EuroSee

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2010, 23:00

Czy jest ktoś zorientowany odnośnie miejscówki pt. EuroSee inaczej Baerwalder See - jeziorko u naszych zachodnich sąsiadów.
Chodzi mi o informacje :
-jakie kierunki obsługuje to jezioro , ogólnie jakie warunki są do pływania?
-jak rozbudowana jest tam infrastruktura (camping , parkingi , noclegi, knajpki itp.) ?
Z tego co znalazłem na KF to koledzy z Wrocławia tam jeżdżą

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2010, 17:51

Napisze co wiem z mojego nie dużego doświadczenia z Euro See ale chyba i tak największego tutaj.
Jezioro obsługuje prawie wszystkie kierunki, problem może być jedynie przy NE ze względu na zakazy (w południowej części zbiornika są zlokalizowane przystanie, miejsca do rekreacji i trwa budowa infrastruktury).
Oficjalny surf spot znajduje się po północnej stronie zbiornika, jest tam długa i bardzo szeroka trawiasta plaża. Dojazd do tego spotu może nastręczyć trochę problemu, bo trzeba zignorować zakaz i przejechać 100m ścieżką rowerową, potem jakieś 2km drogą szutrową (nie widać jeziora).
Po stronie północnej jest jeszcze jeden spot z piaszczystą plażą ale jest tam zakaz pływania w sezonie, do tego obsługuje niewiele kierunków bo jest w zatoczce.
Przy wietrze z W i N pływa się po drugiej stronie zbiornika, tutaj trzeba uważać gdzie się rozbija, bo prawie wszędzie jest zakaz, my ledwo napompowaliśmy latawce zaraz przyjechał strażnik, grzecznie nas wyprosił i odesłał na drugą stronę gdzie wiało od lądu :doh: , nie powiedział jednak że kilkaset metrów dalej po zapłaceniu 5 euro za parkowanie można bez przeszkód pływać. Spot po tej stronie zbiornika jest dużo mniejszy, ale i tak oferuje więcej miejsca do starowania i lądowania niż większość spotów nad naszymi bajorami.
Jeżeli chodzi o warunki do pływania to dosyć szybko robi się głęboko, jest czop, za to woda jest super czysta tyle że zimniejsza niż np. w takim Mietkowie.
Zbiornik jest stosunkowo nowy, infrastruktura dopiero powstaje, jedynie na jednej plaży gdzie w sezonie nie można pływać na kite widziałem jakieś budki gdzie można coś zjeść i napić się ale też raczej tylko w sezonie. Nie przypominam sobie żebym widział tam jakiś camping (mogę się mylić), co do noclegu to nie pomogę bo byliśmy tam tylko na jednodniowych wypadach.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Awatar użytkownika
wieloryb
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2010, 19:24

dzięki ,właśnie o to mi chodziło
miejscówkę tą rozważam jako alternatywę Austrii/Neusiedler bo odległość podobna ,ale droga to co widzę jest dużo lepsza i szybsza , no i winietki odpadają
to co z mapy widać to cały czas A4 można jechać na Zgorzelec i potem drogą 115 na Kodersdorf i Boxberg/Oberlausitz (ten spot na Pn który zaznaczyłeś na mapie)-dobrze dedukuje ,czy jest jakaś lepsza droga na ten spot z Katowic (głównie chodzi mi o część drogi w Niemczech) :?:
Aha , czy jest możliwe przenocowanie na tym spocie w samochodzie/namiocie czy też gonią :?:

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2010, 20:04

Byliśmy tam tylko 2 razy i za każdym razem wybieraliśmy trochę dłuższą trasę ze Zgorzelca autostradą aż do Bautzen, a potem drogą 156 na Uhyst, 115 nigdy nie jechaliśmy (nie mieliśmy GPS i nie chcieliśmy pobłądzić), następnym razem sprawdzimy tą trasę.
Z noclegiem na głównym spocie chyba nie powinno być problemów jak widać po fotkach http://www.kitefun.wz.cz/reports/euro/content/index.html, ale głowy nie dam że nie gonią.

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2010, 00:56

Wieloryb jakbyście jechali daj znać. Możliwe że też bym przetestował.

Awatar użytkownika
wieloryb
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2010, 21:33

spoko jak będą warunki możemy skręcić jakiś wypad
Sander i koledzy z Wrocławia dajcie też cynk jak będziecie jechać na EuroSee to zrobimy jakąś wspólna ustawkę i raźniej będzie :idea:
pozdro

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2010, 22:01

Spoko. Damy znać, a tak jak pisał Grzesiek miejscówa jest mega. No i ta czysta i przejrzysta woda. Nie to nasz zamulony Mietków.

