Podobno w Rewie jest fajnie?

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post07 mar 2004, 23:38

majer pisze:, że pewnego niebezpieczeństwa nie da sie wyeliminować i nawet najlepszy instruktor nie pomoże - taki jest sport :?

W przypadku kitesurfingu obowiązkiem instruktora zapewnienie całkowitego bezpieczeństwa kursantów. Taki jest ten sport.

Awatar użytkownika
majer
Kontaktowanie:

Post07 mar 2004, 23:52

to co piszesz to normalka :roll:

w przypadku każdego sportu obowiązkiem prowadzącego - instruktora, trenera czy nauczyciela - jest zachować maximum bezpieczeństwa 8)

sam jestem trenerem, nauczycielem i posiadam wiele specjalizacji instruktorskich (z kita nie) ale wiem jak jest to rozpatrywane przez prawo :idea:

pisząc po naszemu głupoty ludzkiej nigdy nie da się calkowicie wyeliminować :roll:

Awatar użytkownika
majer
Kontaktowanie:

Post08 mar 2004, 00:44

wyobraź sobie sytuacją :idea:
- jesteś początkujący
- dostajesz wszelkie wskazowki na temat bezpieczeństwa
- zachowanie bezpieczeństwa to znaczy stosowanie się do poleceń prowadzącego
- łamiesz te zasady bo idzie fajna laska i chcesz się popisać czy takie podobne rzeczy
- staje się krzywda
- mimo wszelkich starań instruktora

kto jest winny :?:

Awatar użytkownika
Cinek S.S.

Post08 mar 2004, 10:56

Winny jest instruktor.

Awatar użytkownika
Adamski_Ustka
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 mar 2004, 11:36

Będę zgadywał - LASKA !!! :roll: :wink:

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post09 mar 2004, 14:04

No właśnie :!:
Kto jest w temacie jak to jest ze strony prawnej.

Tak czy inaczej, ktokolwiek jest winny to instruktorzy maja chyba wykupione ubezpieczenie od takich zdażeń, więc nie nie bedą ciągani po sądach o odszkodowanie.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post09 mar 2004, 14:07

Jeżeli chodzi o kite'a to chyba nie ma żadnych uregulowań prawnych - skoro nie ma obowiązku posiadania papierów instruktorskich - IMHO każdy uczy się na swoje ryzyko. :idea: Ale nawet gdyby był jakiś przepis to każda sprawa jest indywidualna. Inna sprawa, że instruktor powinien sieubezpieczać chociażby dla jego dobra.

Awatar użytkownika
swistak
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2004, 17:36

a tak wracajac do tematu postu rewa to bardzo fajne miejsce ale jak sie juz troszke plywa! jest gleboko wiec mozna skakac, mozna plywac po zawietrznej lub nawietrznej stronie cypla =male lub duze fale i jest tam barzdo duo miejsca!

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2004, 18:06

mysle, ze gdyby nie byl to spot dla poczatkujacych to by sie tam nie osiedlaly szkolki, a sa dwie.

pzdr

Awatar użytkownika
swistak
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2004, 19:16

ja nie twierdze ze nie mozna sie tam uczyc tylko wydaje mi sie ze sa troszke lepsze miejsca do nauki - polwysep. w rewie po jakims czasie nie ma sie gruntu co jest utrudnieniem w pierwszych fazach nauki!! takie jest moje zdanie na ten temat

Gość

Post04 maja 2004, 18:48

Witam:)
Świstak - chyba się znamy??
Zajawkowiczu!
Rewa jest super miejscem do pływania za względu na choćby spore oddalenie od lądu (równy wiatr) - jednak do nauki nie jest najlepsza (dość szybko robi się głęboko).
Jednak często szkoły kite robią najazdy tam - w poszukiwaniu wiatru - jasna sprawa że nie będziemy prowadzić kursów na Bałtyku przy północnym:)
wtedu Rewa jest OK, przy zachowaniu max czujności i wyobraźni (głębokość)
Smokie?:) - też sięchyba znamy:) pozdrawiam!
No i NIE moge się zgodzić z Tobą że w Polsce przeważają północne wiatry
Każdy kto choć kilka lat pływa na Helu wie że dominują zachodnie kierunki:)
..a więc tak samo dobre na Rewę jak i Półwysep.
No i Kamil - Ciebie nie rozszyfrowałem:)
Myślę że lokalizacja szkółek nie wynika TYLKO z super warunków danego spotu..
..z czego więc jeszcze wynika?
-spytaj właścicieli szkólek (min. w Rewie) lub właścicieli ..terenów na których mieszczą się szkoły:) (np. Campingi) To się dowiesz:)
Tak czy owak pozdrawiam!
I pytam Was , bo może macie odmienne zdanie: JAKI wg Was kierunej dominuje w Polsce i na Zatoce??

