Kos czy warto?

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
deluvian

Post29 sie 2008, 19:24

Może ktoś podzieli się informacjami na temat warunków na tej wyspie?

z góry dzieki

Awatar użytkownika
Perelka

Post26 mar 2009, 16:48

czy ktos byl?? chcialem tam poleciec na przelomie sierpnia i wrzesnia zbieram info jak tam jest z wiatrem tez tak wali jak na karpathos mam najmniejszego kita 9m? jaki hotel zeby bylo blisko do spotu? przez jakie biuro najlepiej??
z gory dzieki pzodraiwm

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post26 mar 2009, 18:17

To chyba raczej klimaty WS...

Awatar użytkownika
deluvian

Post27 mar 2009, 16:12

Byłem we wrześniu 2008, z wiatrem krucho, na tydzień pobytu raz miałem 9m kilka razy probowalem z 14 ale bez rewelacji, najlepsze miesiące to ponoc maj-lipiec, jedyny fajny spocik który raczej ciężko nazwać bazą, mała budka na plaży, znajduje się przed Kefalos , oznaczenia przy drodze jako Kite Zone, drugi w Mastichari ale tam pełno plażowiczów.

Jędrek

Post07 kwie 2009, 09:52

byłem tam już dobrych kilka lat temu, pod koniec lat dziewięćdziesiątych, jeszcze na WS'ie. Generalnie porażka, praktycznie czysty offshore, mniej więcej o działkę mniej niż na sąsiednim Rodos (Praso), szkwaliście, schodzące z wysokiego i zabudowanego brzegu, pierwsze 20 - 30 m często w ogóle bez wiatru, plaże zapchane turystami z materacami, pozbawione uroku i walorów surfingowych.

pzdr

A

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post07 kwie 2009, 10:17

Meltemi to na wiekszosci wysp greckich wiatr NW, dlatego jezeli ktos proboje plywac na poludniowym/wschodnim wybrzezu, to jest sam sobie winien...(sa oczywisice wyjatki, np. Prasonisi).

polecam: www.koskiteboarding.com
i google earth i plaze Kefalos/Kohilari

a co do wiatru to: http://www.windfinder.com/windstats/win ... ic_kos.htm,
choc to chyba dane z lotniska (srodladzie) i ciut zanizone

Jędrek

Post09 kwie 2009, 10:41

istotnie, moje uwagi dotyczyły południowo - wschodniej zatoki Kefalos. I to miejsce stanowczo odradzam. Zachodnie wybrzeże zjeździliśmy na motorach, w większości skaliste, choć jest tam kilka ciekawych plaż.

Byliśmy wtedy w kontakcie z przyjaciółmi, którzy siedzieli na Praso. Tam wiało 20 - 25 kn., na zachodnim Kos 12 - 15 kn, a w Kefalos szkwały 15 - 20 kn. Nie wiem jak dziś, ale wtedy na zachodnim brzegu nic nie było, żadnej infrasktury (na środkowym wybrzeżu było jakieś miasteczko z tłoczną plażą bębniącą Makareną).

Moim zdaniem jeżeli ktoś się wybiera do Grecji, na wyspy, to Kos w żadnym wypadku nie wytrzymuje porównania z Praso, Karpatos czy Paros.

pzdr

wpacula
Kontaktowanie:

Post12 sie 2009, 09:42

hej..prawdopodobnie wybieram sie na kos...cos juz potrafie ale chce sie jeszcze douczyc...czy jest tam jakas baza w okolicach psalidi ???

Wróć do „Spoty”