Egipt - Panorama Bungalows (El Gouna) czy Shams Safaga

Miejscówki Kitesurfingowe
bunny
Deska: rrd
Latawiec: rrd
Kontaktowanie:

Post18 sty 2012, 21:20

Hej,
Jesteśmy już prawie zdecydowani. Przed podpisaniem umowy, chcielibyśmy się jednak jeszcze dowiedzieć kilku konkretnych rzeczy. Na pewno bazując na swoim doświadczeniu, nie będziecie mieli problemów z odpowiedzią :) :

1. Jakie latawce brać, 7, 9 i 12 na dwie osoby czy jakiś można z góry wiedząc że się nie przyda, zostawić w domu?

2. Planuję kupić torbę na kite. W grę wchodzą trzy:
a) RRD Kite Golf 329
b) RRD Pro3 KITE 289 zl
c) RRD Kite Gear BAG 549 zl
Dwa pierwsze w zblizonej cenie, jeden z kolkami, drugi bez. Pierwszy z grafiką golfową, a drugi i trzeci z wielkim logiem RRD. Pytanie, Czy wiecie czy do wszystkich trzech zapakuję dwie deski, trzy latawce i dwa bary? trapezy i bary wezmę w razie czego do walizki, a że jedziemy latem to cieplych pianek tez nie bedzie.
Poza tym, czy warto tyle placic za opcję c) czy lepiej zainwestowac w Golfa i liczyc na szczęście przy odprawie? Można śmiało ściemniać, że w torbie jest sprzęt golfowy?

3. Wiem, że mogę zważyć, ale ponieważ nie mam jeszcze torby, sprawa jest trochę utrudniona. Ile mniej więcej ważą 3 deski (placebo), 3 kite RRD 7,9 i 12, 2 bary i ewentualnie 2 trapezy plus torba (jedna z powyzszych, ok 3kg)? Czy jest szansa że zmieszczę się np w 20 kg?

Zastanawiam się czy na dwie osoby nie wziąć jednego quivera plus jedną normalną, dużą walizkę i zapakować sprzęt do jednej, a całą resztę do drugiej. Ktoś tak leciał? Przecież ile tych ciuchów się uzbiera, pare strojów, spodenki, bluzki, pare kiecek, laczki i kosmetyczke.

Chodzi mi o to, czy jest szansa, że ja podejdę np z samym quiverem plus mały podręczny i nie zapłacę wogóle za sprzęt sportowy? Czy nie ma opcji i widząc taką torbę będę płacić tak czy siak? I w ten sposób stracę szansę na wzięcie normalnej walizki?
A może powiem, że nei miałam innej torby i ta 140cm to jedyna którą mam, że przecież nie przekracza wymiarów w tak znacznym stopniu itp itd?

Najprawdopodobniej będziemy lecieć EnterAir. Ma ktoś doświadczenia? W cenniku jest 60zl za golf, 100zl za kite. Za rejs, to znaczy w 2 str czy 1 ? :) Dostanę jakiś papierek, że za bagaż zapłacono, żebym mogła później podsunąć kwitek w egipcie?

Przepraszam za tyle pytań, ale chcę dopiąć wszystko na ostatni guzik.
Pozdrawiam,
Gosia

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post18 sty 2012, 22:12

Hej Gosia

1. Koniecznie bierz wszystkie latawce - w Egipcie nigdy nie wiadomo :)

2. Jak już to bierz torbę na kółkach. Czy będzie logo golfa, czy nie będzie to w przypadku Egiptu nie robi różnicy. Tu często nadbagaż jedzie za darmo, a złote czasy "lepszego traktowania" golfiarzy to już chyba przeszłość... chyba że się mylę?

3. Myślę że to będzie przekroczysz 20 kg. Jeżeli lecisz w dwie osoby to masz dwa bagaże rejestrowe - 2x20 kg + 2 bagaże podręczne po 5 kg. Deski i co resztę sprzętu spakuj w quiver, tak by miał 20 kg. To co nie zmieścisz ze sprzętu wrzuć do normalnej torby + w plecaki od kite (bagaż podręczny) zapakuj ciuchy, komputer, aparat itp. Tu spokojnie można wrzucić więcej niż 5 kg, rzadko kiedy waży się bagaż podręczny (ja zawsze mam z 10 kg w plecaku od kite'a;) , poza tym tak jak piszesz - nie potrzeba wiele do Egiptu :)

Nie zabieraj pompki, kajty zapakuj bez plecaków.

W takiej konfiguracji prawie na pewno bagaż pójdzie za darmo (mieścisz się w limicie wagowym).

Za rejs, czyli w 1 stronę, ale tak jak już wcześniej pisano - w Polsce bardzo rzadko trzeba dopłacać, a jeżeli będziesz dopłacać to proś o pokwitowanie. A w drugą stronę... Egipt to dziwny kraj... napiwkiem wszystko załatwisz, trzeba trafić na naprawdę ciężkiego araba by się opierał "łapówce" ;)

Ostatnio leciałem z 5 torbami, pierwszy raz zdażyło mi się że gość się mocno przyczepił, chciał 45 euro za torbę, pokazywałem mu przez 20 minut wydruk polskiej umowy wycieczki pokazując na kwotę w złotówkach że tu już zostało zapłacone.. odsunął nas na koniec kolejki, poczekał aż wszyscy się odprawią mówiąc nam że nie polecimy a potem przyjął 10 euro i powiedział że następnym razem będziemy płacić... trzeba się targować - jak wszędzie w Egipcie :D

Pozdr
Lussik

bunny
Deska: rrd
Latawiec: rrd
Kontaktowanie:

Post18 sty 2012, 22:29

Super, no to juz wiem, że biorę cały sprzęt, oprócz pompki.
Ostatnie pytanko, bo się nie mogę doczytać: czyli brać normalne dwie walizki plus jeden quiver (który może uda się przepchnąć za friko) plus dwa podręczne? - wciąż rozmawiamy o 2 osobach.