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post04 maja 2004, 19:00

hej,
mialem okazje plywac teraz w rewie 2 dni przy wiatrach od polnocno wchodniego do poludniowo wschodniego. Spot jest super. Plywalem po prawej stronie cypla gdzie plycizna jest wystarczajaca dla poczatkujacego. Po lewej rzeczywiscie jest gleboko i jak dwa razy zgubilem deske to mi przeszlo. Z drugiej strony przy wschodnich wiatrach po prawej sa fale a po lewej plasciutko.

pzdr

Awatar użytkownika
Dogy

Post09 maja 2004, 08:43

Witam,

Dla mnie Rewa jest rewelacyjnym miejscem do pływania.
Kto lubi falkę znajdzie ją, kto płaską wodę też.
Dla początkujących jest trudno to prawda, ale jak się nauczysz w Rewce to już nigdzie nie będziesz miał problemu.
Zacząłem zabawę z kite'm w połowie lipca zeszłego roku od kursu u Mariusza "Guru" w Rewce. Było ciężko ale w sierpniu już wracałem do miejsca skąd wystartowałem.
We wrześniu już pływaliśmy przy 6B w Karwii. Pokażcie mi kursantów z półwyspu którzy w ogóle próbują coś robić na pełnym morzu prz północnym wietrze.
Plaża jest syficzna to fakt
Zielsko i glony wku....ją nierzadko
Co z tego - kto powiedział że będzie lekko
Jak ktoś szuka w kitesurfingu komfortu to niech lata z Igorem na Margeritę.
REWKA jest THE BEST

Krzysztof

PS. I można psa spokojnie wypuścić - w odróżnieniu od półwyspu-

Awatar użytkownika
>M-I-S-I-E-K<
Kontaktowanie:

Post09 maja 2004, 14:03

Uczyłem się pływac na Hellu i w Rewie, na pierwsze pare godzin polecał bym raczej półwysep, a nastepnie zmiana na Rewe jest tam Tródniej ale za to jaka zaabawa :D. Niestety nie Polecam tam pływania bez butów, rok temy z Tatą miałem nie miłą przygode- pływaliśmy i tata w pewnym momęcie zgubił deske, i kiedy po chwili poczył dno pod stopami oparł sie zeby poczekąc asz deska dołynie, wtem przyszedł szkwaik i pociagnoł kawałem Tate pech tak chciał ze stopa trafiła na szkło i skończyło się na roscięciu i 4 szwach.
Więc jak widać trzeba tam uważać i dla początkujących którzy sprdzają więcej czasu w wodzie niż na desce to raczej polecam półwysep(np. Ch3).

Ale mimo wszystko uważam że trzeba tam sprbować:-].

P.S
A co do krótkich wysokich fal to nie do końca tak jest. Pamietam 1 wypad gdzie wiało nawet niezle :-]!!!!(waze 67 kg a pływałem na SlingShocie 8m) pływałem na idealnie płaskiej wodzie ngdy na chelu takiej nie widziałem nawet przy bezwiecznej pogodzie. Co prawda był to wiatr od fałdy piachu i jak bym deseczke zgóbił to bym musiał w pław gonic ale warto było :-]

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2004, 14:48

Trochę OT, ale kurcze - piszcie chociaż trochę po Polsku. "hellu" przez 2 ll jeszcze mogę zrozumieć, ale w tym samym poście "chel" :?: :?:, "zgóbił" :?: "tródniej" :?:
W tym, ale i innych postach jest tego pełno....

To tak jeżeli chodzi o moje czepianie się ;)

Wróć do „Spoty”