KAZIMIERZ
Deska: Nobile
Latawiec: Best

Post22 wrz 2010, 09:29

witam, panowie a pływał z was ktoś na Gran Canarii - szukam informacji o spotach tam właśnie :?:

r.sidor
Deska: north select
Latawiec: north/vegas, rebel, evo
Dostał piwko: 1 raz

Post01 lis 2010, 17:12

faktycznie najłatwiej dojechać b156 i na wysokości skrętu do wioski barwalde (jadąc od uhystu jest on w lewo) skręcić w przeciwną stronę. tam rzeczywiście jest zakaz ale dopuszcza on dojazd do "surfbere" a to właśnie jest spot więc można jechać bez obaw, są strzałki, po jakichś 100m asfaltu spory kawał szutrem. raz jak tam byłem, to jacyś niemcy stali z przeczepą i namiotem, wyglądało, że już dłużej i nikt ich wtedy nie gonił. wiadomo jednak jaka jest życzloiwość tych naszych sąsiadów, więc jakby się rozłożyć mogą sami dzwonić na policję, bo oficjalnie jest zakaz (na tablicy inf. obok). ta plaża jest od n więc kierunki z taką odkrętką odpadają. na wszystkich innych plażach zakaz, chociaż raz widziałem kajta od e, ale na razie nie miałem potrzeby tam dokładnie szukać jak wszedł do wody - chyba gdzieś obok mariny - tej większej, bo są dwie. woda bajeczna i wg mnie płaska, ale ile razy tam byłem (raptem ze 4) wiało mizernie. ale takiego koloru wody nie spotkałem nigdzie indziej na śródlądziu - jakieś 15 m od brzegu seledyn, i przejrzysty! dodatkowa atrakcja ewentualnie dla niepływającej rodzinki - wokół jeziora jest droga dla rowerów, asfaltowa, ok. 26km. na głównej plaży rekraacyjnej wypożyczalnia rowerów, ale pewnie tylko w sezonie. ogółem super miejsce, polecam. pzd rad

rafał.k
Kontaktowanie:

Post20 mar 2011, 14:55

witam ,jestem stałym bywalcem tego akwenu od4 lat.lepszy i krótszy dojazd jest od strony Łęknicy jadąc w kierunku olszyny zjazd 6km przed granica na Łękmice, zaraz za granicą 10metrów w lewo na Bałcen na boxberg duża elektrownia ,wielkie 2 kominy widoczne z 15 km za elektorwnią 2km po podjeżdzie pod mała górkę jest drogowskaz w prawo na Berwallde skręcamy w przeciwną strone ,w lewo na zakaz (bez obawy o mandat dojazd do kite beach dozwolony) .osoby pływające po drugiej stronie za przystanią od strony KITEN informuje nie płacicie za parking gościu kasuje za wodowanie łodzi 5euro -kite nie są wodowane !!! jedynie nowy parking jest za opłata .zapraszam wszystkich super spot przy wietrze 11-12kn pokazanych na windguru należy spodziewać się wiatrów o 5-7 kn mocniejszych zafalowanie duże-przy wietrze zachodnim do plaży wiatr idzie przez jezioro około5km przy wietrze zachodnio północnym pływając z drugiej strony spotkamy jeszcze większe fale , wiatr wschodni plaża od strony Uhsti skręt za wioską za mostem w lewo ,pierwsza dróżka zakaz lecz druga 30 metrów dalej jest otwarta o,bok pomostu poza sezonem można polatać ,brak mielizn dla poczatkujących.obecnie stoją już dwie przyczepy z jedzeniem ,toalety i toy-toy w tym roku bedzie kemping od strony Boxbergu,no inajważniejsze motorówki i skutery bez ograniczeń. jeżeli wybierasz się na ten zbiornik daj znać popływamy razem często jestem tam w tygodniu pozdrawiam.

Awatar użytkownika
wieloryb
Kontaktowanie:

Post21 mar 2011, 14:09

super :thumb: , te wskazówki będą bardzo pomocne
jak możesz to wrzuć jakąś mapkę z zaznaczonymi spotami ,chyba że to pokrywa się z mapką od Sandera (może jest jeszcze jakiś secret spot)
jak zawieje to przyjedziemy :!:
zanalazłem taki filmik (dosyć mało dynamiczny :roll: ) i coraz bardziej mi sie podoba to jeziorko
http://www.youtube.com/watch?v=iQk159Qsf4w
jesteś w stanie określić z której strony jest spot z filmiku :?:
pozdro

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post21 mar 2011, 16:00

Spot z filmiku jest od strony północnej, jest to główny surf spot, zaznaczyłem go na mojej mapce.

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2011, 12:41

Ostatnio przetestowaliśmy trochę krótszą trasę dojazdu, nie pojechaliśmy tak jak zwykle (zgodnie z nawigacją) A4 aż do Bautzen ale skręciliśmy parę kilometrów za granicą w Zgorzelcu na miejscowość Niesky. Trasa ta jest ok 30 km krótsza, czasowo też wychodzi szybciej.
Wspomniana wyżej trasa w kierunku Olszyny przez Łęknice, może jest dobra ale dla ludzi z północy kraju, bo jadąc od strony Wrocławia nie wychodzi krócej, ponadto w drodze powrotnej czeka nas kilkadziesiąt kilometrów jazdy po betonowych płytach, a to niezbyt przyjemne doświadczenie.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2011, 13:19 przez sander, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2011, 13:36

Niestety Niemcy w tym sezonie wprowadzili opłaty za pływanie na kite (6 eur/doba, 56 eur/rok), do tego parkowanie 3 eur/doba za auto osobowe. Ostatnio jakoś nam się upiekło i nie zapłaciliśmy za pływanie, nie dlatego że nie chcieliśmy, po prostu nie wiedzieliśmy o tej opłacie. Ciekawe kiedy wprowadzą opłaty za pływanie w Bałtyku :?:

http://kiteboardingteam.cz/?p=535

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2011, 18:17

Heh. Typowo szwabskie. Zresztą co sie dziwić. U nich wszystko verboten i zahlen

Wróć do „Spoty”