Jaki komorowiec???

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
raff
Kontaktowanie:

Post20 mar 2005, 17:04

Cześć. zamierzam rozpoczac przygode z komorowcami. Chce kupic jakis sprzęt. I tu pojawia sie moje pytanko : jaki sprzet polecicie dla goscia o wadze w przedziale 75-80 kg :!: . Jaka firma i powierzchnia. :) A moze macie cos na sprzedaz w dobrym stanie i cenie :D
Pozdro.

Awatar użytkownika
kowis
Kontaktowanie:

Post20 mar 2005, 17:19

Witam i polecam pszczółke Apacha
http://kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=3052

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2005, 18:23

Przy Twoim pytaniu znaczenie ma ile chcesz na to wydać i jakie masz podejście do snowkite'a w ogóle. Jak chcesz kupić cokolwiek co Cię pociągnie na śniegu i jest tanie - kup lub samemu zrób Nasę. Jak chcesz coś co już się będzie jakoś sprawdzało - rozważ opcję Apache'a. Jeśli chcesz mieć jednak dobry sprzęt do snowkite'a, nadający się również do wysokich skoków, na dodatek będący bardzo dobrej jakości i bezpieczny - kup Ozone'a, Flysurfera lub Petera Lynna (ten ostatni nadal chyba nie ma dystrybutora w Polsce). Jeżeli chcesz mieć sprzęt i na lato i na zimę kup Flysurfera lub Petera Lynna.

Skala wymagań, którą przedstawiłem jest podobna do rozpiętości cenowej. Najtańsze są komorówki tylko na zimę, chociaż Flysurfery typowo zimowe są tańsze od Ozone'ów o tym samym przeznaczeniu. Tak czy inaczej są to już większe koszty (największy FS Rookie 1800zł Ozone o podobnym rozmiarze w okolicach 2500zł - KamilKITE Ci powie dokładnie), ale zawsze możesz liczyć, że sprzęt będzie bezpieczny, sprawdzony i bardzo dobrej jakości. Oczywiście zawsze możesz kupić sprzęt używany.

Tańszych konstrukcji szukaj w sprzedaży na kiteforum, e-bay'u itp, o Ozone'a pytaj na www.carbon.com.pl lub www.snowfly.pl, a o Flysurfera na www.airman.pl .

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2005, 18:25

Aha - rozmiar - tak naprawdę na nartach da się pojechać na wszystkim, pod warunkiem że śnieg nie jest za głęboki (wtedy na małej 2m konstrukcji może być ciężko). Przy Twojej wadze szukaj czegoś w okolicach 6-7m na początek, chyba, że rozważasz FS lub Ozone'a. Wtedy myślę, że okolice 9-10m powinny zaspokoić większość Twoich potrzeb. Jak do skoków - bierz 12 :D

Pamiętaj, że każda firma ma inną skalę rozmiarów i 9 jednej firmy często odpowiada 12 innej.

raff
Kontaktowanie:

Post20 mar 2005, 18:27

dzięki
teraz mam przynajmniej punt zaczepienia: co poszukiwac ( i na co byc przygotowanym cenowo)
Jezeli chodzi o moje podejście nie chce byle czego. Sprzet ma słuzyc kilka sezonów i byc bezpieczny.
pozdr

Awatar użytkownika
apache_board
Kontaktowanie:

Post20 mar 2005, 18:36

Hey!

Skoro ma byc bezpieczny i na kilka sezonow to polecam Ozone Frenzy '05, do twojej wagi to w rozmiarze 10-12 m2, no bo chyba bedziesz tez skakal, co?

pozdro Apache

ps. i samemu nie zaczynaj zrob, kursik lub tez poszukaj dobrej duszy ...

raff
Kontaktowanie:

Post20 mar 2005, 18:58

chce sprobowac wszystkiego... jezeli uda sie poskakac :D supeerrrr.
zgadza sie najpierw nauka.
Czy to bedzie dobra szkoła, czy Dobra :twisted: dusza zobaczymy
pozdr

raff
Kontaktowanie:

Post20 mar 2005, 19:05

Ale moze na poczatek sprobuje z sprzetem uzywanym. Troszke bedzie szkoda gdy nowy sprzet (nie za mała kase :!: ) :? zostanie uszkodzony. Takiej używanej szmatki za niewielkie pieniadze nie bedzie szkoda.

MajkeL
Kontaktowanie:

Post20 mar 2005, 20:57

Hey

Ja jeżdze na komorowcu Dudek 7.8, waże 75 i przy mocniejszym wiaterku da sie polatać.

Dudek to polska firma więc łatwo o kontakt, a wykonanie latawców jest b.dobre.

pozdr :wink:

Wróć do „Snowkiting Forum”