Wyjazd do Chorwacji i spoty.

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
agraks
Deska: bigfoot
Latawiec: core, cabrihna

Post11 sty 2008, 19:16

Jadę na przełomie lipca i sierpnia na wyspę Pag w Chorwacji konkretnie do Nowalii. Czy może ktoś wie o jakichś spotach w okolicy? Będę wdzięczny za informacje.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post11 sty 2008, 21:39

robi
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post14 sty 2008, 18:59

Byłem na Pagu w zeszłym roku na początku maja (3-4dni) w miejscowości Nova Nowalija (jest jeszcze Stara). Generalnie nie wiało :evil: podczas całego 14dniowego pobytu w Chorwacji dlatego nie szukałem jakoś intensywnie spotów, jednak w samej N.Nowaliji sprawdziłem większość wybrzeża i w samym miasteczku kiepsko z pływaniem. Przede wszystkim ze wzgledu na utrudnione zejście do wody i brak możliwości rozłożenia latawca (bardzo wąskie i bardzo kamieniste lub wybetonowane plaże). Przed samym wjazdem do Nowaliji są campingi, gdzie ewentualnie można myśleć o pływaniu ale też delikatnie mówiąc bez rewelacji.

Awatar użytkownika
agraks
Deska: bigfoot
Latawiec: core, cabrihna

Post14 sty 2008, 21:01

No to już mi się urlop szykuje. Wielkie dzięki Panowie. Mam jechać sie wyskwierczeć w słońcu na chorwackich kamorach jak jaja na bekonie? Ja nie chcę przez dwa tygodnie oglądać tylko bab w toplesie na plaży. Czy ktoś chciałby może pojechać za mnie? Tylko ostrzegam. Mam starą żonę. Może ktoś mnie jednak pocieszy? Proszę!!! Chociaż jeden spocik. Malutki!!!

Awatar użytkownika
Kris.
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post14 sty 2008, 22:18

bylem w Starej Novaliji jakies 4 lata temu,spotow z tego co pamietam brak,chyba,ze chcesz wlazic po kamieniach,mega ostrych do wody...to wtedy cos by sie znalazlo.Nie martw sie,sa super miejsca na nurkowania 8) Polecam nurkowania na Kornatach 8)

Awatar użytkownika
Wiktorek
Deska: Skywalker, OR Mako!
Latawiec: RRDs, Rally
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 11 razy

Post16 sty 2008, 16:21

Z moich skromnych doświadczeń wynika, że latem w Chrowacji nie wieje - spoty nic tu nie pomogą. Tu masz przykładową statystykę:
http://www.windfinder.com/windstats/windstatistic_vela_sestrica.htm :(
Jeśli ktoś zna miejsce w Chorwacji, gdzie często wieje, również jestem zainteresowany :!:

I tak jak pisał przedmówca - weź maskę, fajkę, płetwy i piankę (jeśli chcesz popływać dłużej niż godzinkę), warto.

Leeloo
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post16 sty 2008, 16:49

to juz chyba lepiej podjechac kawalek dalej do Montenegro i tam jest urbo miejscowka
Szerszy opis tutaj: http://www.wetshotkiteboarding.net/index.php?q=5
Sama nie bylam ale znam lokalesa i z tego co opowiadal to jest tam miodnie.

Awatar użytkownika
galileo70

Post16 sty 2008, 21:11

Na wyspie Brać - miasto Bol - półwysep złoty róg - jest szkółka kite i spocik.
Zalety - tam wieje jak nie wieje na kontynencie, bo między wyspą Brać a następną tworzy się elegancki kanał z przewężeniem, więc się robi komin z wentylatorem wzdłuż brzegu
Wady: Brzeg-kamienisty ale to żadna nowość w Chorwacji, metr od brezgu jest na dwa metry głęboko i piętnaście turystów na każdy metr kwadratowy plaży.
Tam regularnie trenuje team Croatia w WS, więc to chyba najlepsze miejsce w Croatii.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Wiktorek
Deska: Skywalker, OR Mako!
Latawiec: RRDs, Rally
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 11 razy

Post17 sty 2008, 08:33

Zalety - tam wieje jak nie wieje na kontynencie, bo między wyspą Brać a następną tworzy się elegancki kanał z przewężeniem, więc się robi komin z wentylatorem wzdłuż brzegu

Sprawdziłeś na własnej skórze :?: Latem :?:
Spędziłem kiedyś sierpniowy tydzień w okolicy wyspy Brac (fakt, na kontynencie) i nurkowało się suuuuper:!:

MArcinBe

Post17 sty 2008, 09:26

opcja SZUKAJ....

bylo o Chorwacji juz sporo pisane.

lato (termika):
Brac/Bol
Pelisejac/Orebic i Kuciste 'naprzeciwko' Korculi.

wiosna, jesien (Bora):
Istria, wyspy i gdzie da rade prawie cale wybrzeze

funkyboy

Post19 sty 2008, 23:13

ja rok temu bylem w okolicy Pelisejac'iu(jakas wioska kolo vodic) i nawet nawet bylo. prawie codziennie tak miedzy 12 a 17 wialo jakies 14knotow. w czasie dwutygodniowego pobytu cztery razy wialo powyzej 25 knotow. fakt ze zejscie do wody paskudne choc i tak znalazlem niezle miejsce, dlugi rog usupany z kamieni, naprawde na nic lepszego radze nie liczyc:

