kilkadziesiąt e-maili, część szkółek nie odpowiedziała, jednak większość napisała ze szukają instruktorów, ale nie dostanę wizy pracowniczej (turystyczna wiza nie wystarczy) więc nie będę mogła pracować. I tu pojawił się problem! Zrobiłam jeszcze jedno podejście i napisałam do szkółek, że jeżeli one będą się starały o wizę dla mnie to jest szansa, że ją dostanę. Odezwała się tylko jedna, prace dostałam, jednak najtrudniejsza droga dopiero się rozpoczęła. Od tamtej pory zaczęłam się starać o wizę P1 (wiza dla sportowców) ogólnie trzeba zdobyć masę dokumentów, zdjęć, filmów, screenshotow stron, artykułów, które maja udowodnić ze jesteście sportowcem ”zawodnikiem kitesurfingu” dodatkowo trzeba było zebrać ok. 10 listów od ludzi znanych w świecie kitesurfingu, w których napiszą, że Was znają i jesteście dobrymi riderami. Chciałabym przy okazji podziękować tym osobom, które poświęciły trochę czasu i napisały taki list dla mnie. Po zebraniu wszystkich potrzebnych dokumentów wysyłamy je do szkółki, a ta całą aplikację wysyła do urzędu imigracyjnego. Trzeba jeszcze opłacić wizę ( ok. 1300$) i czekać 2 tygodnie na odpowiedź, jeżeli aplikacja była dobra to dostajecie pismo ze wasza wiza została zatwierdzona. Teraz należy się tylko wybrać do ambasady i odebrać wizę, kupić bilet i można pracować już jako instruktor. Gdyby ktoś chciał pracować w stanach to piszcie na PW chętnie pomogę przejść przez te wszystkie formalności
Sezon w Północnej Karolinie, Cape Hatteras w Real Watersports trwa już od 2 tygodnii i tak aż do listopada. Gdyby ktoś wybierał się na zawody Triple-S to dawajcie znać!!! I zapraszam na dobre sesje na płaskiej wodzie i sliderkach (od strony zatoki) i niezłą falkę (od strony oceanu)
pozdrawiam