agraks pisze:Jadę na przełomie lipca i sierpnia na wyspę Pag w Chorwacji konkretnie do Nowalii. Czy może ktoś wie o jakichś spotach w okolicy? Będę wdzięczny za informacje.
Wschodnie wybrzeże Adriatyku zjechałem od Venezja po granice Albańską. Najfajniejsze miejsce dla kite jest w Ulqin kilka kilometrów przed Albanią, czyli to już Czarnogóra.
Jest tam plaża 12km długa a szeroka na 200m i sam piasek, wchodząc do wody też trzeba ze 100m żeby cie zakryło. Plaża jest podzielona na strefy, między innymi jest strefa serfowa przypominająca troche dziką plaże bo nie ma parasoli i knajp tylko sam pisasek /robi fajne wrażenie/. Miejscowość Ulqin w skrócie składa się z centrum z mała plażą, starego zamku, 5 plaż skalistych gdzie można skakać i nurkować, pląży dużej 12km.
Dodam że z kwaterami nie ma żadnego problemu, za 3 osob. Rodzine w czerwcu 10-13 Eur za dobę, w sezonie 15 max.17Eur z klimą.
Jeżeli chodzi o wiatry to najlepiej wieje przed upałami i po nich. Ja byłem pod koniec czerwca i wiało mocno w zdłuż brzegu. Przed sezonem lub po jest tyle też korzystnie że nie są pozamykane ulice w centrach i np. nie trzeba płacić za leżaki lub parkingi przy plażach.
Jeżeli już ktoś zdecyduje się na Ulqin to polecam wykupić wycieczke jednodniową małym busem do Shkudry w Albani. Tak skrócie: malownicze miasto, meczety, na drogach same merce, w knajpach jedzenie bardzo tanie –poza piwem, w sklepach to co we Włoszech tyle że duuużo tańsze.
Chorwacja jest piękna, ale z kitem raczej trzeba bardzo uważać żeby go nie uszkodzić, dlatego raczej biore windsurfing.
Na Istrii ceny podskoczyły, za komplet na kempingu trzeba dać od 28 do 36 Eur na dobę, taniej jest na Dalmacji czyli od Splitu po Dubrownik. Np. w Cupari 2 km za Dubrownikiem za komplet na kampingu przed sezonem 15 Eur a w sezonie 25Eur.
Fajna plaża dla Kajta jest w miejscowości Opuzen, żwirek ale duża płycizna i nieźle wieje, kampin 10m od plaży czysty i cichy, wkoło pola uprawne z rowami nawadniającymi gdzie rybki biorą na żyłke jak w stawie hodowlanym.
Jeżeli ktoś poza pływaniem jeszcze lubi imprezy to polecam rejon Medulina jest tam też momentami troszke piasku, techno imprezy to Piramida w Puli na Istrze lub Summer Party w Rabać też na Istrze / zdjęcia z imprez można znaleźć na necie/
Dodam jeszcze informacyjnie: całą autostrada do Sibenika kosztuje w jedną strone 100zł. dlatego częśc osób jeździ przez Węgry na Sarajewo i Mostar, Dubrownik /trase Sarajewo-Dubrownik radze jechać tylko za dnia –stil OS 50km/h/ W miasteczkach nad morskich też jest 50 po mieście i często stoją z radarami.
Ale się rozpisałem, mam nadzieje że część informacji się przyda. Pozdrawiam