Dobry pomysl na nauke snowkitea? Gdzie w Wawie poza Zegrzem?

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
PiotrM

Post31 sty 2010, 17:08

Witam,
Chce zaczac jezdzic na snowkite - czy taka metoda bedzie odpowiednia/malobolesna? ;)
W 2006 zrobilem IKO1, od tego czasu latawiec odpalalem moze z 5 razy na marginalnych wiatrach - zabawa polegala na tym, zeby latawiec nie spadal (ok. pare razy przy robieniu osemek nawet mnie troche pociagal na butach).
Mam Waroo 12m, 2006 rok, brak lisza. 77 kg wagi.
Pomysl jest taki, zeby treningowo odpalic latawiec przy 6-7 wezlach (np. jutro), przypomniec sobie jak sie nim steruje, porobic sobie osemki, wpiac w deske, sprobowac wystartowac. Wiem, ze na wodzie 7 wezlow to za malo dla 12m, a na ladzie?
Jezeli wszystko pojdze OK bawic sie latawcem na coraz wiekszych wiatrach, az uda sie ladnie pojezdzic na desce.
Nie wiem, jaki jest graniczny wiatr, przy ktorym mozna jezdzic na snowkite (na wodzie 11-12 wezlow, right?). Nie chce zaczynac przy wiekszym wietrze zanim nie przypomne sobie podstaw itp.

Gdzie w Wawie poza Zegrzem moge to zrobic? Konstancin?
Pamietam spoty sprzed paru lat - Lazurowa, Ksiazenice, co jeszcze funkcjonuje?

Moze ktos chetny na pobawienie sie latawcem jutro - pojutrze?

pozdr
Piotr

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2010, 22:33

Konstancin jak najbardziej ... okolice Lazurowej też jakoś tam ogarną...
6, 7 wezłów to słaby pomysł bo raczej będziesz walczył z latawcem żeby Ci nie spadł.... a generalnie jest to własnie magiczna granica od której jeździ sie już na snk. Jak tylko latawiec leci to znaczy że sie da ;)

celuj raczej w okolice 10 wezłów... jutro w okolicach Lazurowej (tyle ze bardziej na zachód za nowo budowaną drogą) powinno być ok na 1 próby...
może ktoś koledze pomoże ???

PiotrM

Post31 sty 2010, 23:16

Dzieki :)
Windguru pokazuje, ze bedzie sie rozwiewac w najblizsze dni. Hmm, te 7 wezlow to bylo dla Zegrza.
Zajrzalem tez na landkiting.pl, stamtad pomysl spotu.
Jutro po prostu powalcze z latawcem, przypomne sobie podstawy i bede atakowal w nastepne dni :)
pozdr
Piotr

Wróć do „Snowkiting Forum”