Obrazek

oczywisnie nie obylo sie bez rozdarcia ;0

na bolu tez kiedys bylem jak jeszcze nie plywalem i z tego co pamietam to rzeczywiscie jest tam szkolka, ale z tamtego slynnego rogu nikt nie startowal bo tam sa bojkami strefy dla ludzi odgrodzone. ci ze szkolki mieli taki plywajacy skladany most z ktorego startowali i na kamieniach obok jeszcze dywany porozkladane :p

sebcio
Kontaktowanie:

Post07 mar 2008, 11:36

agraks pisze:Jadę na przełomie lipca i sierpnia na wyspę Pag w Chorwacji konkretnie do Nowalii. Czy może ktoś wie o jakichś spotach w okolicy? Będę wdzięczny za informacje.

Wschodnie wybrzeże Adriatyku zjechałem od Venezja po granice Albańską. Najfajniejsze miejsce dla kite jest w Ulqin kilka kilometrów przed Albanią, czyli to już Czarnogóra.
Jest tam plaża 12km długa a szeroka na 200m i sam piasek, wchodząc do wody też trzeba ze 100m żeby cie zakryło. Plaża jest podzielona na strefy, między innymi jest strefa serfowa przypominająca troche dziką plaże bo nie ma parasoli i knajp tylko sam pisasek /robi fajne wrażenie/. Miejscowość Ulqin w skrócie składa się z centrum z mała plażą, starego zamku, 5 plaż skalistych gdzie można skakać i nurkować, pląży dużej 12km.
Dodam że z kwaterami nie ma żadnego problemu, za 3 osob. Rodzine w czerwcu 10-13 Eur za dobę, w sezonie 15 max.17Eur z klimą.
Jeżeli chodzi o wiatry to najlepiej wieje przed upałami i po nich. Ja byłem pod koniec czerwca i wiało mocno w zdłuż brzegu. Przed sezonem lub po jest tyle też korzystnie że nie są pozamykane ulice w centrach i np. nie trzeba płacić za leżaki lub parkingi przy plażach.
Jeżeli już ktoś zdecyduje się na Ulqin to polecam wykupić wycieczke jednodniową małym busem do Shkudry w Albani. Tak skrócie: malownicze miasto, meczety, na drogach same merce, w knajpach jedzenie bardzo tanie –poza piwem, w sklepach to co we Włoszech tyle że duuużo tańsze.

Chorwacja jest piękna, ale z kitem raczej trzeba bardzo uważać żeby go nie uszkodzić, dlatego raczej biore windsurfing.
Na Istrii ceny podskoczyły, za komplet na kempingu trzeba dać od 28 do 36 Eur na dobę, taniej jest na Dalmacji czyli od Splitu po Dubrownik. Np. w Cupari 2 km za Dubrownikiem za komplet na kampingu przed sezonem 15 Eur a w sezonie 25Eur.
Fajna plaża dla Kajta jest w miejscowości Opuzen, żwirek ale duża płycizna i nieźle wieje, kampin 10m od plaży czysty i cichy, wkoło pola uprawne z rowami nawadniającymi gdzie rybki biorą na żyłke jak w stawie hodowlanym.
Jeżeli ktoś poza pływaniem jeszcze lubi imprezy to polecam rejon Medulina jest tam też momentami troszke piasku, techno imprezy to Piramida w Puli na Istrze lub Summer Party w Rabać też na Istrze / zdjęcia z imprez można znaleźć na necie/

Dodam jeszcze informacyjnie: całą autostrada do Sibenika kosztuje w jedną strone 100zł. dlatego częśc osób jeździ przez Węgry na Sarajewo i Mostar, Dubrownik /trase Sarajewo-Dubrownik radze jechać tylko za dnia –stil OS 50km/h/ W miasteczkach nad morskich też jest 50 po mieście i często stoją z radarami.

Ale się rozpisałem, mam nadzieje że część informacji się przyda. Pozdrawiam

MArcinBe

Post07 mar 2008, 12:02

rozpisales sie to prawda,
ale mnie by ciekawilo skad masz informacje na temat wiatru?
Jednorazowy urlop i "szczescie lub pech" wiatrowy? czy jakies w miare potwierdzone regularne termiki, lokalne wiatry albo cos w tym rodzaju?

Plaza, dojscie do wody, kwatery tez maja znaczenie, ale ogolnie latem Chorwacja jest uwazana raczej za bezwietrzna... orpocz paru miejsc z termika, z ktora wiadomo jak bywa (Brac, Orebic).

Istra to wedlug mnie nie jest temat na lato - tam wtedy nie wieje na kajta. Wiosna i jesien owszem, ale to "na pogode".

sebcio
Kontaktowanie:

Post09 mar 2008, 07:45

[quote="MArcinBe"]rozpisales sie to prawda,
ale mnie by ciekawilo skad masz informacje na temat wiatru?
Jednorazowy urlop i "szczescie lub pech" wiatrowy? czy jakies w miare potwierdzone regularne termiki, lokalne wiatry albo cos w tym rodzaju?

Ulqin to Montenegro czyli Czarnogóra z plażą jak na Havajach.
Tak jak pisałem fajnie wieje przed upałami i po.
http://www.youtube.com/watch?v=mSpLVuETTAw

Wróć do „Spoty”