Tak z innej beczki, nie mamy wiele ciuchów na kite, pianki letniej nie mamy, a z lycry jakis taki mały wybór teraz w sklepach. Jako babeczka, muszę wiedzieć, obłowię się w cos w el gounie, czy raczej nie liczyć na super zakupy, ceny itd? (tak troszkę odbiegająć od tematu, ale o tym również trzeba myśląc przygotowując bagaż i ewentualnie jakieś wolne miejsce na powrót :) )

Pzdr,
G.

Post18 sty 2012, 22:41

Hej

Miałem na myśli quiver 20 kg + torba 20 kg + 2x bagaż podręczny na 2 osoby. Wtedy najmniejsza szansa na dopłatę.

Biorąc 2x torba 20 kg + quiver większa szansa na dopłatę bo teoretycznie masz nadbagaż (sprzęt sportowy), ale praktycznie również pewnie się uda...

W El Gounie jest jeden sklep quiksilvera, plus w bazach mają jakieś lycry, szorty itp choć większy wybór znajdziesz na helu :) W hurghadzie można tanie podróbki szortów kupić hehe

Pozdr
Lussik

daga
Deska: F-one TX
Latawiec: F-one Bandit
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post15 lut 2012, 11:36

Chlopaki chyba napisali juz wszystko, jeszcze tylko dodam, ze w KBC jest caly set ciuchow i akcesoriow z ION.
A sklep quicksilvera jest niestety bardzo drogi, chyba nawet drozej niz w Polsce.

luqaszek
Deska: Nobile 555
Latawiec: RRD Addiction 12m/Vision 9m

Post15 lut 2012, 23:13

Hej
A a jak wyglada dojazd z Safaga do np do spotu przy szkółce SurfMotion np taxi lub toc toc?
Orientujecie sie czy można u nich zostawić sprzed przy wykupie rescue czy raczej nie ma takiej opcji

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post16 lut 2012, 14:23

oj... tu tok toki nie dopisują...
a z safagi do bazy surfmotion masz na oko 10km
taxi raczej... chyba, że dogadasz się i baza pomoże ci w organizacji transferów.

luqaszek
Deska: Nobile 555
Latawiec: RRD Addiction 12m/Vision 9m

Post16 lut 2012, 15:51

A arientujecie sie moze jakich spodziewac sie stawek +- za taki dystans u egipskiej zlotówy

Post16 lut 2012, 21:34

Hej

Wszystko zależy ile wytargujesz - pewnie z 5 - 8 usd w jedną stronę? Nie wiem - strzelam.

Ale po co jeździć do Soma z Safagi?

Masz tam bazę skyriders: http://www.easy-surftravel.pl/pi2/8.php?id=12&spot_id=6

Płycizna nie tak duża i czop na wodzie większy, ale tez popływasz :thumbsup:

Z bazy organizują również wypady łódką na wyspę Tobia, albo na lagunę do Soma Bay (to chyba baza Club Nathalie Simon) - wyskoczysz sobie raz czy dwa, a tak to można pływać na miejscu.

Pozdr
Lussik

Awatar użytkownika
puchu__
Deska: RRD
Latawiec: RRD
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post16 lut 2012, 21:44

LUSSIK
mam pytanie:
jedziemy do EL GOUNY na przełom kwietnia i maja:
mamy 2 latawki 11 i 13 (bo ja waże około 120 kg),
czy to wystarczy,
i jeszcze jedno - czy musimy zabierac pompkę czy chłopaki nam pozyczą???

pozdrawiam

Post17 lut 2012, 09:34

Hej

Pompka jest nie potrzebna - w bazie jest kompresor z którego można korzystać w ramach rescue packa :thumbsup: Pompek też "wala się" kilka. Szkoda miejsca w torbie.

Co do latawców ciężko stwierdzić - przydało by się jeszcze coś mniejszego - jakieś 8-9 metrów bo w Egipcie nie ma reguły - rok temu pod koniec kwietnia używałem podczas jednego tygodnia wszystkich rozmiarów od 7.0 do 13.0. W październiku głównie 9.0 i 7.0 - jak będzie tym razem? Nie wiadomo

Ew. mniejszego kite'a można wypożyczyć na miejscu lecz gdy jest dużo kursantów to czasem trzeba czekać

Pozdr
L

daga
Deska: F-one TX
Latawiec: F-one Bandit
Postawił piwka: 4 razy

Post17 lut 2012, 14:49

W lutym wieje albo na male albo wcale. Przynajmniej w tym i do tej pory:) W tym wczoraj 30+ Ale to styczen-luty przewaznie tak wyglada.
Marzec-grudzien: najlepiej wziac wszystko co sie ma.

G3

Post26 lut 2012, 20:24

Z safagi na Some masz transfer z bazy obok Shams, Tornado surf (nie skyriders przy Imperialu), łódka tam pływa.
Powrót downwind lub na łodzi. A spot przy skyriders strasznie słabiutki :(

Wróć do „Spoty”