HQ... sterowanie (bar? manetki?)

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Fred
Kontaktowanie:

Post11 lis 2004, 18:38

Niestety w snowkitingu nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia wiec prosze o wasza pomoc. Mianowicie:
zastanawiam sie nad kupnem HQ Symphony i nie wiem co zrobic ze sterowaniem.
Czy lepszy bedzie bar czy manetki?
jak myslicie?
Jesli chodzi o manetki to mam pytanie... czy da sie je jakos zamontowac w taki sposob aby mozna bylo je puscic, bez utraty latawca(latawiec leci w ...), zlapac i dalej jechac (leciec :) )?
a teraz jesli chodzi o bar: czy do korzystania z HQ Symphony spokojnie mozna używac bar od latawca na wode (czytaj: bar Northa 04, Naish)?
czy moze potrzebny jest do niego jakos specjalnie zrobiony bar...

Thanks from the mountain... 8)

FRED :twisted:

seek666
Kontaktowanie:

Post11 lis 2004, 18:58

witam

nie mam zadnego doswiadczenia w snowkitingu;-) ale mam hq symphony i podlaczylem do niego bar north'a i lata sie rewelacyjnie;-) mam zamiar sprobowac snowkitingu na tym sprzecie... zobaczymy co z tego wyjdzie.. widze ze tez jestes z poznania wiec jak chcesz mozemy sie umowic gdzies to sobie sprobujesz jak to lata.

pzdr

Awatar użytkownika
xnyl

Post11 lis 2004, 22:42

Hej, latam na HQ do roku, jestem z kajta zadowolony. Latalem na nim z carbonowym barem. Pewnego razu zapomnialem go wziasc od kumpla wiec podlaczylem go do baru F1 M1 18. Latal tak jak na normlanym, z tym ze trzeba sie bylo troche badziej namachac, bo ten od F1 jest o 20 cm krotszy od tego HQowskiego. Pomysl uwazam za jaknajbardziej wporzadku. Ale niewyobrazam sobei jazdy na raczkach z tym latawcem , bo cala sila generowana przez kajta ( wporywach calkiem spora ) opieralaby sie na twoich rekach. Latalem kiedys bez trapezu, ale po 1h moje rece mialy dosc ( a ja nie :D ). Nie slyszalem o sposobie podpinania raczek do trapezu. Uwazam ze lepszy jest bar, chocby dlatego ze mozna sobei puscic 1 reke.

Wie ktos moze gdzie kupic silikon w aerozolu do kajta?

I jeszcze jedno, jesli kupujesz HQ i masz jaja, to kup 8.5, bo 6.5 czsami niewystarcza.

Pozdr Rysio

Awatar użytkownika
swistak
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post12 lis 2004, 03:47

elo freeedzio :D manetki to raczej nie- lepiej trzaskaj na barze ale jesli jestemy w temacie manetek to posko mozna uzywac z trapezem : laczysz manetki ( w miejscu przyczepienia linek nosnych( tych na ktorych jest przylozona prawie cala sila latawca)) linka i traktujeszja jako linke trapezowa i wpinasz ja na hak. nie wiem jak to hq wyglada pod wzgeldem sterowania ale jesli jest zblizone do zwyklych komorowek gdzie zaciganiecie tylnich linek ( sterowniczych) oznacza zmniejszenie ciagu latawca (nie siedze w temacie nowych komorowek wiec jesli pisze jakies bzdury to prosze mnie poprawic) to puszczenie manetek spowoduje max odpuszczenie latawca. jesli chodzi o leasha w manetkach to sprawa jest tez prosta montujesz " 5 " linke na jakies lince podlaczonej do latawca i jesli odleca ci manetki to kite zostanie na jednej (lince) i zachowa sie tak jak zwykly pompowaniec

kiedys ludzie dawali tylko na manetkach a nie byli to jacys wielcy kafarzy i uzywali zmyslnych patentow jakim sa trapezy ;)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post12 lis 2004, 12:28

Freeeed, to było niebezpiecznee11
:)
..wydaje mie się że po to wymyślono czas jakiśtemu bar
by ułątwić nam sprawę..
??

Awatar użytkownika
SZERYF
Kontaktowanie:

Post12 lis 2004, 15:43

Hej o jle sie nie myle to silikon w sprayu zawiera zwykły plak , spróbuj !

Fred
Kontaktowanie:

Post12 lis 2004, 18:52

Ziomek. pisze:Freeeed, to było niebezpiecznee11
..wydaje mie się że po to wymyślono czas jakiśtemu bar
by ułątwić nam sprawę..
??

no co ty powiesz? ;]

pozdro :twisted:

Awatar użytkownika
TomFly
Kontaktowanie:

Post12 lis 2004, 23:31

Ja tez jestem posiadaczem Symphony i nie mialem jescze okazji uzywac baru. ale wydaje mi sie że raczki dają większa kontrole nad latawce (zwrotność). Raczki mozna bez problemu podczepiac do trapezu - było o tym wspomniane kilka postów wyzej.

Awatar użytkownika
swistak
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post13 lis 2004, 00:43

mhh tylko w jakims celu wymyslono bar. wedlug mnie po to aby ulatwic samo sterowanie na wodzie/ziemi jak i w powietrzu( latawce jakie obslugiwalem manetkami byly zbyt mala zeby poskakac ale podejrzewam iz nie jest to zbyt wygodne( ale daje mozliwosc zrobinia zwyklego salta: ) ogladalem kiedys stary filmik kitowy gdzie wiara tylko na manetkach dawla i nawet latali - cos robili w powietrzu) kolejnym plusem baru w zimie jest to ze czemu nie wyrabiac sobie nawykow(sterowanie barem) ??

fakt faktem iz manetki daja wieksza mozliwosc sterowania latawcem

Fred
Kontaktowanie:

Post13 lis 2004, 01:18

swistak pisze:... daje mozliwosc zrobinia zwyklego salta: ) ogladalem kiedys stary filmik kitowy gdzie wiara tylko na manetkach dawla i nawet latali - cos robili w powietrzu...

taaa... albo filmy kitowe z 95/96 r. deski windsurfingowe (surfingowe), unhooked ;]
polecam: "Kitesurf Manu Bertin"

pozdro :twisted:

Wróć do „Snowkiting Forum”