Hardangervidda - największy płaskowyż w Europie na snowkite!

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Awatar użytkownika
Tomo_ex
Kontaktowanie:

Post24 lut 2010, 13:43

Witam utworzyłem ten temat w celu zorganizowania wyprawy na snowkite w rejon Norwegii -Hardangervidda,prawdopodobnie najlepsze tereny do snowkite na Świecie.
Jeżeli ktoś tam był prosze o informacje i wskazówki.Chłopaki ze stajnii www.snowkitefilm.com właśnie tam nakrecili wiekszość filmów z ich profesjonalnymi wyczynami,ponoć na 7 dni 6 jest wietrznych.Myślę że warto tam wyskoczyć.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post25 lut 2010, 12:24

http://kiteportal.pl/news/1101/red_bull_ragnarok.html

Tu masz imprezkę, która może Cie zainteresuje, a odbywa się właśnie tam.

Co do najlepszych terenów do snowkite to zdecydowanie lepsze są w górach ;) Chyba, że chcesz jeździć freestyle bardziej ;)

Zuza
Deska: Cabrinha Custom
Latawiec: Cabrinha Chaos
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post25 lut 2010, 13:29

gdyby ktoś sie wybierał do Hardangervidda a zwłaszcza w okresie Ragnaroka (15-18.04) to o ile nie byłoby jakoś straszliwie drogo ja się chętnie podłącze :P

Awatar użytkownika
Tomo_ex
Kontaktowanie:

Post26 lut 2010, 19:25

Obrazek

Chcąc przeżyć coś naprawdę fascynującego trzeba udać się do Varanger, daleko w Norwegii Północnej. Położony w pobliżu potężnego Oceanu Arktycznego, Varanger oferuje unikalne warunki do snowkitingu, a jednocześnie możliwość podziwiania morza, niezapomniane połączenie. Silny i stały wiatr pozwala każdemu miłośnikowi tego sportu na osiągnięcie ogromnej prędkości.

Inną wyjątkową cechą tej okolicy jest rozległy krajobraz, w zasięgu wzroku nie ma prawie żadnych drzew. Nic dziwnego, że w Varanger obywają się Mistrzostwa Świata w Snowkitingu.

Górski płaskowyż Hardangervidda uważany jest za jedno z najlepszych miejsc do uprawiania snowkitingu na świecie. Ten rozległy obszar, arena światowych rozgrywek pucharowych, zapewnia wspaniałe warunki dla miłośników snowkitingu, niezależnie od poziomu umiejętności.

Innym ciekawym miejscem do uprawiania snowkitingu jest popularny ośrodek górski w Geilo. To małe miasteczko było gospodarzem Pucharu Świata i Mistrzostw Świata w Snowkitingu. Przez cały sezon zimowy firma Geilo Event organizuje zajęcia snowkitingu z wykwalifikowanymi instruktorami.

Zawody Pucharu Świata zawitały także do ośrodka Tyin/Filefjell. Obszar ten zachęca do snowkitingu w olśniewającej scenerii, w samym sercu jednych z najwyższych gór w Europie.

Obrazek
info zaczerpnięte z stronki www.visitnorway.com

chen
Kontaktowanie:

Post01 mar 2010, 23:36

No i bomba.
A powiedz mi kolego na jakim etapie organizowania tripa jestes?

Samoloty latają do Bergen za 200-300zł.
Fura kosztuje na miejscu jakies 200zł/dobe...

tylko ja jakoś z noclegiem nie moge dojśc do ładu i składu - 600zł/noc to dość sporo.
Jak masz jakiś plan to ja rozpatruje taki trip dośc poważnie.

Pozdro.

Awatar użytkownika
ronino
Postawił piwka: 19 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post02 mar 2010, 15:24

ja chętnie bym był czymś takim zainteresowany i podpiął się pod wyjazd

chen
Kontaktowanie:

Post02 mar 2010, 16:39

Szukałem dalej i tak...

... sa pokoje w hostelach 8 i 6cio osobowe. Jak pojedziemy bandą, to cały pokój dla nas.
Wtedy koszt noclegu spada do ok 200NOK = 20funtów = ok 90zł... A to juz zajebiście.

Pozostaje jeszcze temat transportu dech samolotem - ma ktoś jakies doświadczenia?

chen
Kontaktowanie:

Post02 mar 2010, 18:42

Na stronie: http://www.haugastol.no/index.php?m=hou ... es&lang=en sa apartamenty, które za pokój 8 osób wychodzą 700zł/os.
Jest tylko jeden warunek - potrzeba ekipe 8 osób.

Reasumując:
Przelot: od 80zł (wizzair) do 600zł (norwegian) - przyjmuje 300zł
Fura: 525zł (bus 9 osobowy)
Nocleg: 700zł/os
Papu: Tesco, Real, lub kuchnie świata jak kto woli ;)

koszt całkowity na osobe: 1500+fun, czyli w 2500 można się zamknąć.

Czy jest taka ekipa tylko, żeby się zebrac do kupy i ruszyć???

Awatar użytkownika
Tomo_ex
Kontaktowanie:

Post17 mar 2010, 20:51

Jeżeli chodzi o dojazd to sugeruje samochód,...ze wzgledu na mozliwość zabrania większej iliści sprzętu, a przy dobrych wiatrach można zabrać skuter śniżny i kega :twisted: :twisted: :twisted:

Dokładnie chodzi o trasę Opole-Berlin-Hamburg-(Dania)Kolding-Arhus-Aalborg-Hirtshals(Prom do Norwegii)-Kristiansand-Bygland-Valle-Bykle-Odda-Haugastol(Hardangervidda)
Można sprawdzić na http://odleglosc.dojazd.org/

Trasa liczy sobie ok 1800 km, Prom z Hirtshals do Kristsand to koszt ok 140 Euro za 4 osobyi samochód w dwie strony( www.fjordline.com , www.colorline.com )

Za przejazd drogami zapłacimy tylko w Norwegii( http://abc.onet.pl/2029,1064807,,norwegia,kontent.html ).

Paliwo to koszt 1800 zł (spalanie 10l na 100km)liczmy 2000zł z przejezdami w Norway,Prom 600 zł = 2600 na 4 osoby =650 zł
Spanie ok 100 zł/os x 6 noclegów,wyżywienie ok 100 zł dziennie x 7 =650(Dojazd)+600(Noclegi)+700(Papu)=1950 + browar na miejscu...albo mozna przemycić kega po piwie pełnego wódki :wink:
Pozostaje znalezienie ekipy i dobrej bazy noclegowej :lol:

viking321
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post26 paź 2010, 21:31

Witam.Czy udalo sie Wam zebrac ekipe, czy snieg roztopilo w trakcie przygotowan do wyprawy.Dajcie znac jak cos wymyslicie.Pozdrawiam z Oslo. :thumbsup:

Wróć do „Snowkiting Forum”